Archive for the ‘Политици’ Category

Интервю пред телевизия Евроком за пререгистрцията на автомобилите

събота, декември 24th, 2016


В интервюто се споменава министър-председателя. Става дума за Сергей Станишев.

Сигнал до главен прокурор Цацаров "Орешарски трябва да бъде съден, а не да бъде премиер"

вторник, юли 23rd, 2013

       СИГНАЛ ДО ГОСПОДИН СОТИР ЦАЦАРОВ, ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ         
Вх. № във Върховна касационна прокуратура 11535/31.07.2013 г.
     https://mitev.eu/?p=4096           
                                ОРЕШАРСКИ ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЪДЕН, А НЕ  ДА БЪДЕ ПРЕМИЕР              
               В 2000-та година бе приета Наредба І – 45 на МВР.  С нея бе определен краен срок на валидност на регистрацията на автомобилите в България. С това МВР наруши закона за движение по пътищата, в чиито член 141 е записано, че регистрацията е безсрочна. Започна уникална в световен мащаб кампания за пререгистрация на регистрирани автомобили. Костов  падна от власт, „царят” се интересуваше  от БТК, гори, дворци и изпълняваше вяло  наредбата.
               Дойде правителството на тройната коалиция. В края на 2005 г. министърът на финансите Пламен Орешарски и министърът по европейските въпроси Меглена Кунева предложиха на Министерски съвет срокът за изпълнение на цитираната наредба на МВР да бъде съкратен – до 31 март вместо до края на 2006 г. На двамата не им направи впечатление че с ведомствена наредба на МВР се отменя законова разпоредба.  Предложението им бе прието от МС. Нещо повече, тогавашният премиер  Станишев в телевизионно интервю по Канал 1 на БНТ на 15 март отправи критика към държавата, че „…своевременно, в продължение на години, не си е вършила работата. Не са подменяни номера на коли, които са с регистрация от преди ….”. Уникална глупост, останала без последствия за него.
               Пред пунктовете на КАТ се извиха огромни опашки, чакаше се по 3-4 денонощия. В Карнобат човек  почина от инфаркт на опашката. Така само за периода 01.01. -28.05. 2006 г. бяха пререгистрирани 608 013 автомобила. Което означава над 1. 8 млн. човекодни загубени в чакане по опашките. А това означава над 100 млн.  лева загуби от непроизведен продукт, тъй като един зает в икономиката тогава произвеждаше средно на ден продукт за около 60 лв. В това число не са включени загубените дни от чакащите за първа регистрация  около 150 000 души. До този момент прокуратурата не е потърсила отговорност за причинените огромни загуби. Напротив, Орешарски и компания управляват, а Кунева търси начин да управлява.
          Правителството на тройната коалиция и медиите  внушиха лъжата, че пререгистрацията на автомобилите е по искане на ЕС. Много са хората, които още вярват на това.  Пламен Орешарски е съучастник в тази лъжа. Истина е, че ЕС има искане 90 % от движещите се коли да имат сключена застраховка ГО. В закона за движение по пътищата изрично е записано (чл. 171), че автомобил, който се движи без  застраховка се спира от движение да сключване на същата.  Орешарски,  Кунева и всички от тройната коалиция дължат отговор на обществото защо игнорираха наличието на тази законова норма и решиха да постигат искания процент застраховка ГО чрез пререгистрация на автомобилите. Нещо повече, те не пропуснаха да наложат пререгистрация и за автомобилите, за които има сключена застраховка ГО.
               Като министър на финансите Орешарски не беше пестелив. Той с лека ръка позволи да се осъществи ненужна и незаконосъобразна пререгистрация на автомобилите на държавните органи и ведомства. С това причини с нищо неоправдани загуби на бюджета за много милиони лева, за които до този момент не е понесъл никаква отговорност.
               Форсираното изпълнение на пререгистрацията в съответствие със съкратеният срок доведе до полагане на много извънреден труд в пунктовете на КАТ. Разходите за заплащане на този извънреден труд лежат на съвестта на Орешарски.
               Като министър на финансите Орешарски позволи таксата за пререгистрация да бъде определена в разрез с изискванията на закона, защото тя многократно надвиши разходите, направени    от държавата за пререгистрацията, а трябва да е равна на тях. Само за сравнение – таксата за първа регистрация в Германия е 10 евро и 50 цента. У нас беше 60 лв., т.е. три пъти повече от таксата за същата услуга в Германия.
               По време на парламентарно питане на 01.09.2006 г. Орешарски покани питащата го депутатка М. Капон „…отговорете Вие на въпроса ако не беше изтеглен с няколко месеца срокът, нима тези граждани нямаше да похарчат същите пари, за да си сменят номерата? Или това щеше да стане безплатно?”. Реплика, която показва до къде може да стигне цинизмът на „компетентния” Орешарски. Защото българската смяна на номерата е единствена в света и  нито беше обективно необходима, нито беше наложена от външни фактори, а бе груб произвол да политическата върхушка, при който МВР  и по-специално КАТ бяха използвани като инструмент за рекет. Очакваше се в тази кампания да бъдат събрани около 200 милиона лева, чието използване бе засекретено, но те в никакъв случай не попаднаха в държавния бюджет.
               В условията на многодневни опашки пред КАТ бързо се появиха „наши” фирми, които срещу допълнителни 100 лв. осигуряваха пререгистрация на автомобили без чакане на опашка. За мнозина от чакащите тези 100 лв. бяха по-малко от сумата, която биха загубили при чакането на опашката (не става въпрос само за загуба на  достойнство и унижение) и те предпочетоха да ги дадат за тази „услуга”. С други думи, с предложеното съкращаване на срока за пререгистрация, Пламен Орешарски, Меглена Кунева и цялото правителство създадоха образцова корупционна обстановка. Днес обаче те се представят за борци срещу корупцията.
               „Заклевам се, в името на Република България, да спазвам конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!”               Това е клетвата, положена от Орешарски и останалите герои, участвали в срамната, престъпна и унизителна кампания за повторна регистрация на законно регистрираните автомобили в България. Не бе спазен законът, интересите на народа бяха погазени. С принуждаването на собствениците на три милона автомобила да ги пререгистрират полицейщината достигна най-високия си връх в българската история. МВР и КАТ бяха превърнати в инструмент за репресия.  А сега тези хора искат да връщат държавата на народа и да громят полицейщината.  Време е тези „герои” да бъдат изметени от политическата сцена като клетвопрестъпници и да им бъде потърсена съответна политическа и наказателна отговорност.
Пловдив, 23.07.2013 г.       Димитър Николов Митев  тел. 0888/704984  www.mitev.eu
 ПП. Уважаеми читатели, ако считате посочените факти за значими, помогнете те да станат достояние на възможно най-широк кръг хора, защото този текст няма шанс да се появи в медиите.

От Меглена Кунева, предназначено за хора, които не обичат да мислят.

петък, април 19th, 2013

http://svejo.net/attachments/stories-photos/0192/3345/size_large/hora-na-kuneva-tarsyat-b-b-bulkata-beglets.jpg?1362040297
 
 

К. Чакъров при Карбовски със спомени за Тодор Живков (Нова Тв)

вторник, септември 18th, 2012

http://www.vbox7.com/play:46788dc3b6   Предаване „Отечествен фронт “ по Нова Тв – разговор на Карбовски с бившия сътрудник на Тодор Живков Константин Чакъров. 15.09.2012 г.

Отворено писмо до Волен Сидеров

петък, септември 7th, 2012

                    
 

 
  На 06.09.2012 г. в зала „Москва“ на Новотел „Пловдив“ се проведе среща на Волен Сидеров с представители на ръководствата на местните организации, съмишленици и симпатизанти на ПП „АТАКА“. На срещата забелязах още присъствието на депутатите Шопов и Чуколов. Там беше и лидерът на ВМРО – Красимир Каракачанов. На срещата присъстваха 187 седнали и около 50 правостоящи посетители. Видях в залата плакат, на който пишеше ПП „АТАКА“ Сопот.  Отначало В. Сидеров в течение на 15-20 минути отговори на въпроси на журналисти, като отговорите му се чуваха благодарение на озвучаването. След това говори пред присъстващите около 45 минути.
              След края на словото му около него се събраха  десетина души и аз успях да му дам плик с долупоместеното писмо, заедно с копия от кореспонденцията с М. Кунева и извадка от сигнала ми до Цв. Цветанов с условията, при които бих си изтеглил жалбата от Европейския съд по правата на човека в Страсбург. На гърба на втората страница от писмото ми до В. Сидеров  получих  автограф. Попита ме как се казвам, написа името ми и се подписа. Ако евентуално получа отговор, той ще бъде публикуван също тук.
 
