Archive for март, 2013

За нравите във форума на вестник СЕГА

петък, март 1st, 2013

             
                                       ИЗДАТЕЛЯТ МЪЛЧИ
На 1.03.2013 г.  в съответствие с правилника за участие във форума на в-к Сега изпратих следното  писмо до издателя на вестника.

Подател: Dimitar Mitev <dimitr_mitev@abv.bg>

  добави в адреси 

До: editors@segabg.com  
Относно: Възражение по повод на наказания във форума на в-к СЕГА.  
Дата: Петък, 2013, Март 1 21:44:51 EET  
Файлове: (1) Прикрепен файл  
 
Уважаеми,
Изпращам Ви моя публикация в блога ми по повод на наложени ми наказания от модератора. Считам ги за несправедливи и тенденциозни. Ще се радвам ако бъдат отменени и ако бъдат взети мерки за уеднаквяване на отношението на модераторите към всички участници във форума. http://mitev.eu/?p=4013
ПП.
Ако поднесените факти, илюстриращи обстановката във форума са Ви малко, може да видите приложения файл с малка извадка от “творчеството” на изявен форумен участник, който се радва на толерантно отношение от страна на модераторите. Искрено се надявам, че ще вземете мерки да спрете плъзгането на форума по наклонената плоскост към такъв “еталон” за участие в дискусиите. Защото точно това се наблюдава според мен от доста време насам.
С уважение:
Димитър Н. Митев
 
 
 
 
    
  Vila_za_Borisov_i_GERB.doc     изтегли

 
Вече 10 дни след това няма никакъв отговор на това писмо.
 
 
     За нравите във форума на вестник СЕГА
 
          През втората половина на м. януари  2013 г. бях наказан  два пъти във форума на в-к СЕГА. Според мен категорично и двете наказания са абсолютно несправедливи и не са в съответствие с правилника на форума. Тези наказания ме накараха да се вгледам по-подробно в „наказателната” практика на модераторите. Считам, че тя не е еднаква за еднотипни случаи и в нея личи ясно изразена разлика в отношението към участниците във форумните дискусии в зависимост от съответствието или несъответствието на техните мнения с господстващата към момента политическа линия на форума и вестника.
          За да не бъде прието горенаписаното като голословно твърдение ще дам примери. Тези примери  естествено касаят санкции срещу мен и мои мнения (поради това, че санкционираните мнения обикновено се изтриват, не мога да дам цитати за други аналогични случаи).
          Първата санкция срещу мен бе наложена по повод на  мое мнение, написано под публикация „Комарницки: Г-н Борисов, или сте заблуден, или лъжете”:
          По време на „дискусията” Симплифайд Солушънс написа следното мнение:
„Митев, много добре те разбрах от първия път. Ето от този:
Mitev
17 Яну 2013 16:49
Мнения: 14,728
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Панайотис,
на мен също би ми било интересно ако Комарницки направи сравнение как е приемана критиката в неговите карикатури от предшествениците на Борисов и от Борисов. Той не може да няма впечатление за техните реакции. Но едва ли ще дочакаме такова сравнение.
Опита се да внушиш, че предшествениците на Борисов са реагирали като него, но Комарницки си е мълчал и ТИ не вярваш, че ще има доблестта да направи сравнение.
А сега го докажи! Ей това, което си написал, докажи. С броене на постинги под карикатурите не става. Става с линкове към реакции на предишните. Най-малкото с един.
Чакам! И ако не дадеш поне едно доказателство, ти, Митев, си клеветник. (Курсивът мой – ДМ)Толкоз.”
 
