news4000- публикация за искане на превозвачите

„Атанасов не пада по гръб пред превозвачите

Атанасов не пада по гръб пред превозвачите

14.03.2011 г. 13:38 ч.
Анастасия Близнакова – News4000.bg
Кметът на Пловдив Славчо Атанасов се закани да прекрати едностранно договора с петте превозвачески фирми, ако те три дни не изпълняват задълженията си. 
Ако превозвачите откажат от утре да обслужват гражданите и Пловдив остане без градски транспорт, аз и моите заместници ще ходим пеша на работа, както всички граждани, заяви градоначалникът.
Неизпълними според Атанасов са исканията на превозвачите за повишаване на цената на билета от лев на лев и 20 ст., на преференциалните карти от 12 на 14 лева и за отпускане на 750 хиляди лева компенсация от общинския бюджет.
Славчо Атанасов се надява областният управител да се съгласи обслужването на транспорта да бъде възложено на алтернативна фирма в рамките на 6 месеца до провеждането на конкурс. Сключеният договор позволява тази опция.
Заместник-кметът Александър Константинов изразява недоумение, че превозвачите са отхвърлили предложението на Общината да намалят по тяхно усмотрение между 5 и 8% някои неефективни линии в непикови часове. По този начин транспортните фирми биха реализирали икономии около 1 милион 117 хиляди лева, смята Константинов.
От 2008 г. досега обемът на транспортната услуга е нарастнал със 17%.Общината е предоставила средства на превозвачите, обясни зам.-кметът.
Искането на транспортните фирми предстои да бъде обсъдено на предстоящия политически съвет на управляващата коалиция.“
Към това бих добавил единствено коментар, че  общинското ръководство отдавна е паднало по гръб пред превозвачите.  Сега кметът Славчо Атанасов не само не трябва да отстъпва пред поредното нагло искане на превозвачите, но и да промени сегашното положение, при което превозните средства пътуват по цял ден из града с едноцифрен,  брой пътници. С ценовата си политика общината пропъди пътниците от градския транспорт -за едни е твърде скъпо, за други е по-изгодно да ползват личните си автомобили. Никой до този момент не желае да отговори на въпроса защо след като са на загуба превозвачите категорично отхвърлят идеята интервалът между отделните коли по линиите в различните часове на деня да бъде удължен с 3-5 до 10 минути като същевременно цената на билетите бъде намалена чувствително за да се върнат пътниците, които след няколкократните повишения на цените престанаха да ползват масовия транспорт.Публикувам горната публикация от нюз 4000 www.mitev.eu  (категория Критични материали за транспорта в Пловдив)  като поредно доказателство за това им абсурдно от икономическа гледна точка поведение.
ПП.
Ползвам този повод за да отбележа, че след като отговорих на второто писмо на директора на ОП ОКТ г-н Янакиев, той като че ли загуби желание за по-нататъшна кореспонденция и обсъждане на проблемите. Вж. публикуваното в същата категория.

Leave a Reply