Иво Инджев: Кар(а)телното споразумение за производство на медийни палачинки

Иво ИнджевSearch
Кар(а)телното споразумение за производство на медийни палачинки
Няма по-ярко доказателство за рутинната рокада на двата отбора на едно и също задкулисие в българската политика от ротацията на мишените, посочени за оплюване от медиите, които тези кукловоди владеят. Преди изборите през юни 2009 г. тези медии злостно нападаха Бойко Борисов в тон с реториката на първия отбор, известен с абревиатурата БСП. В нощта, в който той загуби вътрешното първенство и на сцената с купата на Съветската армия излезе ГЕРБ, същите медии рязко смениха тона с обратен знак.
Кукловодите обаче също се развиват в рамките на техния особен бизнес да мамят все по-лукаво потребителите на пропагандата им. Този път обърнаха палачинката в движение и нападнаха досегашните господари от ГЕРБ още преди да е ясен с точност крайният резултат от изборите, на които се предлага на н.н. ( „негово нищожество”) електоратът да избира между първия и втория отбор на задкулисието.
Човекът, който сам заговори за „палачинката”, е разочарованият Цветан Цветанов.При последното си гостуване на директора на ТВ 7 Бареков на 15 април той подхвърли тезата за „обърнатата палачинка” . Водещият, превърнал се в един Франкенщайн от операционната на ГЕРБ, се вбеси и започна да напада бившия си началник с фрази като „неприятно ли ви е, че обърнах палачинката” и „ искате ли да ви задавам само удобни въпроси”. Показа му от името на хората с парите кой кара валяка, произвеждащ от употребени политици тесто за палачинки!
Междувременно от скандала с подслушванията стана ясно, че Бойко Борисов нарича „капут” своя медиен Франкенщайн, който на 12 април изчурулика едно демонстративно подмазваческо разговорче със Станишев- гукане, запазено в ТВ 7 преди само за гербери от периода, когато същата телевизия мачкаше розите.
Знам, че повечето читатели на този блог не следят такива „подробности” и дори се дразнят, когато ги „занимавам” с тях, но това е начинът да илюстрирам тезата си, че първият и вторият отбор на задкулисието се „менкат”. В момента на ход отново са онези, които предадоха медийната щафета на ГЕРБ. Задкулисието вече е преценило, че трябва да връчи отново медийната бухалка на старите й стопани. Вижте само докъде са стигнали в този обрат в сайта Bnews, изразител на обръщането на палачинката.
На вашето внимание представям водещите днешни заглавия на стопанисвания ( все още) от същия Бареков сайт, чието императивно звучене не оставя съмнение кого искат да смачкат думите- всяка една от новините е представена с надзаглавие и последващо заглавие без условни наклонения ( сякаш пледиращи да няма условни присъди- само ефективни!). Направо се борави с констатации, независимо, дали са на най-червенеещия социолог Кольо Колев, на големия враг на ГЕРБ Лютви Местан или направо на самия Станишев.
BNews, 3 май 2013
“Непотвърдено
Кола на НСО с Цветанов блъснала друга с бременна
Европейците шашнати
Вулгаризмите на Борисов разтресоха европейската преса
Пресметнато по НК
Разликата между Борисов и Цветанов e 3 г. затвор
Кольо Колев: Цветанов е политически труп
За орязани пари
Тютюнопроизводители освиркаха Цветанов
Голямото чудовище е законното подслушване”
И без да чете повече, на потребителя на тази пропаганда му става ясно, че си има работа с ужасен злодей, за когото журналистическата презумпция за невинност не важи.
С риск да навредя на колегата Витомир, ще добавя като щрих днешното му мълчание в сутрешното новинарско предаване на НВ 7. Водещият буквално бойкотираше публичния побой, на който в негово отсъствие подложиха Цветанов в ефира по време на дълго интервю с уволнен от Цветанов бивш началник на полицията в Стара Загора, от когото изтръгваха отново и отново да каже всичко най-вредно за Цветанов като „клиент” на прокуратурата. Личеше си, че на Витомир направо му е неудобно да изпълнява поръчката да размахва пръчката срещу един паднал вече политик, пред когото в същата тази телевизия допреди няколко седмици раболепно пълзяха.
Не ме разбирайте погрешно: тази статия не е пледоария в защита на Цветанов. Давам доказателства с факти за грозната картинка на българската пропаганда, която е основен управленски инструмент за инквизиране на паднали или падащи политици от страна на онези, които им дърпат или режат конците.
Да обобщя: замисълът на тази управленска схема е да създава усещане за промяна и дори за възмездие във всички възможни сфери на публичността в България, но по никакъв начин да не се разделя с медийната си лаборатория. Менажерията, която кукловодите си отглеждат за целта в нея, демонстрира с поведението си тази подредба на приоритетите, според които на върха на пирамидата в България са не толкова политиците, магистратите или депутатите, колкото кастратите, наети да изпълняват възложените им в харема роли на ласкатели или каратели в зависимост от конюнктурата в рамките на кар(а)телното споразумение.
Това е един истински „симбиоз” на политиката с престъпното унищожаване на медийната свобода в услуга на онези, които плащат за тази услуга. Най-отблъскващото в този факт е обстоятелството, че продажността няма как да бъде привлечена към отговорност по съдебен път: търговията с медийни роби у нас е тънък занаят, в който борсата на журналистическа плът е улеснена от онези, които са готови да се продадат.

Leave a Reply