Archive for май, 2006

С. Станишев – първо отворено писмо

сряда, май 31st, 2006

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ГОСПОДИН С. СТАНИШЕВ, МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Изпратено до вестниците 24 часа, Сега, Труд, Дума, до Шоуто на Слави, Иван Кулеков, предаването Открито на Валя Ахчиева, до Маргарита Михнева, Между редовете на Георги Ифандиев от ТВ Скат, Лора Крумова от Нова Телевизия, дадено на ръка на Бойко Борисов, изпратено и на депутата от СДС и евронаблюдател Мартин Димитров.Измина почти година и половина, а отговор няма, публикуване също няма
В стремежа си писмото със сигурност да стигне до премиера успях да се уредя среща с тогавашната членка на Изпълнителното бюро на Висшия съвет на БСП Атанаска Тенева /в момента народна представителка от Коалиция за България /Пловдивски многомандатен избирателен район/. Бях посрещнат с радостното: „О, здравейте другарю Митев” Влязохме в клуба на БСП, а в разговора се включи и народният представител Славов /също от Пловдивски МИР/. Доброто настроение на госпожа Тенева изчезна когато я запознах с каква цел се срещам с нея. Разговаряхме около 15-20 минути /в залата присъстваха още членове на БСП, вероятно предстоеше някакво заседание/ като в разговора позициите ни бяха диаметрално противоположни. Госпожа Тенева защищаваше наредбата за смяната на номерата, упрекна ме, че критикувам С. Станишев, а наредбата е от правителството на Иван Костов, каза ми дори, че е дала на свои студенти или ученици /не си спомням добре/ да напишат съчинение за смяната на номерата и те са написали много добри неща за акцията. Депутатът Славов пък, след като разбра, че съм изпратил писмо до омбудсмана Г. Ганев, но че нямам отговор, обеща че още утре ще разговаря с него, демонстрирайки, че такъв разговор за него не е проблем. В крайна сметка Ат. Тенева взе писмото с обещание да го предаде. От тази среща измина около година и половина. Опитах се чрез наша обща позната да си уредя нова среща с нея, за да разбера предадено ли е писмото и каква е била реакцията. Общата ни позната дори искаше да се хванем на бас, че такава среща на всяка цена ще се състои, защо те били приятелки и нямало да и бъде отказано. В края на краищата общата ни позната загуби надежда, че такава среща може да се осъществи с нейно посредничество, но категорично твърди, че писмото е предадено на премиера. А за госпожа Атанаска Тенева аз очевидно престанах да бъда другар.

Господин премиер,
През последните пет месеца стотици хиляди граждани на Република България са подложени на уникален за цивилизования свят натиск за подмяна на старите регистрационни номера на колите. Тъй като Вие упрекнахте държавата /при срещата си с представители на медиите, предавана през март по БНТ/, че не си е вършила работата защото има много несменени номера, черни, жълти и др., аз си позволявам да стигна до извода, че Вие сте привърженик, при това активен, на тази акция, която ограбва, стресира и унижава над един милион граждани на страната, а заедно със семействата и близките им почти половината от населението на Република България.
Като икономист по професия и от позицията на възрастта си, която е близка до възрастта на покойния Ви баща , както и просто като гражданин на Република България си позволявам да Ви обърна внимание върху следното:

 1. Държавата е длъжна да осигури регистрация на МПС, а не постоянно да пререгистрира същите, без за това да съществува обективна необходимост. Пререгистрацията съществуваше като тоталитарна практика за събиране на пари от населението в миналото и е учудващо, че Вие я приемате като нещо задължително в условията на демократично общество. Учудващо е също така, че в предполагам искрения Ви стремеж да осигурите присъединяването на България към ЕС игнорирате практиката на европейските страни по въпроса за регистрацията на автомобилите. Вие сте историк по образование и от тази гледна точка за Вас като човек е допустимо да не знаете, че пререгистрацията без да е обективно необходима, представлява прахосване на ресурси на обществото. Като министър председател обаче сте длъжен да го знаете.
 2. Предполагам ще се съгласите с мен, че държава, която не уважава собствения си документ за регистрация и иска от гражданите си да заплатят втори път за същата услуга, не може да се радва на уважението на тези граждани. Яхнете като рокер мотоциклета и посетете опашките. Ако имате сърце то непременно ще Ви заболи от видяното и чутото. Вие правилно посетихте наводнени райони и се срещнахте с пострадали от природната стихия. Запитахте ли се, как в тази бедствена ситуация се отразява на хората заплахата да им бъде спряно превозното средство, ако не сменят номера? Аз знам от собствен опит как режисирано протичат срещите на партийни и държавни ръководители с масите. Ако можехте да станете за момент невидим за хората, можеше да чуете от тях, че БСП не е българска социалистическа, а е българска садистическа партия. Вие сте начело на БСП и би следвало да се замислите кое е родило това название.
 3. В обществото косвено /не съм чул някой от правителството да се ангажира директно с това твърдение/, главно по медиен път се внушава схващането, че със смяната на номерата се осигуряват приходи за бюджета. Много хора от опашките също мислят така. Ако и Вие сте на това мнение, длъжен съм да Ви обърна внимание, че много грешите За да се убедите, че грешите, поискайте справка колко от почти шестдесетте лева влизат в бюджета на страната и колко отиват в полза на частни фирми. Ако предположим че съотношението е 1:1, от един милион коли държавата ще получи около тридесет милиона лева. Тези тридесет милиона лева обаче са по-малко от това, което бюджета ще изгуби от вторичните, третични и т.н.последици от форсираната смяна на табелите. За пояснение Ви предлагам следните примери, които съвсем не са изчерпателни.

