Archive for февруари, 2013

Холандия е склонна да пусне България в Шенгенската зона http://www.segabg.com/replies.php?id=217461

четвъртък, февруари 14th, 2013

Когато Холандия възразяваше срещу приемането на България в заната на Шенген в-к Сега публикуваше това в раздел „Горещи новини“ . И се сипеха стотици негативни  коментари по адрес на правителството. Сега новината е публикувана в раздела „ЧУЖБИНА“ и за два дни коментарите са само 14. Показателно за линията на вестника и  на форумните активисти- антигербери. Но един от героите отново е намерил начин да извърти нещата. Въпреки че публикацията цитира изказването на холандски министър, форумният неприятел на ГЕРБ Фандорин е написал по повод на постинг на Манрико:

ПЕС-аджийте у колапс от горната новина и форума много тих

14 Февруари 2013 18:44
 
Manrico13 Февруари 2013 20:13
Мъка дудушка и задунайска

Прибързал си с оценката, приятелю. Цвъци пак не е разбрал какво са му казали – ако не вярваш, просто запомни и си дай сметка впоследствие /не ме кефи това, че пак ни въртят за Шенген; яд ме е как Цвъци ни прави на идиоти и лъже като влашки циганин/.

 
ЧУЖБИНА

 

Холандия е склонна да пусне България в Шенгенската зона

Холандия е склонна да се откаже от ветото, което наложи за влизането на България в Шенгенското пространство, предаде Медиапул. Това стана ясно по време на среща между холандския министър по имиграцията и държавен секретар по сигурността и правосъдието Фред Теевен и българския министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който бе в Хага. Основната тема на разговорите е било разследването на атентата в Бургас.
Теевен изразил мнение, че България вече била готова да стане част от Шенгенското пространство. „Със сигурност Холандия гледа на България като на един партньор, който излъчва впечатление за сигурност и безопасност. Сътрудничеството с България е повече от добро. Аз проведох един изключително открит и откровен разговор с представители на българското правителство и в лицето на вицепремиера Цветан Цветанов добих убеждението, че България е готова“, казва Фред Теевен. Холандия блокира влизането на България и Румъния в Шенген миналата година с мотива, че двете държави не са постигнали достатъчно добри резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност.
Междувременно стана ясно, че Холандия вече не обвързва оценката за Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка с разширяването на Шенгенското пространство. Това съобщи румънският външен министър Титус Корлъцян, който се срещна в Хага с холандския си колега Франс Тимерманс, предаде електронното издание „Румъния инсандър“.
СЕГА Форум – Мнения: 
14
 Видими 

13 Февруари 2013 20:13
 
Мъка дудушка и задунайска!

13 Февруари 2013 20:14
 
Мъка дудушка и задунайска!

На път е да свърши 4-ри годишната драма на Цецооуу.

13 Февруари 2013 21:10
 
А Финландия?

13 Февруари 2013 21:28
 
Видяхте ли каква хубава работа ви свърши обоснованото предположение ?

13 Февруари 2013 22:16
 
„Със сигурност Холандия гледа на България като на един партньор, който излъчва впечатление за сигурност и безопасност. Сътрудничеството с България е повече от добро. Аз проведох един изключително открит и откровен разговор с представители на българското правителство и в лицето на вицепремиера Цветан Цветанов добих убеждението, че България е готова“, казва Фред Теевен. Холандия блокира влизането на България и Румъния в Шенген миналата година с мотива, че двете държави не са постигнали достатъчно добри резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Мисля, че и без коментар болдваните места казват предостатъчно.
Това с излъчванията и добиването на впечатления в лицето на еди кого си ми е ясно.
Само за последното ми се ще (така, протоколно) някой да посочи кои са достатъчно добрите резултати в посочените области от миналата година досега, та до степен да преодолеят така афиширания основен мотив на Холандия.
Като чета вестниците и гледам телевизия (типични криминални хроники, прекъсвани само от реклама на управлението), струва ми се, че г-н Теевен има предвид друга държава.
Смятате ли наистина, че излъчваме точно сигурност и безопасност?
Това звучи като подигравка.

13 Февруари 2013 22:45
 
Всичко си е вътрешна игра на ЕНП. Ако ни бяха пуснали Шенгена преди 2 години – нямаше да има сегашния ефект. Пускат на на 1.07.2013, а изборите са на 07.07.2013

13 Февруари 2013 23:00
 
Пускат на на 1.07.2013, а изборите са на 07.07.2013

Е, то голям келепир от Шенген. Нож с две остриета.