  На горецитираното аз отговорих:
      „Симпли, първо моля да ме извиниш че ти отговарям със закъснение от няколко часа.
Второ, констатирам, че си изтълкувала превратно постинга ми по отношение на Комарницки. Не употребявам израз като „скатал“ за никого, още по-малко за Комарницки. Това си е твоя измислица. Чакаш от мен да проверявам имало ли е реакция от предишните или е нямало.
***
ПП.
Освен това мисля, че по въпроса за сравнение на реакциите на Борисов и предишните относно карикатурите на Комарницки, най-компетентен би трябвало да бъде именно самият Комарницки. Аз обаче продължавам да съм песимист че той ще се заеме с публично сравняване на реакциите на предишните с реакциите на Борисов.”
          Бях много изненадан от неочаквана намеса на Сибил. На мястото на звездичките имаше две изречения. В първото, по-краткото, написах на Симплифайд Солушънс че май е забравила за съществуването на презумпцията за невиновност. С второто изречения  я призовах тя да докаже че съм клеветник на базата на конкретна съпоставка на мои мнения (оригинални, не според нейно тълкувание) с фактите.
          Тези две изречения бяха изтрити и в резултат на това бях наказан без право да давам мнения във форума за шест дни. Сибил не беше посочила кое правило съм нарушил с горецитираните (по памет) изречения.
          Добре съм запознат с форумното правило: „Постингите трябва да показват респект към другите потребители. Оскърбленията ще бъдат премахвани.“
          В случая бях наречен с оскърбителното „клеветник” и ми беше предложено да докажа, че не съм такъв. Това мнение на Симплифайд Солушънс не бе изтрито. Наказаният бях аз заради очевидно оскърбителното (според модератора) искане да ми бъде доказано, че съм клеветник. Симплифайд Солушънс  цитира в курсив мое предишно мнение и след това прави абсолютно произволно свое тълкувание на написаното от мен като ми приписва намерения за внушение, което изобщо нямах.
          Отделен въпрос е че днес, 28.02.2013 г. (четиридесет дни след въпросната размяна на мнения) на мен не ми е известно Христо Комарницки да е реагирал и по този начин да е опровергал моя песимизъм, че едва ли ще дочакаме да направи сравнение между реакциите на предишните и на Борисов за карикатурите му.
          Честа практика във форума е срещу мнения, които не пасват на господстващата линия във форума да се нахвърлят по няколко форумни участници. Така беше и в дадения случай. Който иска може да проследи по-подробна извадка от мои мнения и мнение на опонентите ми в       http://mitev.eu/?p=3997
          Тук за краткост ще цитирам само следните „съответстващи” на горецитираното форумно правило „уважителни” постинги към мен:
„Дон,
А бе Митев, ти не си у ред бе…
Когато напуснах форума, се беше разпенил. Излязох, водих лунноликата до едно симпатично бистро край морето, връщам се – ти си пак тук.
И пак си същия. Нямаш представа колко си досаден.

Нали ти писах – Zadny vstup, щом ме видиш! Гит ишине, ко разбираш средноевропски йезици.” (Курсивът мой – ДМ)
 
          Последното изречение се нуждае от коментар. Дон ми напомня старо свое изискване, написано на чешки, да не влизам (във форума) когато той е в него. А на турският израз „гит ишине” нещо от рода на „чупката”, „махай се от тук”.  За Сибил очевидно този постинг не нарушава горецитираното правило, изразява респект към мен като потребител, не съдържа оскърбления
 и затова Дон    не получава никаква санкция 
Ето още едно „уважително” мнение от Симплифайд Солушънс, прието за нормално от Сибил:
„„Той не може да няма впечатление за техните реакции. Но едва ли ще дочакаме такова сравнение.”

Но едва ли ще дочакаме?!!!
Митев, не те ли е срам?
ТИ, Митев, нямаш ли впечатление за техните реакции? Срещал ли си поне в една медия поне една тяхна реакция по тоз повод?
Очевидно нямаш лично впечатление и не си срещал реакция, щом очакваш Комарницки да ти направи сравнението.
(Подчертано от мен  – ДМ)
А щом не си, защо си убеден (виж си пак второто изречение), че е имало въобще някаква реакция?! А, Митев?!

ПП – А, изпреварили са ме. Но ти не разбираш от веднъж, та няма да се трия.
 
(В интерес на истината подчертаният текст в постинга на С. Солушънс отразява вярно причината, поради което се съгласих с Панайотис и също пожелах Комарницки да направи сравнение. Това обаче също се оказа мой грях, заради който трябва да се срамувам според нея.)
 
       Калина Малина:
 
Митев, дружески съвет – прекалено много занимаваш форума със себе си.
 
А Данте добавя от своя страна по адрес на още двама колеги и по мой адрес:
„Данте:
 
На Натурала – пражолка.Телешка.
На Алабалов – фуражка и катаджийски слънчеглед.