На срещата си с журналистите, за която споменах в началото, Вие казахте, че хвърляте ресурса на КАТ в изпълнение на наредбата. Това „хвърляне“ означава завишени разходи за заплащане на извънредния труд на служителите. Предполагам че това не е класифицирана информация и обществеността има право да научи какви са допълнителните разходи за тормоза, на който са подложени стотици хиляди собственици на МПС И за Вас ще бъде интересно да получите такава информация. Ще трябва да извадите този разход от прихода от смяната на табелите.
Принуждаването на населението да харчи за ненужна за него смяна на табелите означава при равни други условия по-малко разполагаеми средства за ползване на колите, т.е. по малко закупуване на гориво. Ако се изразходват 60 млн . лева за смяна на табелите, а не за гориво, при положение че акцизът е 50 % от цената на горивото, в бюджета ще влязат 30 милиона лева по-малко от акциза върху горивата.
Спирането на колите от движение също означава намаляване в съответната степен на приходите от акциз върху горивата, но същевременно ще доведе и до по-малко приходи от винетки, от пътен данък и т.н , при това не само за текущата година.
Разходите на бюджетните ведомства и организации за смяната на табелите също са чиста загуба за бюджета Надявам се да разберете, че колкото по-рано бъде отменена наредбата за смяна на номерата, толкова по-добре ще бъде за всички участници в този позор за 21 век, с едно изключение – частните фирми, обслужващи подмяната на номерата и солидно печелещи от нея. Искам да вярвам, че не тези частни фирми са Ваши фаворити, но за съжаление досегашното Ви поведение не ми позволява това. И освен това знам, че ако чешки гражданин пожелае !!! да смени номера на колата си, на него това ще му струва всичко 450 крони, т.е. около 30 лв. Запитвали ли ли сте се защо средно два пъти по-богатият чешки гражданин плаща два пъти по-малко от средно два пъти по.бедния българин?
За Вас очевидно е без значение обстоятелството , че МВР в лицето на министър Петков и представители на КАТ непрекъснато подават невярна информация за смяната на табелите. Примери: В началото на март министърът каза, че са сменени номерата на 500 000 коли, седмица по-късно М. Миков посочи числото 202 579. Министърът си остана министър, макар че излъга парламента. Според него средно дневно се сменяли табелите на 7500 коли, а Миков посочи числото 2000 за изтеклия период. На 23 април, неделя, Великден, по БНР, програма Хоризонт в новините бе посочено, че по пътищата още се движат 200000 автомобила със стари номера и когато хората празнуваха за повишаване на настроението им бяха припомнени предвидените за след 1 юни санкции. В началото на май от КАТ бе посочено, че колите с несменени номера са около 400,000 и отново бяха напомнени санкциите, които очакват собствениците на коли със стари номера. Днес, 31 май е ясно, че има още поне половин милион коли със стари номера, но в разрез с всякаква логика, „милостиво“ се отпуска на плебеите със стари номера един месец, през който те само ще бъдат предупреждавани, без да бъдат глобявани! Какво благородство! Каква щедрост! И какви опашки ще продължи да предизвиква това!
ЕС с основание упреква българската държава за недостатъчни резултати в борбата с корупцията. Всекидневно не кой да е, а полицейски служители от КАТ пропускат без чакане на опашка /с което утежняват чакането на стоящите на опашка/ срещу допълнително заплащане на ръка. Това е публична тайна, но разкрити и наказани няма Как ще убедите представителите на ЕС, че се борите с корупцията, когато точно в МВР с абсурдната смяна на табелите и с още по-абсурдните срокове са създадени условия за нейния разцвет?
Преди почти 36 години превеждах разговор между Т. Живков и Г- Хусак в присъствието на Ст. Тодоров, Б. Велчев и Ат. Димитров от българска страна и Л. Щроугал, В. Биляк и В. Давид от чехословашка страна по време на прием. Стана дума за култа към личността и Т. Живков се похвали, че имал досие, че е агент на английското разузнаване, дори посочи кой присъстващите на приема е съставял досието. И внезапно продължи: „Така че, другарю Хусак, ние с тебе сме едно и също“ Преведох и ми идеше да потъна в земята от срам. Хусак имаше зад гърба си девет години и половина затвор по времето на култа, а Т- Живков с досието се сравняваше с него. Хусак хладно му отговори :“да бяхте си отседял поне годинка, тогава бихме говорили че сме едно и също“.
