Archive for the ‘Писма до С. Станишев и отговори от МС’ Category

Писмо до С. Станишев за изпратени писма до юристи от ПГ на КБ.

събота, май 12th, 2012

Господин Станишев,
Тъй като вече 11 месеца нямам отговор от вас на писмото, което ви предадох пред НС на 17 юни 2011 г., позволих си да предложа на шест юристи от ПГ на КБ да ви помогнат в търсенето на отговор. По-долу следва писмото до г-н Янаки Стоилов, а писма със същия текст изпратих и на останалите му колеги-юристи в ПГ. Ако юристите не се справят ще се наложи да пиша на икономистите да ми обяснят какъв полезен ефект възниква за обществото и неговите членове от смяната на автомобилни талони и регистрационни табели. Ще бъде истинско чудо (не вярвам в чудеса) ако вие ми отговорите.
Димитър Митев, Пловдив, 0888/704984
 
„Уважаеми господин Стоилов,
На 17.06.2011 г. предадох лично на Сергей Станишев следното писмо:
http://mitev.eu/?p=2808 . Точно по време на провеждането на предстоящия конгрес на БСП ще се навършат 11 месеца от деня, в който г-н Станишев получи лично това писмо заедно с приложенията, упоменати в него. Можете да се полюбувате на „отговорите“, които получавах от неговите подчинени докато беше министър-председател ако надникнете в http://mitev.eu/?cat=14 Затова държах написаното от мен да стигне лично до него, макар че предварително бях 99 % сигурен, че отговор от него няма да получа.
За мен е очевидно, че лидерът на БСП не е в състояние да се защити от отправените в писмото ми обвинения към него. По такъв начин той де факто признава, че обвиненията ми към него са основателни.
Вие за разлика от него сте юрист по образование. Поради това изпращам това писмо и на вас с предложение да се опитате да докажете, че обвиненията ми към него са неоснователни. Ако и вие си замълчите като него ще считам че сте съгласен, че начело на партията ви стои клетвопрестъпник. Можете да си го преизберете пак и да продължите да тласкате БСП към политическото небитие, където е нейното истинско място.
Щях да пропусна. Не забравяйте да подчертаете на предстоящия конгрес на БСП фундаменталния принос на „другаря“ Станишев, който на въпрос, зададен му по време на интервю в БНТ на 1503.2006 г. посочи, че „…държавата своевременно, в продължение на години, не си е вършила работата. Не са подменяни номера на коли, които са с регистрация от преди…“ http://mitev.eu/?p=59 Без съмнение начело на БСП, а засега и на ПЕС стои безспорен мъдрец, който единствен от всички бивши и настоящи премиери в целия свят стигна до прозрението каква е работата на държавата.
ПП.
Настоящото писмо ще бъде публикувано в www.mitev.eu Пак там ще бъде публикуван и евентуален ваш отговор. Впрочем като имам предвид колко „диалогична“ е БСП вероятността да получа отговор от вас е по-малка от вероятността да улуча джакпота в ТОТО 2 .
Димитър Митев, Пловдив, тел. 0888/704984″
 
                                                                                    Х                    Х                    Х 
(Юристите от ПГ на КБ на които изпратих писма със същия текст са: Корнелия Нинова, Мая Манолова, Михаил Миков, Любен Корнезов, Милена Христова и Янаки Стоилов).
Днес, 27.06.2012 г. за горецитиранотоо писмо получих следния „отговор“ от професор Любен Корнезов:

Подател: kornesov@nt52.parliament.bg   добави в адреси 
До: Dimitar Mitev <dimitr_mitev@abv.bg>  
Относно: Re: Предложение Р·Р° подпомагане РЅР° Сергей Станишев.  
Дата: Вторник, 2012, Юни 26 14:32:20 EEST  
Господин Митев,Учудвам се каква злъч, омраза, ненавист е завладяла душата и съзнанието Ви.
За какъв „клетвопрестъпник“ говорите, за какви „предателства“? Човек може
да бъде съгласен или несъгласен с една политика или личност, но не трябва
да вижда в себеподобния си враг.
За такива като Вас К.Маркс беше казал: „Погледни и отмини“Любен Корнезов–––––-
 
Останалите юристи от ПГ на КБ, на които изпратих писмото до този момент мълчат и не отговарят.

 
 

