Как Муравей уреди 200 млн. безлихвен кредит

//Вестник Сега, страница Наблюдател, 1.2.2000 г. По долу е поместена втората ми статия, публикувана във вестника и подписана с псевдоним Димитър Биташки. Ефектът от тази статия, както и от останалите две мои и от множеството други публикации в пресата по това време /те бяха много повече отколкото публикациите срещу смяната на номерата през 2006 г. , защото към 2000 та година пресата още не се бе демократизирала колкото през 2006 г./ се изразява с поговорката „Кучетата лаят, керванът си върви“. Този тип ефект е много характерен белег на „демокрацията по български“ вече почти 20 години.//
КАК МУРАВЕЙ УРЕДИ 200 МЛН. БЕЗЛИХВЕН КРЕДИТ
Толкова е сумата, която уличните търговци със заповед на финансовия министър трябва да предплатят на фирмите – доставчици на касови апарати. А ако фирмите духнат?
Димитър Биташки
Сагата с касовите апарати за уличните търговци, дребните занаятчии и прочие данъчни субекти, плащащи патентен данък, навлезе в нов етап. Главното в него е приносът на финансовия министър Радев в развитието и усъвършенстването на пазарната икономика в България. Изразява се в това, че за първи път /доколкото ми е известно/ едни пазарни субекти под страх от жестоки санкции са принуждавани да кредитират други пазарни субекти.
По-точно става дума за изискването на министъра на финансите уличните търговци да представят при проверките фактури за платен касов апарат, ако нямат такъв на обекта си. Фирмите доставчици естествено ще им издадат фактура срещу получена сума, т.е. срещу фактическо кредитиране. При това очевидно кредитът е безлихвен. За да бъде осигурено даването на тези пари, е ангажирана цялата държавна мощ в лицето на изпълнителната власт и нейните данъчни органи. По всичко личи, че и съдебната власт ще отдаде дължимото уважение на финансовия гений на България.
Значимостта на мъдрото решение изпъква още повече, като се имат предвид мамщабите на кредита – общо 200-300 милиона нови лева.
На фона на този светъл лъч, пронизващ сивата икономика на дребните патентни данъчни субекти, очевидно нямат нужната тежест дребнави въпроси от рода на:
1/ Да речем, че уличните търговци, дребните занаятчии и други платци на патентен данък са чакали до последния момент да им се разминат ненужните електронни играчки. Но защо доставчиците на касови апарати не са подготвени да посрещнат прогнозираното увеличено търсене?
2/ Защо, вместо да отправи упрек към тях, финансовият министър ги награждава с огромен безлихвен кредит?
3/ Награждаването с безлихвения кредит води до награждаване с огромни печалби, резултат на ползването на чуждия капитал. Това не е ли свидетелство за близки връзки между правителството и наградените по този начин фирми доставчици?
4/ Абсурдно ли ще бъде предположението, че поначало далаверата „касов апарат“ е била замислена именно по този сценарий? Ако не е абсурдно, поклон пред злия гений на злоупотребата с властта!
Ако е достоверно писаното, че „ако след изтичането на срока за доставката, апаратът пак не е налице, продавачът ще се глобява с 1000 лева и ще му се отнема разрешителното за търговия“ излиза, че от всяко забавяне на доставката по вина на любимите на правителството доставчици на касови апарати потърпевш ще е пак агентът на „сивата икономика“- уличен търговец, дребен занаятчия и т.н.
В. „Сега“ съобщава на 26.1. за 3252 продадени касови апарата за последните 10 дни, като подчертава, че продажбите рязко са нараснали. Това означава 325 апарата дневно. За необходимите за всички патентни данъчни субекти над 700-800 хиляди портативни касови апарати очевидно ще са необходими минимум още седем месеца. При истеричния натиск, който финансовото минестерство упражнява за купуването им, е възможно с много по-голям темп да нарастват плащанията, а получаването на апаратите да се отложи с месеци. След ограбването на банките, рухването на пирамидите, не искам да си представям изчезнали фирми със събрани милиони нови левове от клиентите. Възможност за това съществува. Тя се създава от действията на финансовото министерство, а животът ще покаже дали ще се превърне в действителност.
В заключение една молба към господин министър-председателя Иван Костов. Господин Костов, направете по-бързо г-н Радев бивш министър на финансите. Отнемете му възможността да се отнася към патентните данъчнси субекти като феодал към крепостни. С импровизациите си при липса на технико-икономическа, политическа и социална експертна обосновка на въвеждането на касови апарати за дребните икономически субекти г-н Радев ускорено ви води към положението на „бивш министър-председател“.
–––––––-
/Авторът е бивш преподавател по политическа икономия. Предпочита да се подписва с псевдоним. Препитава се като уличен търговец в Пловдив./

Leave a Reply