Archive for the ‘Кореспонденция’ Category

Цензура в БНТ

сряда, април 10th, 2013
Подател: Dimitar Mitev <dimitr_mitev@abv.bg>   добави в адреси 
До: start@bnt.bg  
Относно: Цензурирани мнения в предаването „Денят започва“  
Дата: Сряда, 2013, Април 10 16:27:22 EEST  

Уважаеми журналисти от предаването на БНТ „Денят започва“,
Днес, 10.04.2013 г. гледах разговора Ви с госпожа Меглена Кунева, лидерка на партия „България на гражданите“. След това пожелах да напиша свое мнение в страницата на предаването.Преди моето мнение имаше само едно. Написах мнението си, изпратих го и след това  под мнението на Красимир се появи надпис в зелен цвят:.04.2013 / 10:33
krassimir
Права е Кунева, номера на бюлетината няма съществено значение, защото симпатизантите на ДБГ са предимно високо квалифицирани хора и нямат нужда от пръчица за да знаят за кого гласуват. Важно е, обаче, да докажем, че сме демократична държава и да се организират наистина честни избори, които да отразяват реално съотношението на силите в страната. Въобщe ДБГ остава основен кандидат на силите в дясното политическо пространство с реална програма и интелигентен членски състав. 
Изпрати коментар
Коментар: Коментарът Ви е успешно записан. За да се покаже на страницата първо трябва да бъде одобрен.“
Скоро след това коментарът ми се появи на страницата, но казано образно, кастриран. Линковете, които бях посочил към трите писма (две мои до Меглена Кунева и едно нейно до мен), бяха изтрити и не фигурираха в коментара ми.
10.04.2013 / 10:52
Mitev
Вместо коментар предлагам три писма. По повод на едно интервю на г-жа Меглена Кунева във в-к „24 часа“ (4. април 2011 г.) аз и написах критично писмо. След няколко месеца кандидат-президентката благоволи да ми отговори. Възмутен от наглите манипулации и откровени лъжи аз и написах второ писмо.На второто ми писмо отговор не получих. Добре е повече хора да прочетат тези писма за да видят и сенчестата страна на г-жа Кунева.
Помислих, че може би съм допуснал някаква грешка и написах втори коментар, който предварително архивирах, за да не се загуби в случай, че не се появи на страницата на предаването Ви.Ето неговият текст:

Кунева беше инициатор и много активен участник в една от най-мащабните гаври с милиони българи. В момента тя се представя в медиите като луната – само от светлата страна. Ако някой иска да види и сенчестата и страна, нека прочете следната кореспонденция: http://mitev.eu/?p=2957 – мое писмо до нея. Тя дълго мълча, но след като изпратих писмото до всичките и сътрудници ми изпрати отговор: http://mitev.eu/?p=2948. Отговорих на нейните лъжи и манипулации. http://mitev.eu/?p=2942 Отговор не получих“
Отново в зелен цвят се изписа долуцитираният текст:
„Коментар: Коментарът Ви е успешно записан. За да се покаже на страницата първо трябва да бъде одобрен.“
Този повторно изпратен коментар с линкове към съответните писма не бе показан на страницата на предаването Ви.
Тогава си позволих да изпратя и следния коментар:

Уважаеми модератори,
изненадан съм от изтриването на линковете към писмата, които посочих в коментара си. Без тези линкове коментарът ми увисва във въздуха и си остава едно голо твърдение. Поради това изпратих втори коментар и се надявам, че той ще бъде публикуван заедно с линковете към писмата.“
Отново се появи надпис:
Коментар: Коментарът Ви е успешно записан. За да се покаже на страницата първо трябва да бъде одобрен.“
За съжаление както вторият, така и третият коментар не се появиха на страницата на предаването Ви.
Изненадан съм от тази форма на цензура в БНТ. Запознат съм с Условията за ползване на страницата Ви и не виждам с какво съм ги нарушил.
Бях решил да се обърна към Вас с предложение да запознаете Вашите многобройни зрители със съдържанието на тези писма, за да бъдат по-пълно информирани за действията и позициите на госпожа Кунева и на базата на това да решат дали ще гласуват за нея или не. След като не допуснахте публикуването на линковете към тези писма на страницата на предаването Ви (тя се посещава от много по-малко хора в сравнение с броя на зрителите Ви), очевидно шансът Вашето предаване да запознае гражданите с автетнтичната кореспонденция е равен на нула.
Питам се защо постъпвате така? По нареждане „отгоре“ или заради доброволна „автоцензура“?
Засегнатите от действията на госпожа Кунева бяха практически всички собственици на автомобили в България. Няколко години след кампанията тя си позволява да напише откровени лъжи от типа, че това било изискване за приемането на България в зоната на Шенген, че това било условие за пътуването на българи с автомобилите им зад граница и т.н.
Особено показателно е мнението на тази юристка за „буквалния“ и „точния“ смисъл на законовите разпоредби, което е изразила в писмото си до мен. Начин на мислене на български политик, който би трябвало да стане достояние на широката общественост, за да може хората да предвидят какво може да очакват от такъв политик в областта на спазването на законите.
ПП.
Това писмо, както и евентуален отговор от Вас, ще бъде публикувано в блога ми :www.mitev.eu
Димитър Митев, Пловдив, тел: 0888/704984

 
До днес, 16.04.2013 г.  няма отговор от предаването на БНТ „Денят започва“. Интернет адресът, на който изпратих това писмо, е техен.

Трето отворено писмо до Яне Янев

понеделник, януари 31st, 2011

 
                                                                                            До г-н Яне Янев
                                                                                            председател на ПП „РЗС”
                                                             НЕ ВИ ВЯРВАМ, ГОСПОДИН ЯНЕВ.
              Господин Янев,
              вчера,  30.01.2011 г. слушах разговора  ви с Цветанка Ризова по Нова телевизия. Същевременно днес, 31.01.2011 г. се навършва точно една година от момента, в който,  пред очите на всички присъстващи в залата  на Дома на техниката в Пловдив,  ви предадох писмата, които ви бях изпратил по интернет и вие, без да съм ви молил за това, гледайки ме в очите, казахте, че ще ме потърсите по телефона. По тези два повода ми се иска да знаете следното.
              Аз не очаквах да ми се обадите и се оказах прав. А защо не очаквах да ми се обадите?
               1. Защото  вие, както и никой  от ръководството на РЗС не реагира на писмото, което ви изпратих на 03.03.2009 г.  Единствената реакция се изрази в следното писмо:
„До: Dimitar Mitev <dimitr_mitev@abv.bg>
Относно: Re: Писмо до г-н Яне Янев
Дата: Сряда, 2009, Март 4 17:28:56 EET
Здравейте г-н Митев!
С този e-mail Ви уведомяваме,че писмото Ви е
получено и ще бъде разгледано от г-н Янев.
Поздрави!”
               Дали сте разгледали писмото ми не знам,. Тъй като в предизборната ви кампания не видях включено нещо, което да е свързано с отправеното от мен предложение, две седмици преди парламентарните избори ви изпратих второ писмо по интернет. Не последва никакъв отговор, нито имаше използване на предложената от мен тема в предизборната ви кампания.
              2. Не очаквах да ми се обадите по телефона, защото отговорите на въпросите, които отправих към вас в Дома на техниката в Пловдив на 31 януари 2010 г. бяха под всякаква критика.  Вие се измъхнате от отговор по същество с твърдения от рода на това, че РЗС е за закриване на КАТ.  Общото впечатление, което остана в мен, е че, като се изключи тирадата ви за Герговград, все едно слушах говоренето на Антон Кутев и С.  Станишев  . „Тайните на прехода“ (това беше темата на вашата среща с гражданите на Пловдив) практически не бяха посочени. Почти цялото говорене бе твърде едностранчиво  насочено само  срещу ГЕРБ и Бойко Борисов.
              3. Допускам, че  първото и второто ми писмо (http://www.mitev.eu/?p=695)  може да не са стигнали до вас през 2009 г. Допуснах и че не сте бил информиран за разговора ми с  юриста от РЗС г-н Бозаджиев, на когото също оставих въпросните материали.. Затова се зарадвах на случайно появилата се възможност да  ви ги дам собственоръчно на 31.01.2010 г. Вие лично ги взехте от мен заедно с отказаната за публикуване  моя статия „Предизборни загадки” (http://www.mitev.eu/?p=748)  По такъв начин отпадна евентуалното обяснение за липса на ваша реакция с обстоятелството, че материалите не са стигнали до вас. Те стигнаха и вероятно не ви е било съвсем приятно като сте ги чел. Тяхното съдържание по мое мнение изпари желанието ви да ми се обадите по телефона, както, повтарям, без да съм ви  молил, сам, по своя инициатива обещахте.
              Според мен политическа партия РЗС и вие лично би следвало да реагирате по въпросите, повдигнати в материалите, които ви дадох, по собствена инициатива, без да чакате някой като мен да ви подсеща. А обстоятелството, че и след подсещане не пожелахте да реагирате е показателно само по себе си.
              РЗС и вие не коментирахте факта, че с Наредба І – 45 на МВР бе сложен краен срок за валидност на регистрацията на автомобилите в България, които съгласно чл. 141 от Закона за движение по пътищата са с безсрочна регистрация. РЗС мълчи по това въпиющо нарушение на законността, извършено от правителствата на Костов, Сакскобурготски и Станишев. Засегнати бяха практически всички автомобилисти в България – т.е. милиони български граждани, но за вас изглежда проблемът е маловажен и вие изобще не критикувахте погазването на закона с Наредба на МВР.
              РЗС и вие не коментирахте в публичното пространство безсрамната лъжа на БСП и Ко, че пререгистрацията на автомобилите е била изисквана от ЕС. Не забелязвахте дори такива нагли повтаряния на тази лъжа, като например публикуваното във в-к 24 часа (26 .02.2008 г.) твърдение на зам.министъра на вътрешните работи от миналото правителство Камен Пенков, според когото „„България е изпълнила коректно директивата на Европейския съюз за подмяна на номерата на колите и настоящите напълно съответстват на стандартите на съюза”. (http://www.mitev.eu/?p=27) Лъжата е двойна, защото няма такава директива и защото регистрационните табели, които бяха натрапени принудително на гражданите, не съответстват на Регламент 2411 на ЕС от 03.11.1998 г. Такива неща изглежда според вас съответстват на изискването за „ред, законност, справедливост”, защото не забелязах и една критична дума от ваша страна срещу тях.
              РЗС и вие мълчите  за загубите, претърпяни от икономиката на страната и населението вследствие на многодневните опашки пред пунктовете на КАТ, които  бяха осигурени на чакащите за пререгистрация или първа регистрация на автомобилите  от „компетентното управление” на Станишев и тройната коалиция.. Отделен въпрос, който също не коментирахте в предизборните си речи, е невероятната корупция, развила се при тези условия за „пререгистрация без чакане на опашка”.
              РЗС и вие мълчите за тройно по-високата цена за повторната или първа регистрация на автомобилите у нас в сравнение с Германия например. Очевидно не намирате нищо ненормално и до този момент много по-бедните българи да плащат за регистрация на автомобилите си тройно по-висока цена от много по-богатите германци.
              РЗС и вие не коментирахте уникалната глупост, изречена от премиера Станишев в телевизионно предаване на 15.03.2006 г. по Канал 1 на БНТ, когато той критикува държавата, че много дълго не си била вършила работата и не подменяла табелите на автомобилите. Никой от вас не се сети да попита Станишев, какъв е полезният ефект за държавата и народа от смяната на  номерата  и талоните на автомобилите, ако това е работа, която държавата трябва да върши. Тази смяна  струваше много пари на държавата и на собствениците  на автомобилите, а ефекта от тези разходи никой до този момен не го посочва.  Същият въпрос не желаете да отправите и към икономиста Иван Костов, чието правителство прие цитираната Наредба. Не желаете да попитате и Симеон Сакскобурготски, който претендира, че е носител на европейските ценности, защо България е единствената държава в света, предприела такава кампания и как се свързва тази уникална кампания  с европейските ценности.
              Няма да изброявам повече аспекти на проблема, по които вие мълчахте.     Не вярвам да не ви е било ясно, че при милиони засегнати граждани от посоченото беззаконие, ако вие бяхте се постарали убедително да го разкриете публично, щяхте да получите многократно повече гласове при изборите за народно събрание на България. А пък ако не ви е било ясно, то това означава, че РЗС и вие сте политически слепци. Според мен изглежда политическите ви юзди са били опънати толкова силно, че дори в случая пренебрегнахте интереса на собствената си партия чрез демаскиране на далаверата да спечелите много повече депутатски места. Като гледам сегашното поведение на все още останалите ви верни депутати нямам повод да съжалявам, че не спечелихте повече депутатски места в сегашното народно събрание.
              От цялстното ваше и на ръководството на РЗС поведение оставам с впечатлението, че вие изпълнявате роля, определена ви от най-реакционната част на върхушката на БСП. С това си обяснявам критиката ви единствено към Борисов и ГЕРБ и амнезията ви по делата на трите предшестващи правителства, при това не само за гаврата с пререгистрацията на автомобилите. Забравихте за грабителската приватизация по времето на Костов, Кобурга и Станишев. Забравихте за вихрещата се корупция по това време. Забравихте за злоупотребите с власт, заменките, спирането на европарите и т.н. и т.н., трудно ми е да изброя всичко, по което сте изпаднали в състояние на пълна амнезия.
              Всичката си енергия сте насочили срещу правителството на ГЕРБ. Далеч съм от мисълта, че то е безгрешно и няма за какво да бъде критикувано. Но критика от рода на казаното от вас в Дома на техниката в Пловдив, че „Бойко Борисов е три в едно – комунист, мутра и милиционер“ , показва, че критиката ви е с цел очерняне, сваляне от власт, а не с цел решаване на проблемите. Питам, като сте застъпвали това мнение, защо не излязохте преди изборите да информирате избирателите за тези недостатъци на Борисов, та да ги предпазите от грешка и да попречите на гласуването за него? Вместо това дори цели шест месеца се подвизавахте в парламента като партия,  която подкрепя ГЕРБ и правителството му.
              А пък това, че обявявате Бойко Борисов за комунист показва, че нямате елементарна представа какво означава понятието комунист. Очевидно смесвате понятието член на БКП, партиец с понятието комунист. В БКП „комунисти”, т.е. партийци, имаше твърде много. Комунистите без кавички  бяха рядкост. Знам това от личен опит, тъй като 25 години бях член на тази партия и със своите марксистки позиции много често се чувствах като чуждо тяло в нея.
              Комунистите са хора, които  не приемат и се борят срещу  капиталистическата частна собственост и експлоатацията на човек от човека. Какво комунистическо има от тази гледна точка в профила на провъзгласяващия се за десен политик Борисов? Да не би да е поискал национализация на капиталистическата собственост, да не би да е поискал премахване на експлоатацията на наемния труд и установяване на обществена собственост върху средствата за производство в България? Аз съм човек с марксистки убеждения и поради това Бойко Борисов е много далеч от политическия ми идеал. Но не мога да не констатирам, че  с този си начин на изразяване вие падате под средното равнище на кръчмарското говорене.
              В цитирания разговор с Цветанка Ризова на 30 .01.2011 г. по Нова тв вие твърдите, че „опозиция, която да изважда всичко на бял свят сякаш не е нужна” и се правите на разочарован, претендирайки, че вие сте представителят на такава опозиция. На фона на изброените по-горе примери за ваше и на РЗС мълчание тази ваша претенция за мен е фалшива и демагогска.
              Самохвалствате, казвате „Аз съм свикнал да се боря истински”. На фона на горепосочените факти не забелязвам убедителни примери за това, че се борите истински. Струва ми се, че се борите, при това далеч не винаги с почтени средства, само срещу този, който ви е посочен от тези, които създадоха и финансираха богато РЗС.
              Твърдите за себе си „Аз съм човек на честта”. Оставям на страни, че това също мирише на самохвалство и ви питам, като сте човек на честта, защо не изпълнихте собственото си   обещание и не реагирахте за дадените ви от мен материали нито по телефона, нито писмено? Ако бяхте човек на честта наистина, нямаше да оставите без отговор писмо до вас, в което е поставен проблем, засягащ милиони български граждани.
              Прав сте, като казвате: „Много е важно нашият народ да осъзнае, че трябва да си търси демократичните права”. Но веднага се сещам, как мълчахте и мълчите все още за крещящи примери на погазване на демократичните права  на българските граждани, посочени ви по-горе. Стигам до тъжния извод, че с политици като вас българският народ трудно ще постигне успех в търсенето на демократичните си права.
              Днес често критикувате правителството за неговата „милиционерщина”, за това че погазвало правата на гражданите.  И същевременно упорито мълчите за най-голямата полицейщина  на целия преход, когато предишното правителство злоупотреби с  МВР като го използва като силово средство за принуждаване на българските собственици на автомобили да забравят за безсрочната по закон регистрация на автомобилите си и да изпълнят наредба на МВР, с която бе сложен краен срок за валидност на тази регистрация. Доказателство за това, че акцията за пререгистриране бе незаконосъобразна за мен е и обстоятелството, че след като отказах  да пререгистрирам  автомобила си, два пъти бях санкциониран от КАТ и два пъти две различни съдилища отмениха санкциите като незаконосъобразни. А полицаят, съставил ми втория акт, по време на съдебното заседание съобщи, че е съставил 100 (сто) такива акта. А колко актове са съставени от останалите полицаи за да се извиват опашките пред КАТ и да се плаща рекета, наложен от държавата? Това очевидно не е интересно за партията, бореща се за РЕД, ЗАКОННОСТ, СПРАВЕДЛИВОСТ, защото не е пример за милиционерщина.
              В заключение си позволявам  отново    да ви цитирам изказвания на ваши колеги депутати от миналото народно събрание при обсъждане на акцията за пререгистрацията на автомобилите и предложението на М. Христов тя да бъде прекратена.  Вашите колеги от опозицията използваха изрази като: „„Административен произвол”, „опит да бъде ловена риба в мътна вода”, „унизително и пренебрежително отношение”, „едни обикновени изнудвачи”, „тъпо решение”, „невероятен корупционен модел”, „поредната управленска дивотия”,”гавра с българските граждани”, „къде отиде социалният усет на левицата?”,”едно безумие,един тормоз, една гавра срещу стотици хиляди български граждани”, „правите /хората/ на маймуни”и т.н. и т.н. Можете да проверите това в стенограмата от парламентарните дебати, състояли се на 16.03.2006 г.
              За свое „оправдание” може да използвате (въпреки претенциите ви, че сте единствената истинска опозиция), че не само вашата партия, а всички политически партии при неколкократните избори, провеждани от тогава, не пожелаха да използват в кампаниите  си този казус. Това е безкрайно тъжно и показва истинския профил на българската така наречена политическа класа – без изключение към този момент. С поведението си по този казус вие показвате, че сте неразделна част от тази тъжна политическа картина. Поради това не ви вярвам нито когато се представяте за истинска опозиция, нито когато се представяте за жертва на натиск от сегашното правителство.  Заслугата да не ви вярвам е единствено ваша. А преди последните избори малко оставаше да гласувам за РЗС.  Не гласувах, защото не издържахте изпита, на който  за собствена по-правилна преценка ви подложих с писмата, които ви пратих. И сега не съжалявам.
Пловдив,                                                       Димитър Н. Митев            тел. 0888/704984
31.01.2011 г.                                                  е-mail: dimitr_mitev@abv.bg

Писмо до Иван Костов – ДСБ.