                                                                          Отворено писмо
                                                                          до  г-н Волен Сидеров,
                                                                          лидер на ПП „АТАКА” и
                                                                          народен представител в
                                                                          ХХХХІ  Народно събрание
 
                     Уважаеми господин Сидеров,
отдавна изпитвам желание да застана лице в лице срещу Вас и да Ви запитам за отношението Ви към следното:
      1. През 2006 г. стотици хиляди българи бяха подгонени от властта като стадо към пунктовете на КАТ за да регистрират повторно автомобилите си. По закон автомобилите в България бяха и са с безсрочна регистрация, но с Наредба І – 45 на МВР от 2000-та година правителството на Костов обяви регистрацията за срочна. Как гледате на обстоятелството, че с медиен, политически и особено с полицейски натиск българските граждани единствени в света бяха принудени повторно да регистрират законно регистрираните си автомобили?
       2. Правителството на Станишев излъга че тази акция е по искане на ЕС. Известна ли Ви е тази лъжа и готов ли сте да я разкриете пред българската общественост?
        В интервю по Канал 1 на БНТ на 15. 03.2006 г. Станишев разкритикува държавата, че дълго време не си е вършила работата и не е подменяла номерата на автомобилите. Какво е мнението Ви за тази критика, изказана от Станишев? Готов ли сте публично да го атакувате за казаната от  него колосална глупост?
        3. Незаконната пререгистрация на автомобилите в България  бе осъществена на тройно по-висока цена от цената за регистрация на автомобил в Германия. Какво Ви е мнението за този факт?
         4. Поради съкратените срокове за  тази обективно ненужна  пререгистрация, пред пунктовете на КАТ се виеха опашки, на които се чакаше средно по три денонощия. Само за времето от 01.01.2006 г. до 28.05.2006 г. по официални данни са пререгистрирани 608 013 автомобила. Т.е. за този период са били пропилени над един милион и осемстотин хиляди работни дни. По това време един зает в икономиката е произвеждал брутен продукт средно за 65 лв. дневно. С други думи само за този период е причинена загуба от непроизведена продукция за над 100 млн. лв. А през същия период още над 150 000 души са чакали по опашките за първа регистрация на автомобилите си. Т.е. загубите са още по-големи. Готов ли сте да изнесете този факт пред българската общественост във Вашите публични прояви във връзка с предстоящата предизборна кампания?
         5. Предлагам Ви писмо от Меглена Кунева до мен http://mitev.eu/?p=2948     , в което тя си позволява да твърди, че въпросната пререгистрация е необходимо условие за приемането на България в зоната Шенген. Готов ли сте публично да изобличите тази нейна нагла лъжа? (Госпожа Кунева заедно с г-н Орешарски бяха инициатори на съкращаването на сроковете за пререгистрацията на автомобилите.)
          6. На 16.03.2006 г. депутати от ПП „АТАКА” гласуваха в НС заедно с депутатите от тройната коалиция против предложението на депутата Минчо Христов за отмяна на цитираната по-горе Наредба на МВР. Благодарение на техните гласове Наредбата не бе отменена. Може ли да посочите мотивите за това гласуване на депутатите от Вашата парламентарна група? Как гледате на това гласуване в светлината на фактите, които Ви поднасям с настоящото писмо?
 
          Искам да вярвам, че ще отговорите на това мое писмо. То ще бъде публикувано в блога ми www.mitev.eu  Ако получа отговор от Вас той ще бъде публикуван също там. Вашият отговор ми е необходим за да си създам във връзка с изборите през следващата година  по-пълна и по-автентична представа за Вашите възгледи и за политическия Ви профил.
 
                                   Димитър Николов Митев ………………..
                                                                  тел. 0888/704984
                                      Интернет адрес: dimitr_mitev@abv.bg
           Пловдив
           06.09.2012 г.                        
 
ПП.
      Аз съзнателно не пререгистрирах автомобила си, два пъти ми бяха съставяни актове и издавани наказателни постановления, два пъти автомобилът ми бе спиран от движение. Два пъти две различни съдилища отмениха наложените ми санкции като незаконосъобразни. Опитах се в съответствие със Закона за отговорност на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) да осъдя МВР, но Административният съд в Пловдив и Върховният административен съд не пожелаха да спазят закона. Сега жалбата ми е от две години в ЕСПЧ – Страсбург. Готов съм да се откажа от иска си ако министърът на вътрешните работи Цв. Цветанов изпълни условията, които съм  поставил. Тях може да прочетете в  http://mitev.eu/?p=2980 . В тази връзка иска да Ви запитам дали сте готов по линия на парламентарния контрол да отправите питане към вътрешния министър какво е становището му относно поставените условия за отказ от жалбата ми до ЕСПЧ? 
 
 

Предложение на ЕК за премахване на пререгистрацията на автомобили

четвъртък, април 5th, 2012

Според обществена консултация, проведена през 2011 г., като основни проблеми са посочени продължителността на процедурите и допълнителните разходи.
Фотограф: Красимир Юскеселиев
Дневник

По темата
 

Европейската комисия предложи днес мерки за намаляване на излишната административна тежест при регистрацията на автомобил в друга държава – членка на Европейския съюз, съобщи пресслужбата на институцията.
Очаква се предложението да доведе до опростяване на административните процедури, в резултат на което дружествата, гражданите и органите, отговарящи за регистрацията, ще спестяват близо 1.5 млрд. евро годишно.
С предложения текст се въвежда принципът, че даден автомобил следва да се регистрира в тази държава от ЕС, в която живее неговият собственик, и че останалите държави членки не могат да изискват от собственика да регистрира автомобила на тяхната територия, дори и в случай на по-продължителен престой.
Брюксел предлага също опростяване на административните формалности при пререгистрация в рамките на ЕС на леки автомобили, микробуси, автобуси и камиони, например в случаите, когато дадено лице се премести да живее в друга държава от ЕС, както и когато купи автомобил втора употреба от друга държава от ЕС.

Според обществена консултация, проведена през 2011 г., като основни проблеми са посочени продължителността на процедурите и допълнителните разходи.

Невъзможно ще стане и регистрирането на откраднат автомобил в друга държава от ЕС. Значително ще се намалят разходите на фирмите за отдаване на автомобили под наем. Ще бъде възможно прехвърлянето на автомобили в друга държава от ЕС по време на ваканционните периоди, без да е необходима пререгистрация. По този начин се очаква след приемането на предложението наемането на автомобил да стане по-евтино.
Много проверки ще бъдат напълно премахнати, като компетентните органи ще получават необходимата им информация за автомобила директно от своите колеги в държавата, в която той вече е регистриран.
Всяка година на европейците и дружествата в ЕС се налага да преместят близо 3.5 млн. превозни средства в друга държава членка и да ги регистрират според националното законодателство. Продължителността на процедурата е средно пет седмици, а разходите по нея за гражданите и дружествата възлизат на 400 евро, посочва Европейската комисия.

 
Съобщение за горецитираното предложение на ЕК с което се цели отмяна на пререгистрацията от една страна в друга в рамките на ЕС чух няколко пъти по програма Хоризонт на 04.04.2012 г. Виждам го и във в-к Дневник от 05.04.2012 г. откъдето взех горецитирания текст. Напразно търсих някакво съобщение във в-к Сега по тази тема.
Казано шеговито не ми дадоха възможност да припомня на фона на горното съобщение изказването на Станишев, че работа на държавата е да подменя номерата на автомобилите. И да го помоля като лидер (макар и временен) на ПЕС да вразуми ЕК и да я накара да се откаже от предложението си. Само пререгистрация, тотална, във всяка държава, минимум един път годишно.
 

