Archive for ноември, 2007

Жалба до Районен съд – Габрово

сряда, ноември 21st, 2007

Чрез РПУ гр. Габрово
                                                                                    До Районен съд
гр. Габрово
Ж А Л Б А
от Димитър Николов Митев, ЕГН 4408084545, лична карта № 141440595, изд. на 09.06.2000 г. от МВР Пловдив, адрес: гр. Пловдив 4002, ул. Милин камък 6
срещу:
Наказателно постановление №: 3984/07, Габрово, 18.10.2007. г. издадено от МИРОСЛАВ ИЛИЕВ СТЕФАНОВ на длъжност началник на РПУ към ОДП гр. Габрово, с което ми е наложена глоба в размер на 20 лв.. Според цитираното наказателно постановление съм извършил: ”1/ Друго нарушение на този закон и издадените въз основа на него нормативни актове, с което е нарушил: 1/Чл. 185 от ЗДвП. Глобата е наложена “На основание чл. 53 от ЗАНН и по чл. 185 предл. 1 от ЗДвП.”
2. Срещу заповед за прилагане на принудителни административни мерки № 3984/2007 г.съгласно която в съответствие с чл. 171 т.2 , б. „в” от ЗДвП ми е наложена ЗАПОВЕД ЗА СПИРАНЕ НА МПС ОТ ДВИЖЕНИЕ. Цитираният член и буква се отнася за лица, които нямат задължителна застраховка “Гражданска отговорност”
Вярвам, че почитаемият съд ще удовлетвори жалбата ми и ще отмени цитираните постановление и заповед, защото:
1/ не съм извършил никакво нарушение на закона за движение по пътищата /не случайно в наказателното постановление не е посочено какво нарушение съм извършил/ и
2/ имам сключена валдна застраховка “Гражданска отговорност”.
Прилагам:
1. Нотариално заверено копие от Комбинирана застрахователна полица № 06 5 07 0112337 на ДЗИ – Общо застраховане – Пловдив.
2. Нотариално заверено копие от контролен талон към знак за технически преглед № 10 4239631 на Министерство на Транспорта и съобщенията за спряното от движение МПС № РВ 6667 К.
Пловдив, 22.11.2007 г. С уважение: ……………………../Димитър Н. Митев/

От дисиденство към …/посветено на Ж. Желев/

неделя, ноември 18th, 2007

/Тази статия изпратих в редакцията на вестник “ 24 часа”, но получих отказ за нейното публикуване от ръководителката на отдел “Мнения”. Получих отрицателен отговор и на молбата ми за съдействие да бъде препратена на Ж. Желев или да ми бъде даден негов електронен адрес, за да я изпратя сам. Освен това в писмото си до отдел “Мнения” изпратих и писмото си до Пламен Орешарски заедно с отговора от министерството на финансите. Посочих, че би било добре, писмото и отговора да бъдат публикувани едно до друго без коментар. На това ми беше отговорено от  завеждащата отдела, че „началниците и няма да разрешат“. Не очаквах съгласие и не го получих, защото за “демократичната” българска преса това би бил твърде голям залък, който тя не може да преглътне/

