Статия за изборите изпратена във в-к Сега

Статията бе посрещната с мълчание от редакцията и към днешна дата, 14. март, месец и половина след като я изпратих, няма реален шанс да бъде публикувана.

КАК ДА СЕ ПОВИШИ УЧАСТИЕТО НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ В ИЗБОРИТЕ

 

          След около половин година в България предстоят избори – за народно събрание и за евродепутати. Вече се наблюдава постоянно нарастваща предизборна активност на политическите партии и на някои неправителствени организации.  Търси се решение  /колко искрено е това търсене е друг въпрос/ на доста проблеми, най-важните от които са как да се повиши броят на гласувалите, съответно да се намали броя на негласувалите и как да не се допусне опорочаване на изборите чрез купуване на гласове от заинтересовани лица и партии.

          Партиите със стабилен и достатъчен на брой твърд електорат обективно не са особено заинтересовани от увеличаване на броя на гласувалите, защото това ще намали относителната тежест на съответния твърд електорат. Купувачите на гласове също не са заинтересовани от масово участие в изборите, защото при равни други условия ще трябва да купят повече гласове за избирането на желания от тях кандидат.

          За обществото като цяло и за  политическите партии които не разполагат с твърд електорат  е от жизнено значение да се постигне по-масово участие на избирателите в изборния процес. На практика никой не си позволява да агитира за ниска избирателна активност, освен когато се пледира за бойкот. Исканията за бойкот на изборите,  независимо от субективните мотиви на тези, които ги лансират, обслужват твърдите електорати и купувачите на гласове.

          Най-често в обществото като средство за увеличаване на броя на гласувалите се предлага изборите със закон да бъдат обявени за задължителни. На пръв поглед просто решение, но то има съществени недостатъци, които са отделна тема и тук няма да бъдат обсъждани. Достатъчно е само да се посочи, че такова искане е признак за дълбоко неуважение към  избирателите . Всеобщото избирателно право по този начин се превръща от право в задължение и е нарушаване на свободната воля на гражданите дали да участват в изборния процес или не.

          До този момент не съм срещал предложение да се осигури масово участие на избирателите в изборния процес чрез заплащане от бюджета на определена сума пари /примерно между 5 и 10 лв/ на всеки, който вземе участие в гласуването. Позволявам си да посоча без претенции за изчерпателност  няколко довода в полза на такова решение:

1.                 Заплащането за подадения глас в условията на голяма бедност в страната непременно ще доведе до масово участие на избирателите в изборите без  да се превръща правото в задължение и без да се налагат санкции за неучастие в гласуването. По такъв начин ще се намали относителната тежест на твърдите електорати.

2.                 Купуването на гласове ще бъде силно затруднено или ще стане невъзможно защото ще трябва да се купува много по-голям брой гласове за да се постигне избирането на даден кандидат.

3.                 Изборният процес е момент от управлението на страната. Към момента избраните да управляват получават за управленската си дейност парично възнаграждение /и никой не счита това за ненормално и нередно/ както и други облаги от материален и нематериален характер.  Членовете на избирателните комисии и всички участващи в организирането и провеждането на изборите също получават възнаграждение за  това и никой не счита  това за неправилно. Актът на гласуване е също участие в процеса на управление на страната, тъй като чрез него се формират управляващите органи.  Докато за първите две категории не се поставя въпросът тяхното участие да е въпрос на дълг и чест, то за масата, за избирателите, се счита че това трябва да бъде въпрос на дълг, което е несправедливо и дискриминационно отношение.

4.                 Идеята за платено участие в изборите не е в противоречие с интересите на гласоподавателите.  Това е така, защото с пари от бюджета, които са на данъкоплатците, ще се плаща на данъкоплатците за участието им в изборите. Убеден съм, че евентуално социологическо проучване ще покаже подкрепа за тази идея, тоест народът, от когото произтича и на когото принадлежи властта по конституция, ще одобри тази идея.

5.                 Като се има предвид броя на избирателните секции в страната, които са почти 12 000 и средния брой избиратели в една секция, който е около 500 души, няма да представлява техническа трудност извършването на заплащането за всеки гласувал избирател.