Интернет-писмо от Алексей Петров.

неделя, октомври 30th, 2011

В деня за размисъл преди първия тур на изборите за президент и общински органи за управление на електронния ми адрес пристигна следното писмо:

Подател: Aleksey <11111111111111@abv.bg>   добави в адреси 
До: dimitr_mitev@abv.bg  
Относно: Aleksey Petrov Obrashtenie  
Дата: Събота, 2011, Октомври 22 12:58:02 EEST  
Файлове: (3) Прикрепени файла  

My document titleУважаеми Дами и Господа,Имахме удоволствието да Ви изпратим поредния брой на новия електронен вестник на AnewS.Днес Ви изпращаме финалното обръщение на кандидата за президент Алексей Петров до гражданите на Р. България.Видео: http://www.youtube.com/watch?v=E-GqvG5Sj5g
Изпращаме Ви и писмото на студентите до министър-председателя Бойко Борисов. 
Благодарим Ви, че не се възползувахте от възможността да откажете по-нататъшното получаване на материалите, които Ви изпращаме.
Можете да отбележите, че не желаете да получавате повече подобни съобщения от тук.
Събуждаме се, още не е късно! 
 Екипът на AnewS

Избери

проверява се с 
Aleksey_Petrov.pdf     изтегли 126.1 KB
OBRASHTENIE_21.10.2011.doc     изтегли 36.5 KB
Pismo_Studenti_Borisov.doc     изтегли 226.44 KB

 
Uvazaemi Dami i Gospoda,
 Imame udovolstvieto da Vi izpratim porednia broj na novia elektronin vesnik na AnewS.
 Dnes Vi izptashtame finalnoto obrashtenie na kandidata za prezident Aleksey Petrov do grazdanite na R.Bulgaria.
Video: http://www.youtube.com/watch?v=E-GqvG5Sj5g
 Izprashtame Vi i pismoto na studentite do ministar-predsedatelia Bojko Borisov.
Sabuzdame se, oshte ne e kasno
Ekipat na AnewS “
Ето и  съдържанието на файловете:
Aleksey_Petrov.pdf     изтегли

 
 
 
 
 
                                                                   Х          Х          Х

OBRASHTENIE_21.10.2011.doc     изтегли
            Уважаеми Сънародници !
 
            Преди повече от две години, се опълчих срещу Бойко Борисовщината, която лиши хората от работа, обрече възрастните на мизерия, а младите на емиграция. Срещу Бойко Борисовщината, която закриля грабежа на банките и техните безобразни лихви. Опълчих се срещу унищожаването на малките предприятия с терор и рекет.
            Опитаха се да ме спрат. Арестът ми беше сам по себе си репресия срещу малкия и средния бизнес и гаранция за спокойствието на банките. Гаранция и за безпроблемното обогатяване на властимащите от контрабандата, ощетила държавния бюджет с приходи за милиарди.
            Бойко Борисов няма да остане в историята като строител на магистрали, а като унищожител на икономиката и убиец на свободното слово. В стремежа си към власт и обогатяване, Борисов не спря да насърчава насилието и агресията в политиката. Стигна се до тероризъм – взривиха автомобила на журналиста, допринесъл много за свободата на словото през последните години в България. Бомбата в колата на Сашо Диков беше взрив за предизборната кампания.
            Всъщност, кампания нямаше. Предизборното състезание се превърна в пародия. Партийните клики и лично министър-председателят Борисов превърнаха дебатите в говорилня между тримата най-удобни за тях кандидати.
            Въпреки репресиите, на които бяхме подложени, постигнахме много през последните месеци.
            Ние издигнахме екипното начало в принцип. Днес ни копират и дори в Министерския съвет сричат за екипна работа.
            Ние вече две години се опълчваме на новите ни поробители – банките с тяхната престъпна лихвена политика. Хората ни подкрепят. Те разбраха, че сме реалният противник на банките в България, които унищожават малките предприятия и ограбват гражданите.
            Ние открито посочихме огромната отговорност на партийния картел за криминалния преход. Днес, всички кандидати за президенти имитират независимост от партиите, които са ги издигнали и дори се разграничават от тях.
            Ние отказахме Бойко Борисов от мечтата му да се кандидатира за президент на тези избори, което е и първата ни победа. Няма да позволим и да си назначи зависимият от него Росен Плевналиев за „алтернатива“ в президентството. Ще продължим до пълна победа – докато гражданите заедно вземат управлението на България.
            Силата е в екипа!

12

 

                                                              Х          Х          Х
Купуването и продаването на гласове е престъпление.
Издава Инициативен комитет за издигане кандидатурата за Президент и Вицепрезидент на Избори 2011
Алексей Петров и Николай Георгиев
Pismo_Studenti_Borisov.doc     изтегли
Борисов!
Ние, младите хора на България не започваме писмото си с „уважаеми“. Искахме, но ще те излъжем, а лъжата я владееш ти.
Когато ти повярвахме преди време се надявахме да си различен. Уви ! Ти се оказа като лявата химера, като дясната утопия и като царската измама т.е. лъжец. Надявахме се, че знаеш колко е невъзможно да живееш с българските пенсии и заплати, които препоръчваш на европейците. Само пурите ти за два дни струват повече.
Ти Борисов, ни нарече „лош човешки материал“. Забрави обаче, че този „лош материал“ те изпрати там, където ти се самозабрави.
Ти Борисов, приемаше с радостна усмивка нашите усилия да те превърнем в Избрания. А сега ни съветваш да станем овчари. Пробвахме, но в бюрата по труда няма свободни места за овчари. Може би подтвоето„вещо“ ръководство и стада не са останали.
Водени от светлия ти почин, ходихме няколко пъти и на разклона, където намираш министрите си, та белким забележиш, че съществуваме. Всеки път ескортът ти ни подминаваше с бясна скорост. След като прахът от „божественото“ ти преминаване се слягаше, интерес към нас проявяваха само сутеньори, измамници и хората на Цецо.
Пак по внушението ти свише се пробвахме и на картофената нива, но твоите бивши колеги -рекетьори са станали изкупвани и предлагат бой вместо пари. Други патили хора ни препоръчаха да не се захващаме с череши, гъби, билки или малини, защото там се разпореждали пак твоите хора.
Ти Борисов, ни накара да сведем от срам доскоро гордо вдигнатите си глави, след като чухме безумията, които ръсиш по широкия свят. То и Алековият бай Ганьо би се почуствал неудобно от теб. Да се радваш на подигравката на Берлускони, който ти мери плешките, да разправяш как колегата ти Цветанов „с един багер копае и вади трупове“, да правиш обидни квалификации за Ангела Меркел и за Саркози …
Ти Борисов, заля услужливите радиа и телевизии, както и страниците на купените от теб вестници, но единствената файда от това са прерязаните от теб ленти на свършеното от други хора.
Ти Борисов, забрави или просто не знаеш, че пътищата се правят за хората, а не хората съществуват заради магистралите ти. Или още по-точно – заради магистралните ти комисиони.
Ти Борисов, позволяваш на чуждите банки да ни колонизират, а на една уж българска -откровенно да ни открадне парите и в същото време се правиш на патриот и народен защитник.
Ти Борисов, се пъчеше, че разбиваш контрабандните канали, а всъщност ги събра в един – твоят собствен. И вечер приспиваш гузната си съвест с тихото шумолене на банкнотите.
Ти Борисов, се уплаши от обичта ни и се скри зад безличния Росен. Уплаши се от топлите ни чувства или от падането на единственото признато от теб национално богатство – твоят рейтинг.
Та, ние – неосъществените овчари, рекетираните картофопроизводители, берачи на гъби и въобще – некачественият според теб човешки материал, вече не ти вярваме.
ДНЕС ИМАМЕ СИЛАТА И ВОЛЯТА ДА ТЕ ПРИЗЕМИМ!
Да, точно така – да те приземим, както казваше онзи на когото разтриваше ушите в предишната си роля.
Борисов, махни се от мястото, което позориш и от работата, която не можеш да вършиш. Ако за теб няма живот извън политиката, както казваш ти самият, то знай, че докато ти си в политиката, то няма живот за нас българите. И тъй като знаем какъв е твоят избор, то ние заявяваме, че оттук нататък ще избираме НИЕ и започваме на 23 октомври.

