Хроника на една демократична гавра

Наближаваше краят на 2005 година.  Хората започнаха да се подготвят за посрещането на коледните и новогодишните празници. В този предпразничен момент все още новото правителство на тройната коалиция чрез своето МВР реши да „зарадва“ българските граждани, като им съобщи, че срокът за подмяна на регистрационните номера и талони на автомобилите им е съкратен до 31 март 2006 г. вместо първоначално определеният срок до края на 2006 г. (Сведущите по въпроса ще ме коригират, че срокът съгласно издадената за тази цел Наредба І-45 на МВР от 2000 г. е бил до края на 2005 г., след това е удължен до края на 2006 г. и сега, предновогодишно, е съкратен до 31 март 2006 г.)
Общо взето електронните и печатните медии се отнесоха към тази новина като към нещо, което не подлежи на съмнение и трябва да се изпълни. Позволявам си да публикувам тук статия от в-к Сега от 05.01. 2006 г., защото тя е показателна за общия тон на медиите. Към написаното в тази статия ще се връщам още много пъти в тази своя хроника.

„ПЪРВА СТРАНИЦА

МВР събира ударно 55 млн. от нови табели на колите

Срокът за подмяна на регистрационните номера бе драстично съкратен. КАТ прогнозира огромни опашки

ДЕСИ ДЕНЧЕВА


Алекси Стратиев

МВР рязко съкрати срока за подмяна на старите регистрационни номера на автомобилите. Ден след като „Сега“ предупреди, че крайният срок, който изтичаше на 31 декември 2006 г., може да бъде изтеглен, това се случи. Вчера в „Държавен вестник“ бе публикувана промяна в наредбата за регистрация на автомобилите, според която гратисният период изтича на 31 март.
Подмяната е във връзка с директива на Европейския съвет, като целта е да бъдат уеднаквени всички табели.
„По последните ни изчисления в страната има около 900 000 автомобила, които реално са в движение и все още са със стари табели“, съобщи пред „Сега“ шефът на Пътна полиция полк. Алекси Стратиев. Това означава, че МВР ще събере ударно 55 млн. лв. от подмяната.
Към 30 ноември 2005 г. на отчет в КАТ са се водили общо 3 305 911 моторни превозни средства – коли, камиони, мотоциклети и др. Не е известно колко от тях не са в движение.
От 1 април всички коли, на които не са поставени новите табели – със синя лента с инициали BG и националния флаг, ще бъдат спирани от движение. За нарушителите санкцията ще е лишаване от право на управление за срок от 1 до 6 месеца и глоба от 50 до 200 лв.
Промяната предизвика най-голяма изненада в КАТ, където изобщо не бяха уведомени за съкращаването на сроковете, макар че звената им ще трябва да поемат цялата работа по подмяната на табелите. Очаква се в оставащите три месеца да се образуват огромни опашки навсякъде в страната.
Стратиев призна, че за толкова кратък период неминуемо ще има проблеми по гишетата на КАТ, но припомни, че всички срокове за подмяната, която тече от 2000 г., вече са изтекли, макар да не бяха задължителни, а само пожелателни. Изключение бяха само колите, регистрирани преди 31 декември 1975 г., за които крайният срок беше до края на тая година.

По принцип цялата процедура с подаването на молба за подмяната и поставянето на новите номера отнема половин, най-много един час, но ако няма опашки, смятат катаджии. Всичко струва около 60 лева, включително и комисионите за банката, през която се плаща. Самите табели струват 25 лева, новият талон, който задължително се издава – 12 лева, плаща се и за идентификацията на колата, за монтирането, както и за молбата за цялата процедура.
От КАТ заявиха, че хората, които не могат да си позволят финансово да сменят табелите на старите си автомобили и не ги ползват активно, могат да ги спрат от движение, като сами върнат свидетелството за регистрация. Това струва 3 лева, а се спестява и данък за колата.“

За разлика от електронните медии и „големите“ всекидневници, във вестник „Сега“ на следващия ден (06.01.2006 г. ) бе публикувана и критична публикация, която също си позволявам да цитирам изцяло, защото и към нея ще се връщам доста пъти в следващото изложение.

„Недомислици

Поредната държавна куче-касичка

Единствената логика да се бърза с подмяната на регистрационните номера на автомобилите е спешно да се събират 70-80 млн.лв. от такси