Писмо до С. Станишев по повод на изказване в НС

понеделник, юни 13th, 2011

Публикувано в      www.mitev.eu
До Сергей Д. Станишев
Председател на БСП
Председател на ПГ на КБ
Господин Станишев,
слушах вашето изказване по време на парламентарния контрол на 10.06.2011 г.  Вие се обърнахте към премиера Борисов с думите „Не ви пука нито за конституция, нито за закони”.
Аз имам своите възражения към премиера Борисов и не смятам да му адвокатствам. Същевременно считам, че вие изобщо нямате моралното право да му отправяте подобен упрек защото:
–         водената от вас Българска социалистическа партия погази конституцията на България и позволи демонтирането на социалистическия строй в страната, който бе конституционно закрепен.
–         вие сте млад и не сте участвал в погазването на предишната конституция. Но за сметка на това имате опит в погазването на законите у нас като премиер. Ето ви два примера:
–         на 15.03.2006 г. в интервю с избрани журналисти по Канал 1 на БНТ разкритикувахте държавата, че не си е вършила дълго време работата и не е подменяла номерата на автомобилите у нас.(вж. http://www.mitev.eu/?p=59  ) Правителството под ваше ръководство подлуди българските собственици на автомобили да изпълняват наредба І – 45 на МВР от  2000 г. (приета от правителството на уж политическия ви противник Иван Костов) с която бе определен краен срок за валидност на регистрацията на МПС. А съгласно член 141 на Закона за движение по пътищата регистрацията на МПС у нас беше и е безсрочна. Питам ви защо вашето правителство реши да спазва Наредба, която противоречи категорично на закон?
–         втори пример:  През есента на 2005 г. бе приет законът за националната стандартизация. Съгласно чл. 5 на същия стандартите в република България се прилагат ДОБРОВОЛНО. Питам ви защо не спазихте това законово положение а принудихте българските собственици на автомобили да сменят регистрационните си табели, за да отговарят на измисления нов стандарт, който не отговаря на Регламент 2411 на ЕС от 1998 г.?
–         Питам ви защо вашето правителство внушаваше на гражданите лъжата, че смяната на номерата е изискване на ЕС?
Имам още много въпроси, но за да не повтарям нещата, пращам ви отново второто си отворено писмо до вас, в което съм посочил много аргументи за това, че сте погазил клетвата си. Като министър-председател ви пазеха от подобни писма и получих „отговор” от МВР. Сега, когато нямате премиерска натовареност, желая да отговорите на    http://www.mitev.eu/?p=41  и да оборите моите доказателства. Ако успеете да ме убедите, че не съм прав, ще ви се извиня публично. Можете да извикате на помощ „корифеите” от вашата партия като Корнезов, Миков, Мая Манолова, Корнелия Нинова, Татяна Дончева, Кутев и когото още искате за да ви помагат.
–         Ако обаче не успеете (а във вашия неуспех аз не се съмнявам), по добре се извинете на българските граждани за единствената в света гавра с повторното регистриране на законно регистрирани автомобили, на която ги подложихте по „социалистически” – в съкратени срокове. Ако не сте в състояние и това да направите, поне спрете да се появявате по медиите и да дразните с наглостта си. Посветете се на детенцето  и съпругата си, да са ви живи и здрави.
Пловдив,             Димитър Н. Митев, бивш преподавател по политикономия
13.06.2011 г.        тел.  : 0888/704984
х      х      х
След дълго чакане пред служебния вход на НС  на 17.06.2011 г., след приключване на парламентарния контрол, успях да дам в плик втори екзепляр от  това писмо лично на Сергей Станишев.  Тъй като се опасявах, че може да откаже да го вземе от мен, реших да се обърна към него с  „Другарю Станишев“ вместо с    „господин Станишев“ След кратко двоумене и частично изваждане на писмото от плика все пак Станишев взе писмото.(За момент допуснах, че може вече да е прочел това писмо в интернет пощата си, където го бях изпратил преди това) Казах му, че ще се радвам, ако получа отговор лично от него. Всъщност това едва ли ще се случи. Както се казва, ще поживеем, ще видим.
(Както посочих вече, предварително това писмо изпратих на парламентарния интернет адрес на Станишев. Тъй като не знам дали той чете писмата, които получава на този адрес, за всеки случай пуснах екземпляр от писмото и в деловодството на НС. То бе прието като поща за бившия премиер с входящ номер   НАРОДНО СЪБРАНИЕ на РБ)
вх. № ПГ  – 1194-Д-53
получено на 17.06.2011 г.)
х     х     х
След като в продължение на три седмици не получих отговор от Сергей Станишев, аз му изпратих следното писмо на неговия парламентарен интернет  адрес:

Подател: Dimitar Mitev <dimitr_mitev@abv.bg>   добави в адреси
До: stanishev@parliament.bg
Относно: Очакване на отговор.
Дата: Събота, 2011, Юли 9 17:01:23 EEST
„Пълен бардак цари в държавата!“, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев преди началото на заседанието на Националния съвет на социалистите.Господин Станишев,
чета какво сте казал на пленума на ВС на БСП и отново се питам дали у вас ще се намери нужното достоинство да отговорите на писмото, което ви предадох лично на 17-ти юни пред служебния вход на Народното събрание.
Същото писмо ви изпратих с входящ номер в МС когато бяхте премиер и получих „отговор“ от МВР, който няма нищо общо с това, което съм написал по ваш адрес. После същото писмо предадох на тогавашната членка на ВС на БСП от Пловдив Атанаска Тенева за да стигне то до вас. Не съм сигурен дали тя ви го е предала.
Сега обаче писмото попадна във вашите ръце. Остава да видя дали е действителност твърдението ви, че БСП е диалогична партия.
Щастлив ли сте от обстоятелството, че българските медии не желаят да публикуват това, което съм ви написал? Аз съм убеден, че ще дойде ден, когато http://www.mitev.eu/?p=2808 ще бъде достъпно за широк кръг граждани и те ще могат да видят за какво вие и върхушката на БСП сте предпочели да изпаднете в амнезия. Докажете, че несправедливо съм ви обвинил в погазване на положената от вас клетва като министър-председател на България или напуснете политиката. Защото с изявите си в публичното пространство предизвиквате отвращение.
Димитър Митев, бивш преподавател по политическа икономия
Пловдив, тел. 0888/704984.

С. Станишев – второ отворено писмо

сряда, февруари 6th, 2008

ВТОРО ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ГОСПОДИН С. СТАНИШЕВ, МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
На 6.02.2008 г. изпратих настоящото второ отворено писмо до премиера С. Станишев на интернет адреса на МС. На 7.02.2008 г. получих писмо от н-к на отдел „приемна” С. Божикова. В него се посочва, че на адреса на приемната на независимата депутатка М. Капон е изпратен отговор на първото ми отворено писмо с дата 12.10 2006 г. Адресът е сбъркан и вместо площад е написано улица Цар Калоян 17, което може да е обяснение за неполучаването на отговора. В повторно изпратения с писмото от 7.02.2008 г отговор на първото отворено писмо съществено е следното:
а/ посочено е твърдение на началника на сектор „Жалби, предложения и сигнали” на МВР , че табелите без дванадесетте звезди, които КАТ дава единствен в ЕС, са съобразени с изискванията на ЕС и че те няма да бъдат променяни слесд приемането на страната ни в ЕС. Истината е, че никой никога не е предвидил изключение за България от изискването на Регламент 2411 от 03.11.1998 г.
б/вместо отговор по същество на критиките срещу наредбата за замяна на регистрационните табели, отправени от мен, в писмото-отговор съм ощастливен да получа преразказ на наредбата.

