Политическа патология и правен нихилизъм

„Кажи ми, кажи, бедний народе,
кой те в таз рабска люлка люлее?“
Христо Ботев, Елегия.

ПОЛИТИЧЕСКА ПАТОЛОГИЯ И ПРАВЕН НИХИЛИЗЪМ
(спомени за една история за която политиците старателно мълчат)

В последните 30 години едва ли има по-атакувана партия от ГЕРБ и по-атакуван политик от нейния лидер. Много докторски дисертации може да се направят на базата на изобилието от твърдения за „престъпния характер на режима“, за „авторитарния“ стил на управление, за „погазването на закона“ при управлението на Борисов, за задкулисието му, за „чекмеджетата“ му с пари и златни кюлчета, за къща в Барселона и т.н. и т.н.
На този фон се очертава явна дискриминация по адрес на БСП, ДПС, НДСВ, Демократична България, ОДС, Изправи се мутри вън, Има такъв народ и други участници в политическия живот. Защото практически остават забравени техни съществени постижения, с които България определено може да се гордее не само в рамките на Европейския съюз, но и в световен мащаб. Авторите на тези постижения проявяват скромност и мълчат за тях. А е добре особено онези граждани, които са под четиридесет годишна възраст да бъдат запознати с тези постижения на въпросните политически субекти за да ги възнаградят при предстоящото гласуване на 11 юли на извънредните избори.
На 25 юни 2021 г. в предаването „Лице в лице“ при Цветанка Ризова бившият премиер Иван Костов четири пъти подчерта необходимостта от „върховенство на закона“. Той обаче скромно премълча приноса на неговото правителство в борбата за постигането на тази цел, която по принцип се приема практически от всеки български гражданин, особено когато не става дума самия той да спазва закона.
Младите граждани на България няма как да знаят, а онези в зряла и по-зряла възраст успешно са забравили мъдрото решение на Костовото правителство да приеме през 2000 г. Наредба І – 45 на МВР. С тази Наредба „демократично“ бе разпоредено на българските граждани по график до 2006 г. да сменят регистрационните табели на автомобилите си. С цел на тези табели над обозначението БГ да се постави българския трикольор съгласно нов стандарт. При наличието на тази благородна цел естествено бе върховенството на закона да бъде забравено и да не се вземе предвид записаното в Закона за движение по пътищата че регистрационните табели и регистрацията на автомобилите са безсрочни. И правителството на Костов успешно пропусна да спази върховенството на закона. Целта оправдава средствата и табелите бяха определени за срочни с график за смяната им в периода от 2000 до 2006-та година. След приемането на цитираната наредба милионите български собственици на регистрирани съгласно закона за движението по пътищата автомобили според правителството се оказаха в положението на нарушители. Така съвсем логично, в интерес на народа, отделните граждани бяха заплашени от глоби и спиране на превозните средства от движение ако не се подчинят на Наредбата и не бракуват или не регистрират повторно автомобилите с нови номера в съответствие с Наредбата.
Правителството на Командира Костов обаче падна от власт и не можа да изпълни до край своето благородно намерение да защити  напълно интересите на народа чрез смяната на регистрационните номера и повторна регистрация на всички автомобили, включително държавните и ведомствените.
На власт дойде правителството на публично обявения за „носител на европейските ценности“ Симеон Сакскобурготски в коалиция с ДПС. Той бе зает с уреждането на свои имуществени претенции към България, към която предварително бе заявил, че няма претенции. Неговото правителство не обърна нужното внимание на смяната на номерата на автомобилите, времето течеше, а смяната почти не вървеше и хората в много случаи изобщо не знаеха за това, че властта мисли за защита на техните интереси чрез повторното регистриране на законно регистрираните им автомобили.
В тази ситуация през 2005 г. дойде на власт правителството на тройната коалиция начело със Сергей Станишев. Трите последователни наводнения в България през лятото и есента на същата година и щетите, нанесени от тях на множество български граждани естествено не можеха да бъдат пречка за ентусиазма на министърката по европейските въпроси Меглена Кунева и министъра на финансите доцент Пламен Орешарски и те предложиха на правителството срокът за изпълнение на Наредба І – 45 да бъде съкратен – не до края на 2006 г., а до 31 март 2006 г. Забележително в случая е трогателното политическо единство между десните от ОДС на Костов, левите от БСП на Станишев, носителите на европейските ценности от НДСВ на Симеон Сакскобурготски и Движението не за какво да е, а за права и свободи.
Правителството на Сергей Станишев одобри направеното от Меглена Кунева и Пламен Орешарски предложение за съкращаване на срока. С наредбата бе предвидено да се спират от движение автомобилите със стари номера, с което „в съответствие“ с юридическите правила бе дописан законът за движение по пътищата, който не предвижда спиране от движение на автомобили със стари регистрационни табели. И съвсем организирано, с ефективните действия на полицаите от КАТ (органите на КАТ в никакъв случай не бяха използвани като „бухалка“) и медиите, “без никакъв хаос”, съвсем редовно се заформиха опашки на които кандидатите за смяна на номерата чакаха по 3-4 денонощия. (На такава опашка пред КАТ Карнобат, незабелязан от повечето медии, след тридневно чакане шофьор почина след получен инфаркт непосредствено преди поставянето на новите табели на автомобила му.) Този резултат бе напълно в интерес на гражданите, както изисква клетвата, която министрите бяха положили. А уважението към гражданите бе допълнено с изискване те доброволно да подават молба до КАТ с искане да им бъдат пререгистрирани автомобилите.
