С. Станишев – първо отворено писмо

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ГОСПОДИН С. СТАНИШЕВ, МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Изпратено до вестниците 24 часа, Сега, Труд, Дума, до Шоуто на Слави, Иван Кулеков, предаването Открито на Валя Ахчиева, до Маргарита Михнева, Между редовете на Георги Ифандиев от ТВ Скат, Лора Крумова от Нова Телевизия, дадено на ръка на Бойко Борисов, изпратено и на депутата от СДС и евронаблюдател Мартин Димитров.Измина почти година и половина, а отговор няма, публикуване също няма
В стремежа си писмото със сигурност да стигне до премиера успях да се уредя среща с тогавашната членка на Изпълнителното бюро на Висшия съвет на БСП Атанаска Тенева /в момента народна представителка от Коалиция за България /Пловдивски многомандатен избирателен район/. Бях посрещнат с радостното: „О, здравейте другарю Митев” Влязохме в клуба на БСП, а в разговора се включи и народният представител Славов /също от Пловдивски МИР/. Доброто настроение на госпожа Тенева изчезна когато я запознах с каква цел се срещам с нея. Разговаряхме около 15-20 минути /в залата присъстваха още членове на БСП, вероятно предстоеше някакво заседание/ като в разговора позициите ни бяха диаметрално противоположни. Госпожа Тенева защищаваше наредбата за смяната на номерата, упрекна ме, че критикувам С. Станишев, а наредбата е от правителството на Иван Костов, каза ми дори, че е дала на свои студенти или ученици /не си спомням добре/ да напишат съчинение за смяната на номерата и те са написали много добри неща за акцията. Депутатът Славов пък, след като разбра, че съм изпратил писмо до омбудсмана Г. Ганев, но че нямам отговор, обеща че още утре ще разговаря с него, демонстрирайки, че такъв разговор за него не е проблем. В крайна сметка Ат. Тенева взе писмото с обещание да го предаде. От тази среща измина около година и половина. Опитах се чрез наша обща позната да си уредя нова среща с нея, за да разбера предадено ли е писмото и каква е била реакцията. Общата ни позната дори искаше да се хванем на бас, че такава среща на всяка цена ще се състои, защо те били приятелки и нямало да и бъде отказано. В края на краищата общата ни позната загуби надежда, че такава среща може да се осъществи с нейно посредничество, но категорично твърди, че писмото е предадено на премиера. А за госпожа Атанаска Тенева аз очевидно престанах да бъда другар.

Господин премиер,
През последните пет месеца стотици хиляди граждани на Република България са подложени на уникален за цивилизования свят натиск за подмяна на старите регистрационни номера на колите. Тъй като Вие упрекнахте държавата /при срещата си с представители на медиите, предавана през март по БНТ/, че не си е вършила работата защото има много несменени номера, черни, жълти и др., аз си позволявам да стигна до извода, че Вие сте привърженик, при това активен, на тази акция, която ограбва, стресира и унижава над един милион граждани на страната, а заедно със семействата и близките им почти половината от населението на Република България.
Като икономист по професия и от позицията на възрастта си, която е близка до възрастта на покойния Ви баща , както и просто като гражданин на Република България си позволявам да Ви обърна внимание върху следното:

  1. Държавата е длъжна да осигури регистрация на МПС, а не постоянно да пререгистрира същите, без за това да съществува обективна необходимост. Пререгистрацията съществуваше като тоталитарна практика за събиране на пари от населението в миналото и е учудващо, че Вие я приемате като нещо задължително в условията на демократично общество. Учудващо е също така, че в предполагам искрения Ви стремеж да осигурите присъединяването на България към ЕС игнорирате практиката на европейските страни по въпроса за регистрацията на автомобилите. Вие сте историк по образование и от тази гледна точка за Вас като човек е допустимо да не знаете, че пререгистрацията без да е обективно необходима, представлява прахосване на ресурси на обществото. Като министър председател обаче сте длъжен да го знаете.
  2. Предполагам ще се съгласите с мен, че държава, която не уважава собствения си документ за регистрация и иска от гражданите си да заплатят втори път за същата услуга, не може да се радва на уважението на тези граждани. Яхнете като рокер мотоциклета и посетете опашките. Ако имате сърце то непременно ще Ви заболи от видяното и чутото. Вие правилно посетихте наводнени райони и се срещнахте с пострадали от природната стихия. Запитахте ли се, как в тази бедствена ситуация се отразява на хората заплахата да им бъде спряно превозното средство, ако не сменят номера? Аз знам от собствен опит как режисирано протичат срещите на партийни и държавни ръководители с масите. Ако можехте да станете за момент невидим за хората, можеше да чуете от тях, че БСП не е българска социалистическа, а е българска садистическа партия. Вие сте начело на БСП и би следвало да се замислите кое е родило това название.
  3. В обществото косвено /не съм чул някой от правителството да се ангажира директно с това твърдение/, главно по медиен път се внушава схващането, че със смяната на номерата се осигуряват приходи за бюджета. Много хора от опашките също мислят така. Ако и Вие сте на това мнение, длъжен съм да Ви обърна внимание, че много грешите За да се убедите, че грешите, поискайте справка колко от почти шестдесетте лева влизат в бюджета на страната и колко отиват в полза на частни фирми. Ако предположим че съотношението е 1:1, от един милион коли държавата ще получи около тридесет милиона лева. Тези тридесет милиона лева обаче са по-малко от това, което бюджета ще изгуби от вторичните, третични и т.н.последици от форсираната смяна на табелите. За пояснение Ви предлагам следните примери, които съвсем не са изчерпателни.

