Archive for март, 2006

Сагата с табелите – лош атестат …

сряда, март 22nd, 2006

САГАТА С ТАБЕЛИТЕ – ТОРМОЗЪТ ПРОДЪЛЖАВА

Статията е публикувана във вестник Сега на 31 март 2006 г. под заглавие „Старите табели – тормозът продължава“

Решението за удължаване на съкратения срок за подмяна на номерата на колите бе закономерен резултат от погрешната оценка на МВР за възможностите на КАТ. Правителството отново греши – удължаването е недостатъчно и пак ще възникне напрежение към края на срока, но не по вина на гражданите /те ежедневно са на опашките/, а поради обективните възможности на КАТ.
Това обаче не е най-важното. В случая. по важно е казуса да се анализира от гледна точка на същността на процесите, които МВР наредбата предизвика и дали действията на управляващите служат на интересите на гражданите и обществото като цяло. Накратко казано поведението на правителството на трипартийната коалиция дава повод за много изводи, които не предизвикват уважение и подкрепа, а тъга и възмущение.
Ето няколко примера за илюстрация на горното твърдение.
На първо място правителството направи погрешен избор на средството за постигане на целта. Целта е минимум 90 % от общия брой на колите да бъдат застраховани в съответствие с правилното изискване на ЕС. Средството – смяната на регистрационните табели. Грешката е в няколко аспекта. Първият от тях е, че правителството не разчита на разбиране и подкрепа от страна на засегнатите собственици, а на страх от предвидените в наредбата на МВР санкции. В този смисъл възниква.логичният въпрос: след като се разчита на страха какво пречи на правителството да определи същите санкции за липса на застраховка, а колите, които няма да пътуват извън България да останат на изживяване със старите номера? Преобладаващата част от хората у нас не застраховат колите и другото си имущество главно поради липса на средства. Наредбата на МВР предвижда като нямат 90 лв за застраховка, да намерят 90 + 60 за застраховка и смяна на табелата Браво на социалната държава!
Вторият аспект е свързан с икономическата грамотност на управляващата трипартийна коалиция и нейното правителство. Този извод ще стане ясен от следния пример: Ако някой беден /каквато е държава ни и преобладаващата част от нейното население/ си купи обувки и ги изхвърли за да си купи същите обувки за задоволяване на същата потребност, при равни други условия поведението му ще бъде счетено за глупаво.В случая държавата заменя добре функциониращи у нас номера с номера, изпълняващи същата задача в рамките на страната. /Друг е въпросът при пътуване в чужбнна и по него няма спор/ Но докато индивида сам носи последствията от нерационалното си решение, държавата принуждава гражданите си да понесат и финансовите последици, и унижението на огромните опашки. Управлявавщите или не се замислят за тази страна на проблема, или, което е доста възможно, защитават онези, които печелят от смяната на табелите. Това са банките, печелещи стотици хиляди левове за превода на таксите за замяна на номерата. и фирмата , произвеждаща табелите за подмяната, която няма да върши това без печалба. Така държавата /между другото не само това правителство/ осигурява корпоративна печалба за сметка и във вреда на обществото Може би затова правителството е глухо и сляпо за примерите от други страни – членки на ЕС а милиони човекодни се губят за производството на табелите, за монтирането им и за чакането по опашките.
Правителството не отрича, нито потвърждава мнението, че с тази кампания се цели вкарване на около 60 милиона лева в бюджета. Ако все пак има такова очакване, то показва отново липсата на реална представа за същността на процеса и цялата гама от последици. /Вж. в-к “Сега” 14 март 2006 г. “Безсмислен тормоз по пътя към Европа”/
Странно впечатление прави мълчанието по проблема на министъра на финансите и министърката по европейските въпроси, които според МВР министъра са инициаторите, а МВР е само изпълнител на правителственото решение. В стремежа си старателно да изпълни решението министърът прави гаф след гаф.
На първо място очевидно е скаран с изискването за точност на подаваната от него информация. Най- напред заяви в парламеита на 10 март, че към тази дата са подменени 500 000 табели, както и че не се налага удължаване след срока. Седмица след това Михаил Миков посочи числото 202 579 за сменените табели, а срокът беше удължен. След този гаф министърът си остана министър и продължи в свойстнвения си стнл да дава неточна информация и съзнателно или не да заблуждава обществото.
На 19 март той каза , че капацитетът на КАТ е увеличен и дневно минават по 7500 коли., а от началото на кампанията са минавали средно по 2000 коли. Пита се в задачата има ли на практика три пъти повече канали за преглед на колите, три пъти повече хора за монтаж на табелите и т.н. или пък е намерена някаква супер рационализация, която да позволи постигането на този резултат. Ако е утроен капацитета на КАТ май ще трябва всяка година да се сменят номерата, инак направените вложения ще останат неизползвани.
Всъщност нивото на министъра личи от изявлението му, че след 31 май колите, които са с несменени табели ще бъдат спирани служебно от движение , а гражданите няма да бъдат санкционирани. Тъжно, много тъжно. Министърът не знае, че спирането на колата от движение също е санкция. И не мисли как би се отразило на пострадалите от наводненията, на бизнеса и всекидневието на хората.
Тъжно е, че министър-председателят счита за честно не да се извини на шофьорите, които бяха унижени по опашките и засегнати финансово, а да продължи тази силова практика.
Тъжно е, че социалният ни президент дори в този предизборен период мълчи . Мълчат правозащитните организации. Мълчат социолозите. Мълчат и много от медиите или пък, без да познават нещата, обвиняват българина че чака последния ден.
Тъжно е, че опозицията се задоволява само с дебатите в парламента, където зае правилни позиции, но не стигна до идеята за по-решителни действия за отмяната на наредба, която е анахронизъм за двадесет и първи век. Парламентът избира и сваля правителствата, но не изменя подзаконов акт на изпълнителната власт. Така юристите позволиха на мнозинството да си измие ръцете като Пилат Понтийски и да препоръча удължаване на срока, а не отмяна на наредбата. Тъжно е, че все още гражданското общество и гражданският контрол върху правителството в най-добрия случаой са само в зародиш и че още стотици хиляди хора са принудени да дават пари и да си хабят нервите в изпълнение на злополучната наредба.