петък, юли 3rd, 2009

Колега Костов,
позволявам си да се обърна към вас така, доколкото десети ноември 1989 г. ни завари на еднаква длъжност, но в различни вузове.
По време на вашето правителство през 2000 година бе приета наредба, на базата на която правителството на тройната коалиция през 2006 г. подлуди стотици хиляди българи. За какво се закачи съвестта на икономиста Костов, когато бе взето решение да се сменят регистрационните табели на милиони автомобили. Какъв е икономическият ефект за собствениците на автомобилите и за обществото от това?
Ще се радвам ако прочетете това и ми посочите сегашното си гледище по въпроса:
Уведомявам ви, че въпросът, както и евентуален отговор ще бъдат публикувани в www.mitev.eu
/Писмото изпратих на адрес http://www.otgovori.eu/ за евентуален отговор. При липса или наличие на отговор ще дам информация тук./
ПРЕДИЗБОРНИ ЗАГАДКИ
/Статията предложих във в-к Сега. За съдбата й вж. след текста. Информация за това може да се намери в www.mitev.eu  категория Статии.  Тук ще посоча само, че бе отказана за печат./
„Административен произвол”, „опит да бъде ловена риба в мътна вода”, „унизително и пренебрежително отношение”, „едни обикновени изнудвачи”, „тъпо решение”, „невероятен корупционен модел”, „поредната управленска дивотия”, “гавра с българските граждани”, „къде отиде социалният усет на левицата?”, ”едно безумие, един тормоз, една гавра срещу стотици хиляди български граждани”, „правите /хората/ на маймуни” и т.н. и т.н. Това са само част от определенията за една акция, казани при дебати в народното събрание на 16.03.2006 г. Тече вече пета предизборна кампания от този момент, но както управляващите, така и опозицията, от чиито изказвания са извадени горните цитати, въобще не споменават повода, по който са казани тези на пръв поглед силни, но много точни изрази.
Днес като че ли и на опозицията, и на управляващите, е по-изгодно да не се споменава нищо за тази акция при оценяването на управлението на тройната коалиция. Става въпрос за форсираната от правителството на Сергей Станишев по инициатива на Меглена Кунева и Пламен Орешарски кампания за пререгистриране на автомобилите и смяна на номерата им.
Един от основните мотиви в предизборната кампания на БСП за предстоящите парламентарни избори е подчертаване на компетентността на сегашния екип управляващи. Пример за фалша на това твърдение е заявлението на 15 март 2006г. на премиера Станишев в отговор на въпрос на журналист, че „…държавата своевременно, в продължение на години, не си е вършила работата. Не са подменяни номера на коли, които са с регистрация от преди…”
Нито тогава, нито когато и да било по-късно, не се намери опозиционен деец, нито журналист, който да запита компетентния премиер, какъв е полезният ефект за собственика на автомобила или за обществото от смяната на един номер с друг. А смяната на милиони табели струваше стотици милиони лева. В никоя страна по света не се сменят принудително номера на автомобили, така че критиката на С. Станишев към българската държава може да бъде отнесена и към всички държави в света. Във всяка нормална държава такива думи биха означавали край на политическата кариера на съответния държавник, но не и у нас. У нас премиерът, изрекъл горепосочената глупост претендира за втори мандат.
И още един аспект на компетентността при оценка на ситуацията. В същото интервю на 15 март премиерът заяви, че няма нужда да бъде удължаван срокът за пререгистрация, който изтичаше след две седмици. На следващия ден народното събрание го „бламира” и удължи срока с „цели два месеца”. Това обаче на никого не направи впечатление. Многодневните опашки пред пунктовете на КАТ продължиха и към 28 май 2006 г. официално бе съобщено за 608 013 автомобила със сменени номера. Принудителната смяна продължи и към 1.10.2006 г. официално бе съобщено, че служебно е прекратена регистрацията на повече от 1 милион и 250 хиляди автомобила със стара регистрация. Смяната все още продължава. Това е блестящо свидетелство за некомпетентност при определяне на срокове в съответствие с капацитета на КАТ, както и свидетелство за създаване на идеална корупционна обстановка.
Премиерът, членове на правителството и депутати от управляващата коалиция многократно внушаваха , че смяната на номерата е изискване на ЕС. Най-директно тази лъжа изказа замминистърът на вътрешните работи Камен Пенков в интервю за централен столичен всекидневник на 26.2.2008 г. : „България е изпълнила коректно директивата на Европейския съюз за подмяна на номерата на колите и настоящите напълно съответстват на стандартите на съюза”. С това доцент Камен Пенков постигна 2 в 1 – в едно изречение две лъжи, тъй като няма такава наредба на ЕС а табелите, които бяха натрапени на гражданите, не съответстват на стандартите на съюза, посочени в Регламент 2411 от 03.11.1998 г.
Защо управляващите излъгаха, че смяната е изискване на ЕС? Защо опозицията мълчи за тази лъжа?
Управляващите внушаваха, че смяната на номерата е начинът да се изпълни изискване на ЕС за постигане на 90% ниво на застрахованост със застраховка ГО. Когато например Хр. Кирчев от ОДС заяви в парламента, че не е този начинът за сключването на застраховка ГО, М. Миков, тогава председател на ПГ на КБ си позволи странния въпрос: „като не е този начинът, кой е тогава?” Не знаеше ли този юрист, че в Закона за движение по пътищата има член 171, в който е записано, че МПС, управлявано без сключена застраховка ГО се спира от движение до сключването на такава?
Защо правителството реши да постига ниво на застрахованост чрез скъпо струваща и ненужна смяна на номерата, а не използва законовия текст за тази цел? Защо реши да натрапи смяна на номерата и да прекара всички автомобилисти през иглените уши на КАТ, а не предпочете контролът да бъде съсредоточен върху наличието на застраховка и да използва огромния апарат от застрахователни компании с хилядите техни брокери? Щеше ли тогава да има опашки, корупция и загуби при изпълнение изискването на ЕС ? Защо опозицията не осъди тази практика нито един път след дебата на 16 март 2006 г. в парламента? В мнозинството от хората съществува неправилното убеждение, че по този начин правителството е искало да понапълни бюджета. Приходите от пререгистрацията не отидоха в бюджета, но дори и да бяха отишли, разходите и загубите от пререгистрацията многократно ги надвишават. Защо опозицията не направи нищо за разясняването на този проблем?
България редовно е критикувана от ЕС за сериозни проблеми в областта на правосъдието и вътрешния ред. В тази връзка се налага да се припомни, че в края на 2005 г. бе приет новият Закон за националната стандартизация. В него е записано, че стандартите в Република България се прилагат доброволно. Само два-три месеца след това правителството забрави за това законово положение и подложи на масиран натиск стотици хиляди собственици на автомобили да сменят номерата, защото не отговаряли на новия стандарт. Защо например за хранителните продукти стандартите се прилагат доброволно, а за табелите те бяха задължителни? Освен това стандартите се приемат и действат за напред, а нямат обратно действие. Не и за автомобилните табели обаче! Защо управляващите си позволиха да игнорират закона? Защо опозицията мълчи по този въпрос?
Днес правителството хвали, а опозицията критикува министъра на финансите Пламен Орешарски. Както хвалбите, така и критиката обаче не стигат до следните елементарни, но съществени въпроси:
– През цялата 2006 г. в чакане за смяна на номерата, както и за първа регистрация на новозакупени автомобили бяха загубени в унизителни опашки минимум три милиона работни дни. При тогавашната производителност от около 65 лв. брутен вътрешен продукт на един зает в икономиката, това означава загуба от непроизведен продукт за около 200 милиона лева. Днес никой не поставя въпроса за политическата и наказателна отговорност на министъра на финансите и правителството като цяло за тази загуба. На този фон е показателно, че правителството на С. Станишев, парадиращо с грижата си за пенсионерите, отдели през 2006г. за противоинфлационна индексация на пенсиите сума три пъти по-малка от размера на тази загуба. Тъжно е, че опозицията мълча и не направи тази съпоставка.
Загубите на работно време и съответно по-малко произведен продукт бяха съчетани с разход на милиони левове за смяна на номерата на държавните автомобили, за преоборудване на пунктовете на КАТ във връзка с провеждане на пререгистрацията, за извънреден труд на служителите в КАТ и т.н. и т.н.
Същевременно смяната на номерата на автомобилите означаваше изземване от собствениците им на десетки милиони лева, които при равни други условия биха били употребени за каране на автомобилите, следователно биха носили акциз в бюджета за ползваното гориво. Смяната на номерата доведе до намален приход от акциз в бюджета за милиони левове, но това не трогна министъра на финансите.
В тазгодишните кампании за евродепутати и за депутати в националния парламент един от акцентите на БСП бе критиката срещу Бойко Борисов за това, че не уважава пенсионерите и циганите, като ги нарекъл в свое изказване „материал”. Оставям настрана, че избирателите бяха допълнително манипулирани като на неформалния лидер на ГЕРБ бяха приписвани думи като „лош” и „кофти”.
По този повод никой не се сети да попита управляващите дали беше израз на уважение принуждаването на българските граждани единствени в света да платят повторно за регистрация на автомобилите си? Дали беше израз на уважение осигуряването за това повторно заплащане на многодневни опашки, при които имаше дори смъртен случай? Дали е израз на уважение към българските граждани обстоятелството, че в Германия регистрацията на един автомобил струва 21 лева, а у нас цената вече е 70 лева като според министър Миков тя е ниска?
БСП винаги парадира със социалната ориентираност на политиката си. В тази връзка никой не иска да я затрудни и да попита представителите й какво социално имаше в принуждаването на десетките хиляди пострадали от наводненията през есента на 2005 г., вместо да се грижат за ликвидиране на щетите, да чакат по няколко дни пред КАТ за да регистрират повторно автомобилите си?
НДСВ и лидерът им имат претенции, че са носители на европейските ценности у нас. Защо никой не ги попита беше ли принудителната повторна регистрация на автомобилите в съответствие с тези ценности? Никой не попита и ДПС дали смяната на номерата беше форма на защита на правата и свободите на гражданите. Никой не попита и депутатите от коалиция Атака, демонстриращи навсякъде своята опозиционност, защо, когато на 16 март 2006 г. в Народното събрание се обсъждаше предложението на М. Христов за отмяна на пререгистрацията на автомобилите, те предпочетоха да гласуват заедно с управляващите против това предложение. С тяхна помощ то бе отхвърлено.
Депутатите и министрите полагат клетва, че във всичките си действия ще се ръководят от интересите на народа. За съжаление дори в предизборна обстановка, когато борбата между политическите сили е най-остра, никой от опозицията не задава простия въпрос – беше ли единствената в света повторна регистрация на милиони автомобили в интерес на народа? И ако не беше, а това определено е така, защо не се постави въпрос за отговорност на парламентарното мнозинство и правителството за нарушаване на положената клетва?
Дали някой ще се сети поне за думите на Филип Димитров, казани на цитираното заседание на парламента на 16 март 2006 г. : „Дами и господа, ние със сигурност ще дължим извинение на българската нация за това, че в продължение на три месеца сме търпели един такъв в крайна сметка административен произвол”. Защото произволът продължи и след трите месеца, при това не само с уникалната пререгистрация на автомобилите.
Лондон, 25.06.2009 г. Димитър Н. Митев, е-mail:dimitr_mitev@abv.bg
ПП.
Авторът на този текст съзнателно отказа да смени табелите на автомобила си. Поради това през 2007 и 2008 г.  два пъти му бяха съставяни актове за управление на МПС със старите табели  и бе спиран от движение автомобила му. Два пъти две различни български съдилища не намериха законна причина да оставят “наказателните постановления” в сила и ги обявиха за “незаконосъобразни”.

Писмо до Минчо Христов и отговор.

вторник, юни 30th, 2009
Подател: mincho hristov <minchok@abv.bg>
До: Dimitar Mitev <dimitr_mitev@abv.bg>
Относно: Re: Предизборната кампания
Дата: Вторник, 2009, Юни 30 00:21:26 EEST


Благодаря за идеята, тогава не можахме да се преборим с този рекет. ще имам предвид ако говорая някъде по медиите. благодаря още веднъж, Минчо Христов
>––– Оригинално писмо –––
>От: Dimitar Mitev
>Относно: Предизборната кампания
>До: minchok@abv.bg
>Изпратено на: Понеделник, 2009, Юни 29 18:00:25 EEST
> Уважаеми господин Христов,
> предлагам на вниманието Ви темата за уникалната смяна на номерата, която не би следвало да бъде забравена във Вашата предизборна кампания. Че много други са я забравили съвсем съзнателно, това е друг въпрос.Дано пожелаете и да имате възможност да я използвате в изявленията си в медиите и пред хората. За съжаление аз не мога да я публикувам в медиите, не защото не желая, а защото цензурата действа.Ще се радвам ако ми отговорите с два-три реда на това писмо.
> С уважение: Димитър Николов Митев, в момента в Лондон.
>
Към моето писмо беше прикрепен файл със статията „Предизборни загадки“.

Яне Янев, РЗС, първо и второ писмо

понеделник, юни 22nd, 2009
Подател: Dimitar Mitev <dimitr_mitev@abv.bg> добави в адреси
До: centrala@rzs.bg  
Относно: Писмо без отговор.  
Дата: Понеделник, 2009, Юни 22 11:17:40 EEST  

