Archive for юни, 2011

Писмо до С. Станишев по повод на изказване в НС

понеделник, юни 13th, 2011

Публикувано в      www.mitev.eu
До Сергей Д. Станишев
Председател на БСП
Председател на ПГ на КБ
Господин Станишев,
слушах вашето изказване по време на парламентарния контрол на 10.06.2011 г.  Вие се обърнахте към премиера Борисов с думите „Не ви пука нито за конституция, нито за закони”.
Аз имам своите възражения към премиера Борисов и не смятам да му адвокатствам. Същевременно считам, че вие изобщо нямате моралното право да му отправяте подобен упрек защото:
–         водената от вас Българска социалистическа партия погази конституцията на България и позволи демонтирането на социалистическия строй в страната, който бе конституционно закрепен.
–         вие сте млад и не сте участвал в погазването на предишната конституция. Но за сметка на това имате опит в погазването на законите у нас като премиер. Ето ви два примера:
–         на 15.03.2006 г. в интервю с избрани журналисти по Канал 1 на БНТ разкритикувахте държавата, че не си е вършила дълго време работата и не е подменяла номерата на автомобилите у нас.(вж. http://www.mitev.eu/?p=59  ) Правителството под ваше ръководство подлуди българските собственици на автомобили да изпълняват наредба І – 45 на МВР от  2000 г. (приета от правителството на уж политическия ви противник Иван Костов) с която бе определен краен срок за валидност на регистрацията на МПС. А съгласно член 141 на Закона за движение по пътищата регистрацията на МПС у нас беше и е безсрочна. Питам ви защо вашето правителство реши да спазва Наредба, която противоречи категорично на закон?
–         втори пример:  През есента на 2005 г. бе приет законът за националната стандартизация. Съгласно чл. 5 на същия стандартите в република България се прилагат ДОБРОВОЛНО. Питам ви защо не спазихте това законово положение а принудихте българските собственици на автомобили да сменят регистрационните си табели, за да отговарят на измисления нов стандарт, който не отговаря на Регламент 2411 на ЕС от 1998 г.?
–         Питам ви защо вашето правителство внушаваше на гражданите лъжата, че смяната на номерата е изискване на ЕС?
Имам още много въпроси, но за да не повтарям нещата, пращам ви отново второто си отворено писмо до вас, в което съм посочил много аргументи за това, че сте погазил клетвата си. Като министър-председател ви пазеха от подобни писма и получих „отговор” от МВР. Сега, когато нямате премиерска натовареност, желая да отговорите на    http://www.mitev.eu/?p=41  и да оборите моите доказателства. Ако успеете да ме убедите, че не съм прав, ще ви се извиня публично. Можете да извикате на помощ „корифеите” от вашата партия като Корнезов, Миков, Мая Манолова, Корнелия Нинова, Татяна Дончева, Кутев и когото още искате за да ви помагат.
–         Ако обаче не успеете (а във вашия неуспех аз не се съмнявам), по добре се извинете на българските граждани за единствената в света гавра с повторното регистриране на законно регистрирани автомобили, на която ги подложихте по „социалистически” – в съкратени срокове. Ако не сте в състояние и това да направите, поне спрете да се появявате по медиите и да дразните с наглостта си. Посветете се на детенцето  и съпругата си, да са ви живи и здрави.
Пловдив,             Димитър Н. Митев, бивш преподавател по политикономия
13.06.2011 г.        тел.  : 0888/704984
х      х      х
След дълго чакане пред служебния вход на НС  на 17.06.2011 г., след приключване на парламентарния контрол, успях да дам в плик втори екзепляр от  това писмо лично на Сергей Станишев.  Тъй като се опасявах, че може да откаже да го вземе от мен, реших да се обърна към него с  „Другарю Станишев“ вместо с    „господин Станишев“ След кратко двоумене и частично изваждане на писмото от плика все пак Станишев взе писмото.(За момент допуснах, че може вече да е прочел това писмо в интернет пощата си, където го бях изпратил преди това) Казах му, че ще се радвам, ако получа отговор лично от него. Всъщност това едва ли ще се случи. Както се казва, ще поживеем, ще видим.
(Както посочих вече, предварително това писмо изпратих на парламентарния интернет адрес на Станишев. Тъй като не знам дали той чете писмата, които получава на този адрес, за всеки случай пуснах екземпляр от писмото и в деловодството на НС. То бе прието като поща за бившия премиер с входящ номер   НАРОДНО СЪБРАНИЕ на РБ)
вх. № ПГ  – 1194-Д-53
получено на 17.06.2011 г.)
х     х     х
След като в продължение на три седмици не получих отговор от Сергей Станишев, аз му изпратих следното писмо на неговия парламентарен интернет  адрес:

Подател: Dimitar Mitev <dimitr_mitev@abv.bg>   добави в адреси
До: stanishev@parliament.bg
Относно: Очакване на отговор.
Дата: Събота, 2011, Юли 9 17:01:23 EEST
„Пълен бардак цари в държавата!“, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев преди началото на заседанието на Националния съвет на социалистите.Господин Станишев,
чета какво сте казал на пленума на ВС на БСП и отново се питам дали у вас ще се намери нужното достоинство да отговорите на писмото, което ви предадох лично на 17-ти юни пред служебния вход на Народното събрание.
Същото писмо ви изпратих с входящ номер в МС когато бяхте премиер и получих „отговор“ от МВР, който няма нищо общо с това, което съм написал по ваш адрес. После същото писмо предадох на тогавашната членка на ВС на БСП от Пловдив Атанаска Тенева за да стигне то до вас. Не съм сигурен дали тя ви го е предала.
Сега обаче писмото попадна във вашите ръце. Остава да видя дали е действителност твърдението ви, че БСП е диалогична партия.
Щастлив ли сте от обстоятелството, че българските медии не желаят да публикуват това, което съм ви написал? Аз съм убеден, че ще дойде ден, когато http://www.mitev.eu/?p=2808 ще бъде достъпно за широк кръг граждани и те ще могат да видят за какво вие и върхушката на БСП сте предпочели да изпаднете в амнезия. Докажете, че несправедливо съм ви обвинил в погазване на положената от вас клетва като министър-председател на България или напуснете политиката. Защото с изявите си в публичното пространство предизвиквате отвращение.
Димитър Митев, бивш преподавател по политическа икономия
Пловдив, тел. 0888/704984.

Писмо до Бойко Борисов – 13.06.2011 г.

понеделник, юни 13th, 2011

До г-н Бойко М. Борисов
министър-председател на РБ
председател на ПП „ГЕРБ”
Уважаеми г-н Борисов,
Прочетох интервюто Ви във в-к „Труд” от 10.06.2011 г. В него на въпроса на журналистката Мила Аврамова
какво щеше да каже майка, ако беше жива…”
 
Вие със синовна любов отговаряте: „Разбира се. Всеки ден мисля за нея. Даже, като направя нещо, винаги го прекарвам през това дали тя щеше да го одобри. Много ми е говорила, докато беше жива. Тя ми е критерий за справедливост и за вярност. Като преценя, че нещо няма да го хареса, и не го правя.”
По повод на това, което казвате за майка си аз, като 15 години по възрастен от Вас и принадлежащ по-скоро към поколението на майка Ви искам да Ви припомня следното:

  1. През 2006 г., когато излизахте от терена на ст. „Христо Ботев” в Пловдив на пътеката към съблекалнята, аз Ви дадох в плик мое отворено писмо до Станишев.
  2. Почти година по-късно, при откриване на предизборната кампания за евродепутати в Пловдив Вие ми дадохте автограф и когато се опитах да Ви кажа защо съм за втори път пред Вас ме прекъснахте и с думите „При Цветанов, при Цветанов, при Цветанов” отказахте да разговаряте с мен и  ме насочихте да разговарям към стоящия на два-три метра в страни г-н Цветанов.