Димитър Н. Митев
Пловдив, 22. 03. 2006

С. Станишев, извадка от интервю по БНТ.

сряда, март 15th, 2006

15.03.06. г. Канал 1 на БНТ, 21,00 часа. Откъс от интервю на С. Станишев с четири  журналисти от 2 печатни и 2 електронни избрани медии. В отговор на зададен плахо, сякаш с чувство на вина, въпрос на П. Цеков от в-к „Сега” за смяната на номерата на автомобилите  С. Станишев заяви следното:  

„Първо искам да върна лентата малко назад. Част от проблема е това, че държавата своевременно, в продължение на години, не си е вършила работата. Не са подменяни номера на коли, които са с регистрация от преди седемдесет и пета година. Говоря за черните, нали, добре познати на нас номера. Много от тези коли на практика не се ползват. Те или са качени на трупчета, или стоят във гаражите като спомен и антиквариат. И това обаче оказва много сериозно влияние, като брой коли, които се водят, върху статистиката на моторните превозни средства в България. И това е едно от изискванията на Европейския съюз, да имаме поне 90 % застраховани коли в нашата страна за да бъдем пълноправен член на Европейския съюз. И това е една тема, която беше в тъй наречените червени зони или кутии. И за да се постигне резултат, това беше една необходима мярка, да се изтегли срока, който предварително беше насрочен за края на декември към края на март= За да можем първо да видим реалното състояние. Защото тази разлика между колите, които са реално застраховани, които са застраховани и официално, и тази бройка, която се води, поне половината, според експертите, просто не са в движение. За да постигнем резултатите, които са необходими за страната ни, трябваше да бъде извършена тази мярка. И сега, и през следващите дни, ще се прави всичко необходимо. Аз и утре ще говоря със министър Петков за да се създаде максимално добра организация, да се хвърлят усилията на човешкия ресурс на КАТ, за да се облекчи тази процедура за хората. Засега трябва да запазим срока, защото в крайна сметка не е честно и към тези, които са си направили усилията”. (курсивът навсякъде е мой – Д.М.)