На Митев – нов ибрик. С табела на гърба.
” (Курсивът мой – ДМ)
(Този постинг също не е изтрит. Вероятно защото е образец на уважително отношение към опонентите)
 
Между другото, постингът на Алабалов, който е в пряко нарушение на правилата на форума, също не е изтрит, макар че той самият е наказан :
 

Алабалов
17 Яну 2013 17:50
Мнения:
185
От:
Bulgaria Скрий: Име,IP           
Христо Комарницки-Ибрика е червена подлога още от Живково време. Не се сещам някога да е карикатурил някой от червените фашисти, което автоматично го прави червена фашистка подлога.                             Х                 х                х          След като изтече шестдневното ми наказанието взех участие в дискусия под статията:
“Шефът на БАН става министър на образованието”
http://www.segabg.com/article.php?sid=2013013000019985027
 
По повод на постинг от Дон по мой адрес се появи мнение на Блъди Мери относно постинг на Дон:

bloody mary 30 Яну 2013 15:24 Мнения: 3,508 От: BulgariaСкрий: Име,IP “Don 30 Яну 2013 14:42 Mитев отново успя да засере темата с неповторимия си спам.   А бе за друго е темата, гит ишине.”  Ако друг я изръси тази простотия не му мърдат седмици във фризера. Но понеже сме се оплаквали от просташкия език на автора без последици, знаем   вече..

 
Отговорих на Блъди Мери по следния начин:

Mitev 30 Яну 2013 15:32 Мнения: 14,789 От: BulgariaПромени Don 30 Яну 2013 14:42 Mитев отново успя да засере темата с неповторимия си спам. А бе за друго е темата, гит ишине. Ако друг я изръси тази простотия не му мърдат седмици във фризера. Но понеже сме се оплаквали от просташкия език на автора без последици, знаем   вече.. “Блъди Мери, на 19 януари беше изтрита моя реплика към една привърженичка на ОПРОСТЕНИ   РЕШЕНИЯ, след като ме определи като клеветник, ако не докажа това, което тя   искаше от мен. Позволих си да отбележа, че май е забравила презумпцията за   невиновност и че е редно тя, на базата на мои твърдения (оригинални, не   според нейните тълкувания) да докаже че съм клеветник. Точно тази част от   постинга ми бе изтрита и бях ощастливен със шестдневно охлаждане във фризера.   Отдавна не се изненадвам на много неща тук.”

Отговорът ми не остана незабелязан от Симплифайд Солушънс. Ето нейната реакция:
 
 
Simplified Solutions
30 Яну 2013 16:57
Мнения: 10,743
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
на 19 януари беше изтрита моя реплика към една привърженичка на ОПРОСТЕНИ РЕШЕНИЯ,след като ме определи като клеветник, ако не докажа това, което тя искаше от мен.Позволих си да отбележа, че май е забравила презумпцията за невиновност и че е редно тя, на базата на мои твърдения (оригинални, не според нейните тълкувания) да докаже че съм клеветник. Точно тази част от постинга ми бе изтрита и бях ощастливен със шестдневно охлаждане във фризера. Отдавна не се изненадвам на много неща тук.
Митев, не му е тук мястото, но обърни все пак внимание на болднатата част от собственото ти обяснение, съдържаща условието “ако не докажеш”. Но дори тази част не е напълно честна – ти трябваше да докажеш твое собствено твърдение, на базата на което правеше и друго внушение. Та пак ти повтарям – ако не си доказал твърдението си, Митев, ти си клеветник и допълнителното ти внушение също е клеветническо. Защото ти, Митев, си забравил презумпцията за невиновност. От теб се очакваше да дадеш поне един единствен линк за доказателство. Дал ли си го, Митев?                          
Добре е, че поне си дал дата за ориентиране на тези, които се интересуват от истината за случилото се. Толкоз.

Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Simplified Solutions

 

 

    

 
 
Тъй като Симплифайд Солушънс продължаваше да ме обвинява че съм клеветник на базата на нейно тълкувание на написано от мен мнение, аз и отговорих по следния начин:
„Многоуважаема Симплифайд Солушънс, доколкото ми е известно клеветата е подсъдна, клеветникът съответно трябва да носи съдебна отговорност. Ти ме нарече клеветник, съответно трябва да дадеш доказателство в какво кого и кога съм наклеветил. Поставила си ми условие ако не докажа. Не ми се иска да влизам отново в тази дискусия, защото още ми е студено. Все пак ще посоча, че не съм отправял никакво клеветническо твърдение, нито допълнително клеветническо внушение. Затова те призовах да посочиш конкретно мое твърдение (оригинално, не съгласно твое тълкувание) с което да докажеш че съм оклеветил някого. От мен се очаквало да дам поне единствен линк за доказателство. Какво да докажа с този линк? Коя моя теза е недоказана? Кое форумно правило според теб наруших с припомнянето, че съгласно презумпцията за невиновност, след като ме обявяваш за клеветник, ти трябва да посочиш конкретната/ните клевета/и, които съм пуснал във форумното пространство? Консултирай се с юристите във форума ако обичаш. Вярвам,че те ще ти посочат, че не аз трябва да доказвам, че не съм клеветник (както искаш ти), а ти трябва да докажеш, че съм такъв, какъвто си ме нарекла. И се порови в архива да видиш дали има поне един случай в който да съм отправил обидна квалификация към теб или към който и да било от опонентите си.”
Извадих си поука от предишното неочаквано изтриване на част от мое мнение и съхраних  написаното. Малко след това постингът ми беше изтрит и вместо него се появи:

Покажи 30 Януари 2013 17:16

 
***1.6 Спамът и флудът (едносрични и повтарящи се постинги, както и оф-топици) са недопустими.
 
Симплифайд Солушънс продължи спора като цитира извадка от изтрития ми постинг и написа следното:
“Поставила си ми условие ако не докажа.
Доказа ли, Митев?
 
В отговор написах:
Симплифайд Солушънс,
искаш аз да доказвам, че нямам сестра. Това няма да стане. Не съм длъжен по никакъв начин да изпълнявам условието, което си ми поставила. Особено пък когато си ме нарекла с обидна квалификация и поставяш условие аз да оборвам тази квалификация чрез доказателства. Под достоинството ми е.
 
След това констатирах, че повече не мога да публикувам мнения защото съм наказан за 90 (деветдесет) дни.
 
 
Припомням, че възмущението по мой адрес възникна от твърдението ми, че едва ли ще дочакаме сравнение, (което и Панайотис желаеше) на реакциите на предишните управляващяи с реакцията на Борисов.
 
  Панайотис,
на мен също би ми било интересно ако Комарницки направи сравнение как е приемана критиката в неговите карикатури от предшествениците на Борисов и от Борисов. Той не може да няма впечатление за техните реакции. Но едва ли ще дочакаме такова сравнение. (Курсивът е на Симплифайд Солушънс, също и подчертаният текст, който се превърна в ябълката на раздора)
 
До днес изминаха 40 дни от датата на спора. Не забелязах през този период Комарницки да е реагирал и да е публикувал някакво сравнение. Ако не съм пропуснал да регистрирам евентуална негова реакция, това означава, че съмнението ми е било основателно, а не клевета. Съвсем отделен въпрос е как това съмнение бе изтълкувано от Симплифайд Солушънс за да ме нарече клеветник.
 
 
 
Отбелязвам още, че нито постингът на Дон, на който реагира Блъди Мери, нито постингът на Симплифайд Cолушънс бяха изтрити. За санкция да не говорим.
 
Ето за илюстрация още постинги, които не са изтрити, съответно авторите им не са санкционирани.

вила
15 Май 2012 11:38
Мнения: 6,320
От: Bulgaria
niksan
15 Май 2012 10:24Даскалите по челна стойка се навират в правото и… изхождат цвъковщина…Тиквата вика питайте съда де са Каквито са шебеците такива са и обслужващите ги.
   
Туткалчев
28 Фев 2012 20:10
Мнения: 3,636
От: BulgariaСкрий: Име,IP
Така е, Сократе. Появи ли се Митев, разговорът обикновено придобива, ако мога така да се изразя, архитектурата на селски нужник.

 
Туткалчев
20 Фев 2012 13:09
Помоооощ! Табелконосецът пак загрухтя!
 
 
вила
20 Фев 2012 13:17
Табелконосецът пак загрухтя!Нормално е,гладна свинка /политически слъночоглед,де/ за бонуси плаче…
 
 
Don
20 Фев 2012 13:47
А бе ти си като кучето на Павлов, бе. Щом ти споменат за Кунева, у теб потичат табели.
А спри се малко, де.

 
 
Стотици са обидните постинги по мой адрес. Хиляди са обидните постинги по адрес на много участници във форума. Присъстват в коментари почти под всяка публикация във вестника. И санкция за тях няма. Няма санкции и не са изтрити дори простотии по адрес на Сибил като:
 

Джуров14 Юли 2012 09:58

 

говедата ще отпаднът таа година още в Сараево няма да има как да им се изпикаем на главите с поредното августовско е*ане по Европа ..сега ще юлско

Dragoi14 Юли 2012 12:25

 

Доверието в Сибил намалява, както и надеждата, че този форум ще се спаси от Джуровци и няма да се слее със Спорт1

 

mladencho_stoichev14 Юли 2012 12:40

 

Сибил е фенка на зоопорно!

mladencho_stoichev14 Юли 2012 12:46

 

Кат’ чуе за гостилеца мъзгата и теква!
 