Сега отново изпитвам срам. Срам ме е като българин, че Вие водите Жозе Барозу и Оли Рен да видят градинката на Европейския съюз срещу Художествената галерия и сигурно си мислите, че те не знаят за корупцията около смяната на табелите и за масовото нарушаване на човешките права на собствениците на коли със стари номера. Те знаят и това, че застраховките се правят за година, но с плащане само за три месеца и след отминаване на кампанията реално застрахованите отново чувствително ще спаднат.А вие се опитвате чрез фамилиарничене с пребиваването на Ангела Меркел в България още като гражданка на ГДР да осигурите благосклонност за приемането на България в ЕС. Тя обаче с основание иска конкретни резултати от българското правителство и едва ли остава с положително впечатление от такива подхвърляния.
Аз не обичам да култивирам в себе си илюзии и силно се съмнявам, че ако това писмо стигне до Вас, то ще доведе до отмяна на злополучната наредба. Идва ми на ум един цитат: “ при сигурни 10 процента /печалба/, капиталът се оживява,…., при сигурни 100 процента става безумно смел, а при сигурни 300 процента няма престъпление, на което да не се реши“
Искам преди да приключа да възразя срещу често срещания бюрократичен упрек който прозира и в поведението на МВР, и във Вашиге изказвания по въпроса, че българинът винаги чака до последния момент и че е могъл още от преди години да си смени номера с нов. Първо, българинът не винаги чака последния момент -справка плащането на данъци и такси с отстъпка. Такова твърдение е невярно и обидно. В случая с табелите българинът всъщност постъпва много рационално. Защо да прави разход за смяна на номера на колата си през 2000 година, когато не знае дали колата му ще бъде още кола до крайния срок или ще се превърне в скрап?
Още един пример. Ако един дребен търговец с ограничени средства употреби тези 60 лв за закупуване на стока и ги завърти един път месечно, за шест години ще ги завърти 72 пъти. 72 х 60 е равно на 4320 лева оборот. Ако средната му печалба е 25 %, с предварителната смяна на номера на колата си той ще пропусне печалба в размер на 1080 лева. Българинът интуитивно спазва законите на пазарната икономиката, а правителството му вменява това като вина.
И накрая задача с повишена трудност. Опитайте се да си представите финансовото положение на преобладаващата част от народа. Може би ще се сетите, че хората нямат пари и ще приемете за нормално те да отлагат смяната на номерата с надеждата за по-добро бъдеще. Особено след прословутите 800 дни на Вашия предшественик, когато доходите им трябваше да се увеличат „незабавно и несимволично“. Вярно е, че пиха студена вода. След това излезе Вашата социална партия с обещанията за скокообразно повишаване на доходите с 20 %. Човешко и разумно е борещите се за оцеляване хора да поизчакат и да сменят номерата на колите си като обещанията Ви почнат да се претворявт в действителност. Е, обещанието не изпълнявате, но пък за сметка на това отнемате от населението десетки милиони лева за ненужна смяна на номерата, като с агресивен политически, медиен и полицейски натиск постоянно, вече пет месеца ги пришпорвате да се редят като овце на километрични опашки. Не смятате ли, че наказвате хората заради тяхната бедност, осигурена им през последните 15 години със съдействието и на БСП? Хората не застраховат колите и другото си имущество предимно поради липса на пари. Вие ги карата като нямат 90 лв. за гражданска отговорност, да платят 90 + 60 лева за гражданска отговорност и нови номера. Гениална социална политика, висша грижа за човека!
Ако въпреки всичко считате, че сте прав и продължите в същия дух ще бъде добре да кандидатствате в книгата на Гинес за най-много служебно спрени от движение коли по най-глупав повод.
В заключение искам да посоча, че не изпитвам никакво удоволствие от това, че се налага да Ви напиша това писмо. Много по щастлив ще бъда ако от тук нататък с поведението и позициите си покажете, че Татяна Дончева не е права за качествата Ви като премиер. Засега не успявате да я оборите с дела. Дано това се промени.