Разбира се, както обикновено се случва, имаше и „саботьори“. Един от тях беше депутатът Минчо Христов, който още в началото на м. януари 2006 г. внесе в НС предложение да бъде премахнат задължителният краен срок за смяната на номерата за да бъдат избегнати опашките пред пунктовете на КАТ. Не да бъде отменена наредбата. (По непонятни за мен причини сега Минчо Христов е в листата на БСП за предстоящите на 11 юли избори). С „минимално“ забавяне от два месеца, на 16-ти март 2006 г. Народното събрание благоволи да разгледа предложението на въпросния независим депутат и без да се страхува, че ще бъде счетено за „гумен печат“ на правителството, отхвърли предложението. За отхвърлянето гласуваха депутатите от БСП, НДСВ и ДПС, а депутатите от партия Атака не взеха участие в гласуването и така осигуриха минимално мнозинство в полза на отхвърлянето на предложението за удължаване на срока. Но трябва справедливо да се отбележи, че срокът за извършване смяната на номерата все пак милостиво бе удължен до 31 май.А след това бе официално обявено, че от 1.10.2006 г., в „пълно съответствие“ със Закона за движение по пътищата (чл. 140 (1)) СЛУЖЕБНО се спират от движение 1 200 000 (един милион и двеста хиляди) автомобила заради старите им регистрационни табели. Жалко че в книгата на Гинес не записват рекорди по този показател, България щеше да бъде с безспорен и недостижим рекорд.
Особено заслуга за решението на парламента от 16.03. 2006 г. за отхвърляне предложението на Минчо Христов има председателят на правната комисия в тогавашния парламент професор Янаки Стоилов, днес министър на правосъдието в служебното правителство на президента Румен Радев. Явно убеден, че повторното регистриране на всички автомобили в страната е в интерес на народа, той като докладчик от името на правната комисия на НС избягна да се занимава с досадни подробности от рода на тези, че се изпълнява наредба, която противоречи на член 141 от Закона за движение по пътищата и е в нарушение на приетия непосредствено преди актуализирането на Наредбата Закон за стандартизацията. С назначаването му за служебен министър на правосъдието днес президентът Румен Радев отдаде „заслужено“ признание за неговата позиция при обсъждане предложението на Минчо Христов.
Като става дума за успех на България не може да се отмине и постижението на премиера Сергей Станишев като теоретик. В излъчено на 15 март 2006 г. по БНТ негово интервю с четири избрани журналисти от българските медии, на въпрос за смяната на номерата на автомобилите и опашките пред КАТ, зададен му от Петьо Цеков, журналист от вестник Сега, Станишев заяви: “Първо трябва да върнем лентата малко назад. Държавата дълго време не си е вършила работата и не е сменяла номерата на автомобилите с регистрация от преди ……“. С тази своя критика към българската държава той внесе съществен принос в теорията за държавното управление, нещо което петнадесет години по-късно все още не е по силите на министър-председателите от цял свят и никой не се е издигнал до неговото ниво относно работата на държавата да сменя номерата на автомобилите.
Спазвайки клетвата си като министър-председател в действията си да се ръководи от интересите на народа, той „справедливо“ заяви, че срокът за смяната на номерата не е редно да се удължава, защото това „няма да бъде почтено“ спрямо тези, които вече са си направили труда и са чакали на опашките. Този „забележителен“ критерий за почтеност заслужава да бъде уважен и пропагандиран. Отчитайки „правилността“ на тези негови позиции от въпросното интервю, нито един депутат юрист от БСП (Мая Манолова, Корнелия Нинова, Янаки Стоилов, Михаил Миков, Любен Корнезов и др.) не си позволи да счете избраният без нито един ден трудов стаж за министър-председател за некомпетентен и за първообраз на „калинките“ в държавните органи за управление. Тук трябва специално да се отбележи мълчанието за повторната регистрация на сегашната вицепрезидентка и кандидатка за същата длъжност при предстоящите президентски избори Илиана Йотова. Като член на Комисията за вътрешен пазар и защита на потребителите (IMCO) и на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в Европейския парламент по време на първия си мандат като евродепутат (2007 – 2009 г.) тя пропусна да похвали БСП и коалицията за защитата на правата и интересите на българските граждани чрез смяната на номерата и повторната регистрация на автомобилите в България. Независимо от нейния пропуск Станишев „заслужено“ бе възнаграден и избран за председател на представящата се за лява Партия на европейските социалисти.
Същевременно съавторката на предложението за съкращаване на срока за смяната на номерата на автомобилите Меглена Кунева през 2007 – 2009 г. стана първият български еврокомисар с ресор не какво да е, а защита на правата на потребителите в първия състав на Европейската комисия под председателството на Жозе Мануел Барозу. ((В момента учредената от нея партия „България на гражданите“ е в редиците на коалиция „изправи се мутри вън“). Вторият съавтор на предложението за съкращаване на срока, министърът на финансите Пламен Орешарски през 2013 г. бе избран за министър председател на България. Както се казва дърпащите конците дадоха „всекиму своето“. А информацията за начина на разпореждане с приходите от смяната на номерата беше засекретена. Все пак не е нужно гражданите да се глезят с такива данни след като правата и интересите им бяха „защитени“.
И така, в резултат на усилието на правителството на С. Станишев България постигна невероятен успех и стана единствена страна не в ЕС, а в целия свят с повторна регистрация на всички автомобили. За загубите, нанесени на населението и икономиката виж http://mitev.eu/?p=41 .