 
 

  
Избери

проверява се с 
Aleksey_Petrov.pdf     изтегли 126.1 KB
OBRASHTENIE_21.10.2011.doc     изтегли 36.5 KB
Pismo_Studenti_Borisov.doc     изтегли 226.44 KB
      

Избери

проверява се с 
Aleksey_Petrov.pdf     изтегли 126.1 KB
OBRASHTENIE_21.10.2011.doc     изтегли 36.5 KB
Pismo_Studenti_Borisov.doc     изтегли 226.44 KB

Писмо до Бойко Борисов – 13.06.2011 г.

понеделник, юни 13th, 2011

До г-н Бойко М. Борисов
министър-председател на РБ
председател на ПП „ГЕРБ”
Уважаеми г-н Борисов,
Прочетох интервюто Ви във в-к „Труд” от 10.06.2011 г. В него на въпроса на журналистката Мила Аврамова
какво щеше да каже майка, ако беше жива…”
 
Вие със синовна любов отговаряте: „Разбира се. Всеки ден мисля за нея. Даже, като направя нещо, винаги го прекарвам през това дали тя щеше да го одобри. Много ми е говорила, докато беше жива. Тя ми е критерий за справедливост и за вярност. Като преценя, че нещо няма да го хареса, и не го правя.”
По повод на това, което казвате за майка си аз, като 15 години по възрастен от Вас и принадлежащ по-скоро към поколението на майка Ви искам да Ви припомня следното:

 1. През 2006 г., когато излизахте от терена на ст. „Христо Ботев” в Пловдив на пътеката към съблекалнята, аз Ви дадох в плик мое отворено писмо до Станишев.
 2. Почти година по-късно, при откриване на предизборната кампания за евродепутати в Пловдив Вие ми дадохте автограф и когато се опитах да Ви кажа защо съм за втори път пред Вас ме прекъснахте и с думите „При Цветанов, при Цветанов, при Цветанов” отказахте да разговаряте с мен и  ме насочихте да разговарям към стоящия на два-три метра в страни г-н Цветанов.

Желаех да говоря с Вас за следното:
При управлението на премиера Костов МВР издаде Наредба І – 45, с която определи краен срок за валидност на регистрацията на автомобилите в България, които, забележете, съгласно чл. 141 от Закона за движение по пътищата са с безсрочна регистрация (с изключение на някои особени случаи като например временен внос). Фрапиращо нарушение на закона с наредба на МВР, като от правозащитен и правоналагащ  орган МВР и по специално КАТ бяха превърнати в инструмент за осъществяване на масов  рекет над българските собственици на автомобили.
Правителството на „носителя на европейските ценности”   Симеон Сакскобурготски  не видя нищо нередно в нарушаването на закона и изпълняваше  наредбата без  да подлага гражданите на особен натиск.
После на власт дойдоха „социалистите” с тяхната тройна коалиция.Те също не намериха нещо нередно в погазването на закона, нещо повече –  по предложение на министърката по еврепейските въпроси Меглена Кунева и министъра на финансите Пламен Орешарски сроковете за смяна на  и номерата на автомобилите бяха съкратени.
През есента на 2005 г. бе приет Законът за националните стандарти, в чиито чл. 5 е записано, че стандартите в република България се прилагат доброволно. Това законово положение също не смути Станишев и компания и те с масирана медийна, полицейска и политическа кампания   притиснаха собствениците на автомобили със заварена регистрация да сменят номерата и талоните на автомобилите, при това по „социалистически” – в съкратени срокове. Но пък за сметка на това – на тройно по-висока цена от цената за регистрация на МПС например в Германия.
Към незачитането на законите Станишев и с-ие прибавиха и няколко откровени лъжи. Те излъгаха, че смяната на номерата е изискване на ЕС. Те излъгаха, че ЕС изисква 90 % застраховане със застраховка ГО на регистрираните коли, а ЕС изискваше 90 % застрахованост на колите, които се движат по пътищата. Накрая те излъгаха, че няма друг начин за изпълнение на изискването на ЕС освен чрез смяната на автомобилните номера. Не се смутиха от наличието на чл. 171 в Закона за движението по пътищата, съгласно който МПС без застраховка ГО се спира от движение до сключването на такава.
В рамките на политическия натиск върху населението  в интервю по БНТ с избрани журналисти на 15.03.2006 г. Станишев изрече колосална глупост, критикувайки държавата, че дълго време не си била вършила работата и не била подменяла номерата на автомобилите. (Виж: http://www.mitev.eu/?p=59 ) Българският премиер е единствен в света,  който счита, че работа на държавата е да сменя номерата на автомобилите. Все  още обаче не съм видял негово обяснение какъв е положителният ефект за държавата и гражданите от смяната на един номер с друг, на един талон с друг. Пък и никой не го пита – нито политическите партии, нито медиите, нито прокуратурата. А разходите на населението и загубите на държавата от тази акция възлязоха на стотици милиони лева.
В петък, 10.06.2011 г. по време на парламентарния контрол Станишев  отправи към Вас обвинението, че „Не Ви пука нито за конституция, нито за закони”. Той, който не се смути от погазването на закона и на клетвата, която е полагал като министър-председател днес има наглостта да бъде съдник. Вижте писмото, което отправих до него и отговора, изпратен ми от МВР. http://www.mitev.eu/?p=41о Там няма да намерите опровержение на нито едно от обвиненията за погазване на положената от него клетва. А за съжаление в България не намерих медия, която да публикува писмото ми и отговора, ей така, просто без коментар.
А дамата, която като юристка не видя порочността на наредбата на МВР и предложи да бъде изпълнявана в съкратени срокове, по ирония на съдбата стана еврокомисар за защита на потребителите и днес активно агитира да бъде избрана за президент на България. Срам и позор. http://www.mitev.eu/?p=2653
Уважаеми г-н Борисов,
когато през 2007  г. ме насочихте към г-н Цветанов и аз започнах да му казвам за какво става дума, той реагира с думите:  „Ми те искаха да понапълнят бюджета”. Казах му, че аз ще  скъсам чуждестранната  диплома за висшето си икономическо образование, ако не му докажа че греши и му дадох само един от многото възможни примери за загуби на страната ни:
по официални данни от началото на 2006 г. до 28.05.2006 г. са били пререгистрирани 608  013 автомобила. Чакането бе средно по три денонощия. Това означава загуба на милион и осемстотин хиляди работни дни. Един зает в икономиката тогава произвежда брутен вътрешен продукт за 65 лв. средно. Тоест, загубата от пропилените дни в чакане по опашките само за този период възлиза на над 100 милиона лева непроизведен продукт. А през този период на опашките са чакали още поне 150 хиляди души за първа регистрация.
След този пример г-н Цветанов каза : „Може би сте прав”, даде ми визитната си картичка и аз му изпратих по-подробен текст на неговия интернет адрес. Кампанията на ГЕРБ за изборите обаче продължи без да бъде засягана предлаганата от мен тема.
В заключение бих искал да Ви посоча, че според мен    майка Ви не би одобрила срамната кампания за повторно регистриране на законно регистрирани автомобили и унижението, на което бяха подложени милиони български граждани. Дълбоко съм убеден също, че тя не би одобрила пасивността и мълчанието на Вас и на ПП „ГЕРБ” за тази злоупотреба с власт.
Като гражданин на България аз считам, че ако продължавате да мълчите за престъпните действия на трите предишни правителства, свързани с пререгистрацията на законно регистрирани автомобили с безсрочна по закон регистрация, Вие и ГЕРБ волно или неволно ставате съучастници на „пререгистраторите” в потулването на тази срамна страница от най-новата българска история.
Дълбоко съм убеден също така, че ако в предизборната си кампания за предстоящите избори изнесете истината за действията на СДС, НДСВ, БСП и ДПС при уникалната в световен мащаб българска смяна на номерата на автомобилите, милионите българи, на които бяха натрапени обективно ненужни разходи и бяха унижени по опашките пред КАТ ще Ви разберат и подкрепят. А „пререгистраторите” от СДС, ДСБ, НДСВ, БСП и ДПС ще получат поне оглушителен политически плесник, какъвто според мен заслужават. При нашата съдебна система повече не мога да очаквам.
Пловдив,                 Димитър Николов Митев, тел. 0888/704984
13.06.2011 г.
ПП.
Честит рожден ден. Приемете горното писмо като своеобразен подарък за него от мен като редови български гражданин, който е гласувал за Вас и ПП „ГЕРБ” и който желае да промените начина си на мислене по горепосочената тема.
х      х     х
Изпратих писмото на електронния адрес на правителсвото и след по-малко от час получих следното писмо от там, с което се потвърждава, че е прочетено.