ОТ “ДИСИДЕНТСТВО” КЪМ КЛАКЬОРСТВО

Състоялите се неотдавна избори за местни органи на властта показаха, че политическият авторитет на БСП продължава да спада. В момента се провеждат анализи на причините за незадоволителните резултати на БСП, правят се масирани опити да се покаже, че няма загуба, като за целта се носят от девет дерета вода.
Малко странно на пръв поглед на помощ на ръководството на столетницата се появи бившият президент Желю Желев с доста пространно интервю във вестник 24 часа на 14 ноември 2007 г. Имам предвид изведеното като подзаглавие твърдение “БСП си взе поука от предишните два провала и управлява добре”./Курсивът мой – Д. М./ Като доказателство за твърдението си някогашният създател и лидер на СДС Желев поднася съждението си, че “И двете правителства на Луканов, и кабинетът на Виденов паднаха от власт, защото не можеха да правят реформи. Но този път от БСП явно са си взели поука и те направиха влизането на България в НАТО, приемането ни в ЕС, американските бази, нашите военни контингенти в Ирак, Афганистан, Босна, Косово. Те просто взеха цялата програма на десницата и десните останаха на сухо. В това е цялата работа. Заради това искам да кажа, че БСП за първи път се яви като реформирана партия. Това са реалностите.”
В стремежа си да даде рамо на БСП в труден момент Ж. Желев “философски” забравя, че описаните външнополитически “постижения” не са в никакъв случай резултат само на сегашното, а и на предишни правителства от една страна, а от друга той говори за управление на БСП сякаш няма тройна коалиция. Отделен въпрос е дали например задграничните военни мисии на бедна България в защита на чужди интереси могат да бъдат считани за успех. Интересно дали бившият президент е регистрирал силните настроения например против войната в Ирак и в самите Съединени щати, включително и във висшите кръгове на властта там. Според него сигурно сенаторите-демократи и многобройните други критици на иракската политика на Буш в САЩ са нереформирани и късогледи политици. Странна едностранчивост в разглеждането на явленията за човек, кичещ се с философската си професия.
Аргументите, че във вътрешнополитически план БСП управлява добре са сведени до това, че “във вътрешен план БСП прави също доста дясна политика. Не случайно в партията сега има такива сериозни напрежения. Те са между лявото крило, чиито хора повече тежнеят към комунизма, и другите, които заемат реформаторска позиция.” Друго няма. Може би трябва да се приеме като аргумент за доброто управление на БСП и самодоволната физиономия, с която ни гледа бившият президент от страницата на вестника, където е поместено цитираното интервю.
Същевременно ако някой се опита да покаже, че правителството, доминирано от БСП е виновно за учителската стачка, той сигурно ще нарече това “глупашко твърдение”. Витаещ във висините на философските обобщения, за него очевидно няма значение, че правителството знаеше за предстоящата стачка още от края на миналата учебна година, но пропусна лятото за преговори и стана главният виновник за шестте пропуснати седмици от настоящата учебна година. За него е признак на добро управление настройването на едни групи от населението срещу други и високомерното отношение срещу учителското съсловие, като премиерът Станишев си позволи дори да плаши с отказ на правителството от предлаганото увеличение на заплатите и неговото намаляване.
За бившият президент изглежда е нормално тоталното манипулиране на общественото мнение от премиера Станишев, министъра на финансите и министъра на просветата. Едни пример може би е достатъчен. Учителите представляват около 2-2,5 % от хората, получаващи доходи в България /включително пенсионерите/. За него сигурно е без значение, че ако на тези 2-2,5 % от населението доходите се увеличат дори със сто процента, то няма начин от математическа гледна точка в страната да се стигне до 35 % инфлация, а още по малко до хиперинфлация, с каквото плашеха масите.
За “дисидента” Ж. Желев признак на добро управление е министрите на образованието и науката и на финансите подигравателно да наричат “седянка” преговорите с учителските синдикати и да не им се потърси отговорност.
Цяла монография би могла да се напише за преобръщането на 1800 на позициите на БСП докато беше в опозиция и след като стана водеща във властта. Че това е подвеждане на избирателите, че доверието доколкото го има, е завоювано с предизборни лъжи, това за “дисидента” Желев няма никакво значение. За него признак на добро управление е да се явиш на избори с лява платформа и след това да провеждаш по-дясна политика и от десните партии.
И още един пример, който властимащите с удоволствие биха пратили в забвение. През 2006 г. повече от милион български граждани бяха подложени на нямащ нищо общо с демократичните ценности рекет да сменят регистрационните табели на колите си при това на двойно и тройно по-високи цени от другите страни. Правителството излъга, че това е изискване на ЕС, премиерът си послужи с абсурдния аргумент, че няма друг начин да се осигури постигането на определено ниво на сключени застраховки ГО и вместо да отмени една престъпна наредба, причини загуби на населението и държавата за стотици милиони левове, за което никой не понесе отговорност. Върховното постижение на “доброто” управление на правителството е, че номера, които отговаряха на вътрешните изисквания в страната, бяха заменени с други, които пак отговарят на тези изисквания, но не отговарят на новия стандарт в ЕС.
Според експрезидента сигурно е голям плюс за управлението на БСП, че в момента България е единствената членка на ЕС, в която новорегистрираните коли продължават да получават регистрационни табели, които не отговарят на евростандарта. Управлението очевидно е “добро”, щом се осигурява на заинтересованите фирми бъдещи приходи от смяна не на табелите на около един милион коли /както бе през 2006 г./, а на над три милиона на следващ етап, когато регистрационните табели на излизащите от България коли в посока на страните от ЕС все пак ще трябва да отговарят на стандартите на ЕС.
Разбира се за принуждаването на българските граждани единствени в ЕС да плащат два пъти за регистрация на едно и също превозно средство, при това на монополно високи цени, философът-либерал старателно мълчеше, а сега разбираме, че тази гавра на правителството над българските граждани се вписва в понятието добро управление.
В заключение една реплика за въпроса на интервюиращият Пенчо Ковачев , че критиците на Желю Желев ще го нарекат отново “марксист и човек на БСП” и отговора на интервюирания, че “глупашките твърдения” не го интересуват. Ако се има предвид, че е глупашко твърдение експрезидента Желев да бъде считан за марксист, той е абсолютно прав. Същината на марксистката идея за общественото развитие е в предлаганата замяна на частната собственост с обществена и на тази база премахване на експлоатацията на човек от човека. Днешните позиции на бившия “дисидент” са на космическо разстояние от тази идея и наистина само глупаци могат да го нарекат марксист. А дали е човек на БСП е друг въпрос. Субективно той може да се хвали, че на два пъти е предлагал БСП да бъде забранена, но обективно в момента действа в нейна полза.