Желаех да говоря с Вас за следното:
При управлението на премиера Костов МВР издаде Наредба І – 45, с която определи краен срок за валидност на регистрацията на автомобилите в България, които, забележете, съгласно чл. 141 от Закона за движение по пътищата са с безсрочна регистрация (с изключение на някои особени случаи като например временен внос). Фрапиращо нарушение на закона с наредба на МВР, като от правозащитен и правоналагащ  орган МВР и по специално КАТ бяха превърнати в инструмент за осъществяване на масов  рекет над българските собственици на автомобили.
Правителството на „носителя на европейските ценности”   Симеон Сакскобурготски  не видя нищо нередно в нарушаването на закона и изпълняваше  наредбата без  да подлага гражданите на особен натиск.
После на власт дойдоха „социалистите” с тяхната тройна коалиция.Те също не намериха нещо нередно в погазването на закона, нещо повече –  по предложение на министърката по еврепейските въпроси Меглена Кунева и министъра на финансите Пламен Орешарски сроковете за смяна на  и номерата на автомобилите бяха съкратени.
През есента на 2005 г. бе приет Законът за националните стандарти, в чиито чл. 5 е записано, че стандартите в република България се прилагат доброволно. Това законово положение също не смути Станишев и компания и те с масирана медийна, полицейска и политическа кампания   притиснаха собствениците на автомобили със заварена регистрация да сменят номерата и талоните на автомобилите, при това по „социалистически” – в съкратени срокове. Но пък за сметка на това – на тройно по-висока цена от цената за регистрация на МПС например в Германия.
Към незачитането на законите Станишев и с-ие прибавиха и няколко откровени лъжи. Те излъгаха, че смяната на номерата е изискване на ЕС. Те излъгаха, че ЕС изисква 90 % застраховане със застраховка ГО на регистрираните коли, а ЕС изискваше 90 % застрахованост на колите, които се движат по пътищата. Накрая те излъгаха, че няма друг начин за изпълнение на изискването на ЕС освен чрез смяната на автомобилните номера. Не се смутиха от наличието на чл. 171 в Закона за движението по пътищата, съгласно който МПС без застраховка ГО се спира от движение до сключването на такава.
В рамките на политическия натиск върху населението  в интервю по БНТ с избрани журналисти на 15.03.2006 г. Станишев изрече колосална глупост, критикувайки държавата, че дълго време не си била вършила работата и не била подменяла номерата на автомобилите. (Виж: http://www.mitev.eu/?p=59 ) Българският премиер е единствен в света,  който счита, че работа на държавата е да сменя номерата на автомобилите. Все  още обаче не съм видял негово обяснение какъв е положителният ефект за държавата и гражданите от смяната на един номер с друг, на един талон с друг. Пък и никой не го пита – нито политическите партии, нито медиите, нито прокуратурата. А разходите на населението и загубите на държавата от тази акция възлязоха на стотици милиони лева.
В петък, 10.06.2011 г. по време на парламентарния контрол Станишев  отправи към Вас обвинението, че „Не Ви пука нито за конституция, нито за закони”. Той, който не се смути от погазването на закона и на клетвата, която е полагал като министър-председател днес има наглостта да бъде съдник. Вижте писмото, което отправих до него и отговора, изпратен ми от МВР. http://www.mitev.eu/?p=41о Там няма да намерите опровержение на нито едно от обвиненията за погазване на положената от него клетва. А за съжаление в България не намерих медия, която да публикува писмото ми и отговора, ей така, просто без коментар.
