Изказване по БНР, Хора, пътища,автомобили

(Изпратих статията „Отново дезинформация за табелите на автомобилите и на предаването „Хора, пътища, автомобили”. След тъжния опит от контактите с него през 2006 г./ вж. писмо „До екипа на….”в този сайт/, бях много приятно изненадан, когато на 7 март по обяд от редакцията му ми се обадиха и предложиха да запишат и пуснат в ефир мое изказване по темата за табелите. Признавам, че дори и след като записа бе направен все още се съмнявах дали ще бъде излъчен. Благодарен съм на екипа на предаването, че не само излъчи казаното от мен, но и съобщи в ефир името на сайта ми за желаещите да получат повече информация по въпроса. Съжалявам, че не засегнах повече аспекти на проблема за смяната на табелите, тъй като не бе ми определено някакво времево ограничение за изказването. По-долу следва нередактиран текста на изказването ми. )

Изказване по БНР, програма Хоризонт, предаване Хора, пътища,автомобили, 07.03.2008 г.

Проблемът с табелите е много обширен и има много аспекти. Последното, което забелязах, беше в публикация на централен ежедневник. Заместник министърът на вътрешните работи Камен Пенков каза, че предстои КАТ да въведе нови табели, от края на годината вероятно, които да бъдат в отговор на идеята да се хармонизират номерата в страните-членки на Европейския съюз. Има съществени неточности, досега било българският трибагреник върху, абревиатурата на страната била върху нашия трибагреник, знае се че абревиатурата на страната е под трибагреника, а не върху него. Същественото е друго. Цитирам заместник министър Камен Пенков: „ България е изпълнила коректно директивата на Европейския съюз за подмяната на номерата на колите и настоящите напълно съответстват на стандартите на съюза.” Край на цитата. Няма директива на Европейския съюз за подмяна на номерата, каквато беше направена у нас през 2006 година и която продължава и до момента. Има Регламент 2411 на Европейския съюз от 03.11.1998 г. Там в него има приложение, където се третира как трябва да изглеждат табелите. На нашата държава беше добре известно, но не е публикувано това в Интернет, иначе щеше да бъде известно и на гражданите, че табелите, които се даваха в нашата страна, не отговаряха на изискванията на Европейския съюз в частта отгоре да бъде символа на Европейския съюз – дванадесет звезди, а отдолу да бъде инициалът на държавата.

В Европейския съюз няма задължителна подмяна на номерата, на съществуващата номерация на колите, но има задължение, категорично, новата регистрация да става с новия вид табели. В Европейския съюз няма никъде санкциониране и глобяване на водачи, каквото има у нас за това, че управляват моторно превозно средство със стари табели. В нашата страна беше причинена една голяма неправда на много стотин хиляди хора, но същественото, което искам да подчертая още е: лансира се , включително и от вестниците, и от медиите, че по този начин правителството искало да понапълни бюджета. В мои писма до министър председателя, до министъра на финансите, до омбудсмана, до комисията за защита от дискриминация и т.н. съм посочил какви загуби възникнаха от това, че в страната бяха организирани тридневни, четиридневни опашки. Може да се сметне – 2 милиона човекодни загубени по брутния продукт, произвеждан на един човек от населението, това означава около 100 милиона лева загуба само по тази линия, от непроизведена продукция. Смениха се номерата на държавните коли с пари от бюджета. Плати се извънреден труд на служителите в КАТ. В края на краищата за обществото остана впечатлението, че това е изискване на Европейския съюз. Не е вярно това положение. Никога не са ни карали от Европейския съюз ние да си сменяме табелите.

Правителството изтъкна абсурдния аргумент, че няма друг начин да се накарат хората да си застраховат колите със застраховка Гражданска отговорност. Това е абсурдно. Хората търсеха тогава 90 лева за застраховка Гражданска отговорност. Има член на закона за движение по пътищата, който позволява такива коли да бъдат спирани от движение, но закона не беше приложен. Цената на табелите у нас беше най-малко два пъти по-висока. За сравнение посочвам: В Чехия около 30 лева струва цялата подмяна на табелите, у нас около 60 лева. Два пъти по-бедната България от Чехия плаща два пъти по-скъпо за смяна на табелите. Нека слушателите да си правят извод от това. /Думи на нашия слушател Димитър Митев, повече информация на неговата интернет страница mitev.eu/

Leave a Reply