Господин премиер,
На 14.07.2006 г с входящ номер 1126 в деловодството на Министерски съвет на Република България бе прието мое отворено писмо до вас. От тази дата до днес, 27.01.08 г. изминаха 562 дни, които, независимо от лозунга на вашата партия за ДИАЛОГ И ПРОЗРАЧНОСТ, се оказаха недостатъчни за да ми отговорите. При това в писмото си поставях пред вас проблем, който не касае само мен, а над един милион български граждани.
Тъй като проблемът продължава да е актуален, аз помолих с писмо независимата депутатка М. Капон да отправи към вас питане в Народното събрание, но срещнах мълчалив отказ. Поради това реших отново да използвам формата на отворено писмо с цел да предизвикам реакция от ваша страна. Позволявам си в началото да ви припомня клетвата, която сте положил като министър-председател , а именно: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!”
Като гражданин на Република България и на Европейския съюз бих желал под формата на своеобразно извънпарламентарно питане да получа отговор от вас на следните въпрси:
1. от началото на 2006 г. ръководеното от вас правителство принуди над 600 000 български собственици на автомобили да ЗАПЛАТЯТ ПОВТОРНО за ВЕЧЕ ЗАПЛАТЕНАТА УСЛУГА РЕГИСТРАЦИЯ на колите си чрез налагане на уникална за Европейския съюз и в световен мащаб смяна на регистрационните табели и талони. Посоченото число отразява броя на принудително пререгистрираните автомобили към 28.05.2006 г. Акцията, макар и с по-малка интензивност продължи и след това, включително и през 2007 и 2008 г., така че броят на ощетените по този начин български граждани е много по-голям, но не съм срещнал официални данни колко са точно. СМЯТАТЕ ЛИ ЧЕ ПОВТОРНОТО ПРИНУДИТЕЛНО ЗАПЛАЩАНЕ ЗА РЕГИСТРАЦИЯ НА РЕГИСТРИРАНИ АВТОМОБИЛИ СЪВПАДА С ИНТЕРЕСИТЕ НА НАРОДА?
2. оглавяваното от вас правителство осъществи принудителната подмяна на табелите и талоните на въпросните МПС на монополно висока цена. За илюстрация ви посочвам отново примера с Чешката република, където смяната на старите табели освен че е ДОБРОВОЛНА, струва общо около 30 лева, а в България струва около 60 лева. Защо българското правителство не забеляза германската фирма „Уч”, която доставя евротабелите например за Финландия по 2,5 евро бройката”? СПОРЕД ВАС НАЛОЖЕНАТА ОТ ВАШЕТО ПРАВИТЕЛСТВО МОНОПОЛНО ВИСОКА ЦЕНА НА „УСЛУГАТА” ПРЕРЕГИСТРАЦИЯ ОТГОВАРЯ ЛИ НА ИНТЕРЕСИТЕ НА НАРОДА?
3. Съкратените срокове за принудителната пререгистрация, несъобразени с възможностите на КАТ, както и тоталният политически, медиен и полицейски натиск, упражнен над собствениците на непререгистрираните автомобили, предизвикаха повсеместни опашки на които се чакаше по 3-4 денонощия . В унизителното чакане бяха пропилени най-малко два милиона работни дни, което означава загуба от около 100 милиона лева от непроизведен брутен вътрешен продукт при положение, че един зает в икономиката на страната през 2006 г. е произвеждал средно дневно продукт за около 60 лева. Тъй като около 40 % от брутния вътрешен продукт минава през бюджета, това означава, че бе осигурена загуба на бюджета в размер на около 40 милиона лева. Към тези загуби ще трябва да прибавите и загубите на работно време от чакащите на същите опашки, но за регистрация на новозакупени автомобили стотици хиляди граждани. Без да претендирам за абсолютна точност на горепосочените числа ви питам: СМЯТАТА ЛИ ЧЕ ПОСОЧЕНИТЕ ЗАГУБИ БЯХА В ИНТЕРЕС НА НАРОДА?
4. ръководеното от вас правителство не пожела да използва текста на член 171, т.2, буква „в”от Закона за движение по пътищата, съгласно който МПС без застраховка гражданска отговорност се спират от движение, за да изпълни чрез прилагането му изискването на Европейската комисия за 90 % застраховани МПС , КОИТО СА В ДВИЖЕНИЕ. Наличието на много застрахователни компании с многоброен апарат от застрахователни агенти нямаше да позволи възникването на загубите по точка 3/ и щеще да спести унижаващите човешкото достоинство опашки пред пунктовете на КАТ. Обстоятелството, че и водачите на автомобили със сключени застраховки ГО, бяха принудени да сменят табелите и талоните на колите си е показателно за истинската роля, която изигра правителството. СМЯТАТЕ ЛИ, ЧЕ БЕ В ИНТЕРЕС НА НАРОДА ЗАПЛАЩАНЕ НА 90 ЛВ ЗА ЗАСТРАХОВКА ГРАЖДАНСКО ОТГОВОРНОСТ ПЛЮС ПРИНУДИТЕЛНОТО ЗАПЛАЩАНЕ НА 60 ЛВ. ЗА ОБЕКТИВНО НЕНУЖНА ПРЕРЕГИСТРАЦИЯ?
5. правителството на тройната коалиция причини загуби на бюджета за милиони левове чрез пререгистрацията на автомобилите на бюджетните ведомства и организации, както и чрез завишените разходи на КАТ за заплащане на положения от неговите служители извънреден труд в удълженото работно време и в работата през почивните дни. СПОРЕД ВАС ИЗПОЛЗВАНЕТО НА БЮДЖЕТНИ СРЕДСТВА ЗА ПРЕРЕГИСТРАЦИЯ НА ДЪРЖАВНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА И ПО ТОЗИ НАЧИН ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ПЕЧАЛБА НА ЧАСТНА ФИРМА, СЪВПАДА ЛИ С ИНТЕРЕСА НА НАРОДА?
6. правителството под ваше ръководство лиши бюджета на страната от много милиони левове приход от акциз върху горивата чрез изземването на десетки милиони левове от населението за натрапената пререгистрация. Употребените за пререгистриране пари при равни други условия биха били използвани за каране на колите, следователно биха осигурявали постъпления от акциз за хазната. Новите табели, талони, попълвани документи в КАТ и банкови преводи не носят акциз на държавата, т.е. НЕПРАВОМЕРНО ОТНЕТИТЕ ПАРИ от населението бяха насочени не към държавната каса, а към касите на обслужващите пререгистрацията фирми. СМЯТАТЕ ЛИ ЧЕ ПО ТОЗИ НАЧИН ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗАЩИТИ ИНТЕРЕСА НА НАРОДА?
7. вашето правителство създаде и през целия период поддържаше образцова корупционна обстановка чрез несъобразяване на сроковете за пререгистрация с реалните възможности на КАТ. По този начин много граждани бяха ощетени, а други получиха солидни неправомерни доходи. ТОВА БЕШЕ ЛИ В ИНТЕРЕС НА НАРОДА?
8. в резултат на действията на правителството гражданите, които подмениха регистрацията на автомобилите си, получиха регистрационни табели, които не съответстват на изискванията на Регламент 2411 от 03.10.1998 г. на Европейския съюз. С това правителството подготви условията за бъдеща, още по-мащабна пререгистрация на автомобилите. СЧИТАТЕ ЛИ, ЧЕ ПОЛУЧЕНИТЕ ПРИ ПРЕРЕГИСТРАЦИЯТА НЕСТАНДАРТНИ ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА ИЗИСКВАНИЯТА НА ЕС ТАБЕЛИ ОТГОВАРЯТ НА ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ?