                                                          х     х     х

Така отговори Сергей Станишев на въпроса на Петьо Цеков, който    не  посмя да  зададе на допълнителни въпроси или да възрази на  твърденията на премиера. А би могъл да попита например защо пререгистрацията се извършва на тройно по-висока цена от регистрацията в Германия или пък да попита защо само в България се провежда такова мероприятие. Не знам дали въпросът за табелите изобщо щеше да бъде зададен, ако предварително не бях се обадил на В. Стойнев от редакцията на на вестник „Сега“ с предложение в този дух. Няма как времето да се върне назад и да се провери дали без моето обаждане българските граждани щяха да бъдат ощастливени от „гениалното“ прозрение  на премиера за работата на държавата.  

Според мен този отговор показва най-малкото че:

– Станишев  не   разбира, че  от   работата на държавата  и разходите за  смяна на номерата на автомобилите  няма полза -както за обществото и държавата като цяло, така и за собствениците на автомобилите. Колкото е полезният резултат за обществото от случаите, при които хулигани отнемат парите за закуска на малките ученици, толкова е и в случая със смяната на номерата на автомобилите. Държавата употреби  МВР и по-точно  КАТ в ролята на хулиган  и  даде възможност на доставчиците на новите табели и талони на автомобили да  отнемат неправомерно  от милиони български граждани по 60 и повече лева.   Разпределянето на основната част от присвоените по този начин средства бе засекретено. А би било много интересно в евентуална акция „пререгистраторите“ сегашното ръководство на МВР да разкрие цялата истина и да я поднесе на българските граждани. Като имам предвид амнезията, в която изпаднаха всички политици по въпроса (включително ГЕРБ), подозирам, че значителна част от  събраните  средства отидоха за  финансиране на партиите.

– Станишев изобщо не се вълнува от факта, че регистрацията и номерата на автомобилите по закон (чл. 141 от Закона за движение по пътищата – ЗДвП) са с безсрочна валидност. Не се смущава от факта, че с наредба на МВР се погазва законово положение, определя се краен срок на валидност  и милиони негови сънародници са принудени да се откажат от закона, който ги защитава и да спазят наредба, която ги ощетява.

– Станишев или не знае, или (което е още по-отвратително) съзнателно игнорира обстоятелството, че ЕС изисква 90 % застрахованост за автомобилите, които се движат по пътищата, а не за всички регистрирани автомобили. Оценката от ЕС бе извършена именно по този начин – проверяваше се колко процента от движещите се по пътищата автомобили имат застраховка ГО.

– Станишев или не знае , или (което също е още по-отвратително) съзнателно игнорира наличието на член в ЗДвП, който урежда спирането от движение на автомобили, за които няма сключена застраховка ГО. Вместо да приложи закона за постигане на изискваното от ЕС ниво на застрахованост, правителството реши за тази цел да сменя номерата и талоните. Показателно е, че и гражданите, които имаха редовно сключена застраховка ГО бяха принудени да пререгистрират  автомобилите си.

– С твърдението си “  За да постигнем резултатите, които са необходими за страната ни, трябваше да бъде извършена тази мярка“ Станишев прави внушение, че смяната на номерата на автомобилите е изискване на ЕС. Най-безцеремонно тази лъжа бе изказана от члена на ВС на БСП и заместник министър на вътрешните работи Камен Пенков, който в интервю, публикувано във в-к „24 часа“ на 26 февруари 2008 г. заявява: „България е изпълнила коректно директивата на Европейския съюз за подмяна на номерата на колите и настоящите напълно съответстват на стандартите на съюза”. Лъжата  е двойна – нито има директива за задължителна смяна на съществуващите номера на автомобилите, нито пък подмяната доведе до съответствие на новоиздадените номера с изискването на Регламент 2411 от 1998 г. Никъде в ЕС (а и в цял свят) не съществува практика да се сменят номерата на автомобили и да се прави повторна регистрация на МПС. Въведен е единствено задължителен стандарт за първа регистрация на автомобилите.