А дамата, която като юристка не видя порочността на наредбата на МВР и предложи да бъде изпълнявана в съкратени срокове, по ирония на съдбата стана еврокомисар за защита на потребителите и днес активно агитира да бъде избрана за президент на България. Срам и позор. http://www.mitev.eu/?p=2653
Уважаеми г-н Борисов,
когато през 2007  г. ме насочихте към г-н Цветанов и аз започнах да му казвам за какво става дума, той реагира с думите:  „Ми те искаха да понапълнят бюджета”. Казах му, че аз ще  скъсам чуждестранната  диплома за висшето си икономическо образование, ако не му докажа че греши и му дадох само един от многото възможни примери за загуби на страната ни:
по официални данни от началото на 2006 г. до 28.05.2006 г. са били пререгистрирани 608  013 автомобила. Чакането бе средно по три денонощия. Това означава загуба на милион и осемстотин хиляди работни дни. Един зает в икономиката тогава произвежда брутен вътрешен продукт за 65 лв. средно. Тоест, загубата от пропилените дни в чакане по опашките само за този период възлиза на над 100 милиона лева непроизведен продукт. А през този период на опашките са чакали още поне 150 хиляди души за първа регистрация.
След този пример г-н Цветанов каза : „Може би сте прав”, даде ми визитната си картичка и аз му изпратих по-подробен текст на неговия интернет адрес. Кампанията на ГЕРБ за изборите обаче продължи без да бъде засягана предлаганата от мен тема.
В заключение бих искал да Ви посоча, че според мен    майка Ви не би одобрила срамната кампания за повторно регистриране на законно регистрирани автомобили и унижението, на което бяха подложени милиони български граждани. Дълбоко съм убеден също, че тя не би одобрила пасивността и мълчанието на Вас и на ПП „ГЕРБ” за тази злоупотреба с власт.
Като гражданин на България аз считам, че ако продължавате да мълчите за престъпните действия на трите предишни правителства, свързани с пререгистрацията на законно регистрирани автомобили с безсрочна по закон регистрация, Вие и ГЕРБ волно или неволно ставате съучастници на „пререгистраторите” в потулването на тази срамна страница от най-новата българска история.
Дълбоко съм убеден също така, че ако в предизборната си кампания за предстоящите избори изнесете истината за действията на СДС, НДСВ, БСП и ДПС при уникалната в световен мащаб българска смяна на номерата на автомобилите, милионите българи, на които бяха натрапени обективно ненужни разходи и бяха унижени по опашките пред КАТ ще Ви разберат и подкрепят. А „пререгистраторите” от СДС, ДСБ, НДСВ, БСП и ДПС ще получат поне оглушителен политически плесник, какъвто според мен заслужават. При нашата съдебна система повече не мога да очаквам.
Пловдив,                 Димитър Николов Митев, тел. 0888/704984
13.06.2011 г.
ПП.
Честит рожден ден. Приемете горното писмо като своеобразен подарък за него от мен като редови български гражданин, който е гласувал за Вас и ПП „ГЕРБ” и който желае да промените начина си на мислене по горепосочената тема.
х      х     х
Изпратих писмото на електронния адрес на правителсвото и след по-малко от час получих следното писмо от там, с което се потвърждава, че е прочетено.

