Archive for август, 2006

Кой пречи на министър Румен Петков…..

неделя, август 13th, 2006

Съдбата на тази статия е особено показателна за ролята на пресата в съвременната обществено-политическа действителност в България. Във вестник „Сега” отговарящият за работата с външни автори Веселин Стойнев ми каза, че ставам все по-добър, но ме насочи към своя колежка, тъй като той временно нямало да работи в редакцията на вестника. /Действително от тогава името му не се посочва в списъка на редколегията на вестника./ Неговата колежка ми каза, че статията няма да бъде публикувана. Мотиви не ми бяха посочени. От в-к „24 часа” също получих отказ. Не бях опитвал в „Монитор” и реших да я предложа и там. Получих отказ с мотив, че статията е „много пристрастна”. Накрая се насочих към седмичника на СДС „Демокрация” въпреки малкия му тираж, защото бях любопитен как ще реагира опозиционното издание.. Там излезе само една трета част, като бяха съкратени практически най-съществените моменти от критиката срещу министъра на вътрешните работи. Казах на главния редактор в телефонен разговор, че очевидно са кастриран вестник на импотентна опозиция, след като не желаят да публикуват обоснована критика срещу вътрешния министър от тройната коалиция. Все повече се затвърждава убеждението ми, че истинска опозиция, защищаваща интересите на обществото на този етап в България няма.

КОЙ ПРЕЧИ НА МИНИСТЪР РУМЕН ПЕТКОВ В БОРБАТА СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА?

/Сагата със смяната на номерата ще продължи още дълго/

В летния сезон, по принцип по-беден на новини, министър Петков осигури новина за медиите със съобщението за ареста на група от седем лица, които наред с другите незаконни действия са осигурявали и смяна на регистрационните табели без чакане на опашка срещу допълнително заплащане, което както посочва вестник Сега /в броя от 11 август/ „според запознати“ е било между 50 и 200 лв.
Министърът се стреми да осигури поредната червена точка преди предстоящия след около месец мониторингов доклад за готовността ни за членство в ЕС, което навежда над мисълта,че ако не предстоеше този доклад, можеше да не дочакаме съобщение за корупция в КАТ. Защото е публична тайна, че осигуряване на „бърза смяна на номерата“ съществува повсеместно още от началото на 2006 г. Пита се трябваше ли да мине повече от половин година, за да се сети министърът, че такъв проблем съществува?
Още по-съществен е въпросът защо МВР с изменението на наредбата за смяната на номерата създаде корупционна обстановка която може да влезе като пример в учебниците. Всъщност тук, доколкото министър Петков през месец март се оправда, че само изпълнява правителствено решение,а инициаторите са Меглена Кунева и Пламен Орешарски, упрекът се отнася за цялото правителство. Това е пример за управленска некомпетентност, защото и студент от първи курс по право веднага ще ви отговори, че когато заплашите със сериозни санкции за неспазване на срока и определите нереално кратък срок, ще предизвикате състезателност у засегнатите и неминуеми опашки. При перспективата да се чака три или четири денонощия на опашка служителите на КАТ неминуемо ще бъдат подложени на натиск от хора, които са готови да платят, за да си спестят време, нерви и унизително чакане. Просто за много хора времето е пари /правителството в случая спазва ориенталската максима, че времето пари не чини/ и те губят понякога повече, ако чакат на опашката, отколкото ако платят за „бърза услуга“. Така че арестуваните са извършители на корупционните действия, но обективно погледнато истинският подбудител и творец на корупционната практика в случая е правителството на тройната коалиция и в частност неговят министър на вътрешните работи. Но какво да се чудим. Да си припомним само становището на Румен Петков от началото на март, че не се налага удължаване на срока след 31 март и че ще се „впишем в този срок“. Пет месеца след въпросният краен срок сагата със смяната на номерата продължава, но по нищо не личи министър Петков да изпитва и капчица срам.
Чувство за срам липсва, но за сметка на това не липсва желание за поредната гавра с тези, които още не са минали през париизстисквачката на КАТ и не са си сменили номерата. Предполагам, че не без знанието на министъра е взето решението неспазилите срока до май да се явят за получаване на временно разрешително за каране с посочен срок за смяната на номерата и едва след това да се наредят за смяна на номерата. Това е бонус. Вместо една опашка – две. По-голяма подигравка на бюрокрацията с данъкоплатците, които я издържат, трудно може да се измисли.
Колко неадекватно е поведението и отношението на министъра на вътрешните работи по проблемите на смяната на табелите и корупцията личи и от упрека, отправен от него към Нова телевизия. Той твърди, че „групата можело да бъде разобличена месец по-рано, ако не се бил появил репортаж по Нова телевизия. След него почти 20 дни полицаите не можели да работят със СРС“ /цитирано по в-к Сега , 11 август 2006 г. стр 4/ Остава министърът да разпореди на медиите преди да публикуват нещо за корупцията първо да искат разрешение от него. Той твърди, че репортажът е попречил на МВР, а пък хората си мислят, че ако не е бил репортажът, можело е и въобще да не се стигне до „разкриването“ на групата. Изобщо тук има нещо ново. Винаги поне на думи се е искала подкрепата на обществеността и на медиите за борба с корупцията и престъпността.. За първи път се срещаме с обратната теза, което трябва да бъде признато за принос на министър Петков, който е и ръководител до колкото ми е известно на комисията за борба с корупцията.
А между другото и 30 септември е нереален срок за приключване на смяната на старите номера. Друг е въпросът, че това е абсолютно излишно пилеене на средства на населението и на бюджета за смяна на табелите, която не се налага от никакви обективни обстоятелства и което би трябвало да е предмет на разследване от прокуратурата. Защото елементарна сметка показва, че броят на загубените работни дни по опашки за номерата, умножен по брутния вътрешен продуктт, създаван от един зает в икономиката, дават произведение от над 100 000 000 лева. Ако сме правова държава за такива загуби в особено голям размер, причинени на икономиката и населението някой трябва да отговаря. На настоящия етап това е по-скоро утопия. А корупцията при смяната на табелите ще продължи, защото корупционната обстановка старателно се запазва. И това не е утопия, а за съжаление тъжна реалност.
Димитър Н. Митев
Пловдив, 13. 08. 06
Вестника на опозицията „Демокрация“ счете, че може да публикува само следното от горната статия:
/Щракнете върху картинката за да се отвори в нов прозорец в голям размер/
Сканиран материал от в-к Демокрация