Димитър Н. Митев
Пловдив, 31. 05. 2006

Отговор от кабинета на Г-н Сергей Станишев, министър-председател на Република България

Публикувам отговора във вида, в който го получих.

Отговорът на Сергей Станишев беше изпратен във вид, който значително затруднява публикуването му в текстов вариант. Ако не можете да го прочетете моля свържете се с мен.

Отговорът на Сергей Станишев беше изпратен във вид, който значително затруднява публикуването му в текстов вариант. Ако не можете да го прочетете моля свържете се с мен.

Отговорът на Сергей Станишев беше изпратен във вид, който значително затруднява публикуването му в текстов вариант. Ако не можете да го прочетете моля свържете се с мен.

Писмо до Гиньо Ганев

неделя, май 28th, 2006

Писмото е прието от служителя на Омбудсманството г-н Иван Иванов с входящ № 1586 на 29.05.2006 г. Отговор (поместен е по-долу) получих в началото на август 2007 г. Изпратен е на 06.08.2007 г, т.е. след 434 дни!!!

До господин Гиньо Ганев
Парламентарен омбудсман на
Република България
Уважаеми господин Ганев,
Позволявам си да Ви изпратя три свои статии по въпроса за смяната на старите номера на колите. Първите две – „Безсмислен тормоз по пътя към Европа“ и „Старите номера на колите – тормозът продължава“ бяха публикувани във вестник Сега в броевете съответно от 14 и 31 март тази година. Третата – „Корупция и наглост“ очевидно се оказа прекалено остра за вестник Сега и под предлог , че вече е писано много по въпроса, бе отхвърлена.
Смяната на старите номера на колите засяга над един милион собственици, които заедно със семействата си представляват почти половината от населението на Република България. От трите статии Вие можете да получите представа, макар и не съвсем пълна /проблемът има още редица непосочени в статиите аспекти/ за моите възражения по повод същността на наредбата и начинът на нейното прилагане.
Не мога да приема за нормално унизителните вавилонски стълпотворения пред управленията на КАТ. Не мога да приема за нормално нито отнемането на няколко десетки милиона лева от оскъдните бюджети на болшинството собственици на коли със стари номера, нито начинът по който това става. Въпреки че за 62 години живот се научих да не живея с илюзии и постепенно се превърнах в безпощаден реалист, все пак в мен съществувава някаква надежда, че Вие бихте могъл да помогнете на сегашното правителство да престане да се гаври с гражданите на Република България. Дано не се окаже единствено възможно да се чуе гласът ми чрез публикация в някоя от страните на ЕС. Защото както добре Ви е известно , настроенията в редица страни от Евросъюза не са в полза на нашето членство, а една статия като непубликуваната положително не би допринесла за доброто име на правителството на Република България.

С уважение: Димитър Н. Митев
Пловдив, 28. 05. 2006

========== Отговорът на Г-н Ганев ===========

ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
До
Г-Н ДИМИТЪР МИТЕВ
ул «Милин камък» № 6
гр. Пловдив 4002

Относно: Сигнал № 1586/ 29.05.200бг. до омбудсмана на Република България.
УВАЖАЕМИ Г-Н МИТЕВ,
По повод на Вашия сигнал до омбудсмана на Република България бе направена проверка.
Тя показа, че в Наредба 1-45/24.03.2002 г. на МВР, §3 за регистрация и отчет на МПС, /обн. в ДВ бр.48 от 14.05.2002 г./, като краен срок за подмяна на регистрационните табели е посочен 31.03.2005 г. Впоследствие той бе удължен до 31.05.2006 г.
След тази дата превозните средства със стари регистрационни номера нямат право да се движат по пътищата на страната.
Това не означава че собствениците на тези коли не могат да подменят регистрационните им номера с нови. Но за своето закъснение те се наказват с парична глоба.
На Вашия въпрос, «държавата правомерно ли наложи пререгистрацията на личните моторни превозни средства», отговорът е положителен. За тази принудителна промяна има обективни причини. Основната сред тях е, че много собственици на автомобили в България в нарушение на нормативната уредба нямаха задължителната застраховка «Гражданска отговорност», което е недопустимо и е проява на истинска безотговорност спрямо правата и интересите всички участници в пътното движение.
Високият процент на собственици на МПС, които не се съобразяват с правилата, установени в обществен интерес, в съчетание с ниския размер на тази застраховка, който бе значително по-малък от минималния размер за страните от Европейският съюз (включително онези от тях, които имат близък да България жизнен стандарт) стана причина за основателни критики и изисквания от страна на Европейската комисия. Ако българските власти не бяха взели необходимите мерки – а една от най-ефикасните в случая беше именно смяната на регистрационните номера, съществуваше дори опасност на България да бъде наложена предпазна клауза по Глава «Вътрешен пазар», което автоматично щеше да отложи членството ни в Европейският съюз.
С уважение: Гиньо Ганев

Оригиналният отговор на Омбудсмана, сканиран. Оригиналният отговор на Омбудсмана, сканиран.

