Archive for декември, 2011

За отношението на медиите към властта на ГЕРБ

петък, декември 9th, 2011

                     За  отношението на медиите към властта на ГЕРБ
На 4.12.2011г. публикувах във форума на в-к Сега  следното мнение по повод на посочения цитат:
„ Не ми ли се измъквате в момента, за да избегнете въпроса за Корпоративна търговска банка (КТБ) и финансирането на медиите на Делян Пеевски?
Я аз пак да попитам. Кои са медиите на Делян Пеевски? Питам съвсем сериозно. Защото медиите, които са в моето полезрение, са предимно с антиГЕРБ ориентация. Като гледам и слушам, нито „Сега“ спада към бойкофилите, нито Шоуто на Слави в БТв, нито Волгин в програма Хоризонт, нито „Нещо повече“ пак по Хоризонт, нито „Галерия“, нито „Дума“, нито „СКАТ“, нито „Атака“ и т.н. Питах един път ама отговор не получих. Затова питам втори път – какъв е тиражът на всичките медии на Пеевски (не ги чета, не знам кои са) и колко е общият им тираж в съпоставка с броя на зрителите на Шоуто на Слави, което не пропуска нито един ден за атака на сегашното правителство?
ПП.
И как си представят медийния пазар в страната тези, на които медийната група на Пеевски не се харесва? Всичко да бъде по модела на СКАТ, Волгин, Слави Трифонов и да няма никакъв Бареков? Ми какво ще атакувате тогава? Няма ли да ви бъде скучно ако от всички медии се задава само едно Долуууууу?
А за медиите, които спадат към групата на Пееевски питам съвсем сериозно. Да видя мама Ирен какво влияние му е осигурила.”

Поради липса на време  не проследих реакциите на колегите от форума в същия ден.  Случайно се върнах към тази статия пет дни по-късно и констатирах, че  мнението ми е предизвикало доста широк отзвук.Отговарям на всички като моля за извинение заради закъснението на отговора ми.
                                                    –––-
 Първи е реагирал Кривчо:
„Я аз пак да попитам. Кои са медиите на Делян Пеевски? Питам съвсем сериозно. Защото медиите, които са в моето полезрение, са предимно с антиГЕРБ ориентация.
Mitev, ти изброяваш отделни предавания а не медии.Въпроса е, че всички който четкат Бойко и политиката му се финансират от кабинета.Било чрез реклама , платена от държавата.Било чрез отпускане на нисколихвени заеми от банки в които държавата си държи парите.И въпроса не е толкова в медиите, защото най-лесно е да превключиш канала, спреш радиото или некупиш весник.Въпроса е в разпространението на пресата.Пеевски и Мадам Ирен държат 80% от разпространителската мрежа в страната.Познай кои вестници стигат до сергиите в страната?Въпроса е че всичко това се прави с държавни пари от Кооперативна банка на Василев.”
Кривчо,
Изброявам както предавания, така и медии. Или считаш, че в-к Сега, в-к Галерия, в-к Дума, ТВ СКАТ, в-к Атака не са медии?
Твърдението ти, че всички, които четкат Бойко се финансират от кабинета, за мен си е просто твърдение докато не поднесеш конкретни доказателства. По твоята логика следвва да приема, че медиите и предаванията, които са критични към ГЕРБ и Борисов, са били финансирани, особено преди идването на Борисов на власт, от правителството на Тройната. Теоретично погледнато е възможно както да си прав, така и да не си. За това са нужни доказателства, докато ги няма твърденията си остават твърдения и не са чужди на целенасочена манипулативност.
Що се отнася до разпространителската мрежа, аз като минавам край продавачи на вестници обикновено виждам  пълен сортимент  от тях. Но е възможно да попадам винаги на 20 % от разпространителите. И нито един път да не съм улучил  разпространители, които не допускат на сергиите си  критични към ББ вестници.
                                                        ––––––
След това се е изказал Капитан Немо:
„Митев, душа, да не мислиш, че Прасчо ще ти предостави списък на притежаваните медии и процента собственост? Че нали го гонят от КЗК, че притежава 80 (!!!)% от българския пазар – да не е луд? Все едно некой олигарх да си предостави на данъчните реалната си собственост и паричните потоци…
Иначе – мога да ти цитирам Дачков:
[Какво притежава групировката
***
Според Дачков медиите, които притежава групата на Пеевски, са ТВ 7, Би Би Ти, „Уикенд“, „Телеграф“, „Монитор“, „Политика“, търновския вестник „Борба“, вестниците „Шоу“, „Шок“ и „Контра“, „Всеки ден“, сайтовете „Всеки ден“, „Блиц“ и редица радиостанции, закупени по друга схема. Имало сериозни основания да се смята, че зад скорошната продажба на вестник „Стандарт“ стои пак Пеевски. Негови са и разпространителските мрежи „Варна прес“, „Сенатор“, „Оларт“, „Преса“ ООД, „Куриер“ – Пловдив, „Жак прес“, „Бургас прес“ и др. малки фирми, което прави 80% от пазара на разпространението/quote]
Ходи и провери, ако ти се занимава все още с вятърни мелници… ” „
Капитане,
Благодаря за препратката към Дачков. Приемам я за сведение без да съм убеден, че той е обективен и безпристрастен в преценката си. Съдейки по това, което до този момент съм чел и чул от него.