На срещата си с журналистите, за която споменах в началото, Вие казахте, че хвърляте ресурса на КАТ в изпълнение на наредбата. Това „хвърляне“ означава завишени разходи за заплащане на извънредния труд на служителите. Предполагам че това не е класифицирана информация и обществеността има право да научи какви са допълнителните разходи за тормоза, на който са подложени стотици хиляди собственици на МПС И за Вас ще бъде интересно да получите такава информация. Ще трябва да извадите този разход от прихода от смяната на табелите.
Принуждаването на населението да харчи за ненужна за него смяна на табелите означава при равни други условия по-малко разполагаеми средства за ползване на колите, т.е. по малко закупуване на гориво. Ако се изразходват 60 млн . лева за смяна на табелите, а не за гориво, при положение че акцизът е 50 % от цената на горивото, в бюджета ще влязат 30 милиона лева по-малко от акциза върху горивата.
Спирането на колите от движение също означава намаляване в съответната степен на приходите от акциз върху горивата, но същевременно ще доведе и до по-малко приходи от винетки, от пътен данък и т.н , при това не само за текущата година.
Разходите на бюджетните ведомства и организации за смяната на табелите също са чиста загуба за бюджета Надявам се да разберете, че колкото по-рано бъде отменена наредбата за смяна на номерата, толкова по-добре ще бъде за всички участници в този позор за 21 век, с едно изключение – частните фирми, обслужващи подмяната на номерата и солидно печелещи от нея. Искам да вярвам, че не тези частни фирми са Ваши фаворити, но за съжаление досегашното Ви поведение не ми позволява това. И освен това знам, че ако чешки гражданин пожелае !!! да смени номера на колата си, на него това ще му струва всичко 450 крони, т.е. около 30 лв. Запитвали ли ли сте се защо средно два пъти по-богатият чешки гражданин плаща два пъти по-малко от средно два пъти по.бедния българин?
За Вас очевидно е без значение обстоятелството , че МВР в лицето на министър Петков и представители на КАТ непрекъснато подават невярна информация за смяната на табелите. Примери: В началото на март министърът каза, че са сменени номерата на 500 000 коли, седмица по-късно М. Миков посочи числото 202 579. Министърът си остана министър, макар че излъга парламента. Според него средно дневно се сменяли табелите на 7500 коли, а Миков посочи числото 2000 за изтеклия период. На 23 април, неделя, Великден, по БНР, програма Хоризонт в новините бе посочено, че по пътищата още се движат 200000 автомобила със стари номера и когато хората празнуваха за повишаване на настроението им бяха припомнени предвидените за след 1 юни санкции. В началото на май от КАТ бе посочено, че колите с несменени номера са около 400,000 и отново бяха напомнени санкциите, които очакват собствениците на коли със стари номера. Днес, 31 май е ясно, че има още поне половин милион коли със стари номера, но в разрез с всякаква логика, „милостиво“ се отпуска на плебеите със стари номера един месец, през който те само ще бъдат предупреждавани, без да бъдат глобявани! Какво благородство! Каква щедрост! И какви опашки ще продължи да предизвиква това!
ЕС с основание упреква българската държава за недостатъчни резултати в борбата с корупцията. Всекидневно не кой да е, а полицейски служители от КАТ пропускат без чакане на опашка /с което утежняват чакането на стоящите на опашка/ срещу допълнително заплащане на ръка. Това е публична тайна, но разкрити и наказани няма Как ще убедите представителите на ЕС, че се борите с корупцията, когато точно в МВР с абсурдната смяна на табелите и с още по-абсурдните срокове са създадени условия за нейния разцвет?
Преди почти 36 години превеждах разговор между Т. Живков и Г- Хусак в присъствието на Ст. Тодоров, Б. Велчев и Ат. Димитров от българска страна и Л. Щроугал, В. Биляк и В. Давид от чехословашка страна по време на прием. Стана дума за култа към личността и Т. Живков се похвали, че имал досие, че е агент на английското разузнаване, дори посочи кой присъстващите на приема е съставял досието. И внезапно продължи: „Така че, другарю Хусак, ние с тебе сме едно и също“ Преведох и ми идеше да потъна в земята от срам. Хусак имаше зад гърба си девет години и половина затвор по времето на култа, а Т- Живков с досието се сравняваше с него. Хусак хладно му отговори :“да бяхте си отседял поне годинка, тогава бихме говорили че сме едно и също“.
