Archive for юли, 2011

За спирките на МГТ в Пловдив – в-к Марица

сряда, юли 20th, 2011

Новите спирки при слънце ­ сауна, в дъжд ­ водопад

ПЛОВДИВ, Гергана ВАСИЛЕВА, Валя ЙЕРЕМИЕВА, 19 Юли 2011; 14:31
Общината: Заварихме тежка концесия, но ще направим още 30 заслона до края на септември
Новите спирки, които се монтират в града, са нефункционални и не могат да бъдат заслони нито в дъжд, нито в пек. Сама се убедих в това, след като ми се наложи да чакам автобус на бул. „Руски“ под току-що монтиран стъклен заслон, оплака се на редакционния телефон Добринка Георгиева от Пловдив.
При дъжд водата от покрива се стича и се оттича по гърба на спирката, влизайки в процепа. Така облива седалките, че не можеш да седнеш, в пек пък пространството под заслона е като сауна, а столчетата нажежени, обясни Георгиева. Чудя се защо общината даде толкова пари за нещо, което не може да се използва, попита пловдивчанката.
Заслонът на площад „Съединение“ е проектиран от хора, които нито се возят в градския транспорт, нито са стояли на спирка да чакат автобус, възмущава се нашият читател Росен Николов. Той специално дойде в редакцията на „Марица“, за да изкаже недоумението си за спирките. На пл. „Съединение“ е невъзможно да се скриеш, защото при дъжд отгоре тече, при слънце пече, а хората търсят сянка, особено през лятото, разказа Николов. Желязната част на заслона е в състояние да издържи танкова атака, а стъклата ще се пръснат на парченца дори и от един ритник на най-дребен хулиган, счита читателят.
Подобни сигнали не са постъпвали при нас. Заслонът на бул. „Руски“ беше монтиран преди 10 дни, коментира Борислав Инчев, главен секретар на общината.
Концесията на тези спирки е от 2003 година, 2007 г. беше одобрен проектът. През 2009 г. община Пловдив започна да води усилени преговори с концесионера, като 2010 г. бе подписан договор, припомни Инчев. Близо седем-осем години бяха необходими, за да се разплете този сложен възел с концесиите на спирките и да започне тяхното монтиране, уточни Инчев.
И тъй като Законът за концесиите е много строг, ние нямаме право да правим никакви промени по концесионния договор, нито по проекта, уточни главният секретар на община Пловдив.
Не съм проверявал, но напълно възможно е действително да пече при слънце. Много пъти сме мислили с нашите инженери да сложим термопанели или тенти, но тъй като нямаме право да променяме проекта и договора, това е невъзможно.
Що се отнася до спирката на пл. „Съединение“, тя е поставена през 2004-2005 г. от фирмата, но тъй като не отговаря на някои изисквания, концесионерът е отказал да я приеме. Затова сме направили пълно обследване на всички заслони в града. За спирката на „Съединение“ предвиждаме да бъде довършена, ще бъде обработена металната част против ръжда, ще монтираме липсващия ток, вода и канализация, за да започне да функционира търговският модул, обясни Инчев. Така до края на септември ще поставим и ремонтираме повече от 30 заслона. Молим гражданите за още малко търпение и разбиране, каза Инчев.

Сподели в:    Svejo.net Facebook Delicious Digg

 
                                                                    х     х     х
                     Добре е повдигнат въпросът, трябваше даже много отдавна да се направи това. Странно защо журналистките не са попитали главния секретар на Общината защо общинското ръководство не е инициирало преговори с концесионера за промяна на параметрите на заслоните по спирките. Защо се примиряват с това, че се изгражда нещо нефункционално. Би следвало да се постави въпросът и за отговорността на тези, които са сключвали договора за концесия и са одобрявали проекта за оформянето на спирките. Заспала работа, формална.