========== Отговорът на Димитър Митев ===========

Писмо до Г-н Гиньо Ганев

До господин Гиньо Ганев
Oмбудсман на Република България
София 1000, ул. “Г. С. Раковски” 155

Господин Ганев
по повод на вашия отговор изх. № 2042-1586/06.08.07 г. на мой сигнал № 1586/29.05.2006 г. желая да отбележа следното:
– впечатлен съм от “експедитивността” с която отговорихте на писмото ми наречено от вас сигнал – както и да го гледам 434 дни срок за отговор от 32 реда са забележително постижение с което може основателно да се гордеете!
– още по силно съм впечатлен от “компетентността” и “убедителността”, с която ме ощастливявате във вашия отговор. Не желая да обръщам внимание на бъркотията в отговора ви по въпроса за датите на приемане на наредбата и удължаването на сроковете за нейното изпвълнение. По-същественото е, че вие искате да ме убедите че:

 1. е правомерно гражданите на Република България да плащат два пъти за регистрацията на един и същ автомобил; /ЕДИНСТВЕНИ В ЕС/
 2. е разумно собствениците на автомобили да бъдат подложени на политически, медиен и полицейски натиск не директно да сключат застраховка ГО , а чрез смяна на номерата на МПС; /ЕДИНСТВЕНИ В ЕС/. Според вас е нормално вместо само 90 лв за застраховка ГО гражданите да заплатят и 60 лв за повторна регистрация!!!
 3. е законно и гражданите, имащи застраховка ГО /т.е. непроявяващи “истнинска безотговорност спрямо правата и интересите на всички участници в пътното движение”/ също да сменят номерата на превозните си средства /ЕДИНСТВЕНИ В ЕС/
 4. е правилно да бъде похарчена седемцифрена сума за смяната на номерата на държавните превозни средства с бюджетни средства, т.е. искате да приема, че държавата не е имала друга възможност да принуди своите “безотговорни”служители да застраховат с ГО съответните МПС. /Отново ЕДИНСТВЕНИ В ЕВРОПА/
 5. е морално, когато капацитетът на КАТ не позволява да се спазят сроковете на форсираната смяна на номерата, неуспелите да сменят номерата си да бъдат наказвани с глоби и спиране на колите им от движение; /ЕДИНСТВЕНИ В ЕС/.
 6. е социално оправдано най-малко два пъти по-бедните български граждани да заплатят най-малко два пъти по–скъпо за смяната на номерата. /Високата цена на табелите у нас е ЕДИНСТВЕНА В ЕС/
 7. не трябва да забелязвам, че номерата, които получиха собствениците на МПС при изпълнение на наредбата, не отговарят на стандарта на ЕС, както и че след като и де юре сме част от обединена Европа, България е ЕДИНСТВЕНА В ЕС, където при регистрация на новозакупени коли все още се дават регистрационни номера, които не отговарят на стандарта на ЕС
 8. трябва да ви слушам как красиво говорите за правото на българските граждани на ДОБРО УПРАВЛЕНИЕ, а не да забелязвам горепосочените обстоятелства. Според вас очевидно българските граждани ЕДИНСТВЕНИ В ЕС не трябва да се интересуват колко им струва като данъкоплатци уникалната правителствена щуротия да се сменят номерата на над един милион коли за да се напълнят касите на приближени на “политическата класа” частни фирми.
 9. Още много неща може да бъдат констатирани в този порядък, но очевидно няма смисъл, тъй като вие не пожелахте да коментирате наредбата като такава, а я разглеждата априори като правилна и обективно необходима, като свещена крава едва ли не. Не взехте отношение по същество по изпратените от мен материали като приложение на писмото до вас.
  Преди повече от 25 години по повод на партийно наказание посетих съответната контролна и ревизионна комисия в Пловдив. Разказвах за безобразията сред които съм принуден да работя и за действията на съпругата на член на ЦК и по това време първи секретар на БКП в Пловдив и кръга около нея. Възрастен, солидно изглеждащ мъж внимателно ме изслушваше. Когато по едно време той излезе за малко от стаята, друга възрастна жена ми каза: “Другарю Митев, не говорете тези неща пред него, той е зет на въпросния първи секретар в Пловдив”. Тогава ми стана ясно, че Партията пипа здраво и че партийната върхушка слага свои хора на всички места, които уж трябва да бдят за спазването на принципите и законността.
  Разказвам ви всичко това, защото очевидно и сега, в условията на уж победилата демокрация, нещата не са се променили. Очевидно са ви избрали на това място, защото са чакали безусловна вярност от ваша страна към властимащите и както виждам, не са се излъгали.
  Все пак всяко зло за добро. Чрез вашия отговор получих възможност да документирам за историята какво представлява Гиньо Ганев на практика, независимо от това как умее да прави словесна еквилибристика. Благодаря ви, че лично сте подписали отговора си. Защото министърът на финансите Пламен Орешарски предпочете да отговори чрез началничката на кабинета си, а премиерът С. Станишев още не е благоволил да отговори на внесеното в МС мое писмо до него.
  Към сегашното си писмо до вас прилагам две свои статии, изпратени за публикуване във в-к “24 часа”. Първата бе публикуван с известни изменения, най-същественото от които бе изваждането от текста на реплика по ваш адрес, отнасяща се до мълчанието ви по повод на гаврата над българските граждани със смяната на номерата на колите. По този повод изпратих втора статия с разгърнати предложения към вас. Получих категоричен отказ за публикуване на втората статия. Материалите ви изпращам за да имате документално основание да възнаградите съответните журналисти от редакцията на посочения вестник, които ви осигуриха медийна закрила и комфорт като не допуснаха критика срeщу вас. Похвала заслужава и вашият заместник господин Казак, който ме прие и като разбра по какъв проблем съм дошъл, побърза да ме отпрати поради това, че чакал следващ човек за среща с него и нямал време. А лицето му приличаше на физиономията на човек, който е глътнал нещо отровно.