9. под „мъдрото” ръководство на правителството, оглавявано от вас, през 2007 и 2008 г. Република България продължава да е единствената страна членка на ЕС в която при първа регистрация на автомобил се получават РЕГИСТРАЦИОННИ ТАБЕЛИ, КОИТО НЕ ОТГОВАРЯТ НА ИЗСИСКВАНИЯТА НА ЕС. Като имам предвид, че през 2007 г. са внесени и регистрирани над 410 хиляди автомобила, стигам до извода, че властта е безпомощна или не желае да накара доставчика на табелите да ги съобрази с изискванията на интеграцията ни в ЕС. Колкото по-дълго се задържи сегашното положение, толкова повече коли ще подлежат на бъдеща смяна на табелите. ТОВА СПОРЕД ВАС ОТГОВАРЯ ЛИ НА ИНТЕРЕСИТЕ НА НАРОДА?
10. След приемането на Република България в ЕС през 2007 г. органите на КАТ ЕДИНСТВЕНИ В ЕВРОПА продължават да съставят актове, да налагат глоби и да спират от движение МПС заради стари табели. С това българското правителство подлага на дискриминация българските граждани в сравнение със съгражданите им от другите страни-членки на ЕС. ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ РАЗГЛЕЖДА КАТО ФОРМА НА ЗАЩИТА НА ИНТЕРЕСИТЕ НА НАРОДА?
Господин премиер,
може да бъдат зададени още въпроси от рода на горните, но мисля че и зададените до тук са достатъчни за илюстрация на обстоятелството, че правителството на тройната коалиция, оглавявано от вас, грубо погази положената клетва. Аз имам свое, струва ми се правилно обяснение за мотивите на действията ви, но все пак предпочитам вие да дадете отговор на въпроса защо ръководеното от вас правителство не пожела да вникне в икономическата, политическата и социалната същност на приетата от правителството на Иван Костов наредба за принудителна пререгистрация? Защо не отменихте рекетьорската наредба, а предпочетохте до последно да внушавате, че смяната на табелите се извършва по искане на Европейската комисия, т.е. защо предпочетохте да лъжете гражданите на Република България, за защитата на чиито интереси сте положил клетва? Не се ли срамувате от твърденията на депутатите от управляващата коалиция, казани на 16 март в парламента, че смяната на табелите осигурява безопасност на движението, че тя е единственият механизъм за осигуряване на желания процент застраховки гражданска отговорност и т.н. и т.н.? И не на последно място СМЯТАТЕ ЛИ, ЧЕ С ОБЯВЕНОТО СЛУЖЕБНО СПИРАНЕ ОТ ДВИЖЕНИЕ НА НАД 1,200,000 АВТОМОБИЛА ОТ 01.10.2006 Г. ПРАВИТЕЛСТВОТО ВИ Е СПАЗИЛО КОНСТИТУЦИОННОТО ПОЛОЖЕНИЕ ЗА НЕПРИКОСНОВЕНОСТ НА ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ В БЪЛГАРИЯ?
Вие с радост и широка усмивка приехте дадения ви от Висшия съдебен съвет почетен плакет за заслуги към съдебната система. По този повод желая да ви запитам с какво са нарушили член 140 /1/ от Закона за движение по пътищата / „По пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места.”/ собствениците на тези над 1,200,000 автомобила със служебно прекратена регистрация от вашето правителство? През призмата на това ваше ясно изразено „уважение” към закона считате ли, че заслужавате връчения ви почетен плакет? С КАКВО ДОПРИНАСЯ ПРЕКРАТЯВАНЕТО НА РЕГИСТРАЦИЯТА НА ТАКЪВ БРОЙ АВТОМОБИЛИ ЗА ЗАЩИТА НА ИНТЕРЕСИТЕ НА НАРОДА?
Като имам предвид посочените по-горе действия на вашето правителство ОЧАКВАМ ОТ ВАС ОТГОВОР НА ПОСТАВЕНИТЕ ВЪПРОСИ, КОИТО СТРУВА МИ СЕ, ВЪЛНУВАТ НЕ САМО МЕН. АКО НЕ МОЖЕТЕ ДА ДОКАЖЕТЕ, ЧЕ С ДЕЙСТВИЯТА СИ НЕ СТЕ ПОГАЗИЛИ ПОЛОЖЕНАТА ОТ ВАС КЛЕТВА, ВЪПРЕКИ ЧЕ ЗА НАРУШАВАНЕ НА КЛЕТВАТА СЕ ПОЛАГА И НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ, ЩЕ НАМЕРИТЕ ЛИ В СЕБЕ СИ НУЖНОТО ДОСТОЙНСТВО ПОНЕ ДА ПОЕМЕТЕ ПОЛИТИЧЕСКАТА ОТГОВОРНОСТ КАТО СИ ПОДАДЕТЕ ОСТАВКАТА И СЕ ИЗВИНИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД за грабежа и униженията, на които го подложихте с форсираното изпълнение на обективно ненужната и престъпна по своя характер наредба за пререгистрацията на автомобилите със стари регистрационни табели? Знам, че не бяхте сам в осъществяването на ВСЕ ОЩЕ ПРОДЪЛЖАВАЩАТА УНИКАЛНА ГАВРА С БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, но по силата на длъжността, която заемате, на вас се пада най-голямата отговорност за това.
Тази отговорност става още по-голяма като се вземе предвид казаното от министъра на вътрешните работи Румен Петков по време на парламентарен контрол на 20.01.2006 г. „Аз изпитвам искрени притеснения, казвам го съвършено ясно, за срока. Аз се притеснявам за всички тези проблеми, които се създават на хората” и още „Така че изпитвам притеснения, но аз ще изпълня това, което е разпоредено. ИНФОРМИРАЛ СЪМ И ПРЕМИЕР-МИНИСТЪРА, и министъра на финансите ЗА ПРОБЛЕМИТЕ, КОИТО ПОРАЖДАТ ТОЗИ ПОДХОД И ТЕЗИ ДЕЙСТВИЯ, КОИТО СА ВЪЗПРИЕТИ”.
Сигурен съм, че бихте искали обществото по-скоро да забрави за уникалната пререгистрация. Ако не беше така в отчета си за двете години работа на правителството бихте се похвалили с колосалния успех на правителството ви да замени едни нестандартни регистрационни табели с нови, също неотговарящи на изсикванията на ЕС. Освен това в отчета си говорите за запазване уникалността на България като приоритет в работата на правителството. Вероятно за това позволявате през 2007 и 2008 г. България да бъде единствената страна в ЕС, където при първа регистрация на автомобилите се дават табели, на които липсват дванадесетте звезди като символ на общността.
Уведомявам ви, че в съответствие с гарантираните от Конституцията на Република България права за разпространяване на идеи, това отворено писмо до вас ще бъде изпратено на основните средства за масова информация, на президента на Република България, на председателя на Народното събрание, на главния прокурор на Република България, на основните политически сили – управляващи и в опозиция. Освен това писмото ще бъде публикувано и в интернет страницата www.mitev.eu , където може да намерите още много материали по поставения тук проблем, както и по други въпроси.
Димитър Н. Митев
Пловдив, 27. 01. 2008г.
ПП. Господин Станишев,
мисля че вие и тройната коалиция дължите благодарност на опозиционните партии, които в парламентарните дебати за прословутата наредба на 16 март нарекоха действията на правителството „безумие”, „дивотия”, „държавен произвол”, „липса на социална чувствителност” и т.н., но бързо забравиха тези правдиви определения и не пожелаха да ви притискат с връщане към проблема по време на трите състояли се избирателни кампании през 2006 и 2007 г. /Това се отнася и за ГЕРБ и АТАКА./ Освен това ще бъде справедливо да бъдат наградени и медии като Канал 1 на БНТ, БТВ, в-к Труд, БНР /особено предаването на програма Хоризонт „Хора, пътища, автомобили/ и редица други, които старателно ви подкрепяха за смяната на табелите като не допущаха критици на уникалната българска пререгистрация на автомобилите. Всъщност ще бъде несправедливо, ако не забележите и сервилното отношение към кампанията на правителството за смяната на табелите на омбудсмана Г. Ганев, на ВАС, на Комисията за защита от дискриминация, на прокуратурата, на множеството правозащитни организации и т.н., и т.н. Специално трябва да благодарите и за мълчанието на „социалния” президент по този въпрос, който засягаше и продължава да засяга интересите на огромен брой български граждани.