13 Февруари 2013 23:04
 
Diko
2013-02-13 21:28:34
Видяхте ли каква хубава работа ви свърши обоснованото предположение ?
Ах как ме изпревари…

13 Февруари 2013 23:16
 
deneb организираната престъпност е преборена щото вече ни управлява …
Това се казва прогрес …

13 Февруари 2013 23:28
 
е преборена щото вече ни управлява …

Ааа, остана още – що си мислите, че тази, дето не ни управлява, е неорганизирана?
Аз даже си мисля, че тази, дето ни управлява, е неорганизираната – предвид резултатите…

14 Февруари 2013 13:10
 
Мъка дудушка и задунайска!
Не виждам засега скъсани форумни червени ризи или посипани с пепел краснъйе кратуни !

14 Февруари 2013 14:47
 
Има един сигурен но малко нестандартен начин да почнат да ни молят да влезем:
да кажем „Мерси, не щем!“

14 Февруари 2013 15:23
 
ПЕС-аджийте у колапс от горната новина и форума много тих

14 Февруари 2013 18:44
 
Manrico13 Февруари 2013 20:13
Мъка дудушка и задунайска

Прибързал си с оценката, приятелю. Цвъци пак не е разбрал какво са му казали – ако не вярваш, просто запомни и си дай сметка впоследствие /не ме кефи това, че пак ни въртят за Шенген; яд ме е как Цвъци ни прави на идиоти и лъже като влашки циганин/.

Икономическите убийци.

четвъртък, февруари 14th, 2013

Икономическият убиец – интервю с Джон Пъркинс.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=t3SlWqBDgsg&list=PL7819AA597CB424B7

http://www.mignews.info/miro-najdenov-veterinaryat-kombinator/

четвъртък, февруари 14th, 2013
 
 
 
 
 

13.02.2013 | 20:46
 
 
Миро Найденов – ветеринарят комбинатор
 
Куп далавери и шмекерии съпътстват политическата кариера на настоящия земеделски министър
 

Мирослав Найденов

БГНЕС

 

 

 
 