Подател: GIS <gis@government.bg> добави в адреси
До: Dimitar Mitev <dimitr_mitev@abv.bg>  
Относно: Read: Писмо до г-н Бойко Борисов  
Дата: Понеделник, 2011, Юни 13 17:47:40 EEST  
Файлове: (1) Прикрепен файл  

 
 
 

Your message

To: GIS
Subject: Писмо до г-н Бойко Борисов
Sent: Monday, June 13, 2011 5:08:28 PM (UTC+02:00) Helsinki, Kyiv, Riga, Sofia, Tallinn, Vilnius
was read on Monday, June 13, 2011 5:47:34 PM (UTC+02:00) Helsinki, Kyiv, Riga, Sofia, Tallinn, Vilnius.

x     x     x
Десет дена по-късно, на 24.06.2011 г. получих по пощата следното писмо от Министерски съвет:

От приложеното писмо разбирам, че в МС все още началник на отдел „Приемна“ е същата Соня Божикова, която отговаряше по подобен начин и на писмата ми до Сергей Станишев докато той беше премиер.
Направи ми впечатление, че има подпис и на „Съгласувал“ – М. Стоева. С кого ли е съгласувано в МС писмо да премиера Борисов да бъде препратено по компетентност до МВР? Кой е решил въпросите, отправени лично към премиера, да бъдат препратени другиму за отговор? Може ли това да е решение на Бойко Борисов или е поредният пример за управлението на „средния ешелон“ на властта у нас, който филтрира по свое усмотрение материалите, постъпващи до висшите представители на властта?
ПП.
Предвиждайки горния вариант на развитие, все пак на 17.06.2011 г. пред НС успях да предам горното писмо лично на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов заедно с писмо до него. Тоест успях да стигна до предпоследното стъпало в пирамидата на властта с въпросните писма. Остава да чакам за да разбера дали Цветан Цветанов е прочел двете писма и дали ще ми отговори лично, а ако е предал писмото до премиера, евентуално дали ще ми отговори лично Бойко Борисов. Съдейки по досегашния си опит много по-вероятно е да влезе в действие отново „средният ешелон“, който не изпитва проблем когато нарече черното бяло или бялото черно и затова е много „по-удобен“ да подписва отговори на сигнали и жалби  вместо представителите на висшия ешелон, но от името на ръководената от тях институция.
х     х     х
На 14.07. 2011 г. с препоръчано писмо получих следния отговор от министерството на вътрешните работи, дирекция  „координация и информационно-аналична дейност“ от 7.07.2011 г.:

След този формален отговор се наложи да напиша следното заявление:
До господин Бойко Борисов
Министър-председател на РБ
София
З   А   Я    В   Л    Е   Н   И   Е
от Димитър Николов Митев, ЕГН ………………….,  гр. Пловдив, ул……………………..
за предоставяне на информация в съответствие с член 2 (1) на  Закона за достъп до обществена    информация
Уважаеми господин Борисов,
на 13.06.2011 г. изпратих по интернет на адреса на Министерски съвет писмо до Вас:(Приложение 1). След това получих копие от писмо до МВР, подписано от началника на отд. „Приемна” на МС  Соня Божикова: (Приложение 2)
Видно от изпратеното ми копие моето писмо до Вас е заведено с входящ номер в МС и е препратено на вниманието на  МВР „по компетентност”.  На 14.07.2011 г. получих писмо от МВР до мен с копие до Администрацията на МС което трябва да приема като отговор на изпратено от мен писмо до Вас. (Приложение 3)
Не съм доволен от начина, по който е процедирала администрацията на МС в лицето на началника на отдел „Приемна” Соня Божикова. Ако съм искал да сезирам МВР, щях да сезирам МВР! Считам, че службата в МВР, на която е изпратено писмото ми няма нужната компетентност по силата на позицията си в иерархията на властта да отговори  на въпросите и предложенията, отправени от мен към Вас. Не съм доволен и от абсолютно формалния отговор, изпратен ми от служител на МВР от името на началник отдел „Административна координация”.
Във връзка с това аз желая да получа в съответствие със закона за достъп до обществена информация сведения за следното:
1/Знаете ли за съществуването на моето писмо до Вас и  представено ли Ви е  лично  за да се запознаете с него?
2/ Упълномощавал ли сте и с какъв документ началника на отдел Приемна да отговаря от ваше име и/или препраща адресирани до Вас писма на вниманието на съответната служба в МВР? При наличие на такъв документ желая копие от него да ми бъде изпратено на хартиен носител.
3/ Ще изискате ли от Администрацията на МС писмото, което изпратих до Вас и ще му отговорите ли лично?
Отговорът на настоящото заявление ми е необходим за да си съставя мнение за работата на МС с граждани и граждански сигнали и предложения и дейността Ви като задължен по закона субект.
20.07.2011 г.                         С уважение:………………………………
При подаването на заявлението на 22.07.2011 г. ми беше даден телефон, на който да се обадя между 15 и 17 часа на следващия работен ден, за да ми бъде даден входящият номер на Заявлението. В понеделник, 25.07.2011 г.  се обадих на посочения телефон 02/940-27-73 и ми бе съобщено, че вх. номер  е 03.07-45/22.07.2011 , както и че по Заявлението ми „се работи“.
х     х    х     х
На 06.08.2011 г. по пощата получих следния „отговор“ на горепосоченото Заявление:


На този етап филтърът продължава да не пропуска писмото до Борисов.  Очевидно ще трябва да заведа дело в съда за отказаната  информация, която поисках със Заявлението. Най-вероятно съдът няма да намери порок в отговора, въпреки че отговор на зададените въпроси не се съдържа в „отговора“. И ръководителят ще бъде опазен от натиск на  досадник като мен.

Дани Каназирева – "Съюз за Пловдив"