 
 
Мисля че няма нужда от повече примери за двойният аршин, с който се мерят и оценяват постингите на различните участници. За повечето участници във форума това би било нещо като да се носят дърва към гората. Всеки знае и би могъл да даде стотици примери.
 
В заключение ще посоча още един аспект на нещата. Струва ми се, че модераторите на форума са възприели линия на предизборно прочистване чрез наказания на членове на форума, които не се вписват в господстващата линия. Аз бях наказан до края на април и фактически няма да мога да участвам в предизборната размяна на мнения в този форум.
Има обаче още колеги, които според мен по същата причина са наказани за още по-дълъг период. Например:
07.02.2013 г.
Алото:
Прякор
Алото
Вид Наказан
Теми 15- Покажи
Мнения 295 – Покажи
Санкционирани мнения 0
Край на последна санкция 2013-06-30 00:00:00

Регистриран на 2012-01-30 16:08:42
E-mail mitiof@abv.bg
Антракс:
Прякор
Anthrax
Вид Наказан
Теми 8- Покажи
Мнения 146 – Покажи
Санкционирани мнения 0
Край на последна санкция 2013-06-30 00:00:00

Регистриран на 2013-01-05 02:54:09
E-mail vladolya@abv.bg
 
Преместихго
Прякор
преместихго
Вид Наказан
Теми 1- Покажи
Мнения 387 – Покажи
Санкционирани мнения 0
Край на последна санкция 2013-06-30 23:00:00
Регистриран на 2012-01-14 14:34:43
 
 

Минувача
Прякор
Минувача
Вид Наказан
Теми 6- Покажи
Мнения 171 – Покажи
Санкционирани мнения 0
Край на последна санкция 2013-06-30 00:00:00
Регистриран на 2013-01-07 16:47:08
 
 
 
 
p-k Lukash
Вид Наказан
Теми 0- Покажи
Мнения 283 – Покажи
Санкционирани мнения 3
Край на последна санкция 2014-01-31 00:00:00
Регистриран на 2003-01-07 11:48:31
 
 
 
The Spy
Прякор
The Spy
Вид Наказан
Теми 360- Покажи
Мнения 7398 – Покажи
Санкционирани мнения 33
Край на последна санкция 2014-01-31 23:19:20
Регистриран на 2006-02-24 16:30:57
 
Breitling
Прякор
Breitling
Вид Наказан
Теми 177- Покажи
Мнения 2689 – Покажи
Санкционирани мнения 0
Край на последна санкция 2013-04-09 00:00:00
Регистриран на 2012-03-11 21:40:17
 
 
Бармалей
Прякор
Бармалей
Вид Наказан
Теми 32- Покажи
Мнения 8971 – Покажи
Санкционирани мнения 19
Край на последна санкция 2013-04-15 20:07:16
Регистриран на 2007-06-09 11:23:16
        zzz07
Прякор
zzz07
Вид Наказан
Теми 5- Покажи
Мнения 394 – Покажи
Санкционирани мнения 0
Край на последна санкция 2013-06-13 03:00:00
Регистриран на 2010-11-11 08:33:48
 
Шмендо Капелев
Прякор
Шмендо Капелев
Вид Наказан
Теми 22- Покажи
Мнения 674 – Покажи
Санкционирани мнения 0
Край на последна санкция 2013-05-31 20:00:00
 
Ева Ева        
                          

Прякор evaeva
Вид Наказан
Теми 0- Покажи
Мнения 6 – Покажи
Санкционирани мнения 0
Край на последна санкция 2014-01-31 00:00:00
Регистриран на 2013-01-17 08:21:59

 
 
Софето
 
 

Прякор sofeto
Вид Наказан
Теми 22- Покажи
Мнения 751 – Покажи
Санкционирани мнения 8
Край на последна санкция 2013-06-30 00:00:00
Регистриран на 2006-12-07 10:16:56
E-mail spetrov@web.de

 
 
Наказанията за провинили се представители на „правилната линия” във форума в огромното болшинство от случаите са за много по-кратки периоди. А както се вижда от дадените по-горе примери с обидни постинги, някои „правоверни” форумци са практически недосегаеми.  За вулгарният език в много от постингите не ми се коментира. Много е тъжно ако това е „най-великият“ форум в България, както някои участници в него го характеризират.
Оставам с впечатление че след чувствителното увеличение на публикуваните тенденциозни, политически пристрастни и в значителна степен необективни статии на страниците на вестник СЕГА, следващата стъпка е форумът да бъде прочистен от политически „неблагонадеждни” участници. Много ще се радвам ако се окаже, че впечатлението ми е погрешно.
Димитър Митев