 
Земеделският министър Мирослав Найденов се оплете в опита си да прикрие проверката на ОЛАФ. Информацията за това, че ОЛАФ го разследва за злоупотреба с еврофондове, Найденов нарече инсинуация. После странно защо, МВР излезе с официално уточнение – проверка наистина имало, но само за скандалните договори на агроведомството за поддържане на страници във Фейсбук и Туитър. Самият Найденов пък призна, че разследване има, но то не се отнасяло за него, а за министерството. Като че ли някой друг подписва документите на земеделското ведомство!?
Разследване показа странни политически и бизнес метаморфози на ветеринаря – министър, незнайно защо останали извън полезрението на някои служби и МВР, самоотвержено защитаващо сега този истински комбинатор. В село Черниче, община Симитли, Бойко Борисов и Мирослав Найденов тези дни дойдоха да наградят “Евросело на 2012 г.” заради най-големия брой усвоени средства по програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. След това председателят на Винената партия в Черниче Иван Лулейски подари на Борисов бутилка вино и значка на единствената регистрирана в страната Винена партия. “На вас ви подарявам само значка, но министър Найденов иска да стане член на партията ни”, издаде Лулейски. “Той, Миро, все иска да става член на други партии”, отвърна премиерът, явно съзнавайки колко истина има в неговите думи. Защото ветеринарят – комбинатор наистина минава през близко сътрудничество с БКП, СДС, ДПС, НДСВ и сега с ГЕРБ. Като че ли знаменитата песен от преди години на клуб НЛО “Ах, мили мои, партии любими, аз ще бъда с таз, която е на власт” с пълна сила важи за сегашния земеделски министър.
Мирослав Найденов е роден на 14 декември 1968 г. в село Челопек, община Враца.  Има наследствена къща там, сега превърната в луксозен дом, наречен от хората в селото “слънчев”, заради слънчевите батерии. Завършва ветеринарен техникум в Ловеч, където е комсомолски секретар и убеден привърженик на управляващата тогава партия. След 1989 г. рязко сменя идейните си приоритети и започва яростни публични изказвания срещу БКП. Изкарва се репресиран, става един от лидерите на Студентския стачен комитет в Тракийския университет в Стара Загора, където следва ветеринарна медицина.
След като завършва висше образование Мирослав Найденов се завръща във Враца, където в периода 1994 – 1995  г. работи като участъков ветеринарен лекар в селата Челопек, Паволче и Косталево. Там наема двама ветеринарни техници да извършват вместо него туберкунализацията на кравите, като по този начин нарушава Закона за ветеринарното дело. Защото тази процедура трябва да се извършва от дипломиран ветеринарен лекар. Регионалната ветеринарномедицинска служба (РВМС) заплаща по 1,50 лв. на глава, а в района са били регистрирани 1000 крави. Найденов определя по 250 лева на техниците, а оставя за себе си 1000, тъй като неговият подпис бил върху документите.
В същото време Найденов обикалял по къщите и изнудвал местните селяни да заплащат на двойни цени манипулациите на редица ваксинации, независимо, че те са безплатни. В РВМС постъпват редица жалби и директорът на РВМС д-р Любомир Маринов назначава комисия за проверка на ветеринарната дейност на Найденов. Комисията потвърждава описаното в жалбите и предлага Найденов да бъде освободен от заеманата длъжност. Ръководството на РВМС проявява снизхождение и освобождава Найденов “по взаимно съгласие”, вместо полагащото му се “дисциплинарно уволнение”.
Тогава Найденов злостно напада СДС, защото не му помогнали. А междувременно започва бизнес с търговия на коли второ употреба от Австрия, внася и бракувани рентгенови апарати и медицински консумативи с изтекъл срок на годност. В началото на 2000 година се пробва в политиката, като прави неуспешен опит да стане член на ДПС. Но заради неточно адресирана молба, тя не е удовлетворена. По-късно, обаче, той става член на тази партия. Но междувременно е преминал през НДСВ, благодарение на която е назначен за директор на РВМС Враца. Там след ред нарушения е освободен, след като чрез своя фирма продава на РВМС Враца около 300 000 спринцовки за многократна употреба с повече от 10 години изтекъл срок на годност. От това време остава един спомен от април 2000 година, когато фирма “Bayer” организира в Банско презентация на нови ветеринарномедицински лекарствени препарати. В презентацията участват ветеринарни лекари и гости от цялата страна. По-късно на тържествената вечеря, след пиянски запой Найденов под смаяните погледи на присъстващите размахва картата си на служител от ДС и акомпанирайки с акордеон запява “Партизан за бой се стяга”…
Успява обаче да се внедри в ДПС в Смолян с протекциите на своя баджанак, притежател на хотел и ресторантски комплекс в Пампорово. Впрочем съпругата на Найденов – д-р Нина Дариткова – Найденова е сестра на д-р Даниела Дариткова – депутатка от ГЕРБ и председател на Комисията по здравеопазване. В Смолян той успява да осъществи връзка с Ахмед Доган и Нихат Кабил, тогава министър на земеделието и горите. ДПС изиграва решаваща роля за назначаването на Найденов за Главен секретар на НВМС, длъжност, която до този момент не е съществувала. Навсякъде Найденов демонстрира тесните си връзки с Нихат Кабил и съпругата му Риза. Ски спортът е любимо занимание на двете близки семейства и те отсядат често в хотела на баджанака на  Найденов.
Като главен секретар Найденов е запомнен с арогантна демонстрация на недосегаемост, разхождайки се по коридорите на НВСМ с два пистолета под мишниците. Своеобразен връх е активното му участие в аферата с вноса на 20 тона замразени пилешки бутчета и скандала с другия внос на 75 тона замразено 20-годишно ирландско говеждо месо, 20 тона от което преработено в месни продукти от “Булимпекс” ЕООД гр. Ямбол. Върху документите за внос ясно личат подписите на Найденов, показани в предаване на БНТ, за разлика от по-късната афера с разрешението за продажба на парцела върху дюните край Несебър, където са подписите на заместничката му Светлана Боянова. Ирландското месо обаче прелива чашата и ген. директор на НВМС тогава д-р Жельо Байчев решава да уволни Найденов, но оставката му вече лично е поискана от Ахмед Доган, чрез министър Нихат Кабил. Мирослав Найденов обаче успява да излезе чист от тази афера с помощта на адвокат Николай Пенков. Изчезват важни документи, уличаващи Найденов. А самият адвокат по-късно е издигнат от ветеринаря – комбинатор на поста административен секретар на кабинета на министъра на земеделието и храните.