Тук е уместно да се подчертае творческият принос на БСП и коалиция към европейското право. Приетият през 1998 г. Регламент 2411 на ЕС предвижда при първа регистрация на автомобил да се дават регистрационни табели с националните символи и дванадесетте звезди. Така с течение на времето се предвижда постепенно да се уеднаквят по този белег регистрационните табели в държавите членки на ЕС. Като се има предвид желанието на страната ни да бъде приета в ЕС, правителството на Станишев реши да не си играе на дребно и подкрепи започната от правителството на Костов „в интерес на народа“ тотална пререгистрация на всички автомобили.
Съществен момент беше обстоятелството, че това решение за тотална пререгистрация бе представено като изискване на ЕС и като условие за приемането на РБ в съюза. Тази неистина (не ми се иска да употребя груби думи като нагла лъжа) бе лансирана от управляващите и медиите. Косвено това внушаваше дори и Минчо Христов с предложението си крайният срок за смяната на табелите да бъде запазен само за автомобилите, които ще пътуват в чужбина. Достоен принос в тази насока имаше Меглена Кунева, днес скромно присъстваща в Демократична България. А заместник-министърът на вътрешните работи Камен Пенков дори написа в „24 часа“ че България коректно е изпълнила решението на ЕС за регистрацията на автомобилите. В цитираното по-горе пленарно парламентарно заседание от 16-ти март единствено бившият премиер Филип Димитров посочи, че няма изискване на ЕС за повторна регистрация на автомобилите. Гласът му обаче остана глас в пустиня.
Днес най-малко 90% от всички българи, собственици на автомобили, пререгистрирани в изпълнение на Наредба І – 45 на МВР отговарят убедено, че смяната на номерата е била по изискване на ЕС. Това несъмнено е заслуга не само на политиците от тогавашния политически елит, но и на медиите, които утвърждаваха тази безсрамна, нагла лъжа.
В тази връзка забележително е мълчанието на Шоуто на Слави Трифонов. Съобразявайки се със ЗДвП аз не пререгистрирах микробуса си. Два пъти ми бяха съставени актове от КАТ за управление на автомобила със стари табели. Първо в Габрово. Обжалвах пред началника на полицията, но той потвърди Акта, издаде принудителна административна мярка (ПАМ) за спиране от движение на автомобила и ми наложи глоба от 20 лв.(по това време медиите плашеха собствениците с глоби по 500 лева). Габровския районен съд отмени наложените ми санкции. Полицаи от Карлово не проявиха интерес към съдебното решение и повторно ми съставиха акт с обещание, че „този път няма да ти се размине“. Последва повторна глоба, повторна ПАМ и повторна отмяна на санкциите от Карловския районен съд. Писах на всички сценаристи че предвид голямата зрителска аудитория на шоуто, желая да получа възможност да разкажа за това и да посоча истината от екрана на предаването за тази срамна гавра с народа на България, но отговор изобщо не получих. http://mitev.eu/?p=4959. Днес те са претенденти за морални съдници на властта. Да, има такъв народ, който бе заставен с медиен, полицейски и политически натиск и с лъжи да регистрира повторно автомобилите си на тройна цена в сравнение с цената за първа регистрация на автомобил в Германия. Но за този народ те гробно мълчаха и продължават да мълчат.