– Станишев не осъзнава, че изпада в смешно положение в очите на ръководителите на другите държави от  ЕС и техните дипломатически представители. Критикувайки българската държава, че в продължение на години не си е вършила работата и не е сменяла номерата на автомобилите, той критикува и ръководствата на останалите държави, тъй като и те не са се сетили, че  трябва постоянно да си вършат работата и   да сменят номерата на автомобилите.

– „Забележителен“ е критерият на Станишев за честност спрямо хората . „Засега трябва да запазим срока, защото в крайна сметка не е честно и към тези, които са си направили усилията”. Според него е честно след като стотици хиляди са чакали на опашки по три-четири денонощия, да има равнопоставеност и гражданите да продължат да чакат на същите унизителни опашки. Неговата некомпетентност по въпроса пролича още на следващия ден, когато в Народното събрание мнението му , че трябва да се запази срока, бе бламирано и  бе решено да се предложи удължаване на срока с два месеца. Между другото и това удължаване на срока се оказа недостатъчно и принудителната пререгистрация продължи и след това.

Няма да коментирам стила на говорене на Станишев. Няма да обсъждам и изрази като „реално застраховани“ и „официално застраховани“ автомобили.

Само ще посоча, че на премиера въобще не му е ясно, че собствениците на  колите, които са регистрирани, но по една или друга причина не се движат и управляват по пътищата,  остават незасегнати от рекетьорската наредба, защото в нея са предвидени санкции само за управляване на автомобили със стари регистрационни табели. А той разчита на смяната на номерата за да установи реалното състояние на нещата. И смешно, и тъжно.

 Популистка демагогия  Станишев обаче не пропуска да прояви: „Аз и утре ще говоря със министър Петков за да се създаде максимално добра организация, да се хвърлят усилията на човешкия ресурс на КАТ, за да се облекчи тази процедура за хората.“ И денем и нощем само за облекчаване на тази процедура за  хората мисли човекът. А че процедурата  бе обективно ненужна и незаконна, няма значение.

Не знам дали  „и утре“  означава, че преди това е имало още разговори с министър Петков по темата за „облекчаване на тази процедура за хората“.   Унизителните опашки се виеха по три-четири денонощия както преди обещанието му да говори с министъра, така и след това. Пропиляни бяха милиони работни дни, (на опашките чакаха не само хора за пререгистрация, но и за първа регистрация на автомобили), това означаваше непроизведен продукт за стотици милиони лева, но премиерът от такива „дреболии“ не се вълнуваше при отговора си. Пък и нямаше кой да го попита, защото и  П. Цеков,  и другите трима журналисти побързаха да минат към следващи въпроси.От 01.01.2007 г. България като член на ЕС вече бе длъжна да дава при първа регистрация на МПС регистрационни табели в съответствие с Регламент 2411 от 1998 г. –  с 12-те звезди като символ на ЕС и инициалите на страната под тях. Със смехотворното оправдание, че смяната на стандарта изисква време, в България до втората половина на 2008 г. бяха регистрирани над 600 000 автомобила с регистрационни табели, които не отговарят на изискванията на ЕС. Вероятно с надеждата за евентуална бъдеща пререгистрация, когато на власт пак ще бъде Станишев който  пак ще се сети, че държавата продължително не си е вършила работата и не е подменяла номерата на автомобилите. Пепел ми на езика.

 

 

 

  

 

 

 

Извадка от интервю на С. Станишев за табелите.

