За полезните неща, свършени от правителството Орешарски

http://www.segabg.com/replies.php?id=241339
Apolitichen
26 Юни 2014 21:49
Мнения: 6,959
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP Сред купа „други полезни социални неща“ не открих нито едно обществено полезно.
Първо, тези „полезни неща“ не са верни. Възрастта за пенсиониране не беше замразена, а снижена. Големият проблем на пенсионната система по отношение на възрастта не е пенсионирането на 60 или 63 г., а пенсионирането с недостатъчен трудов стаж, било поради инвалидност или стимулирано с различни привилегии (катигория труд). Вдигането на възрастта за пенсиониране, особено ако е рязко (както то догодина ще го правят), що доведе до по-висока безработица.
даде коледни надбавки
Даде на половината пенсионери, на по-малката половина (1 млн. души), на другите не даде (1.4 млн. души). С което заличи принципа на осигурителния принос – сегашното увеличение на пенсиите (3-4 лв. месечно) на годишна база е по-малко от „коледната надбавка“ (50 лв.). Ако няма да се спазва този принцип, да го отменят със закон. Кел файда от „швейцарсокот правило“, когато социалния министър всеки месец с врътливи движения го подменя.
вдигна майчинските и детските
Вдигна детските само за второ дете, нейде 200 хил. деца. Другите, един милион, са у „фризера“ с 30 лв. Друг въпрос дали това е най-добрата политика за справяне с демографската криза (обещаваха семейно подоходно облагане). А като вдигна майчинските, въпреки че 2013 г. е с най-ниска раждаемост след 1998 г., фондът за майчинските отиде на дефицит с над 36 млн. лв. Сиреч грешни сметки, отвсякъде.
вдигна майчинските и детските, цената на тока
Корнелия Нинова твърдеше, че са свалили цената на тока и от всичките обещания оставало само да изпълнят разкриването на 250 хил. работни места, но имало време до края на мандата. Вярно е, че цената на тока падна с около 3 лв. месечно, но привилегиите за „вятърничавата енергия“ останаха. Тая политика образува „дупка“ между НЕК и електроразпределителните дружества и … държавата пак биде поставена в зависимост от чуждо решение (ЕК, преди това са съдилищата).
други полезни социални неща.
Когато ЕК забрани на фонд „Тютюнопроизводство“ допълнително да субсидира (освен заложените 110 млн. лв.) тютюнопроизводителите, Адемов раздаде „великденски помощи“. Крайната печалба, от маржа в цените, отиде в търговците, Булгартабак, който в момента е една от ябълките на раздора.

Leave a Reply