Христо Бойчев: Сега очаквам взрив пред Позитано

http://frognews.bg/news_54260/Hristo_Boichev_Sega_ochakvam_vzriv_pred_Pozitano/
Христо Бойчев: Сега очаквам взрив пред „Позитано”…9 Май, 2013
|автор: frognews.bg
|177 Коментари
|10895
Христо Бойчев
У нас опозицията и гейовете вечно са репресирани. Изключвам Евгени Минчев, който е по мъж от много лидери. И ако като ляв оглави БСП, ще гласувам за него, казва в навечерието на изборите известният български драматург пред Фрог нюз.
Христо Бойчев е един от най-играните драматурзи в Европа заедно с французойката Ясмина Реза и руснака Василий Сигарев. Пиесите му се играят в 42 страни на пет континента. Роден в с. Орловец, а не Аглавец, както го копират навсякъде. Отличен като Световен победител на световния конкурс за драма на Британския съвет, Лондон 1997, лауреат на наградата Енрико Мария Салерно – Рим, 1999,
Патрон на Бонското биенале в Германия, патрон на Сараевския фестивал – МЕSS, член на «Петровската академия за наука и изкуство», основана от Петър I и почетен гражданин на Полски Тръмбеш.
Христо, всички говорят за компромати. Кажи нещо ново?
Ново няма. Схемата е позната. Човекът с каскета изпраща анонимен компромат и той се появява в медиите. Един запис, втори запис, после почват взривове пред редакции и централи които се предписват като сплашващи свободата на словото. Така че не е изключен някой взрив пред Позитано 20 в навечерието на изборите. Това разбира се няма да промени резултатите, но ще бъде повод за опорочаване на вота и вой до небесата.
Вотът вече е опорочен преди да се е състоял.
Щото се знае резултатът. Вой ще има до Страсбург и обратно. Ще се вие из всички Европейски институции и ще се внушава какво ли не. У нас опозицията и гейовете вечно са репресирани. Изключвам Евгени Минчев, който е по мъж от много лидери. И ако като ляв оглави БСП, ще гласувам за него.
Говорят, че ГЕРБ внушават страх?
На някого внушава със сигурност. На мен не. И не познавам уплашен от ГЕРБ, защото не контактувам с престъпността. Уплашени са БСП и ДПС, щото губят властта.
А свободата на словото?
Опозиционните шоута са най-голямото доказателство за свобода на словото. Който твърди такова нещо нека види шоуто на Слави. Страх, и то истински, съм изпитвал по времето на Станишевия баща, когато спираха пиеси и дишаха в слушалката на телефона, биеха печати по краката за къси поли, бръснеха бради и режеха коси.
Слава богу вече няма комунизъм…
След промените се промениха три неща. Комунистите станаха социалисти, циганите станаха роми и педерастите станаха гейове. Тук разликата между комунист и социалист е колкото между педераст и гей. Вземи „Работническо дело” от 70-те и виж истерията с която се плюеше западната демокрация. Същата истерия виждам и днес, ще я видиш и в коментарите във форума по-долу. Тия хора си препрочитат старите вестници. Как не мръднаха ни крачка интелектуално в пропагандата си. С всичките си кусури Борисов внесе ноу-хау в политиката и заговори конкретни неща на разбираем език. И не плаши народа с вещици.
Като казваш ноу-хау в говоренето какво мислиш за компроматния запис?
На Балканите не псуват само пасивните гейове. В девствените уши на някои лидерки сигурно звучи кощунствено, защото те такива работи не правят. Но не можеш да атакуваш нечий публичен имидж с подслушан интимен разговор. Звучи порнографски. То е все едно да запишеш Манолова и Нинова в леглото, макар, че те са морални и не правят секс.
Споменахте „човека с каскета”, как си го представяш.
Поетесата Миряна Башева има едно велико стихотворение:
Под трънливия венец на гения,
както под каскета на глупака,
има дни на безгранично вдъхновение
както и дни на безпределен вакуум.
Представете си, какво вдъхновение се вихри под този каскет, за да се достигнат такива висоти на духа. Такива поетични висини може да достигне само един гений – геният на злобата и геният на жаждата за власт.
Да поговорим сега прозаично. Леви или десни са перспективите при тази ситуация.
Тук няма ляво и дясно. Има руско и американско лоби. Така двете империите делят влияние в стратегическите райони на света като нашия. Има и една протурска партия, която по мащаб съответства на влиянието на Турция в региона. Такива райони се разбиват на малки държави. Не случайно САЩ разби Югославия. Малка държава със собствена политика може да има само в нестратегически райони – в сърцето на Европа /Швейцария/ и в сърцето на океана – Исландия да кажем, ако въобще е независима.
Съветският съюз беше ляв символ все пак?
Феновете на БСП и до днес свързват Русия със «социализъма». Съветският съюз си беше тоталитарна империя с обръчи от сателитни държави като нашата.
Говориш като русофоб.
Напротив, русофил съм. Фен съм на руската култура. И като автор съм най-разбран и най-показван там. Културните ми интереси са там, но геополитическите интересите на България не са там. Ние имаме нужда от западна икономическа култура. И Русия също – още Петър Велики го разбра и ги ориентира на Запад, затова и до днес са могъща империя. Великите им постижения в литературата са под западно влияние, а не под източно.
Кои бяха пасивите на ГЕРБ.
Много са. Като почнем от бизнеса, та стигнем до липса на законодателни реформи. Най-вече в Съдебната система. По нашата конституция прокуратурата е независима. Прокуратурата е адвокат на държавата, а адвокатът винаги трябва да е зависим от клиента. Най-малкото финансово. Марковски и Доковска независими ли са от клиентите си? Значи всеки престъпник може да изисква отчет от адвоката си, а народът, т.е. държавата, не може да държи сметка на адвоката си? Затова Марковски и Доковска почти винаги печелят делата. През целия преход сме без реален пазач на държавата. И резултатът се вижда.
Май така излиза…
Излиза, че още преди да влезе в съда, мафията води с 2:1, т.е. води с неангажирано следствие и незаинтересована прокуратура. Синонимът на независим е незаинтересован, т.е. няма интерес от изхода на делото. Ние ги чакаме да се самосезират, а те бягат от главоболия. Всеки бяга, ако може, от неприятности – естествен закон. Иди пусни една жалба в прокуратурата и ще чакаш до премаляване. Аз чакам от юли.
Но Станишев не чака?
Да. Подскочиха много странно като ужилени и то за анонимен запис. Ако камерите пред къщата ми запишат крадеца, прокуратурата ще каже, че не са поставени по надлежния ред. А как е поставен човека с каскета не знам. Тази нейна активност, която виждаме сега, е неприсъща за нашата прокуратура и звучи чак подозрително.
Кой може да промени нещата?
Който направи съдебна реформа. Днес се чака за правораздаване колкото за кола през комунизма. А се чака, когато има дефицит. Без нормално правораздаване не може да има нищо нормално, а най-малко нормална икономика.
А който не направи реформа?
Ще си отиде, както СДС, НДСВ, БСП постепенно и т.н.
Кажи нещо все пак и за твоите пиеси. Чух, че постановка на „ Полковника птица” във „Фонда на Руското културно наследство”.
Да. Постановката е блестяща. Ще бъде показана в Сатиричния театър на 18 май. Вземи си билет отсега, докато има. Ще го видят и в Шумен на „Фестивала на българската драма” Ето и плаката:
Въпросите зададе Огнян Стефанов

Leave a Reply