                                                        –––––
После следва Вила с присъщите за начина на писането му простотии.
„журналистите са малодушни
Ето ги и храбрите, според бабуина и…табелите ” (тук следват три емотикона с целуване на задник)
Мнението му оставям без коментар.
                                         –––––
Следва мнение от Попангелов:
„Митев, „Прас прес“ – медиите, с лице за пред хората Дилян Пеевски, са разбираемо леко в сянка относно собствеността си.
Мога да ти споделя това, което ми казват мои приятели журналисти, горе-долу това се твърди и в публичното пространство от в-к „24 часа“, „Гласове“ и други опоненти на Пеевски:
Негова собственост са: ТВ 7, Би Би Ти, „Уикенд“, „Телеграф“, „Монитор“, „Политика“, търновския вестник „Борба“, вестниците „Шоу“(50%), „Шок“ и „Контра“, „Всеки ден“, сайтовете „Всеки ден“, „Блиц“ и редица радиостанции. Зад 50% от собствеността „Стандарт“ стои пак Пеевски. Негови са и разпространителските мрежи „Варна прес“, „Сенатор“, „Оларт“, „Преса“ ООД, „Куриер“ – Пловдив, „Жак прес“, „Бургас прес“ и др. малки фирми, което прави 80% от пазара на разпространението.
Със сигурност съвсем открито негови са „Монитор“, „Телеграф“, „Политика“, „Борба“, „Уикенд“, ТВ 7 и Би Би Ти.”
Попангелов,
На мен ми се струва, че почти всички медии са леко, пък дори и тежко в сянка относно собствеността си0. Но ти благодаря, че към изброените от мен в моето мнение медии, критични към ГЕРБ и Борисов си добавил  „24 часа” и „Гласове”.  Предполагам че оценката ти за тях е  правдива.
И ти изброяваш разпространителски мрежи. Би било добре да посочиш кои разпространителски мрежи не са на Пеевски. Ей така, за пълнота на информацията.
                                                   ––––––
Хийт само ме е цитирал, без да се обръща поименно към мен:
„Я аз пак да попитам. Кои са медиите на Делян Пеевски? Питам съвсем сериозно. Защото медиите, които са в моето полезрение, са предимно с антиГЕРБ ориентация.
Съвсем правилно тези „медии“ не са в полезрението на всеки човек с каквото и да е образование. ( ). Опитите за четене, гледане или слушане на тези неща пораждат незабавно желание за повръщане и миене със силни препарати на всичко което се е докосвало до тях.”
Хийте,
 с горното разпалваш любопитството ми да надникна в „медиите” от които получаваш незабавно желание за повръщане (макар че мисля, че никой не повръща по желание, а по принуда, заради конкретни обстоятелства). Да видя дали стомахът и психиката ми са здрави.
                                          –––––
Въпреки че не е пряко адресирано към мнение, заслужава да бъде отбелязано и мнението на форумната колежка Вестник Дума:
„Хайде СЕГА. Ми и ние сме пускали ако не положителни, то неутрални информации за Борисов. И нас ли е купил? Да не казвам, че – ако е вярно – твърдението за 80% собственост говори твърде зле за морала на журналистите. Щото в тия – 80% – работят журналисти. Нали? На някои много им се ще всички други други да са омазани, а само те – в бяло. Да, ама не.”
                                                        –––––––
Съгласен съм с мнението на четириногия приятел Бийгъл:
„ Това интервю е повърхностен коментар по темата за ролята на медиите в политическия ни процес . Факт е , че в най-позитивния си вариант , те само пренасят „картината“”
                                                         ––––––––-
Колегата Комар е написал доста дълго мнение.