До господин Яне Янев
председател на партия РЗСУважаеми господин Янев,
на 03.03.2009 г. Ви изпратих писмо с предложение да включите в предизборната кампания проблем, който засегна милиони граждани на РБ и който при подходящо поднасяне в предизборната Ви кампания може да Ви донесе много гласове на избиратели.Изпращам Ви отново същото писмо, тъй като от централата на Вашата партия получих само съобщение по интернет, че писмото ми е получено и ще се запознаете с него, но конкретна реакция на предложението ми засега, след повече от три месеца, няма. Срещнах се и с юриста от Вашия щаб г-н Бозаджиев, но и от него не получих конкрете отговор дали, кога и по какъв начин ще бъде реагирано на моето предложение.
От Вашия отговор зависи как ще гласуваме аз и много мои близки и приятели, които знаят за това писмо и чакат този отговор за да преценят дали да гласуват за РЗС или не.По него ще съдим за искреността на Вашата кампания за борба с корупцията и престъпността. Надявам се, че ще вземете мерки да получа такъв отговор своевременно, преди изборите на 5 юли.
С уважение: Димитър Николов Митев, тел. 0888/704984
22.06.2009 г.                                                                              ХХХ
(Днес, 02.04.2010 г. във вестник Сега, в статия, посветена на далаверите на арестувания бивш министър на отбраната Николай Цонев, намерих следния пасаж: 
„Само един пример – фирма „Енемона“, в която той има дял, ремонтира едно от военните общежития за 4 млн. лева. Интересното е, че акции във фирмата притежават още бившият зам.-министър на отбраната Радослав Бозаджиев, както и бившият зам. финансов министър Димитър Ивановски. След като „Сега“ писа за конфликта на интереси, Цонев се оправда, че притежавал едва 50 акции на стойност около 500 лв., но ги бил забравил. Затова нямало конфликт на интереси?!Интересен е и друг факт – Радослав Бозаджиев беше привикван многократно в прокуратурата да дава обяснения за неизгодните замени на военни имоти срещу апартаменти, които той е правил по времето, когато министър бе Веселин Близнаков.“
Стана ми безкрайно интересно дали юристът Бозаджиев в щаба на РЗС е същият Радослав Бозаджиев – бивш замминистър на отбраната, негов близък или става въпрос за случайно съвпадение на фамилни имена. Заслужава си да се провери, защото ако е същият или роднина, това говори много за подбора на екипа на Яне Янев)
                                                                                 ХХХ
Приложение: Писмото и отговор че е получено:
До г-н Яне Георгиев Янев
Главен секретар на политическа
партия Ред, законност, справедливост
Уважаеми господин Янев,
на 16.03.2006 г. в народното събрание Вие подкрепихте предложението на независимия депутат М. Христов за отмяна на наредба І- 45 за пререгистрация на автомобилите и смяна на регистрационните им номера. Предложихте и гласуването да бъде поименно със ставане от място и вдигане на ръка, което мнозинството не прие.
От този момент изминаха три години, проведени бяха на три пъти избори – за президент, за местни органи на властта и за евродепутати. При трите предизборни кампании нито една политическа партия не се сети или не пожела да разкритикува правителството на тройната коалиция като цяло и премиера Станишев за тази срамна, уникална в световен мащаб, гавра със закона, морала и гражданите на България.
На 15.03.2006 г. по Канал 1 вечерта в отговор на въпрос на журналиста от в-к Сега П. Цеков за смяната на номерата Сергей Станишев заяви пред избрани журналисти и пред всички телевизионни зрители следното: „Първо искам да върна лентата малко назад. Част от проблема е това, че държавата своевременно, в продължение на години, не си е вършила работата. Не са подменяни номера на коли, които са с регистрация от преди….”
Министър-председателят на Република България изрече колосална глупост, но никой не се сети или не пожела да го притисне, да каже, какъв е полезният ефект за собственика на автомобила от смяната на един номер с друг. Никой не попита премиера ако това е работа на държавата, какъв полезен ефект за страната очаква от смяната на номерата на милиони автомобили, който да компенсира направените разходи от гражданите и държавата. В нормална държава министър председател, който счита, че работа на държавата е да подменя номерата на колите, би престанал на следващия ден да бъде министър-председател. В България уви изкара практически пълен мандат и претендира за втори.
В моя блог www.mitev.eu съм описал тригодишните си напразни опити да предизвикам търсене на политическа отговорност от правителството на тройната коалиция и авторите на цитираната наредба за това, че:
– наложиха с масиран политически, медиен и полицейски натиск и заплахи да бъде изпълнявана наредба за смяна на номерата, която като подзаконов акт противоречи на чл. 141 (1) от ЗДвП, съгласно който автомобилите бяха и са с постоянна регистрация. Наредбата пренебрегна законовото положение и в хода на нейното налагане милиони автомобилисти със заплахи от санкции и натиск смениха номерата на автомобилите си сякаш са им били дадени за временно ползване;
– с Наредба І-45 на МВР в актуализирания и вариант за изпълнението и в съкратен срок до 31.03.2006 г. бе пренебрегнат чл. 5 на Закона за националната стандартизация от 2005 г., съгласно който стандартите в Република България се спазват доброволно. Това важи за храните, с които е тровен всекидневно българският народ, но за табелите на автомобилите законовото положение бе счетено за невалидно и много хиляди хора бяха глобявани за управление на МПС с нестандартни табели;
– в световната стандартизационна практика няма друг случай когато нововъведен стандарт да е прилаган не само за бъдещите случаи, но и за заварените случаи, тоест да действа и назад във времето. В тази област правителството даде нещо ново на света, но премиера Станишев скромно пропуска да се похвали с този голям български „принос” в областта на стандартизационното дело.
– управляващото мнозинство и правителството НАГЛО ИЗЛЪГАХА, че смяната на номерата на автомобилите в България е по искане на ЕС. Нито една политическа партия не се сети за Регламент 2411 от 03.11.1998 г. на ЕС в чието приложение е описано какво трябва да бъде оформлението на регистрационните табели за автомобилите в страните-членки. Никой не се сети да попита, след като предстои приемане на България в ЕС, защо се въвеждат регистрационни номера на автомобилите, които не отговарят на горепосочения задължителен Регламент. Нещо повече, никоя политическа партия не атакува правителството за това, че не пристъпи към спазване на задължителния регламент на ЕС веднага след приемането на България от 01.01.2007 г., а започна да дава табелите със символа на евросъюза чак от втората половина на 2008 г. и за това време бяха регистрирани над 600 хиляди автомобила с табели, които не отговарят на Регламент 2411. Може би греша, но ми се струва, че това беше направено за да се натрупат по-голям брой автомобили с регистрационни табели, неотговарящи на изискванията на ЕС за евентуална бъдеща подмяна.
– Премиерът Станишев си позволи, както и тогавашния председател на Парламентарната група на Коалиция за България и сегашен министър на вътрешните работи М. Миков да твърди, че това /смяната на номерата/ е начин да се постигне исканото от ЕК ниво на застрахованост със застраховка Гражданска отговорност. В чл. 171, ал. 2, буква „в” на ЗДвП е записано конкретно, че МПС без сключена застраховка ГО се спира от движение до сключването на такава. Никой не попита правителството защо не приложи закона за постигането на изискваното ниво на застраховане, а прибягна до наредба за пререгистрация и смяна на табелите като начин за увеличаване броя на застраховките ГО.
– Никоя политическа партия не се сети да търси отговорност от правителството за загубите, причинени от многодневните опашки пред пунктовете на КАТ. Брутният вътрешен продукт на един зает в икономиката за 2006 г. бе около 65 лв. Само до 28.05.2006 г. по официални данни са били пререгистрирани над 608 хиляди автомобила. При тридневно чакане на опашките това означава загуба на около 1 милион и 800 хиляди работни дни, следователно означава загуба от непроизведен продукт за над 100 милиона лева. Тук не броя останалите дни чакане до края на 2006 г. и доста след това, не броя и стотиците хиляди чакащи на същите опашки за първа регистрация на МПС.
– Никоя политическа партия не пожела да попита за загубите на милиони левове, причинени на бюджета с пререгистрацията с бюджетни средства на автомобилите на държавните ведомства и общините.
– Никоя политическа партия не пожела да попита правителството колко е струвало изпълнението на заповед на МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ № Ів-215 Екз. №17.03.2000 г. , с която се подготвят условията за осъществяване на подмяната на номерата на автомобилите. В тази връзка никой не запита също колко разходи бяха направени за изплащане на възнаграждение на полицаите от КАТ за извънредния труд в удълженото работно време по време на форсираната кампания.
– Никоя политическа партия не пожела да попита защо е засекретена информацията за това как ще бъдат употребени събраните през цялата кампания от собствениците на автомобилите около 200 милиона лева, както и за съдбата на хилядите тонове алуминий от старите табели, отнемани при пререгистрацията.
– Никоя политическа партия не пожела в предишните три избирателни кампании да атакува БСП и тройната коалиция за това, че единствено в България от всички страни в ЕС бе осъществена такава подмяна на номерата на автомобилите. Същевременно никоя партия не атакува предизборно БСП и партньорите и от коалицията за това, че смяната на номерата в България освен че бе задължителна, бе и минимум двойно по-скъпа от цената на регистрацията на автомобилите в другите страни от ЕС.
Уважаеми господин Янев, бих могъл да продължа още дълго с примери като горепосочените, но считам че и посоченото до тук е достатъчно.
В момента набира скорост предизборната кампания за избори за евродепутати и за депутати в нашето Народно събрание. Според мен, партията, която се ангажира в предизборната си кампания, наред с другото, с разкриването на същността на проведената кампания, от която бяха засегнати повече от половината български гласоподаватели, има огромния шанс да привлече много гласоподаватели, които в противен случай биха гласували за БСП или нейните партньори. Все още твърде много хора вярват на лъжата, че смяната на номерата е била извършена по искане на ЕС, както и на лъжливото внушение, че държавата по този начин е искала да понапълни бюджета. Мнозинството от българските граждани нямат представа за размера на причинените загуби на икономиката в хода на кампанията за повторното регистриране на регистрирани автомобили. Помнят се само собствените разходи и унижението по опашките пред КАТ.
В посочения по-горе блог съм публикувал наред с много други неща две мои отворени писма до Сергей Станишев и отговорите, които ми бяха изпратени от МС и МВР. Публикувал съм и писмо до министъра на финансите Пламен Орешарски и отговора на това писмо. Нито една медия /електронна или печатна/ не пожела да публикува тези писма и отговори, въпреки че те са изключително показателни за начина на действие на правителството. Мисля, че ако ги използвате в предизборната кампания на партия Ред,законност, справедливост, това ще допринесе за привличането на много гласоподаватели за Вашите листи.
Може би ще Ви заинтересува и обстоятелството, че след като не пожелах да сменя номерата на собствения си автомобил, бях глобяван два пъти за старите номера с които го управлявах и два пъти автомобилът бе спиран от движение по същата причина. СЪЩЕВРЕМЕННО ДВА ПЪТИ ДВЕ РАЗЛИЧНИ СЪДИЛИЩА В ДВА РАЗЛИЧНИ ГРАДА НА БЪЛГАРИЯ ОТМЕНИХА НАКАЗАТЕЛНИТЕ ПОСТАНОВЛЕНИЯ КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНИ.
Темата за насилствената смяна на номерата на автомобилите има още множество аспекти, които с оглед на обстоятелството, че писмото ми стана дълго, ще се въздържа да посоча. Само ми се иска да подчертая, че цялата кампания, проведена в ускорени темпове от правителството на Станишев, идеално разкрива фалша на тяхното говорене за диалогичност и социална чувствителност на БСП, което би трябвало да използвате в кампанията за предстоящите избори, ако разбира се наистина държите на реда, законността и справедливостта. Засега имам чувството, че наистина се придържате към тези ценности и поради това си позволих да Ви напиша това писмо. Готов съм да се срещна с Вас при положение че пожелаете да разговаряте с мен на тази тема. Желая Ви здраве и успех на Вас и партия Ред, законност, справедливост.
03.03.2009 г. С уважение: Димитър Николов Митев
Пловдив тел. 0888/704 984
ПП.
Коректо е да Ви уведомя, че това писмо, както и евентуален Ваш отговор ще бъдат публикувани в www mitev.eu
Подател: =?UTF-8?Q? =D0=9F=D0=9F_ =D0=A0=D0=97=D0=A1 ?= centrala@rzs.bg
До: Dimitar Mitev <dimitr_mitev@abv.bg>
Относно: Re: Писмо до г-н Яне Янев
Дата: Сряда, 2009, Март 4 17:28:56 EET
Здравейте г-н Митев!
С този e-mail Ви уведомяваме,че писмото Ви е
получено и ще бъде разгледано от г-н Янев.
Поздрави!

 
 

 

 

До Христофор Караджов

петък, март 20th, 2009
Подател: Dimitar Mitev dimitr_mitev@abv.bg  
До: ckaradjo@csulb.edu  
Относно: покана за посещение на интнернет страница www.mitev.eu  
Дата: Събота, 2008, Май 24 15:08:43 EEST  

Уважаеми господин Караджов,
Прочетох във вестник Сега Вашата публикация „Хомо Журналистикус“. Тъй като очевидно се интересувате от феномена „журналистика“ си позволявам да Ви съобщя за наличието на моя блог
http://www.mitev.eu В него ще намерите много свидетелства за българската действителност и ролята на българската журналистика заедно с така наречената политическа класа в манипулирането на населението. Предполагам, че имате представа какво се публикува в българските печатни и електронни медии, а материалите от блога ще Ви посочат, какво не може да се публикува, какво „демократичните“ български медии не могат да преглътнат. Влизането в блога ще Ви позволи да се запознаете с редица автентични документи, които дават представа за качеството на така наречения политически „елит“ в Република България и за степента, в която са смазани съпротивителните сили на хората. Не Ви пожелавам приятно четене, защото предлаганото четиво според мен навява тъжни мисли.
С уважение: Димитър Митев, бивш преподавател по политическа икономия.
Пловдив, 24.05.2008 г.П.П. Може би има известна символика в това, че Ви пиша това писмо в деня на българската писменост.––––––––––––––––––––––

На това писмо получих следния отговор:

Подател: Christopher Karadjov, Ph.D., Asst. Professor, Journalism ckaradjo@csulb.edu  
До: Dimitar Mitev <dimitr_mitev@abv.bg>  
Относно: Re: покана за посещение на интнернет страница www.mitev.eu  
Дата: Събота, 2008, Май 24 17:32:20 EEST  

Много благодаря! Темата за блоговете започна да ме интересува много, и в
момента съм на конференция в Монреал с доклад за българските онлайн
форуми. Така че погледна този блог с голям интерес – и вероятно ще искам
да направим интервю, когато се прибера в София през юни.Поздрави,Фори

Обаждане от г-н Караджов до 20 март 2009 г./10месеца от отговора му/ не последва. Най-вероятно се е отказал ако е разбрал какви интереси засягам в блога си.
 

Mitev
[Gold]
from Bulgaria

Posts: 2976
Лесно и безрисково е да се пише по тема като тази за култа към Обама.
Много по-трудно е да се реагира на сигнали за българската действителност, нали така, авторе? Click here

Posted: 26.3.2009 г. 11:55:15  

Подател: Christopher Karadjov, Ph.D., Asst. Professor, Journalism ckaradjo@csulb.edu  
До: dimitr_mitev@abv.bg  
Относно: Otgovor  
Дата: Понеделник, 2009, Март 30 07:15:04 EEST  

Димитър-след като ми имате адреса, както вярно отбеляза един читател във форума на „Сега“, защо не ми се обадихте овреме? Честно казано, съвсем забравих за нашата комуникация, защото съм твърде зает и доста пътувам, а миналата година излезе изключително натоварена. Не знам от какво обаче се мотивират обвиненията ви, че съм загърбил темата, защото съм бил разбрал за някакви си интереси. Та вие дори не ме познавате да си позволявате такива твърдения! Е, аз не съм на заплата в България, а в независима академична институция, и точно затова мога да пиша за каквото искам, слава Богу. В частност, пиша за Обама, защото живея в САЩ, а не в България, и имам непосредствени впечатления, които споделям с читателите, които не са физически тук. Просто и ясно обяснение за избора на темите ми, нали?Изнасянето на личната ни кореспонденция в публичен форум (и то по този обиден за мен начин), обаче, за мен е ясен сигнал да се въздържам от по-нататъшна комуникация с вас поради принципни съображения.Съжалявам.
Фори

Подател: Dimitar Mitev dimitr_mitev@abv.bg  
До: Christopher Karadjov, Ph.D., Asst. Professor, Journalism <ckaradjo@csulb.edu>  
Относно: Re: Otgovor на отговора  
Дата: Вторник, 2009, Март 31 16:56:55 EEST  

Фори,
с риск да Ви разсърдя още веднаж ще Ви напиша, това, което действително мисля за Вашия отговор. Ако аз бях на Ваше място, първо щях да се извиня за това, че съм обещал нещо, а след това съм забравил за обещанието си. Вместо това Вие ми се сърдите за обидния тон на моето мнение във форума. Не съм искал да Ви обидя, пък и истината не може да е обидна. Исках да Ви провокирам да вземете отношение по проблем, засегнал стотици хиляди хора, за който старателно мълчат политическите партии и медиите.При това ако посетите блога ми, ще се убедите, че подобна непримиримост към мълчанието им съм проявил и спрямо десетки политици, журналисти и известни личности. Мисля при това заслужено. В блога си аз просто документирам за историята реакцията или липсата на реакция по проблем, засегнал милиони българи, на медии, депутати, партии, отделни журналисти, както и на други известни личности.
Ако аз бях на Ваше място освен това бих се опитал да докажа, че не съм се повлиял от някакви си интереси и щях да заема позиция по въпроса. Вие предпочитате друг подход – да прекратите комуникацията. Имате пълно право, защото по никакъв начин не сте задължен да ми отговаряте – това е въпрос на чест, съвест,на наличие или отсъствие на мнение по повдигнатия въпрос, но в никакъв случай не и на задължение.
И накрая за личната ни кореспонденция. Вие знаете, че сте публична личност и че в нашата кореспонденция има единствено мнения по обществени въпроси, но няма нищо , което да засяга и позори Вашата личност, семейство и т.н. Аз просто изказах на публично място публично предположение за причината за Вашето мълчание и неизпълнено обещание.Или предпочитате да коментирам тайно и анонимно какво сте обещали и какво не сте изпълнили?
Вярвам, че ще се съгласите с мен, че заемането на обидена позиция и прекратяването на кореспонденцията, не са начин за разсейване на недоразуменията или за преодоляване на незаслужено подозрение, ако считате че такова съм проявил към Вас.
Димитър

 

3-то писмо до Е. Кошлуков /новото време/

петък, март 6th, 2009
Подател: Dimitar Mitev dimitr_mitev@abv.bg  
До: taralej@novotovreme.bg  
Относно: Телевизионно предаване.  
Дата: Петък, 2009, Март 6 12:38:37 EET  

Господин Кошлуков,
на 05.03.09 г. във воденото от Вас предаване „Таралеж“ Ви се позволихте да изречете лъжа, която не Ви прави чест. Става въпрос за казаното от Вас, че преди демократичните промени празнуването на 3-ти март е било забранено. Не се ли срамувате да лъжете по такъв безсрамен начин?
Освен това по-нататък в същото предаване правещият се на хуморист /в момента не мога да си спомня името му/ заяви, че национален празник трябвало да бъде 6-ти септември. Нищо против, има право на мнение и в съответствие с конституцията го изказва свободно. Но в защита на своето мнение той си позволи грубо показване на истината, тъй като заяви, че България след 6-ти септември е била по-голяма от България спрямо подписания на 3-ти март санстефански договор.
Същият индивид не се посвени да се гаври с паметта на над 200 хиляди загинали за освобождението на България воини, като се изрази за жертвите презрително, че те са били правени защото Русия е искала да излезе на проливите. Какво е искала Русия е едно, но освобождението на България е резултат на тези 200 хиляди загинали, още по-голям брой ранени войници и офицери. А това самонадеяно човече от Вашето предаване си позволи да се гаври с външния вид на тези, които ни донесоха третата българска държава. То бива русофобия, бива, ама чак пък толкова не бива.ПП.
На 5.03.2008 г. Ви изпратих долупосоченото писмо и получих след това долупосочения отговор. Искам да Ви попитам дали година след това сте проучили проблема със смяната на номерата на автомобилите, както обещавате в отговора си и дали ще се сетите в предстоящата предизборна кампания да атакувате БСП и тройната коалиция за тази гавра със закона, морала и гражданите на България?
Оставам с чувството, че няма да се осмелите да направите това и ще продължите да манипулирате зрителите си с примери от рода на горецитираните в предаването Ви от 05.03.09 г. Ще се радвам ако греша!
06.03.2009 г. Димитър Николов Митева, тел.  0888/704984 
Пловдив.Настоящото писмо ще бъде публикувано в блога ми http://www.mitev.eu където са публикувани и предишните ми писма до Вас. Ще бъде публикуван и Вашият отговор на това писмо, ако разбира се получа такъв. 
Подател: Dimitar Mitev dimitr_mitev@abv.bg  
До: taralej@novotovreme.bg  
Относно: Забравих да ….  
Дата: Петък, 2009, Март 6 12:42:14 EET  

Забравих да Ви изпратя писмото и отговора Ви от преди година, които коментирах преди малко. Ето за какво става въпрос:
Второ писмо до Е. Кошлуков и отговор.публикувано от DMitev
Подател: Dimitar Mitev добави в адреси
До: taralej@novotovreme.bg
Относно: Нови моменти по темата за регистрационните табели.
Дата: Сряда, 2008, Март 5 12:43:16 EET
Файлове: (1) Прикрепен файлУважаеми господин Кошлуков,
изпратих материалите за табелите на повече от 200 български политици и медии. Вие сте първият и засега единствен,който даде някакъв отговор, за което Ви благодаря. В писмото Вие нарекохте смяната на табелите “безумие”, но както Вие, така и цялата парламентарна и извънпарламентарна /в лицето на ГЕРБ/ опозиция забрави за темата и не пожела да я използва при неотдавнашния вот на недоверие. По този начин безумието на управляващите остана без отрицателни последствия за тях. На 26.02.2008 г. в-к “24 часа” отпечата публикация под заглавие “Нови табели за колите пуска КАТ”, в която публикация замминистърът на вътрешните работи Камен Пенков за пореден път пуска в обръщение откровени лъжи и по същество слага началото на нова кампания за смяна на табелите. Веднага написах статия “Отново дезинформация за табелите” и я изпратих в редакцията на вестника. Последва обаждане по телефона от Генка Маркова, /отдел “Мнения”/ в което ми бяха отправени редица обвинения за агресия спрямо вестника. На въпроса ми дали има нещо невярно в предложения за публикуване материал не последва конкретен отговор. Предложих да бъдат публикувани без коментар едно до друго писмото ми до Пламен Орешарски и отговорът от министерството на финансите на това писмо, но г-жа Маркова заяви, че началниците и няма да позволят това. В крайна сметка искам да не Ви отнемам повече време с дълго писмо и желая да Ви запитам: МОГА ЛИ ДА РАЗЧИТАМ НА ВАС И ПРЕДАВАНЕТО ВИ ЗА ДОВЕЖДАНЕ ДО КРАЙ НА ТЕМАТА ЗА ТАБЕЛИТЕ И РАЗКРИВАНЕ НА ЦЯЛАТА ИСТИНА ЗА ЗЛОУПОТРЕБАТА С ВЛАСТ И ЗАГУБИТЕ, ПРИЧИНЕНИ НА НАСЕЛЕНИЕТО, БЮДЖЕТА И БИЗНЕСА?
Прилагам статията, която предизвика възмущението на Генка Маркова от редакцията на вестник 24 часа и която очевидно няма шанс да види бял свят от страниците на този вестник.
С уважение: Димитър Митев, тел.  0888/704984  е-mail:dimitr_mitev@abv.bg
Пловдив, о5.03.2008 г.
ПП. Разполагам и с допълнителни материали, които мога да Ви предоставя.—————————————————————–
Блогът за икономика – ikonomika.orgИзбери проверява се с
ОТНОВО_ДЕЗИНФОРМАЦИЯ_ЗА_ТАБЕЛИТЕ_НА_АВТОМОБИЛИТЕ.doc изтегли 51.31 KBНа горното писмо на 13.03. 2008 г. получих следния отговор:
Уважаеми господин Митев,
Благодарим Ви за писмото, което написахте за предаването “Таралеж”. Оценяваме мнението Ви. Оценяваме будното Ви обществено внимание. Считам, че по-голяма част от нас трябва да изразяват активна гражданска позиция. Относно темата с регистрирането на табелите на автомобилите заедно с екипа на предаването “Таралеж” ще проучим въпроса.
С най-добри пожелания
Емил Кошлуков
Екип “Таралеж”Измина една година  от получаването на горното писмо. Очевидно проучването на въпроса с отвореното писмо до С. Станишев продължава.