сряда, март 23rd, 2011

В стремежа си да намеря подкрепа за идеите ми относно оптимизирането на масовия градски транспорт направих опит да ангажирам Дани Каназирева в качеството и на лидерка на новосъздадената нейна партия „Съюз за Пловдив“. Помолих я за среща през м. януари 2011 г. и тя ми каза да дойда в клуба на партията на 24.01.2011 г.    В уречения час тя се появи, каза ми че проблемите на транспорта живо я интересуват и взе материалите, които и бях донесъл. Става въпрос за първото ми писмо до Славчо Атанасов, Илко Илиев и Иван Тотев (с резолюция от кмета Славчо Атанасов) –http://www.mitev.eu/?p=1144, както и за второто и третото ми писмо до Славчо Атанасов – http://www.mitev.eu/?p=1974. Дадох и също моя визитна картичка като и обясних къде да намери в блога ми материалите за транспорта в Пловдив.
Госпожа Каназирева взе въпросните материали и каза, че като ги прочете ще ми се обади за разговор по темата. Предстоеше и някакво мероприятие в клуба и не беше удобно да настоявам в момента да говоря за нещата, които предлагам. Сбогувах се и зачаках. След около десетина дена, след намеса на кмета Славчо Атанасов по повод на третото ми писмо до него, получих най-после писмо от директора на Общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“, на което веднага изпратих отговор. Писмото от ОП ОКТ и моя отговор публикувах веднага в блога и се обадих на г-жа Каназирева по телефона за да и кажа това.  Виж   http://www.mitev.eu/?p=2038 , както и http://www.mitev.eu/?p=2042
След още няколко дни получих второ писмо от директора на ОП ОКТ и съответно изпратих отговор. Двете писма изпратих по интернет на адреса на „Съюз за Пловдив“ http://www.mitev.eu/?p=2047 и http://www.mitev.eu/?p=2050 .(След разменените две писма и два отговора г-н Янакиев повече от месец не реагира на второто ми писмо до него, но за сметка на това превозвачите отново поискаха повишение на цените на билетите и картите)
На 11.03.2011 г. (петък) се обадих отново  по телефона на г-жа Каназирева и я попитах кога може да се срещнем за да обсъдим предложенията ми. Тя ми каза, че не вижда какво може да направи от нейна страна по повод исканията на превозвачите и че политическия съвет в общината ще реши каквото намери за добре. Каза също, че е заета през следващата седмица, затова препоръча да и се обадя в началото на по-следващата седмица.
Изчаках до днес, 23.03.11 г. Видях днес нейно интервю при Валентина Йеремиева. Реших да се обадя отново по телефона и да поискам приемане.  Разговорът бе много кратък  – г-жа Каназирева ми каза, че прави всичко, което е по нейните сили, че има много желаещи за среща по различни проблеми и че не може да се срещне с всички. Като чух това аз казах, че повече няма да я безпокоя и  разговора между нас приключи. С това на този етап се налага да отпиша „Съюз за Пловдив“ като партия, на  която може да разчитам за подкрепа на идеите, които предлагам. Защо се случи така не се наемам да гадая.

Писмо в блога на Кр. Вигенин

вторник, февруари 22nd, 2011
По някаква слука в пощата ми се появи писмо от Кристиян Вигенин с предложение да разгледам неговите снимки. Това ме провокира да му изпратя долупосоченото писмо. Ако случайно получа отговор (вероятността да стане това е по-малка от вероятността да улуча джакпота в тотото), той ще бъде публикуван пак тук.
vigenin
Кристиан Вигенин
на 35 години – мъж – България, София-град
извън линия
Този разговор е отворен в отделен прозорец.
Моля, чатете в него, или затворете другия прозорец, за да чатите тук.
10:27 Уважаеми господин Вигенин!
Вие и вашите колеги от БСП постоянно говорите за нарушаване на човешките права от сегашното правителство, за полицейщина, за погазване на законността и т.н.
10:29 Не очаквам да отговорите на това писмо, но все пак ви го изпращам за да имате представа как изглеждате в очите на хора като мен.
Аз бях 25 г. член на БКП, марксист съм по убеждение.
10:32 Изпитвам отвращение когато слушам ренегатската БСП, която възстанови капитализма и даде право на едно малцинство да експлоатира „законно“ мнозинството от българи, което пък има правото да се подлага „законно“ на такава експлоатация, поради липсата на друга възможност за съществуване.
10:38 Покрай този ваш колосален грях спрямо народа на България вашата партия си позволи и още множество безобразия. Ще ви напомня само за 2006 г., когато вашият лидер Станишев заяви, че държавата дълго не си е вършила работата и не е подменяла номерата на колите. Съгласно чл. 141 от Закона за движение по пътищата с някои конкретни изключения (например временен внос) автомобилите в България са с безсрочна регистрация. Но с наредба І – 45 на МВР, издадена от правителството на вашия уж политически противник Иван Костов бе определен краен срок за валидност на регистрацията. И вашата партия и правителството, оглавявано от Станишев, предприе уникална в световен мащаб кампания за пререгистрация на автомобилите „по социалистически“ – в съкратени срокове. Извиха се многодневни опашки, хората бяха принудени да плащат тройно по-висока цена за новата регистрация в сравнение с цената за първа регистрация например в Германия. Правителството на тройната коалиция излъга публично и нагло, че подмяната на номерата и талоните е изискване на ЕС.
10:40 Днес вие и компания пищите за погазването на човешките права от правителството на ГЕРБ. Не съм защитник на ГЕРБ, както поради това, че марксистките ми убеждения не ми позволяват да съм симпатизант на дясна партия, така и ако искате по конкретния повод, че ГЕРБ до този момент не са осъдили бандитската акция по пререгистрацията на милиони автомобили.
10:45 Вижте в www.mitev.eu моите писма до Станишев и отговорите, изпратени от негови подчинени вместо него. Там съм го обвинил в десетина точки че той е погазил положената от него клетва да се ръководи от интересите на народа в своята дейност. Никой до този момент не е оспорил нито едно от моите доказателства. Опитайте вие, съобщете за това писмо на Станишев, говори се, че сте приятели, опитайте сам или колективно с целия висш партиен съвет и цялата парламентарна група на КБ да докажете, че не съм прав в обвиненията си. А ако не можете, скрийте се някъде дълбоко, изчезнете от политическата действителност и се радвайте, че не ви е потърсена наказателна отговорност за деянията ви.
10:46 Спирам до тук, за да не ви припомням плоския данък, с който според Станишев дадохте на едно малцинство български граждани да спечелят от неговото въвеждане, а на мнозинството българи дадохте правото да не загубят от неговото въвеждане.
10:47 Ще се радвам ако впрегнете всички сили на столетницата, ако използвате капацитета на стратега ви Александър Лилов и ми отворите очите като ми докажете колко много се заблуждавам в оценката на стратегическия ви курс и конкретните посочени действия в частност.
Димитър Митев, Пловдив, 22.02.2011 г.

Писмо до Татяна Дончева

четвъртък, февруари 3rd, 2011

New messageМолба за коментар.  Изпратено по Фейсбук.
Молба за коментар.
Between Татяна Дончева and You
Dimitr Mitev 03 February at 13:50
Госпожице/госпожо Дончева,
слушам ви в момента по програма Хоризонт на БНР. 03.02.2011 г. 13:20 ч.
У мен напира желанието да ви изпратя от своя блог два материала с молба да ги коментирате.
Първият е http://www.mitev.eu/?p=41 и представлява Отворено писмо до С. Станишев. Очаквам коментара ви като юрист и бивш прокурор.
Вторият материал е моя статия, отказана за публикуване преди последните парламентарни избори от няколко медии. http://www.mitev.eu/?p=748 Очаквам коментара ви като бивш депутат и настоящ политик.
Уведомявам ви, че настоящото писмо до вас ще бъде публикувано в блога ми www.mitev.eu, а също така ще бъде публкуван евентуалният ви отговор или ще бъде отбелязана липсата на отговор.
ПП.
25 години бях член на БКП. След преименуването на БКП в БСП и радикалната смяна на политиката от антикапиталистическа в прокапиталистическа не продължих членството си в тази партия тъй като оставам верен на марксистките си възгледи, с които БСП тотално скъса.
Давам ви тази информация за себе си за да имате предвид при евентуален отговор какъв е човекът, който ви задава въпросите.
Също така давам тази информация за да прецените как изглежда политическото говорене на БСП – лидера и компанията му на фона на това, което вършеха. Доколкото не си спомням вие да сте се изказвали в публичното пространство по темата засегната в писмото ми до С. Станишев и в отказаната за публикуване статия, това се отнася и за вашето политическо говорене по теми като права на човека, полицейщина, законност, държавност  и т.н. По отговора или мълчанието ви ще съдя за характера на движението, което оглавявате.
Позволявам си да се надявам, че ще ми отговорите и предварително ви благодаря.
Димитър Митев,               тел. 0888/704984     e-mail:dimitr_mitev@abv.bg
Пловдив, 03.02.2011 г.