Сега отново изпитвам срам. Срам ме е като българин, че Вие водите Жозе Барозу и Оли Рен да видят градинката на Европейския съюз срещу Художествената галерия и сигурно си мислите, че те не знаят за корупцията около смяната на табелите и за масовото нарушаване на човешките права на собствениците на коли със стари номера. Те знаят и това, че застраховките се правят за година, но с плащане само за три месеца и след отминаване на кампанията реално застрахованите отново чувствително ще спаднат.А вие се опитвате чрез фамилиарничене с пребиваването на Ангела Меркел в България още като гражданка на ГДР да осигурите благосклонност за приемането на България в ЕС. Тя обаче с основание иска конкретни резултати от българското правителство и едва ли остава с положително впечатление от такива подхвърляния.
Аз не обичам да култивирам в себе си илюзии и силно се съмнявам, че ако това писмо стигне до Вас, то ще доведе до отмяна на злополучната наредба. Идва ми на ум един цитат: “ при сигурни 10 процента /печалба/, капиталът се оживява,…., при сигурни 100 процента става безумно смел, а при сигурни 300 процента няма престъпление, на което да не се реши“
Искам преди да приключа да възразя срещу често срещания бюрократичен упрек който прозира и в поведението на МВР, и във Вашиге изказвания по въпроса, че българинът винаги чака до последния момент и че е могъл още от преди години да си смени номера с нов. Първо, българинът не винаги чака последния момент -справка плащането на данъци и такси с отстъпка. Такова твърдение е невярно и обидно. В случая с табелите българинът всъщност постъпва много рационално. Защо да прави разход за смяна на номера на колата си през 2000 година, когато не знае дали колата му ще бъде още кола до крайния срок или ще се превърне в скрап?
Още един пример. Ако един дребен търговец с ограничени средства употреби тези 60 лв за закупуване на стока и ги завърти един път месечно, за шест години ще ги завърти 72 пъти. 72 х 60 е равно на 4320 лева оборот. Ако средната му печалба е 25 %, с предварителната смяна на номера на колата си той ще пропусне печалба в размер на 1080 лева. Българинът интуитивно спазва законите на пазарната икономиката, а правителството му вменява това като вина.
И накрая задача с повишена трудност. Опитайте се да си представите финансовото положение на преобладаващата част от народа. Може би ще се сетите, че хората нямат пари и ще приемете за нормално те да отлагат смяната на номерата с надеждата за по-добро бъдеще. Особено след прословутите 800 дни на Вашия предшественик, когато доходите им трябваше да се увеличат „незабавно и несимволично“. Вярно е, че пиха студена вода. След това излезе Вашата социална партия с обещанията за скокообразно повишаване на доходите с 20 %. Човешко и разумно е борещите се за оцеляване хора да поизчакат и да сменят номерата на колите си като обещанията Ви почнат да се претворявт в действителност. Е, обещанието не изпълнявате, но пък за сметка на това отнемате от населението десетки милиони лева за ненужна смяна на номерата, като с агресивен политически, медиен и полицейски натиск постоянно, вече пет месеца ги пришпорвате да се редят като овце на километрични опашки. Не смятате ли, че наказвате хората заради тяхната бедност, осигурена им през последните 15 години със съдействието и на БСП? Хората не застраховат колите и другото си имущество предимно поради липса на пари. Вие ги карата като нямат 90 лв. за гражданска отговорност, да платят 90 + 60 лева за гражданска отговорност и нови номера. Гениална социална политика, висша грижа за човека!
Ако въпреки всичко считате, че сте прав и продължите в същия дух ще бъде добре да кандидатствате в книгата на Гинес за най-много служебно спрени от движение коли по най-глупав повод.
В заключение искам да посоча, че не изпитвам никакво удоволствие от това, че се налага да Ви напиша това писмо. Много по щастлив ще бъда ако от тук нататък с поведението и позициите си покажете, че Татяна Дончева не е права за качествата Ви като премиер. Засега не успявате да я оборите с дела. Дано това се промени.

Димитър Н. Митев
Пловдив, 31. 05. 2006

Отговор от кабинета на Г-н Сергей Станишев, министър-председател на Република България

Публикувам отговора във вида, в който го получих.

Отговорът на Сергей Станишев беше изпратен във вид, който значително затруднява публикуването му в текстов вариант. Ако не можете да го прочетете моля свържете се с мен.

Отговорът на Сергей Станишев беше изпратен във вид, който значително затруднява публикуването му в текстов вариант. Ако не можете да го прочетете моля свържете се с мен.

Отговорът на Сергей Станишев беше изпратен във вид, който значително затруднява публикуването му в текстов вариант. Ако не можете да го прочетете моля свържете се с мен.

Leave a Reply