Archive for февруари, 2010

Писма, въпроси и интервюта за транспорта в Пловдив

събота, февруари 20th, 2010

Яне Янев в Пловдив – 31.01.2010 г.

петък, февруари 5th, 2010


Отдавна търсех възможност да застана лице в лице срещу Яне Янев и да го попитам защо не реагира по въпросите, които му бях повдигнал в двете си писма до него преди изборите за евродепутати и депутати за българското НС през 2009 г. Такава възможност съвсем неочаквано за мен възникна, когато един приятел се отби в магазина и ми предложи покани за среща с лидера на РЗС, която трябва да се състои на 31.01.2010 г.  в Дома на учените на ул. Гладстон от 11,00 часа. Тема на срещата „ЗА ТАЙНИТЕ НА ПРЕХОДА И НОВАТА ВЛАСТ“ –  въпроси и отговори, свободна дискусия. Това бе написано на поканата.
В посочения ден и час бях в кинозалата на Дома на учените. Срещата започна с малко закъснение, като отначало присъстваха само двама депутати и две депутатки от РЗС, а Яне Янев дойде със закъснение, защото преди това имал интервю по някаква телевизия.
Думата взе най-напред депутата от РЗС Чукарски. Почти цялото му изложение бе насочено към  обясняване на причините, поради които РЗС към момента иска сваляне на правителството на ГЕРБ и нови избори – за ВНС, което да приеме нова конституция. Основно вниманието бе насочено към отказа на ГЕРБ при гласуване на бюджета за 2010 г. да подкрепи орязването на бюджета на президента с 1 млн. лева. Нямаше анализ на действията на предишното правителство, критиката бе изцяло насочена към ГЕРБ.
Думата след Чукарски взе депутат от РЗС, избран в Старозагорски многомандатен район, чието име за съжаление не запомних. Той продължи общо взето в същия дух, но малко смени тематиката.
След това се изказа и една жена, народна представителка от РЗС. Междувременно дойде Яне Янев и след две три минути отдих на стола думата бе дадена на него. Започна изложението си с определяне на Пловдив като „Герговград“. След като се „разправи“ с Гергов, премина към недъзите, които според него има ГЕРБ, като междувременно допусна, че в залата, в която имаше около петдесетина празни места, може да има провокатори- представители на други партии. Няма да коментирам отделните негови твърдения, защото не си водех записки и не запомних всичко, казано от него. Общото впечатление, което остана в мен, е че все едно слушах говоренето на Антон Кутев и С.  Станишев. „Тайните на прехода“ практически не бяха посочени. Почти цялото говорене бе насочено срещу ГЕРБ и Бойко Борисов, като в тази насока показателен е израза на Яне Янев, че „Бойко Борисов е три в едно – комунист, мутра и милиционер.“
След словото на ЯЯ думата бе дадена за въпроси от журналистите. Никой от тях не се обади. След поканата към журналистите  три -четири души станаха от местата си на първия ред и напуснаха залата. Не знам дали бяха журналисти и дали това беше форма на бойкот.  След това  възрастна жена, представена като баба Марийка направи колоритно изказване-съвет към ЯЯ как да се бори с престъпността като отваря с шут вратата и като здраво я подпира после с гръб.
Когато дойде моят ред да взема думата, водещата вече няколко пъти бе направила предупреждение въпросите да бъдат кратки и най-много до две минути. Въпреки че в поканата пишеше, че ще има свободна дискусия. Когато припомних това в началото, част от аудиторията реагира неодобрително към това напомняне.
В малко нервна атмосфера успях да припомня на ЯЯ, че съм му изпратил две писма – на 3.3.2009 г. и на  22.6.2009 г. С няколко думи успях да опиша съдържанието на двете писма, посочих, че съм получил потвърждение за получаването на първото писмо и обещание, че ЯЯ ще се запознае с него. Посочих, че БСП излъга, че смяната на номерата е изискване на ЕС, че смяната е била осъществена на тройно по-висока цена например от цената за регистрация в Германия, посочих, че съм пратил на ЯЯ и отвореното си писмо до С. Станишев, в което го обвинявам, че е клетвопрестъпник. Запитах ЯЯ защо не прие предложението ми да атакува БСП преди изборите, защо не изпълзва възможността да привлече гласовете на повече от три милиона българи, засегнати от кампанията за повторно регистриране на регистрирани автомобили като разкрие нейната същност. Зададох му и втори въпрос във връзка с упреците му, че ГЕРБ не изпълнява обещанията си да вкара в затвора корумпираните политици. Попитах го какво би направил той самия, ако за момент си представи, че е министър председател и е на мястото на ББ, при положение че вкарването в затвора изисква съответно действие на прокуратурата и особено на съда.
В отговора си Яне Янев пропусна да обясни защо РЗС не е атакувало БСП по темата за пререгистрацията, като само  заяви, че РЗС е за разпускане и ликвидиране на КАТ.  После посочи, че трябва ГЕРБ да предложи изменение в конституцията, тъй като за това има конституционно мнозинство и да промени закона за съдилищата и прокуратурата. Същевременно не посочи какво пречи на РЗС след като ГЕРБ не проявява инициатива в тази насока, те да излязат с инициатива за промяна на конституцията.
Докато задаваха следващия въпрос аз станах от мястото си, отидох до „президиума“ където седеше ЯЯ и му дадох копия от писмата ми до него, както и копие от статията Предизборни загадки /вж. категория „Статии“/ , която бе отказана за публикуване преди последните избори. Към тях бях приложил и визитната си картичка. Докато ги поемаше, ЯЯ, гледайки ме в очите, каза:  „Аз ще ви се обадя по телефона“. Петдесет и пет  дни изминаха от тогава, обаждане няма и предполагам няма и да има. Предполагам, че е прочел както публикуваните по-долу писма до него, така и „Предизборни загадки“ и е стигнал до извода, че е по-добре за него да не се обажда.
От цялото мероприятие останах с впечатление, че на ЯЯ и РЗС е определена роля да бъде  атакуван от определени позиции Бойко Борисов  и ГЕРБ и той в общи линии добре се справя със задачата си пред непретенциозни аудитории, като залага на голяма доза популизъм.
В заключение ще цитирам как отговори на въпрос от залата  РЗС с коя партия  ще сътрудничи в бъдещата си работа. Отговорът беше – РЗС няма да сътрудничи с партии. РЗС ще сътрудничи с народа. /Цитирам по памет/.
Все пак някои журналисти иззглежда са присъствали на срещата, защото на другия ден се появи следното за срещата на Яне Янев:

И Яне вади кандидат-кмет на Пловдив, ще гони Гергов

И Яне вади кандидат-кмет на Пловдив, ще гони Гергов

31.01.2010 г. 15:40 ч.

Румяна Бучакова – News4000.bg

Лидерът на РЗС Яне Янев се закани, че ще разгроми на пух и прах опонентите в кметската надпревара в Пловдив през 2011 година. РЗС не само ще участва в битката за поста, но и ще отърве града от Гергов, заяви трибунът, който използва неделния ден, за да се срещне със свои симпатизанти от Пловдив.
Щом премине границите на града, Яне всеки път припомня, че древното селище  е Герговград и с това трябва да се приключи. Вероятно политикът още не си е заплюл кандидат за поста, затова със сигурност засега се знаят имената на двамина, които ще пробват силата си –  сегашния кмет Славчо Атанасов (ВМРО) и губернатора Иван Тотев (ГЕРБ).

5000 лв. глоба на Яне за плакати в Дондуковата градина

5000 лв. глоба на Яне за плакати в Дондуковата градина

Снимка: Руми Бучакова – news4000.bg

01.02.2010 г. 12:46 ч.

Румяна Бучакова – News4000.bg

5000 лв. глоба ще бъде наложена на  партията на Яне Янев РЗС  за разлепените агитационни материали по „6-ти септември” и в Дондуковата градина (по-известна като Градинката на младоженците), съобщи главният еколог на общината Христо Минков.
Три екипа от София разлепвали плакатите с лика на народния трибун за неделната му среща с пловдивчани. Още в неделя е съставен предупредителен протокол и акт от служители на „Общинска охрана”. Единият от екипите бил заловен на място, но веднага след предупреждението, активистите на РЗС продължили  да лепят безразборно в зелените площи срещу Четвъртък пазара.
Санкциите за хаотичното  разполагане на агитационин материали са от 500 до 5000 лв. За нарушителите на РЗС ще бъде искана максималната глоба,  тъй като се погазват  едновременно три наредби на община Пловдив, обясни Минков.
Вестник Марица публикува следното в електронното си издание:
Под тепетата / Регион

Яне: Бедна България няма нужда от 240 хрантутници

ПЛОВДИВ, Галина ГЕОРГИЕВА, 01 Февруари 2010; 08:23

 
Малка и бедна България няма нужда от 240 хрантутници, народните представители трябва да бъдат максимум 100, заяви в Пловдив Яне Янев. Лидерът на РЗС и народни представители се срещнаха с пловдивчани да представят идеите си за „голямата мисия на партията – свикване на Велико народно събрание и изработване на нова конституция“.
За 20 години 500 депутати не са казали нито една дума от парламентарната трибуна в Народното събрание. Защо те трябва да харчат парите на българския данъкоплатец, попита Яне Янев. РЗС предлага да се премахне имунитета на депутатите, съдиите и прокурорите. Всички изборни длъжности да бъдат отзовавани. Депутат, кмет или общински съветник, който не си върши работата или е доказано корумпиран, да бъде отзоваван. В новата конституция да се запише, че ако 300 хиляди българи поискат провеждането на референдум, той да е задължителен, каза Яне Янев. Той се обяви за тотална промяна в правомощията на всички власти.
Яне Янев обяви, че РЗС ще има своя кандидатура за кмет на Пловдив на изборите през 2011 година. От партията настояват да има тест за компетентност за този, който ще става министър-председател. Един от критериите задължително да е свързан с миналото на кандидата.