сряда, март 15th, 2006

/15.03.06. г. Канал 1 на БНТ, 21,00 часа. Откъс от интервю на С. Станишев с журналисти от избрани медии. В отговор на  зададен плахо, сякаш с чувство на вина, въпрос на П. Цеков от в-к „Сега” за смяната на табелите С. Станишев заяви следното: /коментарите в скоби с наклонен шрифт са мои – Д. Митев/

 

„Първо искам да върна лентата малко назад. Част от проблема е това, че държавата своевременно, в продължение на години, не си е вършила работата. Не са подменяни номера на коли, които са с регистрация от преди седемдесет и пета година Говоря за черните, нали, добре познати на нас номера. Много от тези коли на практика не се ползват. Те или са качени на трупчета, или стоят във гаражите като спомен и антиквариат. И това обаче оказва много сериозно влияние, като брой коли, които се водят, върху статистиката на моторните превозни средства в България. И това е едно от изискванията на Европейския съюз, да имаме поне 90 % застраховани коли в нашата страна за да бъдем пълноправен член на Европейския съюз. И това е една тема, която беше в тъй наречените червени зони или кутии. И за да се постигне резултат, това беше една необходима мярка, да се изтегли срока, който предварително беше насрочен за края на декември към края на март. За да можем първо да видим реалното състояние. Защото тази разлика между колите, които са реално застраховани, които са застраховани и официално, и тази бройка, която се води, поне половината, според експертите, просто не са в движение. За да постигнем резултатите, които са необходими за страната ни, трябваше да бъде извършена тази мярка.  И сега, и през следващите дни, ще се прави всичко необходимо. Аз и утре ще говоря със министър Петков за да се създаде максимално добра организация, да се хвърлят усилията на човешкия ресурс на КАТ, за да се облекчи тази процедура за хората.  Засега трябва да запазим срока, защото в крайна сметка не е честно и към тези, които са си направили усилията”. .

                                                         х   х   х

 Журналистът от в-к „Сега” П. Цеков не си позволи задаване на допълнителни въпроси или оспорване на твърденията на премиера. Не знам дали въпросът за табелите щеше да бъде зададен на С. Станишев, ако не бях се обадил на В. Стойнев от редакцията на „Сега” с предложение в този дух. Няма как времето да се върне назад и да се провери дали без моето обаждане обществеността щеше да бъде ощастливена с „умните” премиерски разсъждения за уникалната българска пререгистрация.

Сергей Станишев има претенции, че е компетентен премиер. От това интервю обаче се вижда, че:

1/“Компетентният“ Станишев  не е разбрал, че от стотиците милиони лева, изразходвани за смяната на номерата и талоните на автомобилите не следва никакъв полезен ефект нито за икономиката на страната, нито за бюджета, нито за собствениците на автомобилите.   Направените разходи са чиста загуба от народностнопанска гледна точка. Единственият реален икономически ефект е принудителното отнемане от населението на стотици милиони левове и прехвърлянето им в ръцете на фирмите, извършващи пререгистрацията, а най-вероятно и към финансиране на политическите партии. Последното се налага като извод като се има предвид пълната амнезия в която изпаднаха абсолютно всички политически партии за тази срамна акция.

2/“Компетентният“ Станишев въобще не си дава сметка, че с Наредба на МВР се слага краен срок за валидност на регистрацията на автомобилите, а по закон (чл. 141 от ЗДвП) те са с безсрочна регистрация. Същевременно, въпреки, че съгласно Закона за стандартизацията стандартите в Република България се прилагат доброволно, наредбата за въвеждане на новия стандарт бе приложена чрез груба полицейска принуда.  „Компетентният“ Станишев въобще не забелязва, че е налице е грубо показване на законността, при това не от кого да е, а от изпълнителната власт.

3/ „Компетентният“ Станишев не е наясно, че изскването на ЕС за 90 % застраховани коли със застраховка ГО се отнася за движещите се коли, а не въобще за всички регистрирани коли.

4/ „Компетентният“ Станишев не е наясно, че в Закона за движение по пътищата съществува алинея, съгласно която автомобил без сключена застраховка ГО се спира от движение до сключването на такава. Под неговото „компетентно“ ръководство правителството и в частност МВР и КАТ се отказаха от прилагането на тази законова разпоредба за постигане на изискваното от ЕС ниво на застрахованост, а решиха това да става чрез смяната на номерата.

5/ „Компетентният“ Станишев в качеството си на лидер на „социалната“ партия БСП не забеляза, че цената на пререгистрацията в България е три пъти по-висока от цената за регистрация в Германия.