Мирослав Найденов пак остава безработен, но не за дълго. Успява да се уреди на поста управител на  “Екоравновесие” към Столична община и да се сближи с Бойко Борисов. От член на ДПС скоро се записва в ГЕРБ, откъдето започва и политическата му кариера. От този период е останало само името “г-н 10%” заради хвалбите му, че от отпуснатите 3 млн. лева за издръжката на “Екоравновесие” София, за него са останали 10% или сумата от 300 000 лева.
Интересна е ролята и на съпругата на Найденов. Д-р Нина Дариткова – Найденова е родена в Смолян. Със съпруга си са състуденти. Работи като частно практикуващ ветеринарен лекар в собствена ветеринарна клиника “Компаньон”, построена на ул. “Войнишка” 14 във Враца. С проформа сключен договор срещу наем отдава помещението на втора фирма и чрез нея извършва кастрация на бездомни кучета, за които община Враца заплаща по 50 лева на регистрирано куче. За един работен ден се кастрират между 5 и 10 кучета, което прави 250 – 500 лева дневен хонорар, изплащан от бюджета на общината. В същото време д-р Нина Дариткова – Найденова е общински съветник от квотата на ГЕРБ, председател на Комисията по земеделие към Общинския съвет – Враца.
Ветеринарната клиника на д-р Дариткова е изградена върху общинска земя с отстъпено право на строеж. Клиниката е построена на два етажа, като за втория е кандидатствано с проект за разширение – изграждане на операционна зала, вместо което е построен жилищен етаж, състоящ се от офис, стая, спалня, кухненски бокс и дневна. В София кастрациите на бездомните кучета се извършват от  “Екоравновесие”, на практика от съпругата на Найденов. Таксата в София за куче е 20 лв., докато във Враца – 50, в която се включват наркоза, игли, конци и др. Всички консумативи обаче се доставят от “Екоравновесие” София чрез други фирми безплатно. Няма официален регистър за кастрираните кучета. Изготвят се протоколи, приемани от общинската администрация във Враца на юнашко доверие. Във Враца има и други ветеринарни клиники, но никоя не се осмелява да кандидатства за кастрациите на бездомните кучета.
В резултат на това луксозен джип БМВ е закупен на името на фирмата на д-р Нина Дариткова – Найденова, който е взет уж с кредит на ДСК, клон Витоша срещу ипотека на втория етаж на ветеринарната клиника, (който е жилищна площ) за 150 000 лева. Кредитът е погасен два месеца след изтеглянето му през 2009 година. В действителност автомобилът е бил закупен с парите от дарения по време на предизборната кампания на ПП ГЕРБ и “узаконен” с изтегления проформа банков кредит. Това става след назначаването на М. Найденов за земеделски министър. Найденови притежават още един джип и нова лека кола БМВ, но за да не се дразнят врачани от високия им стандарт, “разумно” преотстъпват джипа на депутатката Даниела Дариткова, сестра на Нина Дариткова – Найденова.
Когато става министър Найденов се прочу с налагането на стандарта “Стара планина”, който очевидно не сработи, както и с безумните си изпълнения за цените на хранителните продукти, за които водеше непазарни разговори с големи вериги магазини. Според запознати създадената Агенция за безопасност на храните обслужва близкото обкръжение на Найденов, известно като “ветеринарната мафия”. Според експерти се провежда твърда политика за ликвидиране на държавния ветеринарен контрол на суровините и хранителните продукти от животински произход и прехвърляне на тази дейност в частни лаборатории. Специалисти в бранша твърдят, че тази агенция няма бъдеще.
Има още много данни за нарушения и конфликт на интереси във ведомството на Найденов, незнайно как останали извън полезрението на съответните контролни и правоохранителни органи. Найденов, например, не намери и конфликт на интереси в скандалния договор за представяне в социалните мрежи Facebook и Twitter на Програмата за развитие на селските райони, зад който стои фирма на две бивши пиарки на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) 25-годишната Кристина Спасова и с година по-малката от нея Лора Димитрова. Същевременно земеделският министър отрича да си купува медиен комфорт с раздаване на средства за информационно обслужване на МЗХ.
Да си припомним и последните фрапиращи случаи с несебърските дюни и не само с тях, а и със заменките на земи от горския фонд, които случайно или не, не успя да преустанови. И крилатите му думи, че дюни има, но по документи няма и неговият въпрос: Дюни ли си, или не са. В крайна сметка остава въпросът, Борисов, който многократно е заявявал, че ще се пребори с корупцията и вече се раздели с повече от дузина министри, защо не посяга на Найденов. Дори в края на 2011 година премиерът се скара остро на финансовия си министър Симеон Дянков и го заплаши, че “много бързо ще се оправи с него”. Повод за ядосания коментар на министър-председателя станаха думи на Дянков, с които той изрази нескрито неодобрение към дейността на колегата си Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните, и отправи неясни предупреждения за оставането му като член на правителството. Оттогава от страна на Дянков “ни вопъл, ни стон” по отношение на земеделския министър.
Не е ясно, обаче, какво определя отношението на Борисов към Найденов. Както се видя, той очевидно знае за “многопартийността” на Найденов. Тогава какво го държи на този пост, след като от доста време политици и общественици искат оставката на земеделския министър. Сигурно той не спори с премиера, както е направил последният засега отстранен министър Сергей Игнатов, за което си и плати и може би справедливо, но не е само това. Може би разковничето е в думите на Мирослав Найденов, споделени пред група експерти, представляващи “банка кадри” на ГЕРБ за област Враца. “Знаете ли как убедих Бойко Борисов да ме направи министър?… Казах му, че България трябва да усвои един 5 млрд. лева от европейските фондове, а вие го разбирайте, както искате…!”, казал Мирослав Найденов.

