Съдия Цацаров за използването на СРС (агенция Фокус)

Съдебна власт
Размер на шрифта :

  Снимка: Информационна агенция „Фокус“

Един от най-големите проблеми в Закона за СРС е, че информацията става класифицирана, според председателя на Окръжен съд-Пловдив

17 януари 2011 | 14:59 | Агенция „Фокус“
Начало / Съдебна власт
Пловдив. Един от най-големите проблеми в Закона за специалните разузнавателни средства се казва, че информацията, постигната чрез СРС, представлява класифицирана информация. Това заяви на пресконференция в Съдебната палата днес председателят на Окръжния съд Сотир Цацаров, предаде репортер на радио „Фокус“ – Пловдив. Според Цацаров резултатът е, че всяко дело, при което има използвано СРС, се води при закрити врата. Цацаров отбеляза, че може да е тайна апаратурата, способът, техниката на ДАНС, но не може да е тайна самият разговор между двете лица, в който те се уговарят да се срещнат и последва арест в момента на предаване на наркотик например. Председателят на Окръжния съд бе категоричен, че законът в това отношение трябва да претърпи промяна.
„Хората трябва да разберат, че СРС не е мръсна дума и че това е единственият начин да бъде доказано престъпление като разпространение на наркотиц, например, или фалшифициране на пари“, добави Цацаров. По думите му СРС е станало мръсна дума покрай скандалите, но това е политическа спекула. Той призова всички 28 области да направят обществено достояние като Пловдив разрешенията си, за да няма повече спекули.
Цацаров обясни, че когато СРС-то е поискано от прокурор, то му се представя и той решава дали може да го ползва. Ако да, то се превръща във ВДС – веществено доказателствено средство, ако не – се представя на председателя на Окръжния съд за унищожение. Ако средството е получено от полицията, то се унищожава от тях. Що се отнася до съхраняването на ВДС – един екземпляр влиза в материалите по делото, друг екземпляр в запечатан плик се предава на председателя на Окръжния съд. То се съхранява в регистратурата за класифицирана информация. „В пловдивската регистратура смея да гарантирам, че няма нито един плик, който да е разпечатан“, заяви Цацаров. Тези доказателства могат да бъдат пазени 10 години, ако преди това, в края на делото, съдът не постанови тяхното унищожаване.
По думите на председателя на Окръжния съд видно за всички е, че системата за контрол не е най-добрата. Въпросът, според него, е може ли една парламентарна комисия да осъществява този контрол.
Според Цацаров контрол може да се осъществи от орган, който е вън от МВР, но с участието на МВР, със задължителното участие на парламента, който има възможности за действен контрол. Контролът трябва да се разпространи по-нататък, когато се прави записът, когато е ясно, че тази част, която става за ВДС, е само в два екземпляра, а не в 4 или 5, а тази, която не става, да се знае, че е унищожена.
Свилена ГЕОРГИЕВА
© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция „Фокус“ е задължително!

Leave a Reply