3/ „Компетентният “ Станишев въобще не си дава сметка какви са загубите от милионите работни дни, пропиляни в чакане на опашките пред КАТ, от финансирането с бюджетни средства на смяната на номерата на държавните и общински автомобили, от заплащането на извънреден труд на служителите на КАТ и т.н. и т.н.

 

 

 

 

Най-важното от тези разсъждения бе феноменалното твърдение, че работа на държавата е да подменя номерата на колите.

Премиерът, съзнателно или не, покрай българската държава критикува всички държави в , светазащото никъде няма подмяна на регистрационните табели на един и същи автомобил като извършваната в България.

тежко и горко на България с премиер, който счита смяната на табелите за необходима мярка за постигане на 90% застраховани коли. Той дори не си е направил труда да забележи, че ЕС иска от България 90 % застраховани коли от тези, които са в движение, а не от регистрираните. ОЩе по-тежко на България ако той знае това и съзнателно заблуждава зрителите. 

 Прави впечатление „изящният” стил с който се изразява премиера. Освен това поразяващ е „задълбоченият” му извод, че за да бъде видяно реалното състояние на нивото на застрахованост на автомобилите трябва да се направи смяна на табелите. За него е задача с повишена трудност да разбере, че колите, които не са в движение и техните собственици остават незасегнати от рекетьорската наредба, защото в нея са предвидени санкции САМО ЗА УПРАВЛЯВАНЕ НА АВТОМОБИЛИ СЪС СТАРИ РЕГИСТРАЦИОННИ ТАБЕЛИ.

Премиерът очевидно счита, че не е било възможно да се положи усилие от правителството директно за застраховане на автомобилите и затова според него се освен сумата за застраховка ГО гражданите и държавния бюджет трябва да платят и за смяна на табелите. Можем само да гадаем дали думите му са израз на въпиюща некомпетентност или представляват съзнателна манипулация, но и в двата случая е тъжно, че такова лице стои начело на изпълнителната власт в Република България.

След това премиерско обещание за „максимално добра организация” опашките се виеха по 3-4 денонощия месеци наред. Тъй като той повече не реагира по въпроса, може да се приеме, че е считал организацията за добра. На 15 март вечерта премиерът „компетентно” се изказва за запазване на срока, а на 16 март парламентът отхвърли предложението на М. Христов за отмяна на задължителния срок за пререгистрация и препоръча удължаване на срока с два месеца, които също се оказаха недостатъчни. Вместо да се извини на тези, които са изтърпяли причинените от правителството безумни опашки, С. Станишев заяви, че няма да е честно ако и останалите собственици на автомобили не си „направят усилията” да изтърпят същата гавра. А в главата му на рокер-премиер изобщо не се появяви мисълта колко струват на обществото тези опашки. В тази глава очевидно нямаше място и за разсъждения относно коренно различната практика в останалите страни-членки на ЕС. За мен остава загадка той толкова ли не беше в час по темата или толкова здраво му дърпаха конците лицата, които солидно печелеха от пререгистрацията.

 

Безсмислен тормоз по пътя към Европа

понеделник, март 6th, 2006

Публикувана във в-к Сега м. Март 2006г.

В края на месец март изтича съкратеният тримесечен срок за подмяна на регистрационните табели на около един милион автомобили със стари номера. /според някои публикации колите със стари номера са между един и един и половина милиона – вестнник Сега, 06.01. 2006 г. в рубриката “Недомислици”- “Поредната държавна куче-касичка”/ Правителството на трипартийната коалиция ще трябва да реши дали да удължи срока или да прибегне към санкции. А освен това има внесено и проекторешение в парламента, което предстои да бъде разгледано.
Според изявления на представители на КАТ средно за един ден се подменят регистрационните табели на около 3500 коли. Тази бройка се постига с удължаване на работното време, с работа в събота и неделя и т.н. Това ознвачава, че за деветдесет дни при тези условия може да бъдат сменени номерата на 315 000 коли.
За да реши какво ще прави с останалите седестотин хиляди и повече коли, предлагам правителството да се съобрази с някои икономически аспекти на проблема, които очевидно не са взети предвид при приемането на наредбата за ускорената смяна на номерата. Преди всичко правителството не бива да забравя, че от всяко негово действие възниква не само един, първичен ефект, а цяла редица от вторични, третични и т.н. последици. Иска ми се да вярвам, че осъществяването на разчети от типа на посочените по-долу не е задача с повишена трудност за министерството на финансите, което заедно с министерството по европейските въпроси е инициаторът на приетата наредба.