Някой да събуди гербаджиите – от Огнян Стефанов

петък, февруари 8th, 2013

http://www.frognews.bg/news_51368/Niakoi_da_sabudi_gerbadjiite!

Някой да събуди гербаджиите!

7 Февруари, 2013
|автор: frognews.bg
|

100 Коментари
|9862
Някой да събуди гербаджиите!
Чрез групово спане към слаби резултати…
Цяла седмица нито един виден гербаджия не съумява да защити своя лидер. С аргументи и факти, разбира се. Безмисленото запушване на амбразури не се брои – то повече вреди.
Не знам на какво се дължи тази тежка дрямка. Най-вероятно на недостатъчност, която няма да конкретизирам от етични съображения.Атаки срещу Бойко Борисов се сипят от ляво и дясно, от медии, от явни противници до лицемерни приятели. Засега той се отбранява сам. Не му помагат кой знае колко и комюникетата от МВР и ДАНС, както и изявленията на техни представители. Не се съмнявам в лоялните им намерения, но резултатите не са кой знае колко убедителни.
 
Причината, според мен, е в деликатният подход, стремежа да се говори иносказателно, да не се изрича докрай фактологията, да се прикриват парчета от истината. Не знам дали е точно така, но така изглежда отстрани.
 
Никой досега не се изправи да заяви ясно, че сътрудничеството на службите, които се борят с организираната престъпност не е осъдително, а достойно поведение. Да участваш в борбата срещу мафията или да подпомагаш тази борба според силите си, е доблестно! Това трябва да стане ясно веднъж завинаги. И да влезе в ценностната ни система.
Гербаджии повтарят едно и също: Борисов не е знаел нищо. Знаел или не е без значение. Самият премиер заяви спокойно и открито, че е имал контакт с хора от службите и МВР и с каквото е могъл е помагал. Тук е заровен ключът от бараката. Мнозина, по инерция от минали времена, възприемат сътрудничеството на службите като слугуване на Държавна сигурност. Това е гнусна инсинуация. В една демократична и правова държава за всеки гражданин е чест да подкрепя и подпомага борбата с организираната престъпност. Защото става въпрос наистина за война, а не за отделни акции и битки.
 
Опонентите на Борисов упорито вменяват на обществото, че той произлиза от престъпни кръгове, че е свързан с хора от ъндърграунда и пр. Защитниците на Борисов също толкова упорито заобикалят тази тема, с което подхранват тези съмнения и дават повод за нови манипулации. Нещата са доста прости. Борисов е бил спортист, тренирал е карате, познавал е много хора, някои от които по време на прехода се оказват в бизнеси, които се движат по ръба на закона, а понякога и отвъд него. Такъв е бил и Алексей Петров, за когото мнозина са смятали, че е една предана на страната си барета, докато не излязоха на бял свят мафиотските му истории. Трактора е бил прегръщан и от доста политици и хора във властта, използван е бил от тях. Днес те сочат Борисов и му припомнят времето, когато е другарувал с Петров. Демек, какъвто е единият, такъв е и другият. Дори само покрепата, която има Борисов от ЕС и други страни е достатъчен аргумент, че той и Петров се намират на две различни барикади. И всеки, който поне малко уважава истината, няма как да отрече това.
 