Писмо до Сашо Дончев-собств. на Сега

неделя, февруари 15th, 2009
Подател: Dimitar Mitev dimitr_mitev@abv.bg  
До: society@segabg.com  
Относно: Въпрос и предложение за публикуване във вестник Сега.  
Дата: Събота, 2009, Февруари 14 20:58:55 EET  

Уважаеми господин Дончев,
има ли възможност във вестник сега да бъде публикувано следното писмо до премиера Станишев http://www.mitev.eu/2008/02/06/sergej_stanishev/ заедно с отговора от МС и МВР?
Предполагам че помните, че при сегашното правителство в съкратени срокове и с огромни опашки в основни линии бе приключена срамната камапания за повторно регистриране на регистрираните автомобили на българските граждани. Аз отказах да сменя номерата на микробуса си,два пъти ми съставяха актове за управаление на МПС със стари табели, два пъти в отговор на възраженията ми съответните РПУ издаваха наказателни постановления за глоби и спиране на буса от движение и два пъти две различни районни съдилища /според мястото,където ми бяха съставяни актовете и постановленията за глоби/ отмениха тези наказателни постановления като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНИ. Мисля, че за милионите българи, които бяха принудени да сменят номерата на автомобилите, това определено ще е новина. Въпросът ми е дали във вестник Сега може да бъде публикувана тази новина? При необходимост мога да предложа оригинал от всеки документ. Документите са публикувани в http://www.mitev.eu – категории „Старите табели законни“ и „Театър на абсурда“.
На 15 март 2006 г. вечерта в отговор на въпрос от Петьо Цеков в интервю пред Канал 1 с журналисти от избрани медии премиерът заяви, че държавата дълго време не си била вършила работата и не подменяла номерата на автомобилите. Може ли да бъде пусната публикация във Вашия вестник Сега с коментар на тази колосална глупост, казана от премиера? Лично аз бих го помолил да посочи поне един положителен ефект за собствениците на автомобилите и за обществото като цяло от направените разходи за смяната на един номер с друг за милиони автомобили. Готов съм да се срещна с Вас при желание от Ваша страна за по-конкретно обсъждане на проблема.Мисля че в условията на предизборната кампания, която все повече се разгаря, такава публикация би имала много положителна роля за по-правилното ориентиране на избирателите.
Ще се радвам ако получа отговор на това свое писмо, независимо дали ще бъде положителен или не. Бъдете жив и здрав и дано успеете да съхраните вестник Сега от враговете на свободата на словото в България.
С уважение: Димитър Николов Митев, тел.:  0888/704984 
Пловдив, 14.02.2009 г.

Писмо до БНТ за М. Кунева и следваща кореспонденция

понеделник, декември 8th, 2008

Подател: Dimitar Mitev <dimitr_mitev@abv.bg>   добави в адреси 
До: vie@bnt.bg  
Относно: M. Kuneva  
Дата: Понеделник, 2008, Декември 8 16:24:25 EET  

   

Уважаеми госпожи и господа,
Днес, 08.12.2008 г. слушах Вашето предаване с гост еврокомисарката за защита на потребителите Меглена Кунева. Тя не можа да се сети за някой абсурден случай в практиката и като защитник на потребителите, та реших да Ви припомня един такъв.
Още като министър по европейските въпроси тя, заедно с министъра на финансите Пламен Орешарски предложи и правителството одобри ускорената повторна регистрация на регистрираните автомобили на българските граждани. Тя не се смути нито от огромните опашки, които унизиха стотици хиляди българи, нито от големите загуби на населението и икономиката, причинени от тази гавра с българските граждани, закона и морала. Достатъчно е да Ви посоча за пример че поради загубените по опашките над два милиона човекодни не бе произведен брутен вътрешен продукт за над 100 милиона лева. Загубите са многопосочни и това е само един пример.
На Ваше място аз бих попитал юристката Кунева как ще обясни уникалният български принос в правната теория и практика, състоящ се в това, че приетият нов стандарт за табелите на автомобилите се прилагаше с обратна валидност, за колите регистрирани преди неговото приемане.
Бих я попитал след като в Закона за движение по пътищата е упоменато, че автомобилите са с постоянна регистрация /изключвам случаите на временна регистрация и транзит/,защо с подзаконов акт – Наредба І-45 на МВР регистрацията бе счетена за невалидна и хората бяха подгонени като овце /между другото БНТ има своя принос в натиска/ да регистрират повторно колите си.
Бих попитал Меглена Кунева какво печели обществото от смяната на номерата и пререгистрацията на милиони автомобили? Каква защита получи българският собственик на автомобили когато му бе натрапено да регистрира повторно регистрирания си автомобил и да плати повторно на най-висока цена от целия ЕС /в другите страни повторната регистрация бе само по желание на собственика/?
Меглена Кунева би следвало да отговори на въпрос защо от 1.1.2007 г. България като член на ЕС не спазва Регламент 2411 от 03.11.1998 г. на ЕС който е задължителен за всички членуващи страни. Принудените с полицейски и медиен натиск български собственици на автомобили получиха при пререгистрацията табели, които не отговарят на този регламент, но и след приемането на страната в ЕС все още при първа регистрация на МПС КАТ продължава да раздава табели, неотговарящи на този Регламент /в нарушение на този Регламент са регистрирани вече над 700 000 автомобила/. Очевидно се чака подходящ момент българските автомобилисти да бъдат „защитени“ с нова смяна на табелите, инак не мога да си обясня, че две години след приемането на България в ЕС продължава регистрирането с табели без символа на ЕС – 12-те звезди.
По моя инициатива депутатката Мария Капон отправи питане към Меглена Кунева още преди да стане еврокомисар за защита на потребителите. Можете да се запознаете с питането и отговорите на М. Кунева ако прочетете http://www.mitev.eu/2008/09/20/mkunevacontrol/, http://www.mitev.eu/2006/10/27/mcapoonekor/, вижте и http://www.mitev.eu/2008/02/06/sergej_stanishev/. По-пълна информация може да получите ако се запознаете с блога ми http://www.mitev.eu
В заключение искам да посоча, че докато се правят сладникави репортажи с „европеец“ на годината М. Кунева, България е единствената страна в ЕС, в която се спират от движение автомобили и се налагат глоби за управление на МПС със стари табели. Знам го от собстен опит и съм го описал в същия блог в категории „Старите табели законни“ и „Театър на абсурда“. МВР не желае да се съобразява с решение на съда за отмяна на глоба за стари табели и налага повторна глоба. В момента чакам резултат от второ дело по въпроса.
Знам че в Република България в момента едва ли ще се намери електронна или печатна медия, която да направи публикация по тези въпроси, но за всеки случай Ви изпращам това писмо, поне за Ваша информация. Така ще разберете защо понякога на зрителите им се повдига от някои физиономии, които се появяват и лансират от екрана и страниците на вестниците.
С уважение: Димитър Николов Митев, Пловдив, тел.  0888/704984 
08.12.2008 г. Приятно бях изненадан, когато на електронния си адрес получих следния отговор на писмото си:

Подател: vie@bnt.bg   добави в адреси 
До: Dimitar Mitev <dimitr_mitev@abv.bg>  
Относно: Re: M. Kuneva  
Дата: Понеделник, 2008, Декември 8 18:03:20 EET  

> Господин Митев, благодарим Ви за писмото. За съжаление сте прав, но
както и да го погледнете, много по-български ще бъде да извикаш човека,
който не ние, българите, а в Европа са направили Европеец на годината и
еврокомисар на годината и да започнеш да го хулиш „Направиха Ви, но Вие
никак не го заслужавате, защото….“ Може и да не съм права, но аз
искрено се зарадвах, че са отличили българин сред останалите европейци.
Причината може да се крие във факта, че не съм шофьор и нямам кола, знам
ли…А затова, че не можа да се сети за абсурден случай в практиката,
логично е – нея я знаят и се съмнявам, че някой щке си позволи лукса
точно на нея да й продаде нещо калпаво. А за физиономиите, от които на
българите им се повдига, да – такива има не една и две, но лично на мен
от физиономията на Метглена Кунева ми става приятно, защото там, където
е тя никой не я оценява по нищо друго освен по работата, която е
свършила. Знам, че няма да Ви зарадвам с това мое мнение, но нали затова
живеем в демокрация, за да може всеки да си изкаже свободно мнението.
Вашето е аргументирано и аз го уважавам, но позволете ми да не го
споделям, така както Вие не споделяте моето. Желая Ви да сте все така
критичен и изискващ! С поздрав: Ани Яковлева – отг.редактор на „Денят
започва“

Позволих си да отговоря със следното писмо:
 
 

   

 

Подател: Dimitar Mitev <dimitr_mitev@abv.bg>   добави в адреси 
До: vie@bnt.bg  
Относно: Отговор на писмо  
Дата: Сряда, 2008, Декември 10 15:01:45 EET  

Уважаема госпожо/госпожице Яковлева,
признавам, че бях изненадан, при това приятно, от това, че отговорихте на писмото ми. В моя блог има категория „Зона на мълчанието“ където публикувам писмата, изпратени от мен и останали без отговор. Те са повече от 200. Там първоначално публикувах и писмото до Вас, защото не очаквах /изхождайки от масовата практика/ да получа отговор. Сега то е в категория „Кореспонденция“.
Вашият отговор ме зарадва, защото не прилича на отговорите, които получавах от Министерски съвет, Министерство на финансите, Омбудсмана, Комисията за защита от дискриминация, от депутатката Мария Капон и т.н. публикувани в блога ми http://www.mitev.eu Зарадва ме че влязохте в диалог дори по такава неприятна по своята същност тема.
Вие пишете „За съжаление сте прав, но
както и да го погледнете, много по-български ще бъде да извикаш човека,
който не ние, българите, а в Европа са направили Европеец на годината и
еврокомисар на годината и да започнеш да го хулиш “Направиха Ви, но Вие
никак не го заслужавате, защото….”
Позволявам си да не се съглася /Вие сама също заявявате,че може и да не сте права/че е много по български да започнеш да хулиш някого. Не считам че незаслуженото хулене, колкото и да се среща, е типично българско поведение. Второ, тук не става въпрос за хулене, а за казани истини, конкретни факти. Тъй като и Мария Капон отговори с подобен аргумент /защита на националната ни чест/ на предложението ми тя като евронаблюдател да информира европарламента и ЕК за деянията на М. Кунева, за да не Ви отегчавам с обстоен отговор тук Ви моля да прочетете първото и второто ми писмо до М. Капон.
Освен това доколкото знам не ЕС или Еврокомисията направи М. Кунева европеец на годината, а това стана с СМС-и. Съмнявам се дали номинираната за европеец на годината М. Кунева щеше да получи и половината от гласовете, ако във века на информационния бум гласувалите имаха възможност да научат всичко за нейните действия. /Оставяма настрана въпроса, че когато трябваше да бъдат избрани еврокомисари от България и Румъния Ж. Барозу настояваше за избор на повече жени в ЕК и това също изигра определена роля за нейното избиране за еврокомисар/
Аз не съм нито евроскептик, нито еврооптимист, аз съм просто еврореалист. Моите три деца са родени в България, съпругата ми е чехкиня, сега имам син, снаха /българка/ и внучка в Лондон, дъщеря и зет /холандец/ и две внучета в Прага, дъщеря и зет/българин/ внучка и внук в Пловдив. Аз съм свързан с ЕС много тясно и затова съм заинтересован да не се хули ЕС /както в момента това прави тройната коалиция в една или друга степен заради спрените пари по еврофондовете/, както и да не се идеализират неговите действия. В този смисъл например бях много разочарован, когато представителите на ЕС мълчаха относно широко тиражираната лъжа на управляващите от тройната коалиция, че дивашката смяна на номерата и повторна регистрация на регистрирани коли е по изискване на ЕС.В блога ми може да намерите и останалото без отговор мое писмо до еврокомисаря по съблюдаване на равенството и равните възможности Владимир Шпидла /бивш премиер на Чешката република/.
Относно написаното от Вас:
„Знам, че няма да Ви зарадвам с това мое мнение, но нали затова
живеем в демокрация, за да може всеки да си изкаже свободно мнението.
Вашето е аргументирано и аз го уважавам, но позволете ми да не го
споделям, така както Вие не споделяте моето. Желая Ви да сте все така
критичен и изискващ“
бих желал да повторя, че Вие ме зарадвахте със самия факт, че отговорихте на писмото ми, което, повторно признавам, не очаквах. Сега се чувствам виновен в известна степен че без да Ви познавам съм си позволил да не очаквам отговор. Някъде бях срещнал една сентенция че там където всички мислят еднакво там никой не мисли. От тази гледна точка същественото по мое мнение е да има жив диалог, да има сблъсък на мнения, да има търсене на истината независимо от това дали тя е приятна или не, дали ще ни хареса или не. Желая и на Вас да бъдете критична и изискваща. Същевременно съзнавам, че за мен е по-лесно, защото нямам началник над главата си, но пък за Вас е много по-важно, защото имате възможност от екрана да въздействате върху милиони хора.
Още един път благодаря за писмото Ви и Ви желая здраве и упоритост в търсенето на истината.
Поздрави, Димитър Митев
Пловдив, 10.12.2008 г.Получих отговор:

Дата: Сряда, 2008, Декември 10 19:06:53 EET  

> Уважаеми господин Митев, обичам да си пиша или говоря с интелигентни
хора, какъвто безспорно веднага установих, че сте.В интерес на истината
понякога ни пишат и истински заядливци, които просто искат някого да
наплюят, да нагрубят, да си излеят негативните чувства. Аз съм дала
обещание да отговарям на всеки, който е отделил време и се е обърнал
към нас по електронната поща. Защото за мен зрителят е важен. Всеки.
Дори и този, който не е достатъчно на ниво. Нали за зрителя работим? А
аз наистина вярвам, че работим за зрителя, а не за нас си или за
шефовете си.Друг е въпросът, че колкото зрители толкова и мнения. Един
много харесва нещо, за което друг ни пише и ни хули. Че не можеш да
угодиш на всеки, е ясно. Но когато зрител отдели време, за да пише,
това трябва да бъде подобаващо уважено. И аз съм се заела с това,
колкото и много време да ми отнема. А дежурните отговори, които в някои
институции си ги имат на бланка и само попълват имената на конкретния
човек, за да му я изпратят, аз не ги броя за отговори. Не може да имаш
типов отговор за появилите се дори и само две писма до теб, които носят
съвсем различни искания, питания, емоции…Или механично на всеки да
пишеш „Благодаря, че ни писахте. Пишете пак. С поздрав!…“ И сега още
малко за Меглена Кунева. Именно защото изборът й е с есемеси, това още
повече трябва да Ви говори, че не е избрана от българи – да не се
впускам в народо-психологически обяснения защо, Вие се сещате. И
колокото на Вас да Ви е странно, защото си имате аргументите против, но
в Европейския съюз наистина много харесват Кунева и работата й, а мен
като българка това ме кара да се гордея. И много ми се иска да работя
за европейското самочувствие на българите,като им показвам българи,
ценени в ЕС или в конкретната държава, в която работят и живеят. Спирам
до тук, защото трябва да отговоря и на още няколко писма, а времето ми
все не стига. радвам се, че съм Ви изненадала приятно. От това и на мен
ми става хубаво. Пожелавам Ви по-чести приятни изненади. С поздрав: Ани
Яковлева /госпожа/