/По-долу следва писмо от МВР – ГД „ППООРП“, което очевидно трябва да се приеме като реакция на второто ми отворено писмо до С. Станишев, наречено „сигнал до Администрацията на Министерски съвет на Република България“. За мен е интересно да науча дали подписаният комисар Пл. Василев е получил второто отворено писмо или Администрацията на МС му е изпратила друг текст, на който той е написал отговор, но този ми интерес едва ли ще бъде задоволен./
МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ „ППООРП“
Рег. № Ж-65 Екз. № …..
26.03.2008 г.
„mailto:dimitr_mitev@abv.bg“
Във връзка с Вашия сигнал до Администрацията на Министерския съвет на Република България Ви уведомяваме, че формата, размерите и съдържанието на българските национални регистрационните табели за моторни превозни средства, съответстват на нормативните изисквания на Европейската общност, подробно разгледани в Регламент (ЕО) № 2411/98 на Съвета от 3 ноември 1998 г., относно признаването във вътрешния трафик на Общността, на отличителния знак на държавата член на ЕС, в която са регистрирани моторните превозни средства и техните ремаркета.
Регламент (ЕО) № 2411/98 на Съвета от 3 ноември 1998 г., се прилага за моторни превозни средства, които са регистрирани в държавите, членове на ЕС и се движат на територията на Общността.
„Отличителен знак на държава, член на ЕС по регистрация“, означава комбинация от една до три главни букви на латиница, които показват държава, член на ЕС, в която е регистрирано превозното средство.
Съгласно този Регламент, държавите членове на ЕС, които изискват превозни средства с регистрация в други държави, членове на ЕС, да показват отличителния знак при движение на тяхна територия, признават отличителния знак на държавата, член на ЕС по регистрация, показан в левия край на регистрационния номер (в съответствие с приложението към Регламент (ЕО) № 2411/98 на Съвета от 3 ноември 1998 г.), като еквивалентни на всеки друг отличителен знак, който те признават за целите на идентифицирането на държавата по регистрация на превозното средство.
Необходимо е изрично да се подчертае, че Регламента коментира и възприема като задължителен атрибут, единствено и само отличителния знак на държава, член на ЕС по регистрация.
Видно от гореизложеното, понятие „Европейски регистрационни номера“ не съществува, а има изискване да се признава отличителния знак на държавата, член на ЕС по регистрация, показан в левия край на регистрационния номер, при движение на територията на общността.
Предвид факта, че повечето държави, членове на ЕС, са възприели въвеждане на европейското знаме от дванадесет жълти звезди на син фон към отличителния знак на държавата, член на ЕС, по регистрация, е започната процедура по въвеждането му в Република България. Процедурата изисква технологично време.
Издаваните към настоящия момент регистрационни табели, се признават при движение на територията на Европейския съюз, поради което няма да се налага задължителната им подмяна
ДИРЕКТОР НА ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ „ППООРП“КОМИСАР
13.03.2008 г. /ПЛ.ВАСИЛЕВ/
======== Уточняващо писмо от Димитър Митев ========
Уважаема госпожо Божикова,
препращам Ви писмо от МВР – Пътна полиция, което, ако правилно съм разбрал, е с претенции да бъде отговор на моето второ отворено писмо до г-н Станишев. Ще се радвам ако бързо ми отговорите, дали това наистина е отговор, който Вие сте делегирали на МВР да даде на моето писмо или не. Искам да знам мога ли да публикувам в интернет страницата си писмото, подписано от комисар Пл. Василев като отговор на писмото ми до премиера или мога да очаквам и друг отговор? Питам Ви, защото в писмото на МВР, което получих днес по Интернет няма и следа от позиция по въпросите, които съм отправил към премиера на Република България. Образно казано, ситуацията е аналогична на зададен от мен въпрос примерно защо има неравности по автомагистрала Тракия и получен отговор – Черно море е дълбоко. При липса на отговор от Ваша страна писмото от МВР, което Ви препращам за сведение, ще бъде публикувано за четене от българските граждани като отговор на второто ми отворено писмо до премиера Станишев. Вероятността да бъде потърсена някога отговорност за безобразията на правителството на тройната коалиция при принудителната смяна на регистрационните табели по мое мнение е нищожна, но все пак е по-голяма от нула.
С уважение: Димитър Митев e-mail: dimitr_mitev@abv.bg
Лондон, 26.03.2008 г.
ПП. При липса на отговор от Вас ще си позволя и настоящото писмо да публикувам в интернет страницата си.
======== Отговор от кабинета на Министерския Съвет ========
„http://mitev.eu/images/otgovor_MS1.jpg“
„http://mitev.eu/images/otgovor_MS2.jpg“
======== Второ уточняващо писмо от Димитър Митев ========
Уважаема госпожо Божикова,
получих Вашето писмо по преписка 1126/06 от 07.04.2008 г. След като го прочетох си позволявам да Ви помоля за две неща:
1/ да извадите второто отворено писмо от Димитър Митев до господин премиера С. Станишев от преписката и да го прочетете, защото оставам с впечатлението, че или не сте го чела, или сте забравила съдържанието му.
2/ да прочетете отговора, който сте ми изпратили на 07.04.2008 г. /който преразказва отговора, който получих от Главна дирекция ППООРП /подписан от гл. комисар Пл. Василев/.
Позволявам си да Ви помоля, ако извършите тези две действия, да предприемете необходимите стъпки за да получа отговор по същество от този, към когото е отправено писмото. Ако това е невъзможно, моля коректно да ми съобщите, че това е извън Вашите възможности и няма да получа такъв отговор. От сегашния отговор не мога и нямам право да бъда доволен, защото той не третира поставените от мен въпроси към премиера и е просто формално отбиване на задължението да бъде даден отговор. Нужен ми е не някакъв отговор въобще, а отговор, който да накара премиера да се позамисли върху действията си.
Лондон Димитър Митев
08.04.2008 г.
ОТГОВОР НА ГОРНОТО ВТОРО УТОЧНЯВАЩО ПИСМО ДО 05.05.2008 Г. НЕ СЪМ ПОЛУЧИЛ И НАЙ-ВЕРОЯТНО НЯМА ДА ПОЛУЧА. АКО ВСЕ ПАК ДОЧАКАМ НЯКАКЪВ ОТГОВОР, ТОЙ ЩЕ БЪДЕ ПУБЛИКУВАН ВЕДНАГА В ТОЗИ БЛОГ.
Върнах се към тази тема отново, когато от източник във Фейсбук се натъкнах на  писмо от Министерски съвет в отговор на подписка в подкрепа на плащането на държавни такси с държавни таксови марки. Писмото е от 21.01.2011 г. и е подписано от същата Соня Божикова, която както виждам, при правителството на Бойко Борисов продължава да е Начилник отдел „Приемна“ на МС.