Борисов е познавал и други като Трактора. Сигурно и затова е предизвикал интереса на службите, което е съвсем нормално. Кажете го открито, какво страшно има.
 
Кой храбрец би заявил, че биографията му е чиста като планинко езеро. Любопитно ми е да видя поне един такъв, но едва ли ще доживея такъв момент. Такава е човешката природа. А животът, както е казал Виктор Юго, винаги предлага повече неща, отколкото човешкото въображение може да измисли.
 
Затова е много смешно да наблюдаваме някакви треторазрядни смешници, които подскачат от медия в медия със залепен на челото етикет: „Аз съм стожер на морала“.
 
Както и да е – трудно вече могат да излъжат някого. Жалкото е, че някои медии биват възприемани като циркова арена, но това е друг въпрос.
Сещам се за Джон Едгар Хувър, който е управлявал повече от 40 години американското ФБР. Той също е бил противоречива личност, силно обичан и уважаван, както и силно мразен. Всеизвестно е, че е притискал опонентите си с всякакви средства, но едно не може да му се отрече – смазва организираната престъпност в САЩ както никой друг преди и след него. Известен е и с това, че е събрал 164 досиета, съдържащи 17 750 страници материали, обхващащи период от петдесет години. Повече от половината от тези папки съдържали уронващи престижа доказателства от сексуално, морално и етично естество. Публицистът Кърт Джентри, който е изучавал и писал за живота на Хувър казва за тези досиета: „ … тяхното съдържание описваше изнудването на патриарха на една американска политическа династия, неговите синове, техните жени и други жени; два ареста на хомосексуалисти, за които Хувър разпространява информация, за да може да срази един остроумен и изтънчен кандидат-президент на Демократите; доклади от наблюдението на една от най-известните първи дами на Америка и нейните любовници, които били не само от двата пола, но и чернокожи и бели; документация свързана с гавра с малолетни, която директорът използвал, за да контролира и едно от комунистическите протежетата; списък с шпионите на Бюрото в Белия дом за осемте президентски администрации, през които Хувър бил директор на ФБР; забраненият плод на стотици незаконни подслушвателни устройства, съдържащ например доказателство, че министърът на правосъдието (по-късно съдия във Върховния съд) е получавал подкупи от престъпния синдикат в Чикаго; както и досиетата на знаменитости, съдържащи всевъзможни отвратителни клюки за едни от най-големите имена в шоубизнеса, до които Хувър бил успял да се добере“.
 
Така е в живота: няма само черно и бяло. Нашите политици са същите мръсни копелета, каквито са колегите им по света. Дори, когато са в опозиция.
 
Примери за това колкото щете.
 
По време на югоембаргото влакова композиция е спряна на гарата в Драгоман, до югославската граница. Митничари и гранична полиция откриват, че вагоните са пълни с карбамид и урея. Стоката е от врачанския химкомбинат „Химко”. Фирмата, която се опитва да изнесе незаконно ембарговата стока, оценена на милиони германски марки, е регистрирана във Враца и в нея фигурира името на съпругата на виден наш политик, лидер на партия, премиер. Проверка на съответните органи разкрива, че двамата нейни съдружници са братя от Враца на по 20 и 22 години, които нямат хал хабер за какво става дума.
 
След няколко телефонни обаждания и въпреки съпротивата на някои гранични полицаи композицията преминава границата при Калотина и реализира поставената „търговска” цел.
 
В България по онова време са заведени 29 дела за нарушаване на югоембаргото. В Германия те са 589, от които около 530 завършват с различни осъдителни присъди. У нас нито едно!
 
Друга история. Фирма на близък човек на Андрей Луканов участва в източването и препродажбите (няколко само за 10 години) на рафинерията „Плама” край Плевен. Гигантското предприятие е съсипано и фалирано, разпродадено и източено, от което въпросната фирма се възползва перфектно. В една от фирмите човекът на Луканов е в съдружие със съпругата на един от най-големите му опоненти в Народното събрание от „синята” част на залата…
 
Трета случка. Съдружник на известен плевенски бизнесмен и депутат е разстрелян показно пред десетки свидетели пред дома му. Той е пръв приятел на един от стожерите в БСП и хипер активен в критиките срещу Борисов. Жокер – бил е и вътрешен министър. Човекът е разстрелян с автомат „Калашников” със заглушител по същият начин, както бе прострелян Златомир Иванов – Баретата. Убийците и поръчителите не са разкрити и до днес.
 