 
Изпратих следния отговор:
Уважаема госпожо Яковлева,
> благодаря за второто писмо, което ми написахте.След като
> обичате да си пишете и говорите с интелигентни хора и след
> като ме приемате за интелигентен човек /за което много
> благодаря/ аз си позволявам да продължа епистоларната връзка
> с Вас, като обещавам да не прекалявам и да се съобразявам, че
> работното Ви време е натоварено с много задачи.
> Случаят с Меглена Кунева за мен е повод да поставя въпроса за
> медийния и действителния образ на политиците. Според мен не
> само в България, но и в цял свят в една или друга степен
> медийният образ се различава от действителния. Колкото
> по-голяма е свободата на словото, колкото по-демократични са
> медиите, толкова по-близък е медийния образ на дадена личност
> до действителния.
> На младини аз преживях събитията на така наречената Пражка
> пролет в тогавашна Чехословакия. Пребивавах в тази страна от
> 1967 до 1972 г. като студент по политическа икономия, а след
> втората година на следването си едновременно с ученето
> работих една година като преводач на тогавашния кореспондент
> на БТА в Прага и после още година и половина като преводач в
> посолството на България в ЧССР. През мен мина огромно
> количество информация от първа ръка за ставащото в страната.
> Имах възможност да се движа по цялата пирамида на обществото
> – от студентските митинги и стачки до контакти в качеството
> ми на преводач с най-отговорните ръководители на тогавашна
> ЧССР както и с техните партньори по длъжност от българска
> страна.
> Пиша Ви всичко това за да подчертая, че в тази обстановка
> имах възможност да усетя огромната сила на медиите. По това
> време ми мина мисълта, че медиите са в състояние да накарат
> мнозинството чехи , които по принцип не обичат немците
> заради действията им по време на втората световна война като
> окупатори на Чехия, да започнат да боготворят Хитлер.
> Манипулативната сила на медиите е огромна и обикновеният
> гражданин трудно се предпазва от манипулациите.
> По-късно, в течение на 18 години като преподавател по
> политическа икономия във ВУЗ имах възможност да наблюдавам
> мисленето на студентската младеж. Освен това ходех из цялата
> страна да изнасям лекции по икономическа проблематика и имах
> възможност да контактувам с най-различни по състава си
> аудитории.
> От 1991 г. започнах да ходя по битаците като едноличен
> търговец за да издържам трите си деца, които едновременно
> станаха студенти поради близката си възраст. Това ми даде
> възможност да опозная в течение на още 18 години как
> изглежда животът на сергийните търговци, тоест на хората
> изхвърлени от нормалното русло на живота и принудени да
> оцеляват по битаците. Конкретни проблеми ме накараха да
> напиша и за щастие успях да публикувам три статии по адрес
> на правителството на Иван Костов и Муравей Радев във връзка
> с уникалната за Европа принудителна кампания за заставяне на
> сергийните търговци да се снабдят с касови апарати, въпреки
> че са на патентен данък и регистрирания от тях оборот не
> влияе върху сумата, която трябва да плащат в полза на
> бюджета. Тогава всичко се осъществи под булото на защита на
> потребителите и моя колега Иван Костов не пожела да разбере
> елементарната истина, че мръзнещият на сергията търговец е
> принуден да обслужи максимално добре клиентите си за
> да се надява те отново да дойдат следващият път за покупка при него, от
> неговата сергия. Така под строй, със закани от солени глоби и отнемане на
> право за търговска дейност на цената на цветен телевизор бяха продадени
> стотици хиляди портативни касови апарати и близката до властта фирма
> доставчик регистрира минимум 80 милиона долара печалба.
> На определени хора, дърпащи конците на властта, тази
> практика им хареса и правителството на Иван Костов прие
> наредба І-45 от 2000 г. за смяна на номерата и
> пререгистриране на законно регистрирани автомобили.
> Търпеливият български народ така и не получи информация
> какъв положителен ефект за обществото се очаква от това, че
> ще се направят разходи за смяната на номерата и талоните на
> милиони автомобили. Медиите или мълчаха по въпроса или
> подкрепяха кампанията. В началото на 2006 г. по предложение
> на М. Кунева и Пл. Орешарски правителството на тройната
> коалиция реши да ускори пререгистрацията и постави
> невероятния срок от три месеца /до 31.3.2006 г./ за
> приключване на кампанията. На 15 март 2006 г. премиерът
> Станишев въпреки опашките пред КАТ, на които се чакаше по
> 3-4 денонощия, заяви, че няма нужда да бъде удължаван
> срока./В отговор на въпрос за смяната на табелите зададен му
> по моя инициатива от журналиста от в-к Сега П. Цеков/ На
> следващия ден народното събрание
> препоръча на правителството да удължи срока до 31.5.2006. г. Колко
> реалистично е било това действие можете да прецените като Ви припомня,
> че от 1.10.2006 г. служебно бе прекратена регистрацията на повече от
> 1,259,000 автомобила със стари номера. Можете да видите в блога ми каква
> бе съдбата на статията ми „Кой пречи на министър Румен Петков в борбата
> срещу корупцията“.
> Освен това на 15.03.2006 г. в отговор на същия въпрос
> премиерът Станишев разкритикува държавата че не си вършила
> работата и не подменяла номерата на автомобилите. В
> нормална държава премиер, който счита, че работа на
> държавата е да заменя един регистрационен номер на
> автомобила с друг, с това си твърдение би престанал да бъде
> премиер. Българските медии обаче не реагираха. Благодарение
> на това и до ден днешен мнозинството от пострадалите от
> принудителната пререгистрация на автомобилите приемат за
> истина лъжите на правителството, че смяната е била
> изискване на ЕС, че няма друг начин да бъдат застраховани
> автомобилите, че по такъв начин се повишава безопасността
> на движението и т.н. А болшинството от медиите внушаваха
> още една лъжа, а именно, че правителството е искало „да
> понапълни бюджета“ и не се замисляха за загубите, причинени
> от тази кампания на собствениците на автомобили и на
> икономиката като цяло.
> Писмото ми стана много дълго и е редно да привърша.
> Невъзможността да се критикува публично в медиите
> правителството за тази уникална в световен мащаб кампания
> за повторно регистриране на регистрирани автомобили ме
> накара да създам блога си http://www.mitev.eu
> Разбира се възможностите за въздействие чрез този блог са
> несравнимо по-малки от възможностите на пресата и
> електронните медии. Това ме кара като дон Кихот да се
> опитвам да провокирам внимание към действията на
> правителството и тяхното отражение върху развитието на
> страната и сред журналистите, но засега без успех. Това ме
> кара да мисля, че засега журналистите в медиите,все още не
> работят за зрителите и читателите, а в повечето случаи
> работят за собствениците на тези медии, които пък са
> свързани и обслужват така наречения „политически елит“ на
> България. Според мен журналистите трябва да работят за
> разпространяване в медийното пространство на истината за
> събитията. Съзнавам, че в днешна България това в много
> случаи е опасно и води след себе си чукове, киселини и
> други „приятни“ изживявания.
> Моля за извинение за дългото писмо. В заключение искам да
> Ви помоля, ако това не Ви затруднява, да прочетете Второто
> ми писмо до Станишев и „отговорите“ от Министерски съвет и
> МВР. Аз мисля, че на настоящия етап в България няма да се
> намери медия, която да ги публикува дори без коментар. /Не
> очаквам това дори от представящите се за най-радикална
> опозиция на правителството в-к Атака и телевизия СКАТ/. С
> радост бих научил Вашето мнение по въпроса.
> Поздрави от Пловдив. Димитър Митев.
> 14.12.2008 г.
>
>

Дата: Понеделник, 2008, Декември 15 14:31:03 EET  

> Господин Митев, въпреки дължината на писмото Ви, го изчетох внимателно
/слава Богу, ме прекъснаха само два пъти, така че успях/ Богатият Ви
жизнен опит, минал през такива превратности, не Ви е пречупил, а Ви е
направил толкова издържлив и постоянен. Много рядко се срещат хора,
които да не се откажат от една кауза, когато виждат, че от никъде не
получават нито подкрепа, нито отговор даже. Проблемът при нас не е този,
че се страхуваме да назовем грешките /умишлени или от недомислие/ на
силните на деня. Проблемът идва от там, че сме изпуснали точния момент
да развием темата. Не мога да се върна назад и да гарантирам, че нищо не
сме правили за касовите апарати или за смяната на автомобилните номера,
но…аз категорично стоя на твърдата позиция, че ние трябва да повдигаме
всички потребителски теми /звучи ужасно/, но всяко нещо, което засяга по
един или друг начин голяма група от българи, трябва да е в центъра на
нашето внимание. Не го постигаме напълно, но не защото някой не ни
разрешава, а защото организацията ни е такава, че сме длъжни срещу
подвдигането на един проблем, да сложим задължително и двете страни, а
когато едната /виновната да я наречем/ не може /или не иска / да дойде,
ние не си позволяваме да правим темата, защото сме длъжни да спазваме
закона. Започнах да изпадам в ситуация на оправдаване и затова спирам.
Може би не успявам да го формулирам точно, но уверявам Ви, в никакъв
случай не става дума за цензура , което не означава, че не бива да бъдем
критикувани. И едно от нещата, към което насочвам вниманието си е, да
отворя блока към повече теми, засягащи българите и интересите им. За
съжаление политиците започнаха предизборната си кампания от рано и ще ни
стягат примката, защото имат голяма нужда да я провеждат пред екрана.
Спирам до тук, защото ме прекъснаха тъкмо 17 пъти, докато Ви пиша /за
важни неща,свързани с работата. Може би мисълта ми затова не може да се
подреди, защото много на често я прекъсват с неща, които изискват от мен
да мя насочвам към други теми и после да се връщам отново. Така че
извинете. С поздрав: Ани Яковлева
Дата: Неделя, 2008, Декември 21 16:11:55 EET  

Госпожо Яковлева,
благодаря че намерихте време да отговорите и на второто ми писмо. Изчаках нарочно да мине една седмица първо за да не Ви отнемам от времето много често и второ за да обмисля по-добре това, което искам да Ви напиша.
Вие ми пишете:“Проблемът при нас не е този,
че се страхуваме да назовем грешките /умишлени или от недомислие/ на
силните на деня. Проблемът идва от там, че сме изпуснали точния момент
да развием темата. Не мога да се върна назад и да гарантирам, че нищо не
сме правили за касовите апарати или за смяната на автомобилните номера,….“
Първо искам да Ви посоча /без ни най-малък упрек към Вас лично/, че когато се виеха многодневните опашки пред КАТ аз не регистрирах нито едно критично предаване на Канал 1 по този въпрос. Възможно е да съм пропуснал нещо. Но съм дълбоко убеден, че ако е имало критично становище, то е било срещу опашките, а не е третирало абсурдността на повторното регистриране на регистрирани коли.
Второ, мисля че във връзка с предстоящите избори за избирателите ще бъде много полезно да научат истината за тази акция, осъществена от три правителства – на Костов, Сакскобурготски и Станишев /последното с най-много извращения поради наложените съкратени срокове. Аз живея сред хора, контактувам с тях, следя и форуми в Интернет и знам, че мнозинството от българите не одобряват тази кампания за пререгистрация на автомобилите, но засега са в плен на няколко лъжливи схващания, лансирани от управляващите и медиите, а именно, че смяната на номерата е била по искане на ЕС, че с това се е целяло да се понапълни бюджета на страната, че не е имало други начини да се осигури необходимото ниво на застрахованост със застраховка Гражданска отговорност и т.н. В ТОЗИ ПРЕДИЗБОРЕН ПЕРИОД ЩЕ БЪДЕ ОСОБЕНО УМЕСТНО ИСТИНАТА ДА СТАНЕ ДОСТОЯНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ. БНТ и като цяло медиите и пресата/ не реагира подобаващо на тази кампания през 2006 г., това е факт, но сега моментът е не по-малко подходящ.
По-нататък пишете, съвършено основателно, че „… всяко нещо, което засяга по
един или друг начин голяма група от българи, трябва да е в центъра на
нашето внимание.“ След това продължавате: „Не го постигаме напълно, но не защото някой не ни
разрешава, а защото организацията ни е такава, че сме длъжни срещу
подвдигането на един проблем, да сложим задължително и двете страни, а
когато едната /виновната да я наречем/ не може /или не иска / да дойде,
ние не си позволяваме да правим темата, защото сме длъжни да спазваме
закона..“
Тук ми се иска да посоча следното. Не мога да твърдя, че съществува институционализиран контрол /цензура/ в медиите и по-специално в БНТ, защото не познавам конкретните условия в които работите. Предполагам обаче че ако не Вие, то болшинството от работещите в медиите журналисти се съобразяват и имат едно, че и повече от едно на ум, когато става въпрос за критики към правителството и парламента. /Мисля че изказванията на Пирински, Ю. Лютфи, Станишев и др. във връзка с критиките в медиите по повод на „ин виво“,“депутатските бонуси“, „пенсии“ и т.н. са насочени именно към това – да засилят автоцензурата в медиите/
Сега се издига тезата да бъде спрян „езикът на омразата“ в медиите, но никой от управляващите в момента не се замисля върху обстоятелството, че са налице действия на неуважение към избирателите от страна на управляващите, действия на унизяване и ограбване както чрез откровени мошеничества, така и чрез некомпетентни управленски действия. Тези действия предизвикват омраза и отвращение у редовите български граждани. Ако действията на управляващите бяха наистина в интерес на народа, то никакъв език на омразата в медиите не би могъл да накара тези граждани да мразят властта. С войната срещу „езика на омразата“ се цели да се постигне елиминиране на публикации с неудобни за властта истини в медиите. Освен това съвсем не подценявам и кадровия подбор на медиите като средство за постигане на лоялност на същите към властта.
Обстоятелството, че трябва по закон да сложите и двете страни за да повдигнете даден проблем Ви прави заложници на недобросъвестната страна и това никак не е добре. Не съм запознат със законовите постановки /или евентуално подзаконови нормативни документи/, но ми се струва, че когато едната страна упорито отказва да застане заедно с този, който я критикува, медиите би следвало да имат право и възможност да поставят проблема без тази страна, а след това ако тя пожелае, да и дадат право на отговор.
Според мен проблемът с използването на уникалната пререгистрация на автомобилите в предизборната кампания през 2009 г. е сложен защото ще срещне разбиране сред гражданите, но едва ли ще срещне политическа подкрепа. Аз се опитах да ангажирам дейци от всички парламентарно представени партии + ГЕРБ да разкрият истината за тази кампания по време на изборите за президент през 2006 г., но без успех. Предприетите от мен стъпки съм посочил в блога си. След това се опитах по време на изборите за депутати в европарламента, но отново постигнах неуспех /ако не броя автографа, който получих без да съм молил за това от Б. Борисов/. Фактът, че начинът на използване на получените за тези 6-7 години от пререгистрацита
на автомобилите такси, платени от собствениците на автомобилите, бе засекретен, говори сам по себе си достатъчно. Предполагам че поне част от парите отидоха за финансиране на партиите, но не мога да го твърдя със сигурност.
Това означава, че една стъпка на БНТ към публикуване на второто ми писмо до Станишев и отговорите на това писмо от Министерски съвет ще бъде посрещната още по-яростно от така наречения „език на омразата“, въпреки че става въпрос за неопровержими факти. Все пак аз отново ще опитам, ако не за друго, поне за да документирам за историята , ще се опитам да придумам поне опозиционните партии да използват казуса с пререгистрацията в предизборната борба с цел, тези които се подиграха със закона и морала да получат ако не полагащата им се по закон санкция поне санкцията на избирателите на парламентарните избори.
В заключение искам да посоча, че ако не искаме страната в резултат на растящото напрежение да стигне до стихийни бунтове, при които страдат и много невинни хора, трябва, въпреки рисковете, които крие това, да се казва истината на народа, т.е. на конституционния суверен.И той с вота си да решава и да си носи последствията от своите решения.
Очаквам мнението Ви като на човек от „кухнята“ и Ви пожелавам много здраве и успехи.
Пловдив, 21.12.2008 г. Димитър Митев
   
Дата: Неделя, 2008, Декември 28 20:28:18 EET  

> Честита Коледа, г-н Митев! Извинете ме, че отговарям чак сега, но…една
седмица лежах с високо кръвно и нямах достъп до компютър. Днес съм дошла
за подготовката на утрешния сутрешен блок. Писмото Ви си принтирах и ще
го чета на спокойствие, защото не ми е възможно тук да го направя –
телефони, колеги, въпроси, молби и т.н – интезивна работна обстановка, в
която повече от три изречения не можеш да прочетеш без прекъсване. А
утре, като дойда, ще Ви отговоря по същество. Всичко най-добро желая и
до скоро! С поздрав: Ани Яковлева
Дата: Вторник, 2008, Декември 30 16:02:13 EET  

Господин Митев,
Прочетох задълбочения Ви анализ на моя отговор. Мога да посоча само
няколко професионални момента, които са доста важни. Представете си, че
поканим едната страна, която говори против еди-кого си. На следващия ден
право на отговор идва този еди-кой си /така ни се случи на скоро във
връзка с трансформациите на онкологичното отделение по химиотерапия/.
Второто идване също е единично, каквото е било първото /за да има
равнопоставеност/. След него на третия ден първата страна може също да
поиска право на отговор, защото вчера са й отправени критики, на които тя
иска да отговори или пък са казани неща, които според нея не са верни и
така можем да „си играем“ на той каза, онзи му отговори дни на ред. Затова
разумният вариант и далеч по-професионален, и далеч по-гледаем, е да се
„сблъскат“ опонентите в ефир по едно и също време. Така и на зрителя му
става по-ясен проблемът и по едно и също време чува аргументите на двете
страни, което го прави по-обективен съдник. А че държавата се опитва от
нас да изсмуче каквото може, това си е така. Аз мога да Ви посоча и още
един доста несправедлив акт: смяната на международните паспорти, след 5
годишното им изтичане, за което съм убедена, че поне 80% от българите са
отнесли глоба /вписана, но неразгласена както трябва в нормативни
документи/. Когато изтече срокът на паспорта, ако не ти предстои пътуване,
дори и не забелязваш, че вече ти е изтекъл, а по приетия правилник трябва
да го върнеш в някакъв определен срок, дори и да не си издадеш нов, не го
ли направиш следва глоба от 20 до….не помня колко лева /по преценка на
органите/. И на мен ми се случи, вдигнах скандал – без резултат, докато
бях там дойдоха поне още 20 души и всеки един беше в същото положение.
Нали се сещате къде отиват всички тези глоби та дори на всеки да са от по
20 лева.Но както се казва в закона – незнанието на закона не те оневинява,
когато си го нарушил. Спирам до тук, че ме чака много работа, макар утре
да нямаме блок. Желая Ви все така да сте непримирим към нещата, които ни
се случват и е редно да им се противопоставяме, а не да махаме
примиренчески с ръка. Бъдете здрав! Ани Яковлева
Дата: Вторник, 2008, Декември 30 16:02:13 EET  