С. Станишев – първо отворено писмо

сряда, май 31st, 2006

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ГОСПОДИН С. СТАНИШЕВ, МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Изпратено до вестниците 24 часа, Сега, Труд, Дума, до Шоуто на Слави, Иван Кулеков, предаването Открито на Валя Ахчиева, до Маргарита Михнева, Между редовете на Георги Ифандиев от ТВ Скат, Лора Крумова от Нова Телевизия, дадено на ръка на Бойко Борисов, изпратено и на депутата от СДС и евронаблюдател Мартин Димитров.Измина почти година и половина, а отговор няма, публикуване също няма
В стремежа си писмото със сигурност да стигне до премиера успях да се уредя среща с тогавашната членка на Изпълнителното бюро на Висшия съвет на БСП Атанаска Тенева /в момента народна представителка от Коалиция за България /Пловдивски многомандатен избирателен район/. Бях посрещнат с радостното: „О, здравейте другарю Митев” Влязохме в клуба на БСП, а в разговора се включи и народният представител Славов /също от Пловдивски МИР/. Доброто настроение на госпожа Тенева изчезна когато я запознах с каква цел се срещам с нея. Разговаряхме около 15-20 минути /в залата присъстваха още членове на БСП, вероятно предстоеше някакво заседание/ като в разговора позициите ни бяха диаметрално противоположни. Госпожа Тенева защищаваше наредбата за смяната на номерата, упрекна ме, че критикувам С. Станишев, а наредбата е от правителството на Иван Костов, каза ми дори, че е дала на свои студенти или ученици /не си спомням добре/ да напишат съчинение за смяната на номерата и те са написали много добри неща за акцията. Депутатът Славов пък, след като разбра, че съм изпратил писмо до омбудсмана Г. Ганев, но че нямам отговор, обеща че още утре ще разговаря с него, демонстрирайки, че такъв разговор за него не е проблем. В крайна сметка Ат. Тенева взе писмото с обещание да го предаде. От тази среща измина около година и половина. Опитах се чрез наша обща позната да си уредя нова среща с нея, за да разбера предадено ли е писмото и каква е била реакцията. Общата ни позната дори искаше да се хванем на бас, че такава среща на всяка цена ще се състои, защо те били приятелки и нямало да и бъде отказано. В края на краищата общата ни позната загуби надежда, че такава среща може да се осъществи с нейно посредничество, но категорично твърди, че писмото е предадено на премиера. А за госпожа Атанаска Тенева аз очевидно престанах да бъда другар.