Косьо Самоковеца създаде частна митница по времето, когато начело на НСС бе ген. Атанас Атанасов. Именно тогава е ренесансът на контрабандата, „златният век” на незаконния трафик.
 
Иван Димитров-Доктора възражда това мафиоугодно дело, подкрупян щедро от политически кръгове по времето на НДСВ. Той е възпитаник и любимец на известна соцактивистка от Димитровград и Хасково, която се издига до важни постове в Министерски съвет и ДАНС по времето на Петко Сертов и Алексей Петров. Министри и депутати от НДСВ се оказват на една яхта с Доктора и Амигоса, друг подземен играч, където, според хора от службите, е уреждан въпросът с трафика на карго и дрога от Гърция чрез железниците.
 
По времето на тройната коалиция ДАНС бе превърната от определен политически кръг в ГЕСТАПО и подслушваше, следеше и заплашваше политици и журналисти. Предостатъчно е да се спомене мракобесната разработка „Галерия”. Всичко това е ставало с благословията и мълчаливото съгласие на премиер и президент. Рекетирани са бизнесмени, прикривани са контрабандни канали, проституция и са изпълнявани „мокри поръчки”, включително и убийства.
 
Колко папки и досиета могат да напълнят подобни истории с главни действащи лица политически и мафиотски кръгове? Най-перверзното е, че именно тези лица са ариергарда на атаките срещу Борисов.
Давам си сметка, че Борисов едва ли има нужда от моята защита, както и че ще отнеса „демократични шамари и ритници” от неговите опоненти и „борци” за свобода и права, но истината за нашия живот ми е по-скъпа. А тя е шарена и нееднозначна. Затова и Исус е казал да хвърли камък върху прелюбодейката този, който смята че е безгрешен, но такъв не се намерил.
 
Святи и мъдри хора трябва да съдят, а не лукави и лицемерни престъпници.
 
Организираната престъпност е не просто предизвикателство към реда и закона, към самата цивилизация.
 
Много е възможно в началото на мандата Борисов и ГЕРБ да са имали някакви уговорки с лидери на други политически формирования. Това е част от политическото задкулисие. Със сигурност Борисов е нарушил тези „спогодби”. Управлението удари по някои от най-защитените структури на организираната престъпност, ползващи се с политическа протекция. Присъди вече има по „Наглите” и „Килърите”, някои от тях доживотни. Ударен бе и „Октоподът”. В съдебните зали на светло излязоха редица връзки на бандити с политици и кръгове от сивата икономика. Затова и критиките срещу МВР и Цветанов са толкова яростни. Физкултурник бил, не говорел правилно, организирал показни акции и пр. Така е, но удари и набута в миша дупка бандити, които десетилетия никой не смееше да пипне дори с пръст. Ударени бяха дори някои олигарси, за които се смяташе, че са недосегаеми за която й да е власт.
 
На всичкото отгоре Борисов отказа да строи АЕЦ „Белене”, поне не с пари на народа, с което изправи срещу себе си още кръгове – тези от енергийния сектор. Както и московското лоби. Засегнати са геополитически интереси.
 
Спомнете си, че Джон Кенеди е убит само два месеца след като спира печатането на долари от частни банки, влизащи в управата на Държавния резерв. Не сравнявам Борисов с Кенеди, а мотивите за атаки срещу него. Те не са за подценяване, независимо, че сме малка и бедна държава. Всъщност затова сме и такава…
 