Господин Митев,
Прочетох задълбочения Ви анализ на моя отговор. Мога да посоча само
няколко професионални момента, които са доста важни. Представете си, че
поканим едната страна, която говори против еди-кого си. На следващия ден
право на отговор идва този еди-кой си /така ни се случи на скоро във
връзка с трансформациите на онкологичното отделение по химиотерапия/.
Второто идване също е единично, каквото е било първото /за да има
равнопоставеност/. След него на третия ден първата страна може също да
поиска право на отговор, защото вчера са й отправени критики, на които тя
иска да отговори или пък са казани неща, които според нея не са верни и
така можем да „си играем“ на той каза, онзи му отговори дни на ред. Затова
разумният вариант и далеч по-професионален, и далеч по-гледаем, е да се
„сблъскат“ опонентите в ефир по едно и също време. Така и на зрителя му
става по-ясен проблемът и по едно и също време чува аргументите на двете
страни, което го прави по-обективен съдник. А че държавата се опитва от
нас да изсмуче каквото може, това си е така. Аз мога да Ви посоча и още
един доста несправедлив акт: смяната на международните паспорти, след 5
годишното им изтичане, за което съм убедена, че поне 80% от българите са
отнесли глоба /вписана, но неразгласена както трябва в нормативни
документи/. Когато изтече срокът на паспорта, ако не ти предстои пътуване,
дори и не забелязваш, че вече ти е изтекъл, а по приетия правилник трябва
да го върнеш в някакъв определен срок, дори и да не си издадеш нов, не го
ли направиш следва глоба от 20 до….не помня колко лева /по преценка на
органите/. И на мен ми се случи, вдигнах скандал – без резултат, докато
бях там дойдоха поне още 20 души и всеки един беше в същото положение.
Нали се сещате къде отиват всички тези глоби та дори на всеки да са от по
20 лева.Но както се казва в закона – незнанието на закона не те оневинява,
когато си го нарушил. Спирам до тук, че ме чака много работа, макар ут
Подател: Dimitar Mitev <dimitr_mitev@abv.bg>   добави в адреси 
До: vie@bnt.bg  
Относно: Отговор на писмо.  
Дата: Понеделник, 2009, Януари 5 16:51:07 EET  

Госпожо Яковлева,
преди всичко искам да Ви пожелая да бъдете жива и здрава /да не вдигате кръвно налягане без да сте получила разрешение за това :)/, през новата 2009 година, да се радвате на успехи в работата си и на любов и уважение от близките си.
Права сте за паспортите. Аз се отървах от такава глоба преди години, защото мой състудент от Прага тогава бе окръжен началник по паспортите. Изобщо във все по-голяма степен България се превръща в държава, където населението непрекъснато се стресира с мащабни по размера си глоби. Не съм привърженик на толерантност например спрямо тези, които си изхвърлят боклука от балконите, но помислете само с каква лека ръка се предвиждат глоби с четирицифрени числа за такова нарушение.
За смяната на номерата на автомобилите чух какви ли не глоби – 20 лв, 100 до 200 лв, а рекорда постави БНР – програма Хоризонт, което в началото на октомври съобщи че глобата за стари табели е 500 лева. И докато съм още на темата за смяната на табелите и пререгистрацията. Може би сте се запознали от блога ми с обстоятелството, че през 2007 г. ми беше наложена глоба 20 лв и принудителна административна мярка спиране на микробуса ми от движение, а през април 2008 съдът отмени глобата, след което бе отменено и спирането на колата от движение със заповед от МВР. След това на 31 май 2008 г. карловски катаджии отново ми съставиха акт като не пожелаха дори да погледнат съдебното решение и заповедта за отмяна на спирането от движението и ехидно ми заявиха, че този път глобата няма да бъде отменена. Може би станах обект на специално внимание от МВР и КАТ заради блога си. Радостното е, че с решение от 15 декември м.г. Карловския районен съд отмени и втората глоба /100 лв./ Днес изтича срокът за обжалване от МВР – Карлово /досега не са обжалвали/ и фактически имам новина, че съдът отменя за втори път глоба за управление на МПС с несменени регистрационни табели.
Разбрах всичко, което сте ми написала за практиката със спорещите от екрана страни. Да се надяваме, че преобладават случаите в които двете страни все пак сядат заедно и спорят по съответната тема.
В същото време се налага да Ви попитам как стои въпросът с пускането на редакционни коментари по актуални теми. Във вестниците имат така наречените колумнисти, а в БНТ ми се струва че няма такава практика и по този начин медията се лишава от възможност да изказва собствена позиция по определени теми и се превръща в нещо като четец на новини.
Няма да Ви занимавам повече с второто ми писмо до Станишев и фактите за погазването на положената от него клетва като министър председател. Съзнавам, че за разлика от мен Вие има какво да губите.
Сега си позволявам да насоча вниманието Ви към две актуални мили родни картинки. За първата БНТ вече съобщи, просто като факт, без коментар за вина и отговорност на държавния орган.
1.В цяла България няма годишни винетки, а на много места няма никакви. Но КАТ прави интензивни проверки и глобява, глобява…. Държавен орган не си е свършил работата, но не страда той, а страда собственикът на автомобила, който е принуден за да не плаща глоба, по-висока от цената на годишната винетка, да си купи седмична винетка. Като се продадат седмичните винетки, ще пуснат и годишни, но след като се вземе своеобразен рекет от стотици хиляди автомобилисти.
2. Втората картинка е от Пловдив. Цените на горивата паднаха, цените на автобусните билети – не. Но за да има хармония, цените на картите за пенсионерите се покачиха с 50 %. Проблемът касае около 100 000 души. И за десерт, докато миналата година старите карти важаха през целия януари, сега не важат, така че през декември се извиха продължителни опашки, на които
пенсионерите можеха да развиват културно-масова дейност и да поизмръзнат качествено. Тази сутрин в един от пунктовете, където се продават такива карти, още преди отварянето на гишето от шест часа сутринта чакаха няколко десетки души,а пенсионерите, нищо че фактически имат правото на намалени цени на билетите, са принудени да плащат билети без намаление.
Ще се радвам ако се намери възможност БНТ да „позахапе“ творците на горепосочените картинки, които свидетелстват за голямото „уважение“ на което се радват хората от страна на слугите на народа – управляващите.
Писмото ми пак стана дълго, за което се извинявам. Още един път Ви пожелавам всичко най-хубаво за новата 2009 г.
Димитър Митев.

 

Коментар от Руси Статков

неделя, ноември 16th, 2008
Подател: rusi_statkov@mail.bg   добави в адреси 
До: dimitr_mitev@abv.bg  
Относно: Forum на вестник“ Сега“  
Дата: Събота, 2008, Ноември 15 16:13:10 EET  

Уважаеми Г-н Митев,
Поздравявям Ви за проявената последователност в отстояване на позиция по значим обществен въпрос.
Познавам почти всички, към които сте се обърнали.
Изводът е, че решенията на държавните органи трябва много отговорно да се обмислят преди прилагането им. Тези, за които има законова процедура за корекции при отрицателни ефекти да се коригират.
И най-важното да бъдат чути гражданите , тоест потърпевшите!
 
 
 
          С уважение: Р.Статков

Писмо до Николай Слатински и отговор.

понеделник, октомври 27th, 2008
 
 

непрочетено
Здравейте,
 едва сега мога да ви пиша, главно защото пощата на сайта ми се управлява
 от неговия създател – дъщеря ми.
 Не знам какво да ви кажа. И аз се „изнесох“ в интернет-пространството,
 защото друго място за свобода на словото и мисълта няма.
 Поздрави,
 Николай Слатински>
 
 
 Date: Tue, 30 Sep 2008 20:36:47 -0300> Subject: [Fwd:
> [Обратна връзка] http://www.mi tev.eu/2008/02/06/sergej_stanishev/]> From:
> info@nslatinski.org> To: ni_sl@hotmail.com> > –––––––––-
> Оригинално писмо –––––––––-> Тема: [Обратна връзка]
> http://www.mitev.eu/2008/02/06/sergej_stanishev/> От: dimitr_mitev@abv.bg>
> Дата: Fri, Август 1, 2008 11:56 am> До: info@nslatinski.org>
> –––––––––––––––––––––––––>
> > Димитър Н. Митев изпрати съобщение,> използвайки формата за конатакти в>
> http://nslatinski.org/?q=bg/contact.> > Уважаеми господин Слатински,> ше
> Ви бъда много благодарен, ако вземете> отношение по съдържанието на
> линка,> който Ви изпращам. Виждате ли някаква> възможност това съдържание
> да бъде> публикувано другаде, освен в интернет?> Медиите в България засега
> запазват> гробно мълчание по повдигнатите в> писмото въпроси и не желаят
> да> публикуват без коментар едно до друго> писмото и „отговорите“. И
> опозиционните> медии също.> Бъдете жив и здрав.> Димитър Н. Митев тел.
> 0888/704984> Прага, 01.08.2008 г.>

Подател: sl sl <ni_sl@hotmail.com>   добави в адреси 
До: <dimitr_mitev@abv.bg>  
Относно: FW: [Fwd: RE: [Fwd: [Обратна връзка] http://www.mi tev.eu/2008/02/06/sergej_stanishev/]]  
Дата: Неделя, 2008, Октомври 26 10:58:14 EET  
Файлове: (1) Прикрепен файл  

 

Кореспонденция с Ил. Божинов – БСП

понеделник, септември 22nd, 2008

 
 
 

Подател: Dimitar Mitev <dimitr_mitev@abv.bg>   добави в адреси 
До: elyabozhinoff@yahoo.com  
Относно: Изказване по телевизия Европа на 10.09.2008 г.  
Дата: Сряда, 2008, Септември 10 15:29:37 EEST  
Файлове: (2) Прикрепени файла  

Господин Божинов,
днес слушах разговор с вас по телевизия Европа. Вие си позволихте да определяте за пореден път БСП като социална партия.
На 17.05.08 г. ви изпратих своето второ отворено писмо до С. Станишев, в което се съдържат примери за блестящата социална политика на БСП под формата на принуждавенето на собствениците на автомобили в България да заплатят повторно за регистрация на регистрирани автомобили. Надявах се че доколкото си създавате имидж на опозиционер вътре в БСП ще реагирате по някакъв начин на тази гавра със закона и морала, но не би.
Днес ви изпращам и отказаната за публикуване статия „Парламенът и правителството дискриминират пенсионери“. Тя е по повод на пример за „правилната“ социална политика на БСП.
Тройната коалиция си позволи да въведе плоския данък, който е със силна социална насоченост, защото гарантира на едно малцинство по-високи доходи, а на болшинството БСП обеща мерки да не загуби от новия данък. Каква социална ориентираност на политиката на БСП!
Вашата „социално ориентирана“ партия съвсем спокойно излъга избирателите си, че ще изтегли българския контингент от Ирак, а сега съвсем спокойно продължава ежемесечно да насочва значителни средства за защита на интересите на САЩ, оставяйки българите да мизерстват.
Бих могъл да продължа още, но не си струва, защото това едва ли ще ви трогне, след като си позволявате с публичните си твърдения да си плюете в лицето.
Ако в България имаше свободни и независими медии, които да публикуват истините за далаверите на БСП, бъдете сигурен, че нямаше да преминете 4 процентната бариера. Повече информация можете да намерите в http://www.mitev.eu, където засега все още може да се публикува и където БСП още не е наложила цензура.
Пловдив, Димитър Н. Митев

 >––– Оригинално писмо –––
 >От:  Elya Bozhinoff
 >Относно: Re: Изказване по телевизия Европа на 10.09.2008 г.
 >До: Dimitar Mitev
 >Изпратено на: Четвъртък, 2008, Септември 11 16:04:41 EEST
 >Господин (или другарю?) Минев,
 >съжалявам, че така сте схванали моето изказване. Аз също съм критикувал моята партия БСП за всичко посочено от Вас. Смятам, че тя можеше да направи много повече от стореното досега! Но не можем да отречем и направеното, колкото и малко да е.
 >За мен по-важното е какво да правим нататък. Засега единствената партия, която може да направи нещо за социално слабите и пенсионерите е БСП. Това, че засега не го е направила не ме кара да се откажа. Затова предпочитам вътрешнопартийната борба за отклоняване вляво на политиката на партията ми. Според мен алтернативата да се боря извън партията или чрез друга партия е обречена на неуспех. Всъщност затова и създадохме Лявото крило в БСП.
 >Ако имате някакви конструктивни идеи извън разбираемото от мен недоволство от текущата политика с удоволствие ще ги чуя или прочета.
 >
 >Поздрави
 >Илия Божинов
 >София 11.09.2008 г.
 >
 >Уважаеми господин Божинов,
благодаря за отговора на писмото ми до Вас. Ако влезете в www.mitev.eu категория Зона на мълчанието ще видите колко много хора и институции, на които съм писал, предпочетоха и предпочитат да мълчат по повдигнатите от мен въпроси в този блог.
До голяма степен мога да се съглася с Вас, че да се борите сам или чрез друга партия /тук ще добавя думата „съществуваща“/ едва ли ще постигнете успех. Засега обаче Лявото крило в БСП не се припознава от обществото като защитник не само  на социално слабите и пенсионерите,но и на всички обикновени българи. Това впечатление имам от средата в която се движа и от контактите ми с множество хора.
Ако бъда откровен, аз не мога също да се доверя на това ляво крило. Искам да Ви попитам прочетохте ли Второто ми отворено писмо до Сергей Станишев? Намерихте ли в него нещо, което да не е истина? Ако не сте намерили, защо не чух нито една публична  критика от Лявото крило в БСП срещу неговите действия, които могат да бъдат охарактеризирани като клетвопрестъпничество? Или и Вие ще защитавате лъжата, че уникалното в световен мащаб принуждаване на българските собственици на автомобили да регистрират повторно регистрираните си автомобили, е изискване на ЕС? За мен стана ясно, че С. Станишев е или безкрайно глупав, или безкрайно корумпиран, след като чух казаното от него на 15 март 2006 г.в интервю по Канал 1 на БНТ, че: че „….държавата своевременно, в продължение на години, не си е вършила работата. Не са подменяни номера на коли, които са с регистрация от преди ……“. Като човек, който почти 20 години е бил преподавател по политическа икономия изпитах ужас, че човек, който смята, че работа на държавата е да сменя номерата на колите, ще бъде начело на изпълнителната власт. Справедливостта изисква да посоча, че той не е сам. В блога си съм посочил много документи, писма и статии в които критикувам позицията на практически цялата управляваща върхушка /включително стремящия се към властта ГЕРБ и цялата парламентарна опозиция./ Нарочно се спирам в сегашното си писмо /в момента по телевизията излъчват честването на деня на независимостта на България/ само на случая с пререгистрацията на регистрирани автомобили, защото той е много показателен за единството на политическата върхушка в обслужването на частни интереси и във вреда на милиони български граждани. Правителството на Костов приема уникална наредба за смяна на номерата на колите /преди това по искане на МВР пак през 2000-та година  е сменен стандарта, на който трябва да отговарят табелите без да има каквато и да било обективна необходимост от такава промяна/, правителството на НДСВ я изпълнява, а правителството на тройната коалиция наложи съкратени срокове, като същевременно увеличи цената. От гледна точка на българския собственик на автомобил, който единствен в света под заплахи от сурови санкции е принуден да подава молба за да му бъде пререгистрирана колата, няма принципна разлика между Костов, Кобурга и Станишев. В блога си съм публикувал Регламент  2411 от 03.11.1998 г. на ЕС, в приложението към който е посочено как трябва да изглеждат регистрационните табели на страните членки. Регламента е от 1998 г., Наредбата за смяната на номерата е от 2000- та година. Едно голямо защо стои без отговор – защо след като перспективата бе да бъдем приети в ЕС бе измислена скъпоструващата на обществото и собствениците смяна на номерата? Второ голямо защо – след като цитирания регламент е задължителен за страните-членки защо вече почти две години в България продължава практиката при първа регистрация българските автомобилисти  продължават да получават табели, които не отговарят на изискванията на ЕС? За мен отговорът е – защото трябва да се набере по-голяма бройка за следващата гавра със закона, морала и гражданите. В заключение искам да Ви помоля да се запознаете с документите, които съм публикувал в категориите Старите табели законни и Театър на абсурда, за да се убедите, че произволът на държавата в лицето на правителството на Станишев продължава. Прочетете поне жалбата ми чрез РПУ Карлово до Районен съд Карлово за повторно наложената ми глоба за управление на МПС със стари табели. Не искам помощ за себе си, в никакъв случай, искам само да получите представа какво се върши в България като страна-членка на ЕС.
Дано и този път да получа отговор от Вас.
 >
 >С уважение: Димитър Митев.
  Пловдив, 22.09.2008 г.
 >
Изминаха вече почти два месеца след като изпратих второто писмо до Илия Божинов, но отговор все още не съм получил и най-вероятно няма да получа. А колко би било добре в БСП да се намери някой, който на конкреса след няколко дни да се изкаже по темата за смяната на номерата и да поиска отговор от Станишев защо правителството му се ангажира с тази уникална в световен мащаб кампания. Всъщност това е утопична представа.  Ако има критика на конгреса, то тя очевидно няма да засяга смяната на номерата на автомобилите, а най-вероятно ще бъде предварително съгласувана и одобрена от ръководството. Предстои поредният политически театър.
20.02.2009 г. Към тази дата все още нямам отговор от Илия Божинов.  На конгреса на БСП в края на 2008 г. както очаква нищо не бе казано за срамната пререгистрация на регистрирани автомобили.
 

До предаването "Хора, пътища, автомобили", БНР

петък, май 23rd, 2008

Подател: Dimitar Mitev добави в адреси
До: hpa@bnr.bg
Относно: Отново дезинформация за табелите на автомобилите
Дата: Сряда, 2008, Март 5 13:05:13 EET
Файлове: (1) Прикрепен файл
Госпожи и господа от предаването Хора, пътища, автомобили,
преди известно време Ви изпратих по Интернет покана да посетите интернет страница http://www.mitev.eu и да се запознаете по-конкретно с второто отворено писмо, което изпратих на премиера С. Станишев и което е регистрирано в деловодството на МС на 06.02.2008 г. Отговор от там засега нямам. В същото време във в-к 24 часа /26.02.2008 г. публикация „Нови табели за колите пуска КАТ“/, както и във вашето предаване, излъчено на 03.03.2008 г. около 16,10 часа бе тиражирано твърдението, че със смяната на табелите държавата е решила да „понапълни бюджета“. ИСКАМ ДА ВИ ПОПИТАМ КАКВО ВИ ПРЕЧЕШЕ ДА ПОСОЧИТЕ, ЧЕ СПОРЕД ДРУГИ, НЕОФИЦИАЛНИ ИЗТОЧНИЦИ, СМЯНАТА НА ТАБЕЛИТЕ Е ДОНЕСЛА ЗАГУБИ НА БЮДЖЕТА, НАСЕЛЕНИЕТО И БИЗНЕСА“. Ако прочетете кореспонденцията ми с Пл. Орешарски, С. Станишев, омбудсмана Г. Ганев и др., ще се убедите, че те предпочитат да ми преразказват прословутата наредма за смяната на номерата, но не си позволяват да оспорят посочените от мен данни за загуби по време на кампанията за смяната на табелите. Вашето предаване се слуша от огромна аудитория и когато Вие излъчвате неистини се получава зловредно манипулиране на гражданите, които малко или много имат доверие в БНР и във Вашето предаване. Искам да вярвам, че можете да служите и на истината.
Димитър Митев, тел. 0888/704984 е-mail: dimitr_mitev@abv.bg
Пловдив, 05.03.2008 г.
Избери проверява се с
ОТНОВО_ДЕЗИНФОРМАЦИЯ_ЗА_ТАБЕЛИТЕ_НА_АВТОМОБИЛИТЕ.doc изтегли 51.31 KB
Горното писмо бе последвано от обаждане от редакцията на предаването и ми бе предложено да направя изказване по темата, което да бъде пуснато в ефир. Това се случи на седми март по обяд и след новините в 17 часа бе излъчено изказването ми. Виж в същия блог изказване по БНР – програма Хоризонт, предаване „Хора, пътища, автомобили“ /в същата категория „кореспонденция“/.