Господин премиер,
През последните пет месеца стотици хиляди граждани на Република България са подложени на уникален за цивилизования свят натиск за подмяна на старите регистрационни номера на колите. Тъй като Вие упрекнахте държавата /при срещата си с представители на медиите, предавана през март по БНТ/, че не си е вършила работата защото има много несменени номера, черни, жълти и др., аз си позволявам да стигна до извода, че Вие сте привърженик, при това активен, на тази акция, която ограбва, стресира и унижава над един милион граждани на страната, а заедно със семействата и близките им почти половината от населението на Република България.
Като икономист по професия и от позицията на възрастта си, която е близка до възрастта на покойния Ви баща , както и просто като гражданин на Република България си позволявам да Ви обърна внимание върху следното:

  1. Държавата е длъжна да осигури регистрация на МПС, а не постоянно да пререгистрира същите, без за това да съществува обективна необходимост. Пререгистрацията съществуваше като тоталитарна практика за събиране на пари от населението в миналото и е учудващо, че Вие я приемате като нещо задължително в условията на демократично общество. Учудващо е също така, че в предполагам искрения Ви стремеж да осигурите присъединяването на България към ЕС игнорирате практиката на европейските страни по въпроса за регистрацията на автомобилите. Вие сте историк по образование и от тази гледна точка за Вас като човек е допустимо да не знаете, че пререгистрацията без да е обективно необходима, представлява прахосване на ресурси на обществото. Като министър председател обаче сте длъжен да го знаете.
  2. Предполагам ще се съгласите с мен, че държава, която не уважава собствения си документ за регистрация и иска от гражданите си да заплатят втори път за същата услуга, не може да се радва на уважението на тези граждани. Яхнете като рокер мотоциклета и посетете опашките. Ако имате сърце то непременно ще Ви заболи от видяното и чутото. Вие правилно посетихте наводнени райони и се срещнахте с пострадали от природната стихия. Запитахте ли се, как в тази бедствена ситуация се отразява на хората заплахата да им бъде спряно превозното средство, ако не сменят номера? Аз знам от собствен опит как режисирано протичат срещите на партийни и държавни ръководители с масите. Ако можехте да станете за момент невидим за хората, можеше да чуете от тях, че БСП не е българска социалистическа, а е българска садистическа партия. Вие сте начело на БСП и би следвало да се замислите кое е родило това название.
  3. В обществото косвено /не съм чул някой от правителството да се ангажира директно с това твърдение/, главно по медиен път се внушава схващането, че със смяната на номерата се осигуряват приходи за бюджета. Много хора от опашките също мислят така. Ако и Вие сте на това мнение, длъжен съм да Ви обърна внимание, че много грешите За да се убедите, че грешите, поискайте справка колко от почти шестдесетте лева влизат в бюджета на страната и колко отиват в полза на частни фирми. Ако предположим че съотношението е 1:1, от един милион коли държавата ще получи около тридесет милиона лева. Тези тридесет милиона лева обаче са по-малко от това, което бюджета ще изгуби от вторичните, третични и т.н.последици от форсираната смяна на табелите. За пояснение Ви предлагам следните примери, които съвсем не са изчерпателни.