Подател: GIS <gis@government.bg> добави в адреси
До: Dimitar Mitev <dimitr_mitev@abv.bg>  
Относно: Read: Писмо до г-н Бойко Борисов  
Дата: Понеделник, 2011, Юни 13 17:47:40 EEST  
Файлове: (1) Прикрепен файл  

 
 
 

Your message

To: GIS
Subject: Писмо до г-н Бойко Борисов
Sent: Monday, June 13, 2011 5:08:28 PM (UTC+02:00) Helsinki, Kyiv, Riga, Sofia, Tallinn, Vilnius
was read on Monday, June 13, 2011 5:47:34 PM (UTC+02:00) Helsinki, Kyiv, Riga, Sofia, Tallinn, Vilnius.

x     x     x
Десет дена по-късно, на 24.06.2011 г. получих по пощата следното писмо от Министерски съвет:

От приложеното писмо разбирам, че в МС все още началник на отдел „Приемна“ е същата Соня Божикова, която отговаряше по подобен начин и на писмата ми до Сергей Станишев докато той беше премиер.
Направи ми впечатление, че има подпис и на „Съгласувал“ – М. Стоева. С кого ли е съгласувано в МС писмо да премиера Борисов да бъде препратено по компетентност до МВР? Кой е решил въпросите, отправени лично към премиера, да бъдат препратени другиму за отговор? Може ли това да е решение на Бойко Борисов или е поредният пример за управлението на „средния ешелон“ на властта у нас, който филтрира по свое усмотрение материалите, постъпващи до висшите представители на властта?
ПП.
Предвиждайки горния вариант на развитие, все пак на 17.06.2011 г. пред НС успях да предам горното писмо лично на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов заедно с писмо до него. Тоест успях да стигна до предпоследното стъпало в пирамидата на властта с въпросните писма. Остава да чакам за да разбера дали Цветан Цветанов е прочел двете писма и дали ще ми отговори лично, а ако е предал писмото до премиера, евентуално дали ще ми отговори лично Бойко Борисов. Съдейки по досегашния си опит много по-вероятно е да влезе в действие отново „средният ешелон“, който не изпитва проблем когато нарече черното бяло или бялото черно и затова е много „по-удобен“ да подписва отговори на сигнали и жалби  вместо представителите на висшия ешелон, но от името на ръководената от тях институция.
х     х     х
На 14.07. 2011 г. с препоръчано писмо получих следния отговор от министерството на вътрешните работи, дирекция  „координация и информационно-аналична дейност“ от 7.07.2011 г.:

След този формален отговор се наложи да напиша следното заявление:
До господин Бойко Борисов
Министър-председател на РБ
София
З   А   Я    В   Л    Е   Н   И   Е
от Димитър Николов Митев, ЕГН ………………….,  гр. Пловдив, ул……………………..
за предоставяне на информация в съответствие с член 2 (1) на  Закона за достъп до обществена    информация
Уважаеми господин Борисов,
на 13.06.2011 г. изпратих по интернет на адреса на Министерски съвет писмо до Вас:(Приложение 1). След това получих копие от писмо до МВР, подписано от началника на отд. „Приемна” на МС  Соня Божикова: (Приложение 2)
Видно от изпратеното ми копие моето писмо до Вас е заведено с входящ номер в МС и е препратено на вниманието на  МВР „по компетентност”.  На 14.07.2011 г. получих писмо от МВР до мен с копие до Администрацията на МС което трябва да приема като отговор на изпратено от мен писмо до Вас. (Приложение 3)
Не съм доволен от начина, по който е процедирала администрацията на МС в лицето на началника на отдел „Приемна” Соня Божикова. Ако съм искал да сезирам МВР, щях да сезирам МВР! Считам, че службата в МВР, на която е изпратено писмото ми няма нужната компетентност по силата на позицията си в иерархията на властта да отговори  на въпросите и предложенията, отправени от мен към Вас. Не съм доволен и от абсолютно формалния отговор, изпратен ми от служител на МВР от името на началник отдел „Административна координация”.
Във връзка с това аз желая да получа в съответствие със закона за достъп до обществена информация сведения за следното:
1/Знаете ли за съществуването на моето писмо до Вас и  представено ли Ви е  лично  за да се запознаете с него?
2/ Упълномощавал ли сте и с какъв документ началника на отдел Приемна да отговаря от ваше име и/или препраща адресирани до Вас писма на вниманието на съответната служба в МВР? При наличие на такъв документ желая копие от него да ми бъде изпратено на хартиен носител.
3/ Ще изискате ли от Администрацията на МС писмото, което изпратих до Вас и ще му отговорите ли лично?
Отговорът на настоящото заявление ми е необходим за да си съставя мнение за работата на МС с граждани и граждански сигнали и предложения и дейността Ви като задължен по закона субект.
20.07.2011 г.                         С уважение:………………………………
При подаването на заявлението на 22.07.2011 г. ми беше даден телефон, на който да се обадя между 15 и 17 часа на следващия работен ден, за да ми бъде даден входящият номер на Заявлението. В понеделник, 25.07.2011 г.  се обадих на посочения телефон 02/940-27-73 и ми бе съобщено, че вх. номер  е 03.07-45/22.07.2011 , както и че по Заявлението ми „се работи“.
х     х    х     х
На 06.08.2011 г. по пощата получих следния „отговор“ на горепосоченото Заявление:


На този етап филтърът продължава да не пропуска писмото до Борисов.  Очевидно ще трябва да заведа дело в съда за отказаната  информация, която поисках със Заявлението. Най-вероятно съдът няма да намери порок в отговора, въпреки че отговор на зададените въпроси не се съдържа в „отговора“. И ръководителят ще бъде опазен от натиск на  досадник като мен.