  Димитър Н. Митев
  Пловдив, 28. 05. 2006

  P.S. Липсата на думата уважаеми преди обръщението ми към вас, както и малката буква “в” използвана в местоименията вас, вие, вашият и т.н. не са случайни, а съзнателно използвани за да отговорят поне отчасти на дълбокото неуважение, лъхащо от вашият отговор не само към мен, а към българските граждани, към законността и морала въобще. След като сам си плюете в лицето не се чудете на отвращението и презрението, което предизвиквате.

Писмо до Слави Трифонов

сряда, май 10th, 2006

/Тъй като не открих електронен адрес на Слави Трифонов, писмото изпратих на адреса на сценаристите. Не последва никаква реакция в Шоуто на Слави, нито получиха някакъв отговор. По-късно се сблъсках със слух, че в основата на смяната на номерата стои бащата на сценариста Росен Петров – генерал Петър Петров. Не знам дали този слух отговаря на истината, но е възможно това да е причината в това гледано шоу нито веднаж да не стане дума за смяната на номерата на колите, която от 2000 та година до сега, 2008 г. засегна най.малко два милиона души. Същото писмо изпратих и на електронния адрес на Иван Кулеков, но и от него не получих отговор/
Писмо до Слави Трифонов
Уважаеми Г-н Трифонов,
Обръщам се към Вас и Вашите сценаристи с надежда, че Вие бихте могли с Вашата реална тежест и сила в нашето общество да спомогнете за прекратяване на протичащото вече месеци наред агресивно притискане на стотици хиляди граждани на България да сменят номерата на колите си с нови.
По този въпрос публикувах две статии във вестник Сега /14 и 31 март/ под заглавия: “Безсмислен тормоз по пътя към Европа” и “Старите табели – тормозът продължава.” Във вестник Труд при Валерия Велева мой материал по темата престоя през почти целия месец февруари без да бъде публикуван. В предаването “Хора, пътища, автомобили” на програма Хоризонт на БНР на 10 март говорителка иронично заяви, че след удължаването на срока опашките веднага са изчезнали, но със сигурност ще се появят в края на новия срок. Опашките не бяха изчезнали и ги попитах защо лъжат.Извинение за дезинформацията, която бе поднесена не последва. Все пак по тяхно желание им продиктувах телефонния си номер. Попитаха кога е удобно да ми позвънят за да ме пуснат на живо да си кажа мнението по смяната на номерата, но седмица след това друга товорителка ми каза, че такова нещо не е имало и че нямали такава практика.
Във връзка с развитието на проблема за смяната на номерата написах трета статия за вестник Сега Днес научих, че статията няма да излезе, защото вече било писано много. Изпращам Ви я заедно с първите две. Струва ми се, че ще бъде добре ако може господин Кулеков /ако не му е развалена камерата/ да заснеме и през деня и през нощта опашката. В момента в Пловдив се чака около две денонощия, но с наближаването на крайния срок на удължаването /скъпернически отпуснато от правителството/ напрежението ще расте. Е, може да се мине без опашка и през задния вход, но това засега струва не 60, а 100 лева.
Налице е информационно затъмнение по въпроса и почти пълен медиен комфорт за изпълнението на наредбата, която няма аналог в ЕС. Искам да вярвам, че Вашето шоу ще допринесе за прекратяване на гаврата със стотици хиляди хора и пилеенето на десетки милиони лева на фона на бедстващото здравеопазване, образование, пенсионни фондове и какво ли още не. Ще ми се да вярвам, че тази лъжица няма да се окаже голяма за Вашата уста и няма да се стъписате пред мащаба на проблема. Защото в Карнобат вече имаше и смъртен случай. След тридневно чакане на опашка за смяна на номера на москвича си на 6-ги март възрастен човек получава инфакт и умира в момент, когато застава с колата си пред служтеля на КАТ за да му сложат новия номер . А представете си и положението на хората с наводнени къщи и ниви, които пострадали от стихийните бедствия трябва да търсят пари и за смяна на номерата. Дори за тях правителството не иска да отстъпи. И накрая, ако стотици хиляди собственици трябва да се разделят с няколко десетки милиона лева за ненужната за обществото смяна на номерата, защо толкова скърпернически се удължава срока за подмяната на номерата? Като ще грабят от населението, не може ли това да стане без тези страхотни опашки?
Ще Ви бъда благодарен, ако ме уведомите на долупосочения телефон дали ще се занимаете с този актуален проблем или не. /защото по принцип има вероятност и да се загуби сред вероятно огромната Ви поща/
С уважение, Димитър Н. Митев, тел.0888/704984
Пловдив, 10.05.2006 г

Корупция и наглост

понеделник, май 8th, 2006
Отказ за публикуване във в-к Сега.