Дискусия с министър Дянков във форум "Сега"

петък, декември 24th, 2010
Mitev
[Златен]
от BulgariaОбщо мнения: 9652

 

Господин Дянков,
Попитах Ви:

Господин Дянков,
когато се въвеждаше плоския данък, тогавашният премиер Станишев заяви, че от неговото въвеждане ще спечелят хората с високи заплати (над средната) – т.е. малцинството в България, към което спада и политическата властова върхушка. На мнозинството българи Станишев обеща, че държавата ще вземе мерки те да не загубят от въвеждането на единната ставка.
Вие очевидно сте съгласен да спечели малък процент от населението, а голямата част от заетите да не загубят. Стигам до този извод след вашата реплика, че идеята за премахването на плоския данък е малоумна. Прогресивно-подохдното облагане съществува в мнозинството от държавите в света, включително в развитите западни държави. Плоският данък съществува в малко държави, предимно бивши социалистически. В тази връзка ви питам – мнозинството държави, включително най-развитите, малоумни ли са след като не прилагат плоския данък?
Битхе ли дали данни колко са били приходите от ДОД преди въвеждането на плоския му вариант и след това?
ПП.
Пропуснах да ви попитам дали смятате, че плоският данък щеше да бъде въведен в действие ако представителите на властта бяха в положението на мнозинството хора – т.е. да очакват, че им е осигурено да не загубят, а не да спечелят увеличение на доходите си.
Моят отговор на този въпрос е – НЕ, нямаше да бъде въведен. Лицемерието на властта е едно от най-ужасните неща на този свят.

Отговорихте ми:

Re: MitevНе мисля, че Естония, Латвия, Литва или Словакия са „малоумни държави”. Не знам какво разбирате под „малоумна държава”.Въвеждането на плоския данък е едно от най-важните постижения на предишното правителство. Стоя зад плоския данък, за нашите условия това е най-удачния вариант.[/quote]
В качеството си на бивш вузовски преподавател по политическа икономия оценявам отговора Ви с оценка (слаб) 2.
Защото – избягнахте да дадете отговор на питането ми малоумни ли са мнозинството държави, включително най-развитите, след като прилагат прогресивно подоходния данък.
Избягнахте да вземете отношение по користните мотиви на властимащите за въвеждането на плоския данък.
Избягнахте да направите съпоставка на приходите от ДОД преди въвеждането на плоския данък в РБ и след това. Липсата на такава съпоставка в отговора Ви си обяснявам с това, че най-вероятно липсва положителен ефект за бюджета от въвеждането на плоския данък. Иначе не бихте пропуснали да посочите с колко са се увеличили приходите в бюджета от неговото въвеждане.
Направихте се на разсеян с твърдението „не знам какво разбирате под „малоумна държава“. Не аз, а Вие първи употребихте израза „малоумна“ за идеята да се възстанови у нас прогресивно-подоходното облагане и да се премахне плоския данък. Обяснявам нещо, което странно защо не сте разбрал сам – след като идеята за въвеждане на прогресивно-подоходното облагане на мястото на плоския данък у нас е „малоумна“ според Вас, логично е да оцените по този показател развитите държави като „малоумни“ след като не се ползват от плоския данък.
Това, че стоите зад плоския данък, показва кому служите всъщност. Този, комуто служите с позицията си по този въпрос във всички случаи не е мнозинството от българския народ. А понятието социална справедливост очевидно за Вас е мръсна дума.
Показателно е и обстоятелството, че не намерихте начин да защитите властта от моето обвинение, че лицемерието и е едно от най-ужасните неща. Страните, които посочвате, че не смятате за малоумни, се управляват от посттоталитарни субекти на властта като в България. И те по същите фалшиви мотиви въведоха плоския данък. А Вие стоите зад него, но не се опитвате дори с две три изречения да защитите позицията си. Това е симптоматично.

Редактирано от – Mitev на 24/12/2010 г/ 13:02:01
Създадено: 24.12.2010 г. 12:07:06         

 

Mitev
[Златен]
от BulgariaОбщо мнения: 9652

 

Господин Дянков,
попитах Ви още:

Mitev
Господин Дянков,
колкото пъти мина през пловдивския квартал Шекер махала с автобус 113, толкова пъти виждам на улицата в разстояние от около километър и половина (колкото е обиколката на квартала), няколко десетки цигани и циганки, включително малки деца, които на десетина метра едни от други съвсем открито протягат към минувачите ръце, в които държат и предлагат контрабандни цигари. Предполагам, че картината е подобна навсякъде в страната в подобни квартали. Това известно ли е на вас и на подчинените ви данъчни служители? Ако е известно, означава ли, че има негласна договорка тези продавачи на контрабандни цигари и други стоки да не се санкционират от властта? Ако ви е неизвестно, смятате ли, че властта добре си върши работата, щом не забелязва такива неща?

Вие ми отговаряте по следния начин:

Re: MitevНа конкретния ви въпрос: не, няма негласна договорка продавачи на контрабандни цигари да не са санкционирани от властта. Това е нелепо.Приходните агенции непрекъснато са под пара и се справят много добре. По отношение на контрабандата на цигари – хората на Танов са задържали над 242 милиона къса от началото на годината. За сравнение, в периода 2007-2009 г. общо количество задържани контрабандни цигари е 54 милиона къса.

Похвално е това, което са направили хората на Танов. Но аз Ви питах защо месеци наред не се вземат никакви мерки от териториалната агенция на НАП в Пловдив, (предполагам, че положението е подобно навсякъде в страната и не става въпрос само за Пловдив) срещу откритата, дразнеща липса на каквито и да било мерки срещу посоченото явление. Попитах Ви дали това явление Ви е известно или не, но отговор не получих. Очаквах от Вас не само твърдение, че е нелепо да има такава негласна договорка, а също да се ангажирате в отговора си, че ще вземете необходимите мерки явлението – открито, демонстративно предлагане от десетки цигани по улицата на контрабандни цигари (и не само цигари) да бъде ограничено. Дано е случаен този Ваш пропуск за реакция на конкретен сигнал, какъвто се съдържаше в моя въпрос.
Но започвам да се съмнявам.
Нямам причина да съм доволен от Вашия отговор по този въпрос.
Редактирано от – Mitev на 24/12/2010 г/ 15:32:02
Създадено: 24.12.2010 г. 12:50:47         

Mitev
[Златен]
от BulgariaОбщо мнения: 9652

 

Господин Дянков,
а защо подминахте без отговор този въпрос:

Парламентът прие да се купува стаж до пет години само с плащане наведнаж на цялата сума за целия период?
Според мен това е глупаво решение, което ще елиминира преобладаващата част от потенциалните желаещи да закупят стаж поради липса на въпросната сума, както и поради наличието на по-добри варианти за влагане на такава сума при съществуващите банкови лихви по депозитите. Освен че ще бъдат ощетени мнозинството от желаещите да закупят стаж, ще бъде ощетена и системата на НОИ, тъй като по такъв начин в нея в крайна сметка ще постъпят по-малко средства.
Ще се радвам, ако ми докажете, че греша.

Като имам предвид горецитираните отговори и липса на отговори на моите въпроси, не се изненадвам, че не отговорихте и на последното ми питане:

В заключение последен въпрос.
Не виждате ли, че с хладното си, бих казал доста често безцеремонно, отношение към проблемите на различни социални категории и групи хора вредите на каузата на ГЕРБ и подкопавате доверието в тази партия? Трудно ли ви е да бъдете по-диалогичен, по-доказателствен, когато заемате определени позиции или считате, че хората в България не заслужават да им се обяснява и доказва, че предлаганите решения са обективно необходими?
Имате ли такива доказателства за обективната необходимост от всички предприемани от вас мерки?

Не мога да дам оценка на всичките Ви действия като министър тъй като ми липсва първичната информация, обусловила едни или други решения. Но ако съдя по отговорите Ви на моите въпроси, друга оценка освен слаба не мога да Ви пиша. Вие сте във възрастта на моите деца. Поради което ще си позволя един съвет към Вас. Опитайте се освен финансист да бъдете и политик и повече да уважавате хората на България.
Редактирано от – Mitev на 24/12/2010 г/ 15:40:33
Създадено: 24.12.2010 г. 15:21:22         

 

 

Яне Янев в Пловдив – 31.01.2010 г.