ПЕТЪР ПЕТРОВ


Обичайна гледка в КАТ

Царе са чиновниците да измислят поводи за дълги опашки пред гишетата си. Ето – оня ден, без никакви видима причина, МВР реши да съкрати драстично крайния срок, в който всеки собственик на кола със стари номера е длъжен да ги смени. За това шофьорите на около 900 хил. автомобила (1,5 млн. според други изчисления) ще трябва да се разходят до КАТ и да броят на държавата 60 лева за нови регистрационни номера. В противен случай – ще бъдат глобени, а колите – спрени от движение.
В интерес на истината трябва да се отбележи, че подмяната на табелите тръгна още през 2000 г. Появиха се графици – в зависимост от съответната година на първоначалната регистрация на колата, собствениците трябваше да й сменят табелите. На няколко пъти се пускаха слухове, че изтича някакъв срок и пред пунктовете на КАТ се извиваха опашки. От МВР сваляха напрежението с успокоението, че крайната дата е 31 декември 2006 г. И по стар български обичай мнозина отложиха тази процедура.
Затова някой може и да намери логика в драстичното съкращаване на срока за подмяна – до 31 март вместо до 31 декември 2006 г. Почитателите на дисциплиниращите идеи сигурно ще кажат, че това е единственият начин хората да бъдат принудени да закарат колите си в КАТ. Още тук обаче изникват въпросителни.
Дали МВР и КАТ са готови за това упражнение – за три месеца да подменят табелите на 1 милион автомобила, без да скъсат нервите на гражданите и да ги карат да се редят на предълги опашки. Защото смяната на номерата отнема поне по час. Освен това ще е нужно допълнително време за внасяне на съответните такси, за което сигурно ще има други опашки.
Но да приемем, че МВР ще се справи с това огромно напрежение. Следва втори въпрос: Защо е това бързане? Може би България ще я приемат предсрочно през април т.г. в ЕС? Или има поет някакъв допълнителен ангажимент? Нищо подобно. Единствената логика на спешаването може да е само една – бързо да се съберат 70-80 млн.лв. Или казано по-просто – поредна държавна куче-касичка.
Защо изобщо е наложителна подмяната на старите табели, е третата въпросителна. Според логиката на МВР това е изпълнение на Директива N 2411/98 на Европейския съюз, с която са „разработени и приети нови стандарти за табели с регистрационни номера на моторните превозни средства, които се отнасят за всички страни-членки и кандидатки за членство в ЕС“. Твърди се, че новите табели са с куп защити срещу фалшификация или неправомерна употреба – имат имплантирана графика, скрит безцветен знак, който се разчита под определен ъгъл, специален болт, носител на защитна информация и т.н. Прекрасно. Обаче – няма смислен отговор на въпроса какъв е смисълът на тази операция за автомобилите, които никога няма да пресичат границите. За един автомобил, регистриран през 1985 г., например. А такива има неколкостотин хиляди. Хората ги ползват само да отидат до село или до нивата, пътуват с тях два пъти годишно. По каква причина те трябва да си сменят номерата? Защо те не се оставят на доизживяване? Още повече че техните собственици веднъж са им платили табелите при първоначалната регистрация. Те трябва да са задължени да ги сменят само ако смятат да напускат страната. Така, както е с личните карти и международния паспорт.
Смешно е и да се твърди, че старите номера се фалшифицирали. Измамите и фалшификациите отдавна се правят с новите, а не със старите регистрационни табели. А такива имат всички скъпи и нови коли. Кой краде трабант? Или лада? И кой ще тръгне да им подправя номерата?
Затова може би МВР трябва още веднъж да помисли. Още повече че се задава и следващият ужас – подмяната на паспортите и вкарването на чип, отпечатък и биометрия в тях.“
Реших и аз да се опитам да публикувам нещо по темата. Написах кратка статия “ Да на фиска, не на демокрацията“ и на 06.02. 2006 г. я изпратих на г-жа Валерия Велева, завеждаща отдел „Общество и анализи“ във в-к „Труд“. Текстът може да бъде прочетен в www.mitev.eu, категория статии или на следния линк: http://www.mitev.eu/?p=14 .  Статията не бе публикувана – как и защо – посочено е в същия линк, където са публикувани и двете ми писма до г-жа Валерия Велева, останали без отговор.
ХХХ
След почти едномесечно чакане за публикуване във в-к „Труд“ изпратих статията във вестник „Атака“ с надежда, че там ще бъде публикувана.
След като Труд не публикува предложената от мен  статия, в началото на март я изпратих във вестник Атака с кратко описание на съдбата и във Труд. Очаквах наивно, че вестник Атака ще захапе Труд за отказа му да публикува материала и ще направи това на своите страници. С видоизменено заглавие, сериозно съкратен и със значително променено съдържание/както читателят може сам да се убеди като сравни публикувания по-горе текст на оригинала и поместеното в края на  http://www.mitev.eu/?p=14 копие на публикуваното/, но от мое име, материалът /оформен като писмо на читател/ излезе в Атака в броя от 6 март 2006 г. Подчертаният от мен текст в копието  дава само частична представа за  степента на изменение – написани са неща, обратни на онова, което съдържа оригинала и съответно неверни. Съкратени са икономическите аргументи срещу наредбата и избраното от редакцията заглавие увисва по този начин без съответните доказателства. Близо две години по-късно случайно попаднах и на изключително благосклонна публикация във в-к “ Атака“ за смяната на номерата отпечатана на 09.01.2006 г.., която през 2006 г. не бях забелязал, тъй като не следях редовно публикациите в този вестник. Публикувах я  като http://www.mitev.eu/?p=313 в категория Политици. От нея може да се види до къде стига „радикализма“ и., „принципността“ и опозиционността на партия Атака и вестник „Атака“.
Скоро след злополучното публикуване случайността ме сблъска със заместник-председателя на партия Атака юриста депутат Павел Шопов. Оплаках му се от качеството на публикацията на статията ми и го попитах защо партия Атака не поведе хората от опашките срещу изпълнението на наредбата за смяната на номерата. Отговорът му беше зашеметяващ: ”Как да ги поведеш, като там са сини, червени, жълти, всякакви”!!!

Leave a Reply