Смяната на номерата – корупция и безсрамие.

Отказана за публикуване във в-к “24 часа”. /Виж кореспонденцията със завеждащата отдел Мнения Генка Маркова – кагегория писма на сайта/ След повече от една година изпратена като приложение към отговора ми до омбудсмана Гиньо Ганев./

Сагата със смяната на табелите на МПС продължава и през юли – и очевидно още дълго ще продължава. Сега срокът е удължен до септември “заради невъзможността всички да бъдат обслужени” пише в-к “24 часа” / 04 юли 2006 г./ позовавайки се на обяснение от КАТ. В- к “Труд “ три дена по рано /1 юли/ споменава само за месец юли като възможност за смяна на старите табели. СТРУВА СИ ДА ПРИПОМНИМ СТАНОВИЩЕТО НА РУМЕН ПЕТКОВ, ИЗКАЗАНО ПО ВРЕМЕ НА ПАРЛАМЕНТАРЕН КОНТРОЛ В НАЧАЛОТО НА МАРТ, ЧЕ НЕ СЕ НАЛАГА УДЪЛЖАВАНЕ НА СРОКА /тогава беше до 31 март/ И ЧЕ “ЩЕ СЕ ВПИШЕМ В НЕГО”. Интересно дали у въпросният министър може да се открие някакво чувство за срам, след като и скъпернически удълженият срок до 31 май се оказа недостатъчен?
Че управляващи и срам са несъвместими неща личи и от последното съобщение в цитирания брой на в-к “Труд”: сега вече … “За да подмени табелата на возилото си, собственикът трябва да се сдобие от съответното подразделение на КАТ с талон за временно придвижване на колата си, обясни Красимир Костов от “Пътна полиция”. Едва след това той може да закара автомобила си за пререгистрация.”
Вече половин година няма оплакване от КАТ , че поради липса на чакащи за смяна на номерата служителите им не могат да уплътнят работното си време. Напротив, работеше се в дълги периоди и в събота, и в неделя , и с удължено работно време. Въпреки всичко хората чакаха дни наред, подгонени от заплахите и манипулациите на властимащите – безкритично обслужвани от повечето медии. Всъщност, съмнявам се дали управляващите признават чакащите на опашка пред КАТ за хора , които имат граждански права. А може би в КАТ очакват стотиците хиляди собственици, които още не са минали през париизстисквачката на КАТ, да бъдат благодарни на МВР за положените „двойни грижи“ и осигуреният “бонус” т.е. чакане на две опашки – едната за получаване на временно разрешително, другата – за подмяна на табелите. По-голяма подигравка на държавната бюрокрация спрямо гражданите не е лесно да се измисли. Или може би това е грижа за хората? Странно защо социалният президент и социалистът премиер не са го отчели все още като постижение на страната ни по пътя към Европа.
Хаос в КАТ, правителствено безочие и произвол на МВР, и постоянна малтретираща манипулация на населението – за това свидетелства информацията, подавана чрез медиите за процеса на смяна на табелите. По-горе припомних становището на министър Петков за “вписването” в срока до 31 март. На връх Великден за подслаждане на трапезата и повишаване на настроението в новините по Хоризонт бе излъчено съобщение, че по пътищата на страната все още се движат 200 000 коли със стари номера и бяха припомнени предвидените за началото на юни санкции. След това чрез “Труд” на 6-ти май бе съобщено, че колите с несменени номера са 400 000. Цитиран е зам. шефът на “Пътна полиция” Димитър Киров. От публикуваното в “24 часа” на 4 юли разбираме, че след първи юни в резултат на автоматичното спиране от движение на “всички автомобили, които не отговарят на изискванията” /разбирай без нови табели/ автомобилният парк е намалял от….”над 3 200 000 на 2 милиона”. С други думи от движение са спрени не 200, не 400 хиляди, а над 1 200 000 автомобила. Не е нужно голямо въображение за да си представим колко плодотворна почва за корупция е спирането от движение на такова количество автомобили. А доколкото знам министър Петков оглавява комисия за борба с корупцията!!!
Подкрепям призива на професор Драгомир Драганов, който бе отправен в началото на юни чрез Нова телевизия и в-к 24 часа и няма да отида до КАТ нито за временно разрешително, нито за смяна на тебелите.
В тази връзка се срещнах със служител на националния омбудсман, който отговаря за жалбите по повод смяната на табелите. Беше ми заявено, че наредбата е незаконна и че се готви писмо до министъра на вътрешните работи в този дух. Приета бе моя жалба, в която посочвам, че не желая да сменя номера на превозното си средство. След седмица ми бе съобщено, че жалбата ми е допустима от юридическа гледна точка и е изпратена в МВР. Ще бъде истинско чудо, ако от там въобще получа отговор.
Повече от половин година обаче не съм видял или чул някакво съобщение в медиите за позицията на националния омбудсман по въпроса за смяната на табелите.. Неволно се предизвиква усещането, че г-н Гиньо Ганев не отхвърля подаваните при него жалби, но избягва да се ангажира с публична позиция по действията на правителството. А при пълното игнориране от страна на правителството на критиките в средствата за масова информация като че ли само омбудсманът може да притисне управляващите да дадат най-после отговор на въпроси като:

  • Кое обективно обстоятелство налага единствено в България да бъдат сменяни номерата на колите, които няма да пътуват в страните от ЕС? Защо държавата едностранно нарушава фактическия договор със собственика на МПС, чрез който срещу заплащане е получил номер на колата си? Защо силово му се налага да плати втори път за една и съща услуга? Защо правителството не приема практиката по смяната на табелите в страните-членки на ЕС, където няма насилствени кампании, а процесът се осъществява доброволно и предимно чрез естествената подмяна на автомобилния парк? Защо до сега не се е разграничило публично от първоначално лансираната теза, че смяната на табелите е по искане на ЕС?
  • Защо в страните от ЕС смяната на номерата е много по-евтина за гражданите? Защо например на чешкият гражданин, АКО ПОЖЕЛАЕ ДА СМЕНИ ТАБЕЛАТА, това ще му струва по-малко от 30 лв., а у нас сумата е почти 60 лв.?
  • Защо, след като така или иначе се провежда смяна на табелите, не се въвеждат истинските табели, които да съответстват на европейските изисквания? Защо кабинета създава предпоставки за още една смяна на табелите?
  • Защо не се изпълни закономерното изискване на ЕС за застраховки на колите, чрез засилване на санкциите за липса на застраховка гражданска отговорност? Гражданите у нас не застраховат колите си предимно поради липса на пари. А правителството иска : като нямаш 90 лв за застраховка, ще намериш 90 + 60 лв за застраховка и смяна на табелите. Защо?
  • Защо КАТ прибира безвъзмездно старите табели? Каква е съдбата на стотиците тонове алуминий, конфискувани от населението при насилствената подмяна?Как е възложена поръчката за доставка на табелите? Защо правителството не реагира публично на обвиненията за корупция при смяната на табелите?

Тези и още много въпроси от правно, икономическо, социално и морално естество омбудсманът би могъл да зададе публично на правителството. Дано намери желание и сили. Защото проблемът касае стотици хиляди граждани на страната.

Димитър Н. Митев
Пловдив, 05.07.2006

Leave a Reply