„Митев,
Сегашният безсрамен и нагъл до наивност премиер, просто ни демонстрира как медиите като средство за влияние – политическо и икономическо, се „наследяват“, едва ли не по заслуга, от всяка следваща власт. Впрочем, в неговия случай медиите му бяха „връчени“ доста преди да дойде на власт… Ако се проследи биографията на отличника банкер, финансирал с държавни пари експанзията на т.н. „Нова българска медийна група“, ще се види, че той добре се е разбирал с ключови фигури от доста поредни български правителства. Впрочем и конкуренцията, в лицето на „Медийна група България Холдинг“ (Труд, 24 часа и новият жълт „България днес“ , не по-малко усърдно работи в полза на управляващите. Като тираж двете „медийни групи“ вероятно доминират тотално вестникарския пазар. При това народът явно чете най-вече по-жълтите им издания. Всички телевизии с национален обхват вършат останалата обслужваща дейност. Едно развлекателно предаване, като това на слави трифонов, което редовно се бъзика, но достатъчно примитивно, с премиера, е само за цвят и видимост на „многообразието“ на гледни точки. Всички сериозни предавания (ако изобщо останаха такива) са абсолютно контролирани. Не случайно тази власт дава за пропаганда и медиен комфорт повече пари (държавната субсидия за БНТ), отколкото за цялата академична наука…
Я виж как точно си го е казал в интервюто родителят пеевски:
Натиснете тук
– Защо толкова дълго време държавните пари не се местят от Корпоративна търговска банка?
– Има кръгове, които упражняват контрол, и за тях е без значение коя партия управлява. Те имат механизмите да оказват такова влияние, че смяната на властта да не влияе върху някакви територии и да няма промяна. Затова разплащателните сметки на държавата стоят толкова дълго време в КТБ. Не случайно след толкова обвинения за корумпираност към предишното правителство на тройната коалиция Бойко Борисов не премести сметките от тази банка. Това е доказателство, че той е свободен в своите решения в някакви не много широки граници.
– Доколко са близки Бойко Борисов и Делян Пеевски?
– Те имат общи интереси. Могат в даден момент да имат общо политическо поведение, но колко ще продължи този период , диктуват личните им интереси и пръстенът от икономически среди, на които те извършват сервизни услуги.
– Прокарва ли Делян Пеевски интересите на премиера Бойко Борисов чрез Корпоративна търговска банка?
– По-скоро Делян Пеевски и Бойко Борисов прокарват нечии други интереси. Те нямат напълно независими собствени интереси. В зависимост от това колко успешно обслужват чуждите интереси получават дължимото. Те не са самостоятелни играчи.
– Но играят заедно.
– Не точно, защото те в определен момент изпълняват сервизни услуги. Нито Борисов, нито Делян Пеевски разполагат с ресурси от стотици, да не говорим милиарди, така че не биха могли да бъдат голяма икономическа тежест. Делян просто управлява една медийна групировка, която създава благоприятна психологическа атмосфера за определени икономически операции. В неговите медии се реализира манипулация на масовото съзнание. Това се показа преди и след парламентарните избори, когато първо линията беше много нападателна срещу Борисов, а след това всичко се смени. Обяснимо е и защо сега не се отразяват протестите по един обективен начин.”
То съдържа твърдения от много различно естество, върху които може да се напише ако не дисертация, то поне дипломна работа.
Тук ще отбележа само това, което е споменал за това, че всяка следваща власт наследява медии, които са обслужвали предишната власт. Той е свел опонентите на Борисов само до Слави Трифонов и шоуто му, което е доста несправедливо например по отношение на вестника, в чиито форум пишем.
                                  ––––––
Васик
ме пита:
„Митев,
може ли да ми отговориш на елементарния въпрос: Ти лично от кои медии разбра за „снимката“ на Кунева с Илия Павлов?”
Васик,
очевидно  ме питаш по повод на публикувания в блога ми материал от някогашния депутат от СДС  Христо Марков за Меглена Кунева. Влязох в блога си и видях, че не съм посочил източника, което е моя грешка. Ще се опитам да я поправя. Доколкото си спомням, някой в този форум беше дал линк към въпросната статия и аз я публикувах под второти си писмо до Кунева в отговор на писмото, което получих от нея.
                                       –––––––
Муктадасакскобургидиотски пестеливо е пуснал само цитат от мнението на Кривчо и го е подкрепил с два емотикона:
„Mitev, ти изброяваш отделни предавания а не медии.

                                        –––––––
Васик се включва втори път в полемиката като  язвително е написал само:
„Митев,
ти как си завършил висше и си бил университетски преподавател, при положение че си неспособен сам да търсиш и анализираш информация? За мен отговорът е ясен.”
Васик, за да бъда в тон с теб ще ти отговоря – с купена диплома и с връзки. Поради което съм неспособен сам да търся и анализирам информация, както правилно си забелязал. Това обаче нямаше значение докато родителите ми бяха членове на ЦК на БКП.  Доволен ли си?
                                           –––––––
Диего Симеоне 14 се е опитал да се пребори с наивността ми:
„Боже, колко бил наивен Митев– изброява ми медии с ограничен тираж, направо нелегални, добре че е интернет…
Какво имаме до НЕГО- битиви, нова тв, бнт- а да, Митев обяснява, колко БНР не му се кланяли. Еми пич, те за това им орязаха бюджета със 7 милиона за 2012-та. Макар финансовото им състояние да е добро, разбирай вместили са се в бюджета, не са разходвали над това което им е дадено. За разлика от бнт, които са щедро спонсорирани от държавата и те трупат дългове в милиони, напук на дянковите принципи- който харчи, очевадно пак получава, стига да слушка.