Тежко и горко на корупцията.Такава борба срещу нея е пламнала, че тя би следвало да изгори в тези пламъци без остатък. Срещу нея се борят управляващите с лостовете на властта. Срещу нея се бори парламентарната и извънпарламентарната опозиция. Стотици партии, синдикати и други организации воюват с корупцията и с подкрепата на големите братя от ЕС и САЩ трябва скоро да я ликвидират съвсем или поне да я наврат в миша дупка. Да, ама не, както казваше един журналист. Засега по своите резултати борбата с корупцията прилича на борбата на алкохолика и заклетия тютюнопушач с алкохола и цигарите. Те признават, че са вредни и се борят с тях като всекидневно ги унищожават потребявайки ги.
На пръв поглед въпреки многообразието си корупцията може да бъде групирана в два вида. Единият вид е нашата корупция.С нея се борим внимателно и гледаме да не я обидим, тъй като от нея се храни нашата партия. Другият вид е чуждата корупция, от която се хранят другите партии или ко/к/алиции. Втората е достойна за люто заклеймяване и тотално унищожаване /особено пък ако е свързана с ДПС/ . Да, ама нали за някого тази чужда е своя и той си я пази.
Това е само на пръв поглед. В действителност има и трети вид корупционни практики, които всички партии пазят и ги критикуват само при абсолютна неизбежност на критиката, като внимават обаче тя да не доведе до конкретни резултати. Защото днес една партия или коалиция е на власт, утре пък ще бъде друга. Властта дава въможност за бъркане в меда и облизване на пръстите, а технологиите за това може да се наследяват при смяна на властта, затова не бива да бъдат ликвидирани.
Такива мисли поражда продължаващият вече пети месец агресивен натиск на управляващите с цел принуждаване на гражданите да сменят стария номер на колата, ремаркето или мотоциклета с нов. С наближаващият пореден краен срок гаврата със стотици хиляди шофьори става все по-безогледна. Според написаното в броя на в-к Труд от 6-ти май „400 000 коли и ремаркета ще бъдат спрени автоматично от движение на 1 юни, ако дотогава собствениците им не сменят регистрационните им табели с нови. На 1 септември пък всички автомобили със стари номера ще бъдат бракувани.“ Товя според Труд е казал зам. шефът на „Пътна полиция“ Димитър Киров.
Засега няма оплаквания от КАТ, че поради липса на кандидати за смяна на номерата служителите им не могат да си уплътнят работно време. Работи се и извънредно. За оставащите 25 дни от май по 7500 дневно /според министър Петков, чиито данни основателно предизвикват съмнение за достоверността си/ ще минат около 190 000 коли. Това означава, че ще има над 200 000 късметлии, за които КАТ ще положи двойни грижи и ще им осигури като „бонус“ две опашки – едната за получаване на временно разрешително, а другата за подмяна на табелата. Браво. На това му се казва грижа за човека. /Горните числа съм писал съобразно ТОГАВАШНАТА ОФИЦИАЛНА ИНФОРМАЦИЯ. КОЛКО МОЖЕ ДА СЕ РАЗЧИТА НА НЕЯ И КАК БЪЛГАРИТЕ ОФИЦИАЛНО СА БИЛИ ЛЪГАНИ СТАВА ЯСНО ОТ СЪОБЩЕНИЕТО НА МВР, ЧЕ ОТ 01 10. 2006 Г. Е ПРЕКРАТЕНА СЛУЖЕБНО РЕГИСТРАЦИЯТА НА НАД 1 200 000 АВТОМОБИЛА С НЕСМЕНЕНИ ТАБЕЛИ/