Д. Митев до комисар Пл. Василев – ППООРП

сряда, март 26th, 2008

>––– Оригинално писмо –––
>От: „1“ <trafficpol.150@mvr.bg
>Относно: отговор по Ж-65-2008
>До: <dimitr_mitev@abv.bg>
>Изпратено на: Сряда, 2008, Март 26 10:19:28 EET
>–––––––––––-
>
>Уважаеми господин комисар Василев,
благодаря за писмото, което сте ми изпратили като отговор по Ж-65-2008. Във връзка с него си позвлявам да Ви задам няколко въпроса и много ще се радвам, ако получа отговор на тях.
1. Чели ли сте моето второ отворено писмо до премиера Сергей Станишев и следва ли да считам Вашето писмо за отговор на това отворено писмо?
2. Ако отвореното ми писмо до С. Станишев Ви е изпратено от приемната на Министерски съвет на Република България, смятате ли, че написаното от Вас в писмото до мен е отговор по същество на критиките, отправени от мен към премиера Станишев?
3.Във връзка с въпрос 2. ако Вие ме попитате примерно защо по автомагистрала Тракия има много неравности и аз Ви отговоря, че Черно море е много дълбоко, какво бихте си помислили? Аз питам премиера дали ще поеме отговорност заради загубите и униженията, причинени от бандитската уникална за ЕС кампания за смяна на старите регистрационни табели, Вие ми преразказвате Регламент 2411 на ЕС. В тази връзка
4. Защо на български в Интернет цитираният Регламент е публикуван без приложението, касаещо оформлението на табелите? Случайно ли е това или нарочно?
5. Бихте ли ми посочили документ на Европейския съюз, с който България се задължава да извърши рекетьорската смяна на регистрационните табели каквато бе извършена в изпълнение на Наредба 1-45 на МВР от 2000 та година?
Димитър Митев,
Лондон, 26.03.2008 г. www.mitev.eu– там може да намерите документите.
/До 16 април нямам отговор от комисар Пл. Василев, а ако получа отговор , това ще означава, че наистина в МВР нещо положително се случва. Но както е казано в поговорката „трай коньо за зелена трева“. Междувременно, в началото на април пристигна отговор от началник ПРИЕМНА на МС Соня Божикова, в която ми беше преразказано писмото, изпратено ми от комисар Пл. Василев. Вж. Второ отворено писмо до С. Станишев, отговор  с бланка на МС и № 1126/06 от  07.04.2008 г. подписан от С. Божикова/

Изказване по БНР, Хора, пътища,автомобили

петък, март 7th, 2008

(Изпратих статията „Отново дезинформация за табелите на автомобилите и на предаването „Хора, пътища, автомобили”. След тъжния опит от контактите с него през 2006 г./ вж. писмо „До екипа на….”в този сайт/, бях много приятно изненадан, когато на 7 март по обяд от редакцията му ми се обадиха и предложиха да запишат и пуснат в ефир мое изказване по темата за табелите. Признавам, че дори и след като записа бе направен все още се съмнявах дали ще бъде излъчен. Благодарен съм на екипа на предаването, че не само излъчи казаното от мен, но и съобщи в ефир името на сайта ми за желаещите да получат повече информация по въпроса. Съжалявам, че не засегнах повече аспекти на проблема за смяната на табелите, тъй като не бе ми определено някакво времево ограничение за изказването. По-долу следва нередактиран текста на изказването ми. )

Изказване по БНР, програма Хоризонт, предаване Хора, пътища,автомобили, 07.03.2008 г.

Проблемът с табелите е много обширен и има много аспекти. Последното, което забелязах, беше в публикация на централен ежедневник. Заместник министърът на вътрешните работи Камен Пенков каза, че предстои КАТ да въведе нови табели, от края на годината вероятно, които да бъдат в отговор на идеята да се хармонизират номерата в страните-членки на Европейския съюз. Има съществени неточности, досега било българският трибагреник върху, абревиатурата на страната била върху нашия трибагреник, знае се че абревиатурата на страната е под трибагреника, а не върху него. Същественото е друго. Цитирам заместник министър Камен Пенков: „ България е изпълнила коректно директивата на Европейския съюз за подмяната на номерата на колите и настоящите напълно съответстват на стандартите на съюза.” Край на цитата. Няма директива на Европейския съюз за подмяна на номерата, каквато беше направена у нас през 2006 година и която продължава и до момента. Има Регламент 2411 на Европейския съюз от 03.11.1998 г. Там в него има приложение, където се третира как трябва да изглеждат табелите. На нашата държава беше добре известно, но не е публикувано това в Интернет, иначе щеше да бъде известно и на гражданите, че табелите, които се даваха в нашата страна, не отговаряха на изискванията на Европейския съюз в частта отгоре да бъде символа на Европейския съюз – дванадесет звезди, а отдолу да бъде инициалът на държавата.

В Европейския съюз няма задължителна подмяна на номерата, на съществуващата номерация на колите, но има задължение, категорично, новата регистрация да става с новия вид табели. В Европейския съюз няма никъде санкциониране и глобяване на водачи, каквото има у нас за това, че управляват моторно превозно средство със стари табели. В нашата страна беше причинена една голяма неправда на много стотин хиляди хора, но същественото, което искам да подчертая още е: лансира се , включително и от вестниците, и от медиите, че по този начин правителството искало да понапълни бюджета. В мои писма до министър председателя, до министъра на финансите, до омбудсмана, до комисията за защита от дискриминация и т.н. съм посочил какви загуби възникнаха от това, че в страната бяха организирани тридневни, четиридневни опашки. Може да се сметне – 2 милиона човекодни загубени по брутния продукт, произвеждан на един човек от населението, това означава около 100 милиона лева загуба само по тази линия, от непроизведена продукция. Смениха се номерата на държавните коли с пари от бюджета. Плати се извънреден труд на служителите в КАТ. В края на краищата за обществото остана впечатлението, че това е изискване на Европейския съюз. Не е вярно това положение. Никога не са ни карали от Европейския съюз ние да си сменяме табелите.

Правителството изтъкна абсурдния аргумент, че няма друг начин да се накарат хората да си застраховат колите със застраховка Гражданска отговорност. Това е абсурдно. Хората търсеха тогава 90 лева за застраховка Гражданска отговорност. Има член на закона за движение по пътищата, който позволява такива коли да бъдат спирани от движение, но закона не беше приложен. Цената на табелите у нас беше най-малко два пъти по-висока. За сравнение посочвам: В Чехия около 30 лева струва цялата подмяна на табелите, у нас около 60 лева. Два пъти по-бедната България от Чехия плаща два пъти по-скъпо за смяна на табелите. Нека слушателите да си правят извод от това. /Думи на нашия слушател Димитър Митев, повече информация на неговата интернет страница mitev.eu/

Второ писмо до журналиста Г. Ифандиев

събота, февруари 9th, 2008

(Парадиращият с отрицателното си отношение към БКП и към наследниците и от БСП журналист Георги Ифандиев не пожела да реагира и на второто ми писмо до него Изглежда за него гаврата със смяната на табелите не представлява интересен казус , който може да заслужи вниманието му)

 

Уважаеми господин Ифандиев,

няколко дни преди да престанете да излизате в предаването „Между редовете” Ви изпратих писмо с приложено Отворено писмо до С. Станишев и други материали за уникалната българска смяна на табелите на автомобилите. Реакция от Вас не последва или поне аз не разбрах за такава.

Горепосоченото писмо с краткия коментар към него ще влезе в интернет-страница www.mitev.eu Сега Ви изпращам второ отворено писмо до С. Станишев отново с надежда, че може би ще направите възможно неговото прочитане във Вашето предаване „Диагноза”. Предполагам, че може да проявите интерес и към останалите материали от интернет страницата ми. Струва ми се, че трябва да се популяризират и депутатски становища от типа на тези, които се съдържат в стенограма от парламентарно заседание на 16.03.2006 г., която с мои коментари към отделните изказвания също Ви изпращам. Според мен българските граждани с основание са отвратени от болшинството депутати в парламента, но правят грешка като не се интересуват от техните действия. Колкото по-малък е публичният интерес към депутатските действия или бездействия, толкова по-широко е пространството за техните престъпления. Пак с надежда за популяризиране сред широката Ви аудитория Ви изпращам и стенограма от парламентарен контрол с мой коментар, в която главен герой е „любимият” Ви министър на вътрешните работи Румен Петков.

Добре е хората да видят и чуят какви въпроси са му зададени и какъв е неговият отговор.

Пловдив, 09.02.2008 г. Димитър Митев, тел.: 0888/704984

e-mail: dimitr_mitev@abv.bg

Б. Борисов, Цв. Цветанов, ГЕРБ

понеделник, май 7th, 2007

Писмо до Цветан Цветанов, „Герб“

/При откриването на предизборната кампания на ГЕРБ за избор на български евродепутати в Пловдив, след като привърши опашката за автографи пред Бойко Борисов, аз застанах пред него и докато се усетя той посегна и дръпна от ръцете ми поканата с неговата снимка. Как се казваш – ме попита. Отговорих му – Димитър. Той написа – на Димитър и се подписа. Така също получих автограф. След като ми подаде поканата, аз му казах: Господин Борисов, благодаря за автографа. Но аз застанах пред Вас за да Ви припомня че преди около година, когато на полувремето на футболния мач в чест на Д. Дерменджиев един човек Ви даде в плик отворено писмо до С. Станишев. Този човек бях аз. Искам да Ви кажа, че Герб прави грешка като не използва в кампанията си възможността да притисне БСП и тройната коалиция с въпроса за насилствената смяна на номерата на колите и лъжата, че това е изискване на ЕС. В този момент той ме прекъсна и с думите –” При Цветанов, при Цветанов” приключи разговора. По този повод веднага проведох кратък разговор с формалния ръководител на ГЕРБ. Той ми каза, че чрез смяната на номерата правителството се е опитало да понапълни бюджета. Възразих му и след няколко примера той заяви, че май че съм прав. На другия ден написах и изпратих писмото чрез офиса на ГЕРБ в Пловдив. Както очаквах, кандидатите на ГЕРБ и лично Б. Борисов и Цв. Цветанов до края на кампанията не използваха скандалния случай с насилствената смяна на номерата.ОТГОВОР НА ПИСМОТО НЕ ПОЛУЧИХ./

Уважаеми господин Цветанов,
В събота след закриване на срещата с пловдивски граждани г-н Борисов ме насочи към Вас и аз накратко Ви запознах с идеята си кампанията на правителството на тройната коалиция за смяна на регистрационните табели на над един милион коли да бъде предмет на предизборната Ви кампания в предстоящите избори за едропейски депутати от България. Струва ми се, че може чувствително да увеличите броя на желаещите да гласуват за кандидатите на партия Герб ако посочите как правителството на тройната коалиция:

  • излъга, че смяната на регистрационните табели е изискване на ЕС
  • наложи изпълнението на наредба, която като подзаконов акт противоречи на записаното в закона за стандартизацията, че спазването на стандартите в България е доброволно. /Продължава и през настоящата година съзтавянето на актове за шофиране с нестандартни табели/.
  • осигури смяна на табелите с табели, които не отговарят на изискванията на ЕС.
  • отне от населението неправомерно над 70 мин. лева като принуди над 1 000 000 души да платят повторно за услугата регистрация на автомобилите им като напълно игнорира практиката по въпроса на останалите страни от ЕС където смяната е постепенна с подмяната на автомобилния парк, а за заварените табели е доброволна. /Министър Кунева, която е сред инициаторите на тази уникална за цивилизования свят кампания за награда бе изпратена в Европейската комисия да защитава интересите на потребителите!!!/
  • вследствие на несъобразяването на сроковете за смяна на регистрационните табели с капацитета на КАТ правителството осигури многодневни унизителни опашки, показвайки пълно неуважение към гражданите на страната.
  • Чрез многодневни опашки, продължили месеци наред, правитлството причини загуба на милиони работни дни, които умножени по брутния продукт, създаван за един ден от един зает в стопанството на страната означават загуба от непроизведен продукт в размер най-малко 100 000 000 лева., което означава поне 40 000 000 лева по-малки постъпления в бюджета.
  • причини загуби на бюджета в размер на милиони левове чрез смяната на номерата на колите на държавните предприятия, организации и ведомства, както и за изплащането на голямо количество извънреден труд, полаган от служителите на КАТ в удълженото работно време и в почивните дни месеци наред. Горепосочените загуби не изчерпват всички загуби, причинени на населението, бизнеса и бюджета.
  • до сега не е отговорило на въпроса защо цената на смяната на регистрационните табели е най-малко два пъти по-висока в сравнение със страните от ЕС /при много по-бедно население у нас/
  • не желае да отговори и на въпроса защо не беше приложен същия натиск директно за застраховане на колите /което е изискване на ЕС/ без да се сменят регистрационните табели.

Добре е с факти да се разкрие пред избирателите, че представата за пълнене на бюджета чрез смяната на номерата на колите е погрешна. Огромната част от парите, давани за смяната на регистрационните табели от собствениците на колите, постъпиха в касите на частни фирми, обслужващи кампанията в пунктовете на КАТ. Бюджета е регистрирал приходи в случай че частните фирми са платили някакъв данък върху печалбите си, но във всички случаи тези приходи са много по-малки от причинените загуби.
В момента България е единствената страна в Европа, където колите /хиляди всеки ден/ продължават да се регистрират с табели, не отговарящи на изискванията за евротабелите /липсват дванадесетте звезди/. Освен това тя е и единствена страна в ЕС, в която се налагат глоби за шофиране на МПС с несменени регистрационни табели. Проблемът засегна огромна част от българското население и искам да вярвам, че чрез включването му във Вашата предизборна кампания ще заслужите доверието на много повече избиратели.
Прилагам няколко публикувани и непубликувани мои материали, които допълнително ще Ви илюстрират горепосочените съждения. Искам да вярвам, че ще направите необходимото правителството на тройната коалиция да получи заслуженият плесник, поне политически, макар че за действията му в нормални държави би могла да се търси и наказателна отговорност.
Желая Ви успех и съм готов да бъда на Ваше разположение при необходимост.

Димитър Николов Митев
Пловдив, 07.05.2007 г

СДС – Мартин Димитров, евронаблюдател

събота, ноември 25th, 2006

/След съобщението, че България ще бъде приета в ЕС от 01.01.2007 г. по програма „Хоризонт” на БНР бе излъчен разговор между депутата от Коалиция за България Петър Димитров и депутата от СДС и евронаблюдател Мартин Димитров. По време на този разговор Мартин Димитров лансира идеята за приемане на закон за последствията от приеманите закони и посочи наредбата за смяна на номерата като пример, при който не са ясни положителните или отрицателни последствия от нейното изпълняване. У мен се породи надежда, че той може би ще си позволи конкретна критика по адрес на правителството и му изпратих по интернет посочените по-долу материали. След това няколко пъти му звъних по телефона, но г-н Димитров отначало не беше чел нещата, после беше чел част от тях, но избягна да вземе становище даже само пред мен.  Темата за табелите и принудителната повтнорна регистрация на регистрирани автомобили повече не се появи в неговите публични изяви. ОТГОВОР НА ПИСМОТО, ПУБЛИКУВАНО ПО-ДОЛУ, ЕСТЕСТВЕНО НЕ ПОЛУЧИХ. Надеждата ми се оказа напразна.  Просто той се стъписа и се оказа един от многото политици /по това време беше и евронаблюдател/ който предпочете да мълчи за една от най-големите гаври, които политическите му противници от БСП осъществиха спрямо българските граждани  – единствената в света повторна регистрация на всички регистрирани автомобили в страната, осъществена при унизителни условия и с големи загуби за бюджета и икономиката като цяло. Сега мнозина го лансират като добър икономически експерт, но този икономически експерт никъде не каза каква бе икономическата полза на България от разходите, направени за повторна регистрация на милиони  регистрирани автомобили. По този въпрос той мълча геройски и в народното събрание, и в медиите. Така се прояви неговата „опозиционност“ спрямо кампанията, форсирана от тройната коалиция начело с БСП/

Уважаеми господин Димитров.

По повод на примера със смяната на номерата на колите, който използвахте в разговор, предаван по програма Хоризонт на БНР, си позволявам да споделя с Вас следното:

1. От началото на кампанията за ускорена смяна на номерата на колите се опитвам чрез публикации в пресата да критикувам тази стъпка на правителството на тройната коалиция, но в повечето случаи се сблъсквам с форми на зле прикрита автоцензура от страна на вестниците, към които се обръщах с молба за публикаване на мои статии. Най-напред се обърнах към госпожа Валерия Велева от в-к Труд. Изпращам Ви материал под заглавие “Не на демокрацията, да живее фиска”, който престоя на бюрото на посочената журналистнка три седмици без в края на краищата да бъде публикуван. Изпращам Ви и двете мои писма до г-жа Велева.

След това изпратих същият материал във в- к Атака. Там излезе бързо, на 6 март, но съкратен и видоизменен на места до неузнаваемост.

Все пак успях да публикувам във вестник Сега две статии на 14 и 31 март под заглавия съответно “Безсмислен тормоз по пътя към Европа” и “Старите номера на колите – тормозът продължава”.

Изпращам Ви оригиналите на двете статии /втората изпратих със мое заглавие “Сагата с табелите – лош атестат за управляващите”

След това изпратих в същата редакция още две статии /изпращам Ви и двете: “Вотът на недоверие не затрудни правителството, а можеше да го затрудни”и „Корупция и наглост” /, като в тях се опитвах да реагирам в съответствие с развитето на процеса на подмяната на регистрационните табели, както и да публикувам становище по незасягани до този момент от медиите аспекти на проблема. Със стандартния отговор, че “много е писано по проблема” статиите бяxа отклонявани и не видяха бял свят.