6.                 Разходите за заплащане на участието в гласуването няма да бъдат непоносими за бюджета на страната – при 6 000 000 гласували ще са необходими максимум 60 милиона лева.  Заслужава си тази сума да бъде върната в ръцете на данъкоплатците, от които е взета, за да участват в изборите не на базата на дълга или ентусиазма, а на базата на материалната заинтересованост, с помощта на ентусиазма. Това ще бъде в по пълно съответствие с принципите на пазарната икономика. И ще е израз на уважение към избирателите, които няма да бъдат карани като добитък /не че някои политици не гледат на избирателите си по такъв начин/ с остена на задължителното гласуване да дават  гласа си.

          Предполагам, че ако тази статия бъде публикувана, тя ще бъде посрещната с остри критики от страна на заинтересовани партии и лица. Добре ще е и те да бъдат чути.  Възможно е също и да бъде отмината с мълчание, за да не концентрира обществения интерес върху идеята по такъв начин да се постигне масово участие в изборите и действителен израз на волята на всички български граждани.

          И накрая – доколкото в момента тече дискусия дали изборите за европарламент и за народно събрание да бъдат на една и съща дата или не, ако се приеме предложението за заплащане за всеки подаден глас, следва да се приеме и съответното изменение в конституцията, за да не се налага двукратно заплащане за участие в гласуването при провеждане на изборите в различни дни.

 Пловдив,                                    Димитър Н. Митев    

22.01.2009 г.                               тел. 0888/704984

                    

3 коментара to “Статия за изборите изпратена във в-к Сега”

  1. Васил Says:

    Уважаеми Г-н Митев, донякъде съм съгласен с Вас. Наистина огромната маса аналфабети-безделници няма да бъдат стреснати от евентуалната глоба при неявяване на задължителни избори, защото нито има как да ги хванат, нито какво да им вземат. Но и едва ли ще се полакомят за 10 лв. на калпак, защото досега им плащаха доста повече. Така че ситуацията е къдрава, както и положението в цялата държава. Нали си давате сметка, че вече цялата информационна база на държавата е фалшива. Никой не знае колко граждани са в чужбина, кой къде живее тук и къде се намира временно, изобщо пълен хаос. Умишлено поддържан, между другото. Така е много удобно за тоталитарните партии с твърд електорат. А също и за новопоявилите се месии както беше царя, а сега ББ.
    Не знам Вие на колко години сте, аз вече отивам към пенсия и за съжаление не виждам особени надежди за изстрадалата ни държавица. Това, че прескочихме етапа на полковниците и на гражданската война е добро, но от друга страна то не позволи смяна на статуквото. И така ще бъде. Сори.

  2. DMitev Says:

    Василе,
    ти вече отиваш към пенсия, а пък аз вече съм пенсионер, макар и само от година и четири месеца.
    Не знам колко ти е дохода в момента, но ако си в положението на тези, които вземат минимална заплата или пенсия от 130-200 лева, или още по-зле- безработен, това ще те закара пред урните. Пък и елементарната логика показва, че мнозинството от хората ще предпочетат вместо да си имат разправии за негласуване, да отидат да гласуват когато за това ще получат някой лев. Интересно ще бъде да бъде направено поне социологическо проучване по тази тема. Във всички случаи обаче задължителното гласуване е извращение, тъй като с него избирателното право ще се превърне в избирателно задължение и ще се намери още един начин за тормозене на редовия български гражданин. Като говориш за статуквото – мисля че в момента то е такова, че не може да се очаква нито приемане на моята идея, нито въвеждане на задължително гласуване. БСП и ДПС нямат сметка от това, а тежестта им във властта в момента е решаваща. На всичко отгоре си позволявам да се съмнявам и в това, че статията ще бъде публикувана във вестник Сега, където съм я изпратил преди повече от една седмица.

  3. Rogatia Says:

    Драги ми Митко!
    Напълно съм съгласен с тебе. Но!
    Та по въпроса за заплащането – твърдо ДА! Но какво пречи и глобицата? Така да се каже, моркова и тоягата
    Партиите построени по мафиотска схема нямат файда от задължителни избори, така че ще подкрепя всеки, който желае да промени статуквото. От което статукво се цицат парици и се гърби народеца, от всеки парцал добрал се до властта. А неморалната власт привлича неморални хора. Въобще властта не е за съвсем нормални хора, но това е друга бира.
    Масовото гласуване например ще направи невъзможен диктата на Доганя и неговага шайка. Нещо повече – съвсем естествено ще сведе гласовете за движението до 100на хиляди бройки. Освен това ще се пръкнат политически изчадия, от които даже в пъклото ще се изчервяват, но при положение, че старите кадливи хиени няма да ръфат кокала на воля… то тогава няма лошо!

Leave a Reply