Има още един нов момент. Досега с темата за табелите се ангажираха премиерът Станишев, министърът Петков, депутатът от НДСВ Станимир Илчев и други, а сега с плебеите, които не са сменили табелите на колите си, се занимават вече само полковници или комисари от КАТ. А би било редно правителството да отговори най-после на въпроси, които упорито отбягва вече месеци наред. Даже в тоталитарните времена, когато бащата на С. Станишев беше един от висшите ръководители на държавата, имаше решение на Политбюро, което задължаваше държавните органи да отговарят на критиката в средствата за масова информация. Сега такова нещо няма. Действа се по принципа „кучетата лаят, керванът си върви“. „Реформираната“ партия не изпълнява обещанията си за повишаване на доходите. Но пък за сметка на това без да е обещавала отнема от доходите на населението десетки милиони лева без да отговори на въпроси като:
1. Защо държавата едностранно нарушава фактическия договор със собственика на МПС, който е получил регистрационна табела /ЕГН на колата си/ и е заплатил за това. Коя е законовата основа за такова действие? Как хората да уважават държавата, когато тя не уважава собсствения си документ за регистрация? Защо собственика на МПС е притискан силово да заплати втори път за същата услуга, независимо дали той има или няма намерение да пътува в страните от ЕС с колата си /още по-малко с ремаркето или мотопеда си/?
2. Защо правителството се опитва да внуши, че смяната на табелите е по искане на ЕС? Защо правителството е глухо и сляпо за практиката в страните членки на ЕС като Германия, Чехия, Италия, Гърция, Великобритания и т.н и т.н., където няма кампании за смяна на номерата, а това става постепенно с подмяната на автомобилния парк? Може ли правителството да посочи поне една страна от ЕС, където да е възприета българската практика?
3. Защо чешкият гражданин, ако пожелае да смени номера на колата си, може да направи това срещу 450 крони /включително таксовата марка/ което е равно на около 30 лева, а българинът трябва да смени по принуда номера си срещу около 60 лева? Не е ли това защото средният българин е поне два пъти по-беден от средния чех? Като е по-беден, да плати повече, та да забогатее. А по БТв плахо се прокрадна информация, че в Малта номерата са заменяни срещи сума, равна на цената на две малтийски бири, тоест около 4 евро.
6. Ако затворници са накарани да се държат като кучета, това е извращение. А не е ли извращение десетки и стотици хиляди хора да бъдат карани дни и нощи в студ, сняг, дъжд и пек да висят по няколко денонощия на опашка за смяна на табелите? Каква обратна връзка е осъщестило правителството с чакащите на опашките? Ще награди ли най-изявилите се в премълчаването на проблема медии, които многократно съобщават например за опашки на някоя митница, но не се сещат да съобщят или покажат всекидневните многочасови и многодневни опашки пред КАТ?
7. Ако хулигани отнемат край училищата стотинките за закуски на малки ученици използвайки заплаха със сила, това е престъпление. Но ако държавата отнема със сила десетки милиони левове в изпълнение на злополучната наредба, това не е ли престъпление?
8. Кое непреодолимо препятствие не дава възможност на правителството на тройната коалиция да отмени смяната на табелите поне за собствениците, пострадали от природните бедствия?
9. От кога са дадени правомощия на КАТ да налага запор върху ползването на колите, а освен това и да ги бракува? С кой закон на пазарната икономика ще се оправдае правителството, ако бракува например автобусите на Градски транспорт Пловдив, които са със стари номера? И изобщо, при очертаващите се масови спирания от движение и бракуване на коли, ще кандидатства ли МВР за вписване в книгата на Гинес?
10. Защо правителството не прилага санкциите само за липса на застраховга „Гражданска отговорност“, а смяна да се изисква само за номерата на колите, които ще пътуват в страните от ЕС?
11. Какво пречи на правителството, като е решило да събере рекет от населението, да направи това по начин, изключващ унизителните опашки? От какво е продиктувано скъперничеството в удължаването на срока за подмяната?
В този дух може да бъдат зададени още много въпроси. Донякъде е разбираемо, че за десницата е трудно да ги задава, тъй като злополучната наредба бе приета преди години от нейното правителство. Тя би могла успешно преди президентските избори да атакува и „социалния“ президент, който мълчи по проблема, засягащ стохици хиляди души.
Очевидно смяната на табелите мирише на корупция. Ако това не беше така, правителството отдавна щеше без да го питат да отговори на горепосочените въпроси и да направи нещата прозрачни. А опозицията сега атакува плахо и кротко, както навремето БСП атакуваше кротко докарването под строй на много хиляди сергийни търговци, принудени да си купвят касови апарати, въпреки че това не донесе нищо на бюджета, защото те са на патентен данък, както и въпреки отсъствието на такава практика в страните от ЕС. Тогава със силата на властта бяха осигурени печалби на свързани с правителството фирми под благовидния предлог на грижата за потребителите, спазване на законността и т.н Сега се осигурява печалба на свързани с това правителство фирми под благовидния предлог на евронтеграцията Ще бъда щастлив, ако ми бъде доказано, че греша и от сърце ще се извиня.
За съжаление нещата засега показват, че ако написаното бъде публикувано, то отново ще бъде отминато с мълчание. Ясно е, че всички, и управляващи, и опозиция, се кълнат постоянно и на всеослушание, че са скъсали с тоталитаризма и че държавата ни е демократична. И същевременно е ясно, че политическата класа не се гнуси да използва една наследена от така наречения социализъм тоталитарна практика за събиране на пари от населението чрез многократна смяна на номерата на колите /черни, жълти, бели и т.н./ Защо ли ми идва на ум един цитат: „При сигурни 10 % капиталът се оживява,….при сигурни 100 % става безумно смел, а при сигурни 300 % няма престъпление, на което да не се реши“?

Димитър Н. Митев
Пловдив, 08. 05. 2006К