Сблъсквайки се с нежеланието да бъдат публикавани статиите, написах Отворено писмо до Сергей Станишев, което изпратих в най-малко 20 редакции на телевизии, вестници и радиопредавания. Дадох лично един екземпляр на кмета Бойко Борисов при негово посещение в Пловдив. Писмото бе посрещнато с пълно мълчание – никаква реакция нито от вестниците, нито от Слави Трифонов и сценаристите му, нито от М. Михнева, нито от В. Ахчиева, нито от Б. Борисов и т.н. /Доста по-късно Б. Борисов в предаването “Телевизионен таблоид” на Нова телевизия по същество подкрепи правителствената кампания, упреквайки българите че са имали пет години за смяна на номерата, а сега протестират срещу опашките/ Изпращам Ви за сведение и това писмо.

Провокиран от публикация във в-к 24 часа им изпратих критична статия, която излезе под заглавие “Държавата подари монопол ….”на 28 юни под формата на писмо на читател. Изпращам Ви оригинала на статията със заглавие: „За германеца, който прави евротабелите и българската смяна на номерата” Няма да споря за съкратения обем с изключение на непубликувания пасаж, отнасящ се до пасивността на националния омбудсман Гиньо Ганев.

Във връзка с това изпратих втора статия под заглавие “Смяната на номерата – корупция и безсрамие”/ . Получих категоричен отказ за публикуване и 17 минутен разговор по телефона с г-жа Генка Маркова , която ми била много обидена. Изпращам Ви двете си писма до нея и самата статия, която не видя бял свят с традиционния аргумент, че много е писано по въпроса.

Във връзка с ареста на сина на шефа на софийския КАТ и изявление на Румен Петков изпратих във в-к Сега статия “Кой пречи на министър Петков в борбата срещу корупцията”. Получих похвала, че “ставам все по-добър”, но публикуването бе отказано. Отказаха да я публикуват и в 24 часа. Пробвах и в Монитор, откъдето отказаха с мотив, че статията е “много пристрастна”. Накрая въпреки малкия тираж на в-к Демокрация реших да пробвам и там и подложих на своеобразен тест и вестник на опозицията. На 2

септември в рубриката Писма до редакцията излезе под същото заглавие само 1/3 от статията, като по същество бяха съкратени най-важните неща. Изпращавм Ви оригинала и препис на публикуваното

Сблъсквайки се с незаинтересованост и прояви на цензура в печата потърсих среща с независимата депутатка госпожа Мария Капон. По мои идеи тя внесе питания до министъра на финансите Пл. Орешарски и министърката по въпросите на евроинтеграцията М. Кунева. Питането до Пл. Орешарски вече мина. Изпращам Ви внесените въпроси и стенограмата от питането и отговорите на министъра на финансите. Отначоло ми бе казано, че ще има само писмен отговор, та съжалявах, че министъра на финансите няма да се поти пред цяла България, а сега съжалявам, че отговора не бе писмен, защото той всъщност избяга от отговор по същество. Като допълнителен уточняващ въпрос бях предложил да бъде запитан защо правителството не пожела да упражни същият натиск директно за липсата на застраховка Гражданска отговорност, т-.е защо предпочита образно казано да пътува от София за Пловдив не директно, а през Плевен и Велико Търново. Този въпрос не бе зададен, а той е ключов. Нямам коментар докато не се срещна отново с г-жа Капон, ако тя разбира се пожелае да ме приеме и да разговаряме на тази тема.

Госпожа Капон внесе отвореното писмо до С. Станишев в Министерския съвет и имам входящия му номер, но засега няма никаква реакция. Всъщност реакция има, защото в момента, когато Ви пиша това писмо, по радиото отново съобщават за спирането на коли със стари номера и цитират изявление на Ал. Стратиев, че още една седмица може да се сменят старите номера с нови. Тоест правителството не се смущава от никаква критика и по стар тоталитарен способ продължава да притиска останалите няколкостотин хиляди собственици на коли със стари номера да дадат своята лепта в полза на фирма БМВ и другите частни фирми, които печелят от обективно излишната смяна на номерата за колите, които няма да пътуват в страните от ЕС.

Ж. М. Барозу може да говори колкото си иска срещу неправилното използване на парите на данъкоплатците, това не пречи на правителството на тройната коалиция с цената на загуби за бюджета, бизнеса и населението да пълни частни каси. А за тъжната ситуация, в която е поставено населението, говори обстоятелството, че никой от противниците на Г.Първанов в предстоящите избори за президент не се сеща в кампанията си да използва казуса с уникалната за Европа насилствена смяна на номерата. Това наистнина би могло да “промени статуквото”, но не е известно доколко са искрени приказките за такава промяна.

Уважаеми господин Димитров,

Предполагам че имате искрено желание да се разкриват последиците от приемането на един или друг закон и по-общо казано от едни или други действия на властта. В случая със смяната на табелите аз като икономист посочвам предимно икономическите последствия, но те не са единствените. Готов съм да споделя с Вас своите виждания и по други аспекти на проблема и в рамките на своите възможности да помагам за преодоляване на порочната практика при упражняването на властта.

Димитър Митев

 

Еврокомисар Владимир Шпидла

вторник, ноември 7th, 2006

/Писмото в превод на чешки език /г-н Владимир Шпидла е бивш министър председател на Чешката република/ бе изпратено през есента на 2006 г. на адрес : vladimir.spidla@cec.eu.int

За съжаление не получих отговор от еврокомисаря по равните възможности и не знам дали писмото ми е стигнало до него. За мен е много странно защо Европейската комисия не се разграничи от лъжата на българските управляващи, че смяната на номерата на колите в България се извършва в изпълнение на мнима европейска директива./

Уважаеми господин Шпидла,

в навечерието на 2006 година над 1 500 000 собственици на моторни превозни средства бяха неприятно изненадани от решение на правителството на Република България до 31 март 2006 година да сменят регистрационните табели на колите си с нови. Това беше представено като изискване на ЕС. Гражданите бяха заплашени със солидни глоби при неспазване на посочения срок.

В резултат на предвидените санкции и култивираният в населението страх отще от тоталитарно време, седемнадесет години след уж демократичните промени се извиха километрични опашки пред пунктовете на КАТ, където се извършваше замяната. Работното време на КАТ беше от 7 до 19 часа, работеше се и в събота и неделя. Въпреки това се налагаше да се чака по три-четири денонощия за да бъде сменен номерът на колата с нов. Телевизия “Европа” съобщи за починал след тридневно чакане на опашка човек /6.3.06/.

Независимият депутат М. Христов внесе предложение в парламента да бъде отменена наредбата на правителството за смяната на номерата, но предложението бе отхвърлено от коалиционното мнозинство. По време на дебати в парламента министърът на вътрешните работи Румен Петков излъга пред всички депутати и пред цяла България /дебатите се предаваха по националната телевизия и националното радио/ че към началото на март са сменени номерата на 500 000 коли и че не се налага удължаване на срока след 31 март 2006 г. Седмица по-късно председателят на парламентарната група на БСП съобщи в парламента че са сменени номерата само на 202 000 коли и срокът беше удължен до края на м. май 2006 г.

Министърът на вътрешните работи заяви още, че предложението за смяна на номерата е направено от министърката по европейските въпроси Меглена Кунева и министъра на финансите Пламен Орешарски. Дори премиерът Станишев в телевизионно интервю заяви, че НЯМА ДРУГ НАЧИН ДА СЕ ИЗПЪЛНИ ИЗИСКВАНЕТО НА ЕС ЗА НИВОТО НА ЗАСТРАХОВАНОСТ НА КОЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ.

След двумесечното удължаване на срока , отново с удължено работно време и работа в почивните дни /но на опашка незавивсимо от това се стоеше по около три денонощия/ в края на м. май бе отчетено, че са сменени номерата на около 608 000 коли. На населението бе съобщено, че от 1 юни колите със стари номера ще бъдат спрени от движение служебно, а който иска след това да смени номера на колата , трябва да поиска временно разрешение от КАТ да кара колата си и в седемдневен срок да стори това.

После натискът бе леко намален , смяната продължи през цялото лято, но вече без удължаване на работното време на КАТ и без да се работи в почивните дни, като смяната изискваше средно по един ден чакане на опашка.

В края на септември и началато на октомври отново чрез масиран медиен натиск на населението бе съобщено, че от 1 октомври служебно е прекратена регистрацията на около 1 000 000 моторни превозни средства. В момента който кара превозно средство със стар регистрационен номер е заплашен от глоба 100 до 300 лева и отнемане на шофьорската книжка. Естествено опашките пред пунктовете на КАТ продължават и в момента.

Уважаеми господин Шпидла,

Пиша Ви всичко това за да изразя пред Вас а чрез Вас и към Еврокомисията възмущението си от горепосочените обстоятелства и особено от следното:

1. СЛЕД ТАЗИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА СМЯНА НА НОМЕРАТА РЕГИСТРАЦИОННИТЕ ТАБЕЛИ НА КОЛИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПАК НЯМА ДА ОТГОВАРЯТ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СТАНДАРТ, ЗАЩОТО ЛИПСВАТ ДВАНАДЕСЕТТЕ ЗВЕЗДИ.

2. Българските граждани са дискриминирани в сравнение с гражданите от другите страни-членки на ЕС, защото там смяната на номерата е доброволна за колите със стари табели, а тук е задължителна.

3. Българските собственици на коли със стари номера са дискриминирани и икономически, тъй като смяната тук е най-скъпа от всички държави в ЕС. За сравнение – в Чешката република смяната струва 450 крони, а в България е равностойна на 900 крони.

4. По въпроса за смяната на номерата с малки изключения в най-важните медии в страната се сблъсках с фактическа цензура.. Тук не може да бъдат публикувани материали с въпроси като:

а/ какво е законовото основание за отнемането от населението на страната на над 60 милиона лева и насочването им към обективно ненужна смяна на номерата. /Изпълнява се правителствена наредба от 2000 г , която противоречи на Закона за стандартизацията от 2005 г./ АКО ТЕЗИ МИЛИОНИ БЯХА ПОПАДНАЛИ В БЮДЖЕТА НА ДЪРЖАВАТА, ЩЕШЕ ДА МЕ БОЛИ ПО-МАЛКО., НО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ПРЕОБЛАДАВАЩАТА ЧАСТ ОТ ТЕЗИ СРЕДСТВА ПОПАДНАХА В РЪЦЕТЕ НА ЧАСТНИ ФИРМИ. При това бе засегната социално по-слабата част от населението!!! Хората бяха принудени насила да заплатят два пъти за регистрация на колите си.

б/ при положение че произведеният брутен продукт на един зает в икономиката на България за 2005 година е 51 лв това означава че изгубените в чакане на опашки пред КАТ над 2 000 000 работни дни са довели до загуба на брутен вътрешен продукт за над сто милиона лева. Тъй като над 40 % от БВП минава през бюджета, това означава за 40 000 000 лева по малко приходи в него.

в/ с пари от бюджета бяха сменени номерата на колите на държавните ведомства – здравеопазване, полиция, пожарна, градски транспорт , земеделие и горско стопанство и т.н. Това също е неоправдан разход на милиони левове, платени от данъкоплатците. А в ЕС правилното изполване на парите на данъкоплатците се следи с особено внимание. Не и в България.

г/ значителни средства бяха изразходвани за заплащане на извънредният труд на служителите на КАТ , полаган в течение на около половин година. Те също тежат на съвестта на правителството,

защото нямаше обективна нужда от тази форсирана смяна на номерата.

НИКОЙ НЕ ЖЕЛАЕ ДА ПУБЛИКУВА И ДА ОТГОВОРИ НА ВЪПРОСА ЗАЩО ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ УПРАЖНИ СЪЩИЯТ МАСИРАН НАТИСК ДИРЕКТНО ЗА СКЛЮЧВАНЕТО НА ЗАСТРАХОВКА ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ БЕЗ ДА СЕ СМЕНЯТ НОМЕРАТА НА КОЛИТЕ, КОИТО НЯМА ДА ПЪТУВАТ В СТРАНИТЕ ОТ ЕС!!!

По горепосочените проблеми за дискриминацията спрямо българските граждани и за икономическите загуби независимата депутатка Мария Капон, която е и евронаблюдател от България в Европейския парламент, се съгласи да внесе питане в парламента към министъра на европейските въпроси Меглена Кунева и министъра на финансите Пламен Орешарски. След няколко месеца чакане в крайна сметка в парламента се получи пародия на парламентарен контрол, а отговор на горепосочените въпроси не бе даден. Ако проявите интерес мога да Ви изпратя стенограмите от съответните заседания на парламента за да се убедите сам , че парламентарен контрол всъщност няма.

Опитах се с молба до омбудсмана на Република България да го ангажирам за съдействие по посочените проблеми, но вече тече шести месец откакто нямам отговор. Същевременно получих отказ за публикуване на статия по повод на мълчанието на омбудсмана по проблем, засягащ над един и половина милиона както посочих по-горе предимно бедни граждани на България

Обърнах се с писмо към премиера С. Станишев, което изпратих в Министерския съвет, в Президентството, в Парламента и в поне 20 редакции във вестници и телевизии. Отникъде никакъв отговор, нито публикуване на писмото.

В заключение искам да Ви посоча, че ми е много тъжно след като научих, че министър Меглена Кунева, която излъга, че задължителната смяна на номерата в съкратени срокове е изискване

на ЕС и предложи на над един и полонина милиона български граждани да принудително “потребят” нови номера за колите си, сега ще бъде определена за еврокомисар, който ще отговаря за защитата на потребителите в мащабите на ЕС. Нямам думи. Пожелавам на европейските потребители да бъдат добре защитени от снахата на бившия секретар на ЦК на БКП Иван Пръмов.

С уважение: Димитър Николов Митев

Пловдив тел. 0888/704984

07.11.2006 г. e-mail: dimitr_mitev@abv.bg

 

PS. Ще бъда щастлив ако мога да се срещна с Вас и да Ви предложа още съществена информация за уникалната за ЕС смяна на номерата в България. Обръщам се към Вас с това писмо защото доколкото ми е известно отговаряте в Еврокомисята по въпросите на социалната политика и равните възможности. Говоря чешки език и не бих имал езикови трудности при изясняването на проблемите.

Първо писмо до журналиста Г. Ифандиев

понеделник, октомври 23rd, 2006

/Два-три дни след като изпратих това писмо Г. Ифандиев бе отстранен от екрана на кабелна телевизия СКАТ без никакви обяснения за зрителите, които до този момент са слушали предаването му „Между редовете” (Наследникът му в това предаване депутатът от коалиция „Атака” Антон Сираков престана да посочва интернет адрес на предаването, поради което засега не успявам да проверя и неговата позиция по въпроса за смяната на табелите, въпреки че не очаквам тя да е различна от изразената от съпартиеца му Павел Шопов на 16. Март 2006 г. в парламента. Единственото, което регистрирах е, че докато на 25 февруари вечерта коментираше публикацията в „24 часа” „Нови табели на автомобилите пуска КАТ”от екрана на телевизия СКАТ, А. Сираков изрази съмнение, че новата смяна няма да е задължителна, както засега твърди замминистъра на вътрешните работи Камен Пенков.) Отговор на писмото си не получих от Георги Ифандиев, а в кандидатпрезидентската кампания на Волен Сидеров скандалната „пререгистрация” изобщо не бе спомената. Освен на Г. Ифандиев изпратих материалите по въпроса и на интернет адреса на предrзборния щаб на партия „Атака” откъдето ми отговориха по телефона, че са получени и че с интерес ги четат. Доста по-късно, когато преглеждах стенограмата от 16.03.2006 забелязах изказването на П. Шопов, че дeпутатите от АТАКА са готови без дебат да подкрепят позицията на управляващите по въпроса за табелите. Освен това разбрах, че Г. Ифандиев се разграничава от партия АТАКА /.

Уважаеми господин Ифандиев,

От началото на 2006 година над милион и половина български граждани, собственици на автомобили със стари регистрационни табели бяха подложени на уникален за цивилизования свят груб натиск за смяна на тези табели с нови. Операцията още не е приключила, тъй като според съобщение на МВР от 1. 10. 2006 г. е прекратена регистрацията на около един милион автомобила със стари номера.

Арогантната кампания на правителството не срещна нужният отпор нито в опозицията, нито в медиите /в повечето от тях по същество бе наложена цензура за критични материали по този въпрос и се чуваше само гласът на правителството/. Изпратих материали по въпроса и на кандидат президентските двойки на Петър Берон и Георги Марков, но те не пожелаха да ги използват в кампанията срещу Георги Първанов.

В българското общество не съществува достатъчна яснота за това, че правителството излъга като представи смяната на номерата като изискване на ЕС, Нещо повече, при последният актуален въпрос на Минчо Христов в парламента за пререгистрацията на колите министър Румен Петков отново употреби в отговора си тази лъжа /6.10.2006 г. От парламентарната стенограма, която Ви изпращам заедно с други материали може да придобиете допълнителна представа за “пикаещия във фонтани”, както го наричате. Но в парламента не се намери някой, който да го освирка за наглостта му при подминаването без отговор на зададените му въпроси.

Болшинството от засегнатите от смяната на номерата, а в още по-голяма степен незасегнатите от тази мярка не осъзнават, че с докарването под строй на стотици хиляди клиенти правителствот пълни частни каси и

същевременно причинява значителни загуби на бюджета. Напротив, мнозина мислят, че чрез този държавен рекет се пълни бюджета.

Предаването, което водите по телевизия СКАТ се нарича “между редовете” , но въпреки всичко мисля, че бихте могли да пуснете неща, които не могат да се прочетат между редовете, защото нашата преса не

желае да ги публикува. Мисля, че при големия брой зрители, които гледат Вашето предаване, с прочитането на материалите, които Ви изпращам, бихте могли да повлияете върху настроенията на гласоподавателите преди втория тур на президентските избори. От Пловдив ми е трудно да се свържа с предизборния щаб на господин Сидеров за да изпратя и там тези материали. Предполагам, че Вие имате възможност да осъществите такъв контакт и да предложите и там нещата, които Ви изпращавм и които са само част от всичко, с което разполагам.

Предполагам, че независимо от многото материали, които получавате, ще намерите време да се запознаете с изпратеното от мен и че то ще види бял свят от екрана на телевизия СКАТ във Вашето предаване.

Желая Ви успех.

Пловдив Димитър Н. Митев

23.10.06 г. 0888 704084 e-mail: dimitr_mitev@abv.bg