До тук с националните, време е за вестниците. „Труд“, 24 часа, Стандарт, Монитор, Телеграф- това са тия дето се борят за официози- борбата е жестока. Таблоидните парцаляци всекидневници Нова България и Всеки ден, плюс майките седмичници като Уикенд. О да, Бюреков с Тв 7 …. но той си е патологичен случай.
Та така на фронта на свободното слово, г-н Митев
  „
Диего Симеоне 14,
Благодаря за опита ти да ми отвориш очите, но наивността ми е хронична и нелечима.
                                                 –––––––
Единственон Фърст 2 се е изказал в подкрепа на питането, което отправих и което стана повод за  активната полемика.

И аз като Митев ще попитам кои са аджеба прословутите медии дето не критикуват Борисов. Където и да включиш радио, телевизия или да прочетеш весник, всичко псува Борисов, управлението и министрите. Даже си правят ташак с него че ще го избират за майка на годината. А преди това ще го избират за футболист на годината. А че журналистите са мерзавци, това всеки го вижда. Нека сами да се оправят. Баш ме е брига за продажните журналисти, при това бездарни.”
 Благодаря, Фърст 2.
                                          ––––––––
Въпреки че мнението на Параграф 39 не е ангажирано пряко в спора по темата, която повдигнах, заслужава да бъде припомнено тук, тъй като по мое мнение е вярно 
„“Всяко Право, ако не е съпроводено с Възможност за реализирането му, е куха фраза(била тя и „демократична“ !“/§39/
Все едно всеки да има Право да стъпи на Луната- но там ще стъпят само тези, които си имат ракети или имат пари да платят за пасажерско място в ракети!
Това важи с пълна сила и за Правото на Свобода на словото! Защото, Свободата на словото НЕ е само правото на човек да има лично мнение, но и да го разпространява свободно! Защото Правото на Свобода на словото НЕ е само правото на човек да „търси и получава“ Информация, но и да я разпространява свободно!
Освен това, Право на Свобода на словото има всеки български Гражданин, а не само имащите собствени медии или работещите в и за медии български Граждани! А българските Граждани, които нямат собствени медии и не работят в или за медии НЕ могат да ползват своето Право на Свобода на словото в размер и вид, каквито ползват българските Граждани, имащи собствени медии или работещи в и за медии! Ерго, едните български Граждани са НЕравнопоставени спрямо другите по отношение Възможността да реализират Правото си на Свобода на словото! И така в Информационното пространство преобладава и ГОСПОДСТВА Правото на Свобода на словото на абсолютно ограничен брой български Граждани, но тъкмо те МАСОВО пълнят с Информация МАСОВОТО Информационното Пространство- разбира се, с „подходяща“ и отговаряща на интересите им Информация! Впрочем, по-вредна за Обществото и Мнозинството е ПОДБРАНАТА и масово разпространявана чрез медиите Информация, отколкото невярната такава– а най-вредна е подбраната и масово разпространена, чрез масовите медии, невярна Информация!
Така че, Б. Борисов НЕ е прав, че „собствениците на медии нарушават Свободата на словото“- те просто се възползват, в свой интерес, от Правото си, но и от Възможността, която те имат( а Гражданите нямат!), да подбират и разпространяват масово Информация! Отделно стои въпросът и проблемът, че собственици на медии са само хора с много пари(според някои, по този критерий, те са хора от „Висшата Класа“ , а хората с малко пари(според някои, по този критерий те са хора от „Нисшата Класа“ нямат техни медии и не погат да разпространяват масово подбрана от тях Информация! Ерго, в Информационното пространство ГОСПОДСТВА Информация, угодна за хората с многото пари-т.е., Информационното пространство е информационно изкривено, изопачено, в угода и интерес на хората с многото пари! Да, де, Демокрация Е, БЕ!”
                                            –––––-
В заключение ще посоча само, че напразно очаквах да получа количествена съпоставка за медийното влияние на привържениците и противниците на ГЕРБ. Остана без конкретен отговор колко е общият тираж на едните и на другите, както и каква е гледаемостта и слушаемостта на едни или други предавания.
Моето впечатление е, че всичките вестници на Делян Пеевски са с общ тираж по-малък дори от броя на зрителите на Шоуто на Слави. Според мен влиянието им се надценява, а същевременно се подценява влиянието на опозиционно настроените медии.
И което е по-съществено – тук въобще не се състоя дискусия за истинността на информацията, поднасяна от едните или другите медии и предавания. За съжаление.