На срещата си с журналистите, за която споменах в началото, Вие казахте, че хвърляте ресурса на КАТ в изпълнение на наредбата. Това „хвърляне“ означава завишени разходи за заплащане на извънредния труд на служителите. Предполагам че това не е класифицирана информация и обществеността има право да научи какви са допълнителните разходи за тормоза, на който са подложени стотици хиляди собственици на МПС И за Вас ще бъде интересно да получите такава информация. Ще трябва да извадите този разход от прихода от смяната на табелите.
Принуждаването на населението да харчи за ненужна за него смяна на табелите означава при равни други условия по-малко разполагаеми средства за ползване на колите, т.е. по малко закупуване на гориво. Ако се изразходват 60 млн . лева за смяна на табелите, а не за гориво, при положение че акцизът е 50 % от цената на горивото, в бюджета ще влязат 30 милиона лева по-малко от акциза върху горивата.
Спирането на колите от движение също означава намаляване в съответната степен на приходите от акциз върху горивата, но същевременно ще доведе и до по-малко приходи от винетки, от пътен данък и т.н , при това не само за текущата година.
Разходите на бюджетните ведомства и организации за смяната на табелите също са чиста загуба за бюджета Надявам се да разберете, че колкото по-рано бъде отменена наредбата за смяна на номерата, толкова по-добре ще бъде за всички участници в този позор за 21 век, с едно изключение – частните фирми, обслужващи подмяната на номерата и солидно печелещи от нея. Искам да вярвам, че не тези частни фирми са Ваши фаворити, но за съжаление досегашното Ви поведение не ми позволява това. И освен това знам, че ако чешки гражданин пожелае !!! да смени номера на колата си, на него това ще му струва всичко 450 крони, т.е. около 30 лв. Запитвали ли ли сте се защо средно два пъти по-богатият чешки гражданин плаща два пъти по-малко от средно два пъти по.бедния българин?
За Вас очевидно е без значение обстоятелството , че МВР в лицето на министър Петков и представители на КАТ непрекъснато подават невярна информация за смяната на табелите. Примери: В началото на март министърът каза, че са сменени номерата на 500 000 коли, седмица по-късно М. Миков посочи числото 202 579. Министърът си остана министър, макар че излъга парламента. Според него средно дневно се сменяли табелите на 7500 коли, а Миков посочи числото 2000 за изтеклия период. На 23 април, неделя, Великден, по БНР, програма Хоризонт в новините бе посочено, че по пътищата още се движат 200000 автомобила със стари номера и когато хората празнуваха за повишаване на настроението им бяха припомнени предвидените за след 1 юни санкции. В началото на май от КАТ бе посочено, че колите с несменени номера са около 400,000 и отново бяха напомнени санкциите, които очакват собствениците на коли със стари номера. Днес, 31 май е ясно, че има още поне половин милион коли със стари номера, но в разрез с всякаква логика, „милостиво“ се отпуска на плебеите със стари номера един месец, през който те само ще бъдат предупреждавани, без да бъдат глобявани! Какво благородство! Каква щедрост! И какви опашки ще продължи да предизвиква това!
ЕС с основание упреква българската държава за недостатъчни резултати в борбата с корупцията. Всекидневно не кой да е, а полицейски служители от КАТ пропускат без чакане на опашка /с което утежняват чакането на стоящите на опашка/ срещу допълнително заплащане на ръка. Това е публична тайна, но разкрити и наказани няма Как ще убедите представителите на ЕС, че се борите с корупцията, когато точно в МВР с абсурдната смяна на табелите и с още по-абсурдните срокове са създадени условия за нейния разцвет?
Преди почти 36 години превеждах разговор между Т. Живков и Г- Хусак в присъствието на Ст. Тодоров, Б. Велчев и Ат. Димитров от българска страна и Л. Щроугал, В. Биляк и В. Давид от чехословашка страна по време на прием. Стана дума за култа към личността и Т. Живков се похвали, че имал досие, че е агент на английското разузнаване, дори посочи кой присъстващите на приема е съставял досието. И внезапно продължи: „Така че, другарю Хусак, ние с тебе сме едно и също“ Преведох и ми идеше да потъна в земята от срам. Хусак имаше зад гърба си девет години и половина затвор по времето на култа, а Т- Живков с досието се сравняваше с него. Хусак хладно му отговори :“да бяхте си отседял поне годинка, тогава бихме говорили че сме едно и също“.
Сега отново изпитвам срам. Срам ме е като българин, че Вие водите Жозе Барозу и Оли Рен да видят градинката на Европейския съюз срещу Художествената галерия и сигурно си мислите, че те не знаят за корупцията около смяната на табелите и за масовото нарушаване на човешките права на собствениците на коли със стари номера. Те знаят и това, че застраховките се правят за година, но с плащане само за три месеца и след отминаване на кампанията реално застрахованите отново чувствително ще спаднат.А вие се опитвате чрез фамилиарничене с пребиваването на Ангела Меркел в България още като гражданка на ГДР да осигурите благосклонност за приемането на България в ЕС. Тя обаче с основание иска конкретни резултати от българското правителство и едва ли остава с положително впечатление от такива подхвърляния.
Аз не обичам да култивирам в себе си илюзии и силно се съмнявам, че ако това писмо стигне до Вас, то ще доведе до отмяна на злополучната наредба. Идва ми на ум един цитат: “ при сигурни 10 процента /печалба/, капиталът се оживява,…., при сигурни 100 процента става безумно смел, а при сигурни 300 процента няма престъпление, на което да не се реши“
Искам преди да приключа да възразя срещу често срещания бюрократичен упрек който прозира и в поведението на МВР, и във Вашиге изказвания по въпроса, че българинът винаги чака до последния момент и че е могъл още от преди години да си смени номера с нов. Първо, българинът не винаги чака последния момент -справка плащането на данъци и такси с отстъпка. Такова твърдение е невярно и обидно. В случая с табелите българинът всъщност постъпва много рационално. Защо да прави разход за смяна на номера на колата си през 2000 година, когато не знае дали колата му ще бъде още кола до крайния срок или ще се превърне в скрап?
Още един пример. Ако един дребен търговец с ограничени средства употреби тези 60 лв за закупуване на стока и ги завърти един път месечно, за шест години ще ги завърти 72 пъти. 72 х 60 е равно на 4320 лева оборот. Ако средната му печалба е 25 %, с предварителната смяна на номера на колата си той ще пропусне печалба в размер на 1080 лева. Българинът интуитивно спазва законите на пазарната икономиката, а правителството му вменява това като вина.
И накрая задача с повишена трудност. Опитайте се да си представите финансовото положение на преобладаващата част от народа. Може би ще се сетите, че хората нямат пари и ще приемете за нормално те да отлагат смяната на номерата с надеждата за по-добро бъдеще. Особено след прословутите 800 дни на Вашия предшественик, когато доходите им трябваше да се увеличат „незабавно и несимволично“. Вярно е, че пиха студена вода. След това излезе Вашата социална партия с обещанията за скокообразно повишаване на доходите с 20 %. Човешко и разумно е борещите се за оцеляване хора да поизчакат и да сменят номерата на колите си като обещанията Ви почнат да се претворявт в действителност. Е, обещанието не изпълнявате, но пък за сметка на това отнемате от населението десетки милиони лева за ненужна смяна на номерата, като с агресивен политически, медиен и полицейски натиск постоянно, вече пет месеца ги пришпорвате да се редят като овце на километрични опашки. Не смятате ли, че наказвате хората заради тяхната бедност, осигурена им през последните 15 години със съдействието и на БСП? Хората не застраховат колите и другото си имущество предимно поради липса на пари. Вие ги карата като нямат 90 лв. за гражданска отговорност, да платят 90 + 60 лева за гражданска отговорност и нови номера. Гениална социална политика, висша грижа за човека!
Ако въпреки всичко считате, че сте прав и продължите в същия дух ще бъде добре да кандидатствате в книгата на Гинес за най-много служебно спрени от движение коли по най-глупав повод.
В заключение искам да посоча, че не изпитвам никакво удоволствие от това, че се налага да Ви напиша това писмо. Много по щастлив ще бъда ако от тук нататък с поведението и позициите си покажете, че Татяна Дончева не е права за качествата Ви като премиер. Засега не успявате да я оборите с дела. Дано това се промени.

Димитър Н. Митев
Пловдив, 31. 05. 2006

Отговор от кабинета на Г-н Сергей Станишев, министър-председател на Република България

Публикувам отговора във вида, в който го получих.

Отговорът на Сергей Станишев беше изпратен във вид, който значително затруднява публикуването му в текстов вариант. Ако не можете да го прочетете моля свържете се с мен.

Отговорът на Сергей Станишев беше изпратен във вид, който значително затруднява публикуването му в текстов вариант. Ако не можете да го прочетете моля свържете се с мен.

Отговорът на Сергей Станишев беше изпратен във вид, който значително затруднява публикуването му в текстов вариант. Ако не можете да го прочетете моля свържете се с мен.