Иначе кой не знае за грешките на сегашното управление? Кой не вижда неговите слабости? Само проблемите със сметките за парно, създадени от Софийската топлофикация стигат, за да загуби ГЕРБ част от гласовете в столицата. По места депутати от управляващата партия „колят и бесят”, както се казва, притискат бизнеса, участват в съмнителни сделки и договорки с политически противници. И в не всички министерства нещата са розови. Случващото се във фонд „Научни изследвания” пък оголи грозни корупционни сцени. И всички тези проблеми остават на заден план в мига, в който се появи нещо компрометиращо лично Борисов. Ако не е Борисов, ще е Цветанов. Кулите близнаци на ГЕРБ… Най-интересни и упорити са опитите да се вбие клин между двамата. Неслучайно се чуха гласове от „специалисти”, че именно Цветанов е виновен за „изтеклите” към „Биволъ” документи за „Буда”. Същите тези хора отлично знаят, че документите са преснимани и изнесени най-вероятно от човекът, който е имал достъп до тях и е предложил да се работи по Борисов. Същият при напускане на МВР е намерил подслон при Алексей Петров. Човекът обаче починал преди три седмици и нишката е прекъсната. Колко удобно.
 
Говори се и за втора папка „Буда” – тази от разследването на взивения джип на Цветелина Бориславова, жената, с която тогава живеел Борисов.
Ето историята накратко. На 27 март 1997 година бомба взривява джипа на Цветелина Бориславова на столичната ул. „Карнеги“. Синият опел „Фронтера“ е бил паркиран в близост до офиса на „Ипон“, чийто собственик тогава е настоящият премиер. Бориславова се отървава с шок и драскотини, тъй като бомбата се взривила като натиснала дистанционното на централното заключване от малко повече от десетина метра. Първоначалната версия бе, че става въпрос за конкуренция в търговията с химически продукти, с каквито се занимавала Цветелина по онова време. Друга обаче е по-интересна: в атентата била замесена бивша барета, който бил забелязан преди това в близост до взривения джип.
Участници в разследването разказват, че преди атентата Цветелина Бориславова е била на басейна „Спартак”, където плувала. Хора от охраната на Алексей Петров й поискали ключа от джипа, за да направят място за паркиране на друга кола. После й го върнали. Когато по-късно спецове извършвали оглед на взривената кола, те били изненадани, че няма следи от проникване в джипа с подправен ключ или разбита ключалка. Значи някой е отворил с оригинален ключ… По тази версия обаче така й не са събрани тогава достатъчно доказателства и извършителите, както и поръчителят остават неразкрити.
 
От „Биволъ” обещават още документи и сигурно ще покажат такива. Един чорап като почне да се разплита… Така и не става ясно обаче, кои са нещата, които компрометират Борисов, които го уличават в нещо лошо? такива няма. Освен някакви внушения. Всъщност именно заради тях се вадят и тези папки, които де факто са абсолютно несъществени и дори показват премиера в гражданска позиция.
 
Само че хората не са толкова тъпи и преценяват за какво става дума.
 
Затова атаките бяха подсилени с темата за Хизбула. В този сюжет на Борисов е отредена ролята на послушник на американци и израелци, които го мачкат като пластелин. За опозицията не е важно какви са фактите и че може наистина хора от Хизбула да са замесени в атентата в Сарафово. Важното е Борисов да бъде представен като зависим от чужди и предал националните интереси премиер. Ужас! В случая доказателствата нямат никакво значение. Дори да бъдат показани (което не е редно от гледна точка на разследването) на гневните критици, те пак няма да ги приемат.
 
Трикове, присъщи за всяка предизборна кампания. Само че до вота остават още пет месеца, което е доста време. Какво ли още ще измисли злият гений на мафията и политическите й кръстници?
 
Разбираема и логична е активността и дори злобата на опонентите на Борисов. Те лелеят властта и ще направят всичко възможно да се докопат до нея. Разбира се твърде странно е в един хор да пеят десни, леви, ДПС, Кунева и Атака, но очевидно целта ще „оправдае” и такъв абсурд.
На този неприятелски фон е учудваща слабата и неуверена защита на Борисов от представители на ГЕРБ. В пиара съществува „стратегия на мълчанието”, но тук става дума за безполезно и хилаво говорене. Сякаш нещо не е наред. Би могло да се допусне, че толкова могат, което не е никак добре за ГЕРБ. В управляващата партия открай време говорят за прозрачност. Време е да докажат, че тя е силно оръжие. Ако нямат кадри – да намерят. Ако им трябват пиари – да открият. Ако им трябват умни глави – да потърсят. Така се прави тази работа: с подходящи хора. Другото е нездравословен сън.
 
Огнян Стефанов

Изпълнителен лист от МВР по делото за ДОИ

събота, февруари 2nd, 2013

Съобщение от МВР за юрисконсултско възнаграждение

събота, февруари 2nd, 2013