  1. Да приемем, че правителството иска да получи около шестдесет милиона лева приходи в бюджета от смяната на номерата на колите. Такава сума поне се очертава като се има предвид бройката на колите със стари номера и цената на една замяна. Същевременно приемаме очевидното, а именно, че количеството на парите с които в даден момент разполага населението не е плюс безкрайност, а е определена величина. Нещо повече – тук става въпрос за социално по-слабата част от населението, която е засегната от прилагането на наредбата. Следователно при равни други условия ако собствениците на колите добросъвестно спазят изискванията на наредбата, те ще могат да употребят шестдесет милиона лева по-малко за да карат колите си. Това ще намали продажбите на горива със съответната сума, а от там и приходите от акцизния данък върху тези горива. Ако населението, което в повечето случаи е на границата на бедността и не може да се откаже от задоволяването на други свои потребности за да плати за зямяната на номера и все пак да кара колата си, това означава, че ще се продаде гориво за шестдесет милиона лева по-малко. При положение че акцизът съставлява около петдесет на сто от цената на горивата, това би означавало намаляване на приходите в бюджета от акциз с около тридесет милиона лева.
  2. Ако една значителна част от населението поради своята бедност не може да плати за смяната на номерата и бракува своите моторни превозни средства, това ще означава намаляване на продажбите на горива не само в текущата година, но и за определени години напред, тоест по-малки приходи от акциз върху горивата и в перспектива. При бракуване примерно на около 300 000 коли, не е трудно да се изчисли загубата, ако се види колко е бил средногодишният пробег на тези коли.
  3. Спирането от движение на стотици хиляди коли при равни други условия означава по-малко приходи от винетки и при това отново не само за текущата година, а за години напред. Ако спрените коли са триста хиляди и само половината от тях си купуват винетки по 60 лв, това означава 18, 000,000 лева по-малко постъпления в бюджета.
  4. Посочените по-горе разсъждения се отнасят в още по-голяма степен за приходите от данъка върху превозните средства. Ако се запази сегашната събираемост на този вид данък, лесно може да се изчисли загубата за бюджета, отново за години напред /колкото би се движило съответното МПС ако не бъде спряно след санкция при прилагането на наредбата./
  5. По подобен начин ще бъдат засегнати застрахователните компании, ще намалеят сумите за годишни технически прегледи, ще се намали клиентелата на автосервизите и т.н. По този начин, макар и по-опосредствувано, отново ще бъде засегнат бюджета със знак минус.
  6. Приходите в бюджета ще бъдат по-малко и поради завишените разходи на КАТ за форсираното изпълнение на наредбата.

Горепосочените примери са илюстративни. Те само показват нуждата от по-.задълбочено проучване на дадения проблем, преди да се вземе управленското решение.
Доколкото в постановката на проблема правителството намесва и изискванията на Европейският съюз е редно да се посочи, че в случая министърката по европейските въпроси Меглена Кунева се прави на по-голям католик от папата. Европейските ценности, в които се кълнем, изключват отношение към гражданите на обществото като това, което наблюдаваме в случая. Ако правителството отмени наредбата и задължи да сменят номерата си само колите, които ще пътуват в Европа, Европа ще ни разбере, щом като дори и за съдбата на мечките у нас се грижи. В противен случай управляващите ще способстват за разгръщането на евроскептицизма и ще наливат вода в мелницата на противниците на евроинтеграцията на България.
За социалната държава, за оправянето ни за 800 дни и за правата и свободите на гражданите в случая няма да говорим.Нека поне наредбата се огледа внимателно и правителството да не се инати, за да не генерира загуби от финансово естество. За загубата на доверие то като че ли много не се интересува.

Димитър Н. Митев
Пловдив, 06. 03. 2006