Димитър Н. Митев
Пловдив, 18.11.2007 г.

След почти година и половина успях да открия интернет адрес на Желю Желев и му изпратих отказаната за публикуване статия. Получих следния отговор.

Подател: Tanya Mangalakova <balpolclub@bgnet.bg>   добави в адреси 
До: <dimitr_mitev@abv.bg>  
Относно: Dr Zhelyu Zhelev  
Дата: Сряда, 2009, Април 29 15:09:48 EEST  

Уважаеми г-н Митев,
Изпращам Ви отговора на д-р Желю Желев, президент на България (1990 – 1997), на писмото, което получихме по електронната поща.
С уважение
Таня Мангалакова
Balkan Political Club
Tanya Mangalakova
Coordinator
1, Alexander Zhendov
Sofia 1113
 
Te/Fax (+3592) 971 71 51
GSM +359 878 16 92 38 begin_of_the_skype_highlighting БЕЗПЛАТНО +359 878 16 92 38 end_of_the_skype_highlighting
+359 886 16 92 37 begin_of_the_skype_highlighting БЕЗПЛАТНО +359 886 16 92 37 end_of_the_skype_highlighting
balpolclub@bgnet.bg
www.balkanpoliticalclub.net
 
  
Уважаеми г-н Митев,
 
Благодаря Ви за това, че се обръщате към мен и ми правите достояние Вашия интересен критичен текст. Вашата критика е основателна, аз не намирам какво трябва да се добави още. Радвам се, че има сънародници, които реагират на грешките, неадекватното поведение на изпълнителната власт и на потъпкването на правата на гражданите. Ако повече хора  реагираха като Вас с непримиримост, нямаше да бъдем на това дередже.
 
Що се отнася до моето изявление във в. „24 часа“, на което се позовавате, че БСП вече се е променила, аз не се отказвам от това, защото БСП вече не е старата еничарска комунистическа партия, която брутално потъпкваше всяка законност, човешкикте права, гражданските и политически свободи. Самият факт, че БСП в началото на прехода беше против пазарната икономика, против НАТО и организираше митинги против американските бази в България и т. н., да не изброявам, а днес е загърбила всичко това, означава, че тя по същество вече се е променила. За съжаление това стана доста по-късно от другите комуниситчески партии в страните от бившия съветски блок, което стана причина нашият преход да се забави и в редица отношения да се проволи, когато дойде времето за икономически реформи – реституция, приватизация, връщане на земята на предишните й собственици или на техните наследници, преструктуриране на националната икономика. Това е една от главните причини да сме на опашката по жизнен стандарт сред страните членки на Европейския съюз.
Но не трябва да изпадаме  в пълно черногледство. Все пак трябва да сме благодарни, че успяхме да вкараме България в Съвета на Европа (1992), НАТО (2 април 2004) и ЕС (1 януари 2007).
 
Желая Ви здраве и хубави емоции!
 