За съжаление не са само те. По въпроса за изпълнението на Наредба І – 45, с която се коригира и дописва закон и с изпълнението на която се създадоха идеални корупционни условия „наши“ фирми да пререгистрират без чакане на опашка пред КАТ срещу 50 – 200 лева, мълчаха и мълчат Арман Бабикян, адвокат Хаджигенов, Мая Манолова и Татяна Дончева от Изправи се мутри вън, лидерите на Демократична България генерал Атанас Атанасов и Христо Иванов, старото и сегашното ръководство на БСП, мълчи президентът Румен Радев. Не успях да открия мнение относно кампанията за изпълнение на Наредбата за смяната на номерата от директора на Националната следствена служба, а от 2001 г. член на правната комисия и заместник председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в 39-то Народно събрание, след това заместник –министър на правосъдието, днес напорист служебен министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Мълчаха и мълчат мълчат правозащитните организации и НПО-та. По тази тема табу мълчаха и мълчат гласовитите борци срещу корупцията, които сега са претенденти за властта, за промяна, за възстановяване на държавността, за изчегъртване и т.н. и т.н.
Ако тези хора дойдат на власт и съставят правителство, силно се съмнявам че ще постигнат поврат относно върховенството на закона. Защото те не реагираха на погазването на ЗДвП и Закона за стандартизацията (въвеждайки обратно действие във времето на нов стандарт на регистрационните табели). Защото бяха изпълнени с гробно мълчание когато населението бе манипулирано с наглата лъжа, че описаната по-горе кампания е по изискване на Европейския съюз. Защото такова бе разбирането им за уважение към българските граждани и за върховенство на закона.
В нормални политически условия, с развито гражданско общество и правова държава, логично би било всички политически субекти, които не реагираха на описаното погазване на закона и правителствена злоупотреба с власт да понесат тежки санкции от страна избирателите при следващите избори. Нищо подобно не се случи и не се случва вече 13 години от приключването тази единствена в света позорна кампания. България извоюва почетното първо и единствено място в света с два пъти регистрирани автомобили. А българските избиратели, участващи в изборите, гласуват за групиралите се в различни политически котерии борци с корупцията и за върховенство на закона, за промяна, в модела, за изчегъртване, за „обезкалинчване“(понятие използвано от Атанас Атанасов) и т.н. и т.н. Днес около 1 милион от повторно регистрираните автомобили са без звездичките на ЕС на регистрационните си табели. ГЕРБ през това време не вършеше „работата на държавата“ и няма да се изненадам, пепел ми на езика, ако при спечелване на изборите от тези котерии, някой от ръководителите на тези „партии на промяната“ няма да се сети за уникалната критика на Станишев по адрес на държавата че не си е вършила работата и започне отново да я върши .
В условията на политическа патология, правен нихилизъм и „дълбоко уважение към правата на човека“ , господстващи в България, това за мен не би било изненада. Заинтересовани да „защитят интересите на българските граждани“ чрез поредна смяна на номерата за да се поставят звездичките на ЕС биха се намерили. И хора, готови да си преклонят главата пред нова гавра със закона, положително биха се намерили.

03.07.2021 г.

х

х х

Президентът Румен Радев назначи за втори път като служебни министри на правосъдието Янаки Стоилов и на вътрешните работи Бойко Рашков, които в качеството им съответно на председател и заместник председател на парламентарната комисия по правни въпроси в 40-то народно събрание отказаха да забележат, че с Наредба І – 45 се нарушава закон. Отказаха да забележат и наглата лъжа на правителството на Станишев, че пререгистрацията на законно регистрирани автомобили е изискване на ЕС. За Янаки Стоилов президентът получи и регистриран в президентската канцелария конкретен сигнал по този повод https://czsrv1.mitev.eu/?p=4900, но изглежда му е по-удобно да се крие зад папките в чекмеджетата на неговата президентска администрация и да не отговаря.

(Последният пасаж е добавен на 25 октомври 2021 г.)

Leave a Reply