Ако върне лисичарника, БСП си прави харакири

Ако върне лисичарника, БСП си прави харакири

 

01.06.2013 07:36; Валери Найденов; 8545; 41;

ПЪРВИЯТ гаф на новата здравна министърка – тя се похвали, че ще връща пушенето в заведенията. Език мой, враг мой! Съзнава ли БСП, че с този ход направо ще се самоубие? А ако пък сега бие отбой, ще стане за смях. Мъртва или смешна – това е дилемата пред БСП след думите на нейната върховна лекарка.
Дали това не е заговор на бившите кадри от СДС, които през “Гергьовден” се вляха в БСП? Има много хляб за мисълта, но да го оставим на конспиратолозите.
Знае ли Станишев, че червеният пенсионер, този мъченик на прехода, има поне 3-4 хронични болести и лекарят отдавна му е казал да спре цигарите, ако иска да живее още 5-6 години? Сега той е изправен пред тежък избор – партията или животът. Това е мощен, пречистващ житейски катарзис. Всички знаем, че отказалият се пушач е много по-яростен и непримирим от девствения непушач. Той люто мрази “пасивното пушене” по заведения, в пенсионерски клубове, дискотеки, стадиони, в домашни компании. Той дори не дава на бабата да запали цигара след секс!
Бих казал, че в България има една боева и яростна „Партия на отказа” (ПО)
Тя владее умовете и сърцата на 25 на сто от съзнателното население в България според НЦИОМ. Нека БСП си поръча изследване какъв процент от нейния електорат е отказал цигарите, за да  й  се отворят очите.
Аз отказах цигарите на младини, когато нямах здравословни проблеми. Ние пък сме най-здравото и съзнателно безпартийно ядро в Партията на отказа (ПО), тъй като единствени сред българския народ сме доказали по най-безспорен начин, че имаме воля за промяна!
Защо ние от ПО сме такива яростни противници на пасивното пушене, че другите ни смятат за малко луди? Много просто – защото ние най-добре разбираме, че никотинът е тежка зараза, която се предава по въздуха. Тя създава непреодолима физиологическа нужда. Ние също обичаме да сме в компания на приятели. Но ако един от тях пуши, рано или късно ние също ще пропушим и всичките усилия на волята ще отидат на кино. При непушача това може да отнеме години, а при нас, отказалите – само месец.
Ние сме като канарчетата в мината, които първи усещат газа гризу. Напишете в Гугъл most addictive drugs (вещества, които създават най-силна зависимост) и ще видите десетки класации на наркотиците. Навсякъде никотинът държи едно от първите три места. Някъде (http://www.youtube.com/watch?v=Edi3ta0lkAA) медалът е златен, хероинът държи среброто. На други места медалът е бронзов, след хероина и крека (http://www.thefix.com/content/10-hardest-addictive-drugs-to-kick7055).
Далеч назад са обикновеният кокаин, опиумът, метадонът, алкохолът, амфетамините.
Никотинът променя важни рецептори в мозъка и създава такава силна зависимост, че в един момент човек не може да мисли пълноценно, ако не си е взел дозата. Просто мозъкът му започва да бwксува. Затова пушачите лекари, социолози и всякакви професори говорят глупости по телевизиите. В сградата не се пуши и докато минат през гримьорната и седнат в студиото, те вече усещат симптомите на тежката абстиненция. Ако останат още малко, ще започнат да се гърчат. Има дори случаи на смърт от никотинов глад. Затова, ако пушачът има само 2 лева, той няма да яде цял ден, но ще си купи цигари без бандерол.
Вероятно симптомите на хероиновата абстиненция са по-тежки. Но голямата разлика е, че никотинът заразява по въздуха. Друг решава вместо теб. Разумът се бори, дърпа се, но накрая се предава. Ако пушиш пред детето, то неизбежно пали цигара още в трети клас. Сърди се на себе си, а не на училището. Ако 1 човек в компанията пуши, останалите 10 също гълтат дозата, все едно си я бият венозно. В това е голямото престъпление на пушачите – те насила превръщат невинни хора в наркомани. Ако в заведенията се пуши, то всички, които ги посещават често, рано или късно пропушват. А това им скъсява живота с около 10 години. По-младите трябва да знаят, че тютюнът рязко намалява и удоволствието от секса. Ако ги интересува, разбира се.
Затова ние от ПО на отказа) сме толкова яростни противници на пушенето в заведенията. Ние сме гвардейският отряд в битката за по-качествени удоволствия!
А сега малко сметки. Споменах ли, че според НЦИОМ отказалите тютюна са 25 на сто от пълнолетните? Това е някъде около 1,6 милиона от общо 6,5 милиона потенциални гласоподаватели (приблизително, да не се заяждаме за детайлите). Да приемем, че от тях 800 000 не гласуват. Едва ли ще е грешка да предположим, че около 400 000 от тях са твърд електорат на БСП. И всички до един страстно ненавиждат обществените лисичарници, те са напълно непримирими и с разума си, и с подсъзнанието. Хората от ПО ще усетят предателството към забраната за пушене много по-остро, отколкото усетиха изневярата на левите идеи. Може ли БСП да си позволи такъв риск? Абсурд! По-добре да размени червената роза със синьото лъвче.
Пак според НЦИОМ пушачите са 34 на сто от пълнолетното население, но от тях една трета одобряват забраната. Остават едва 21 на сто, малко по-малко от Партията на отказа (25 на сто). Но много малък дял от тези хора са електорат на БСП, едва ли надхвърлят 100 хиляди човека. Значи, като върне пушенето в заведенията, БСП може да зарадва 1 свой фен, но рискува да отблъсне други 4. Тъпо.
Но нали сега повелята е да спасяваме икономиката. Да допуснем, че кабинетът “Орешарски” е взел за чиста монета твърдението, че тази забрана убива туристическия бранш. Според асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите, били загубени “между 30 000 и 150 000” работни места. Самата прецизност на изчислението – между 30 000 и 150 000 – показва, че сметката е кръчмарска. В Института за анализи на туризма отчитат само 5000 съкратени работници. В същото време туризмът бележи 4-процентов ръст и близо 3 милиарда приходи в хазната. На това отгоре се оказва, че забраната на пушенето е най-добрата реклама пред възрастните туристи от по-заможните държави. Немските пенсии също са от ПО.
Като виден икономист, Орешарски трябва да е наясно, че ако потреблението в кръчмите намалее, то се увеличава в други сектори, където “мултипликаторът” работи много по-мощно. Каквото спести от кръчмата, човек харчи за храна, дрехи, образование. Това води до далеч по-добро качество на икономическия ръст. И много по-ценни работни места.
Кръчмарите се оплакват? Чудесно! Кръчмарите ликуват? Плачете, деца. Баща ви пак пропи новите панталонки…

Leave a Reply