Д-р Желю Желев

 

 

Отговорих на Желю Желев със следнот писмо:
Подател: Dimitar Mitev добави в адреси
До: foundationjelev@abv.bg
Относно: Отговор на писмо.
Дата: Четвъртък, 2009, Май 7 13:47:14 EEST
Файлове: (1) Прикрепен файл
Уважаеми господин Желев,
благодаря за отговора на писмото ми до вас от 26 април 2009 г. Благодаря за проявеното от вас разбиране за позицията ми, съдържаща се в отвореното ми писмо до С. Станишев.
Същевременно съм длъжен да посоча, че ми направи неприятно впечатление подминаването на болшинството от критичните забележки по адрес на вашата позиция за БСП. В писмото си до мен вие давата примери и акцентирате върху реформирането на БСП в областта на външната политика. Не отричам, че БСП се промени на 180 % по въпросите за членството на България в НАТО и ЕС, по въпросите за американските бази и въвеждането на принципите на пазарната икономика у нас /благовидно название на реставрацията на капиталистическите производствени отношения/.Историята тепърва ще показва колко полезни за обществото ни са били тези промени, засега е рано да се разглеждат като изцяло положителни.
Не мога да отмина обаче без внимание обстоятелството, че във вашето писмо се подминава втората, по-съществена част на критиката ми по адрес на интервюто ви във в-к 24 часа. Там вие посочвате, че БСП УПРАВЛЯВА ДОБРЕ след реформирането си. В непубликуваната моя статия, която ви изпратих, аз давам няколко примера за лошото управление на БСП. Днес, около две години по-късно, към тези примери мога да добавя и много други – несправянето с усвояването на европейските фондове и с корупцията в тази област, симулативната борба с организираната престъпност, провалянето на провеждането на изборите за европейски и национален парламент в един ден, машнинациите в областта на изборното законодателство, тоталната предизборна демагогия в областта на социалната политика /вижте хвалбите на БСП за увеличението на минималната заплата и пенсиите в номинално изражение и мълчанието им за отсъствието на реално увеличение като се има предвид ръста на цените/ и т.н. и т.н.
По този повод си позволявам да ви запитам директно – още ли смятате, че БСП управлява добре?
И още един въпрос. След като изразявате пълна подкрепа на позицията ми относно гаврата на властта със законността и морала при смяната на номерата на автомобилите, не намирате ли, че това противоречи на позицията ви, че „…БСП вече не е старата еничарска комунистическа партия, която брутално потъпкваше всяка законност, човешките права, гражданските и политическите свободи”. Предполагам, че няма да твърдите, че чакането по три-четири ДЕНОНОЩИЯ пред пунктовете на КАТ за повторно регистриране на регистриран автомобил на двойно по-висока цена от цената за първа регистрация в страните от ЕС, е израз на дълбоко уважение към българските граждани и към човешките им права. Предполагам, че няма да счетете лъжите на БСП и Ко, че тази кампания е била по искане на ЕС и че не съществува друг начин за застраховане на автомобилите със застраховка ГО за израз на дълбоко уважение към българския народ, за когото бяха адресирани тези лъжи.
Сега сме пред избори. По въпросите, които касаят уникалната за цивилизования свят насилствена повторна регистрация на регистрирани автомобили всички партии мълчат. Нито управляващите се хвалят с реализирането на тази акция, нито опозиционните партии ги критикуват за провеждането и. Предлагам на вниманието ви писмото ми до лидера на РЗС Яне Янев в което му предлагам да вкара този проблем в предизборната кампания на партията си, за да привлече повече гласове към РЗС и да отнеме гласове от БСП. Вече два месеца нямам отговор от претендиращият да бъде лидер в борбата с беззаконието Яне Янев и вече почти не очаквам положителен отговор. Прочетете ако обичате това писмо http://www.mitev.eu/2009/03/04/rzsjjanevpismo/
Много ще се радвам ако по този повод споделите собственото си мнение за опозицията в България – казионна ли е или не. Има ли българския народ реален избор на предстоящите избори?
Вие ми пишете: „Ако повече хора реагираха като Вас с непримиримост, нямаше да бъдем на това дередже.”
По този повод аз си позволявам да ви запитам, след като одобрявате позицията ми, готов ли сте да се ангажирате публично преди изборите с критика на действията на БСП и Ко по същата тема? Засегнатите от действията на управляващите бяха повече от половината население на България. Това би имало значение за ориентацията на избирателите. Или ще предпочетете да мълчите?
В заключение ви благодаря за пожеланите ми хубави емоции и ги желая и на вас, защото в сегашната политическа и икономическа обстановка хубавите емоции не са често явление.
Пловдив, 07.05.2009 г. Димитър Н. Митев
Тел. 0888/704984
ПП.
Коректно е да ви уведомя, че писмата, които ви изпращам и отговорите ви публикувам в блога си www.mitev.eu“
На второто писмо отговор не получих и кореспонденцията по този начин бе прекъсната.