петък, февруари 5th, 2010


Отдавна търсех възможност да застана лице в лице срещу Яне Янев и да го попитам защо не реагира по въпросите, които му бях повдигнал в двете си писма до него преди изборите за евродепутати и депутати за българското НС през 2009 г. Такава възможност съвсем неочаквано за мен възникна, когато един приятел се отби в магазина и ми предложи покани за среща с лидера на РЗС, която трябва да се състои на 31.01.2010 г.  в Дома на учените на ул. Гладстон от 11,00 часа. Тема на срещата „ЗА ТАЙНИТЕ НА ПРЕХОДА И НОВАТА ВЛАСТ“ –  въпроси и отговори, свободна дискусия. Това бе написано на поканата.
В посочения ден и час бях в кинозалата на Дома на учените. Срещата започна с малко закъснение, като отначало присъстваха само двама депутати и две депутатки от РЗС, а Яне Янев дойде със закъснение, защото преди това имал интервю по някаква телевизия.
Думата взе най-напред депутата от РЗС Чукарски. Почти цялото му изложение бе насочено към  обясняване на причините, поради които РЗС към момента иска сваляне на правителството на ГЕРБ и нови избори – за ВНС, което да приеме нова конституция. Основно вниманието бе насочено към отказа на ГЕРБ при гласуване на бюджета за 2010 г. да подкрепи орязването на бюджета на президента с 1 млн. лева. Нямаше анализ на действията на предишното правителство, критиката бе изцяло насочена към ГЕРБ.
Думата след Чукарски взе депутат от РЗС, избран в Старозагорски многомандатен район, чието име за съжаление не запомних. Той продължи общо взето в същия дух, но малко смени тематиката.
След това се изказа и една жена, народна представителка от РЗС. Междувременно дойде Яне Янев и след две три минути отдих на стола думата бе дадена на него. Започна изложението си с определяне на Пловдив като „Герговград“. След като се „разправи“ с Гергов, премина към недъзите, които според него има ГЕРБ, като междувременно допусна, че в залата, в която имаше около петдесетина празни места, може да има провокатори- представители на други партии. Няма да коментирам отделните негови твърдения, защото не си водех записки и не запомних всичко, казано от него. Общото впечатление, което остана в мен, е че все едно слушах говоренето на Антон Кутев и С.  Станишев. „Тайните на прехода“ практически не бяха посочени. Почти цялото говорене бе насочено срещу ГЕРБ и Бойко Борисов, като в тази насока показателен е израза на Яне Янев, че „Бойко Борисов е три в едно – комунист, мутра и милиционер.“
След словото на ЯЯ думата бе дадена за въпроси от журналистите. Никой от тях не се обади. След поканата към журналистите  три -четири души станаха от местата си на първия ред и напуснаха залата. Не знам дали бяха журналисти и дали това беше форма на бойкот.  След това  възрастна жена, представена като баба Марийка направи колоритно изказване-съвет към ЯЯ как да се бори с престъпността като отваря с шут вратата и като здраво я подпира после с гръб.
Когато дойде моят ред да взема думата, водещата вече няколко пъти бе направила предупреждение въпросите да бъдат кратки и най-много до две минути. Въпреки че в поканата пишеше, че ще има свободна дискусия. Когато припомних това в началото, част от аудиторията реагира неодобрително към това напомняне.
В малко нервна атмосфера успях да припомня на ЯЯ, че съм му изпратил две писма – на 3.3.2009 г. и на  22.6.2009 г. С няколко думи успях да опиша съдържанието на двете писма, посочих, че съм получил потвърждение за получаването на първото писмо и обещание, че ЯЯ ще се запознае с него. Посочих, че БСП излъга, че смяната на номерата е изискване на ЕС, че смяната е била осъществена на тройно по-висока цена например от цената за регистрация в Германия, посочих, че съм пратил на ЯЯ и отвореното си писмо до С. Станишев, в което го обвинявам, че е клетвопрестъпник. Запитах ЯЯ защо не прие предложението ми да атакува БСП преди изборите, защо не изпълзва възможността да привлече гласовете на повече от три милиона българи, засегнати от кампанията за повторно регистриране на регистрирани автомобили като разкрие нейната същност. Зададох му и втори въпрос във връзка с упреците му, че ГЕРБ не изпълнява обещанията си да вкара в затвора корумпираните политици. Попитах го какво би направил той самия, ако за момент си представи, че е министър председател и е на мястото на ББ, при положение че вкарването в затвора изисква съответно действие на прокуратурата и особено на съда.
В отговора си Яне Янев пропусна да обясни защо РЗС не е атакувало БСП по темата за пререгистрацията, като само  заяви, че РЗС е за разпускане и ликвидиране на КАТ.  После посочи, че трябва ГЕРБ да предложи изменение в конституцията, тъй като за това има конституционно мнозинство и да промени закона за съдилищата и прокуратурата. Същевременно не посочи какво пречи на РЗС след като ГЕРБ не проявява инициатива в тази насока, те да излязат с инициатива за промяна на конституцията.
Докато задаваха следващия въпрос аз станах от мястото си, отидох до „президиума“ където седеше ЯЯ и му дадох копия от писмата ми до него, както и копие от статията Предизборни загадки /вж. категория „Статии“/ , която бе отказана за публикуване преди последните избори. Към тях бях приложил и визитната си картичка. Докато ги поемаше, ЯЯ, гледайки ме в очите, каза:  „Аз ще ви се обадя по телефона“. Петдесет и пет  дни изминаха от тогава, обаждане няма и предполагам няма и да има. Предполагам, че е прочел както публикуваните по-долу писма до него, така и „Предизборни загадки“ и е стигнал до извода, че е по-добре за него да не се обажда.
От цялото мероприятие останах с впечатление, че на ЯЯ и РЗС е определена роля да бъде  атакуван от определени позиции Бойко Борисов  и ГЕРБ и той в общи линии добре се справя със задачата си пред непретенциозни аудитории, като залага на голяма доза популизъм.
В заключение ще цитирам как отговори на въпрос от залата  РЗС с коя партия  ще сътрудничи в бъдещата си работа. Отговорът беше – РЗС няма да сътрудничи с партии. РЗС ще сътрудничи с народа. /Цитирам по памет/.
Все пак някои журналисти иззглежда са присъствали на срещата, защото на другия ден се появи следното за срещата на Яне Янев:

И Яне вади кандидат-кмет на Пловдив, ще гони Гергов

И Яне вади кандидат-кмет на Пловдив, ще гони Гергов

31.01.2010 г. 15:40 ч.

Румяна Бучакова – News4000.bg

Лидерът на РЗС Яне Янев се закани, че ще разгроми на пух и прах опонентите в кметската надпревара в Пловдив през 2011 година. РЗС не само ще участва в битката за поста, но и ще отърве града от Гергов, заяви трибунът, който използва неделния ден, за да се срещне със свои симпатизанти от Пловдив.
Щом премине границите на града, Яне всеки път припомня, че древното селище  е Герговград и с това трябва да се приключи. Вероятно политикът още не си е заплюл кандидат за поста, затова със сигурност засега се знаят имената на двамина, които ще пробват силата си –  сегашния кмет Славчо Атанасов (ВМРО) и губернатора Иван Тотев (ГЕРБ).

5000 лв. глоба на Яне за плакати в Дондуковата градина

5000 лв. глоба на Яне за плакати в Дондуковата градина

Снимка: Руми Бучакова – news4000.bg

01.02.2010 г. 12:46 ч.

Румяна Бучакова – News4000.bg

5000 лв. глоба ще бъде наложена на  партията на Яне Янев РЗС  за разлепените агитационни материали по „6-ти септември” и в Дондуковата градина (по-известна като Градинката на младоженците), съобщи главният еколог на общината Христо Минков.
Три екипа от София разлепвали плакатите с лика на народния трибун за неделната му среща с пловдивчани. Още в неделя е съставен предупредителен протокол и акт от служители на „Общинска охрана”. Единият от екипите бил заловен на място, но веднага след предупреждението, активистите на РЗС продължили  да лепят безразборно в зелените площи срещу Четвъртък пазара.
Санкциите за хаотичното  разполагане на агитационин материали са от 500 до 5000 лв. За нарушителите на РЗС ще бъде искана максималната глоба,  тъй като се погазват  едновременно три наредби на община Пловдив, обясни Минков.
Вестник Марица публикува следното в електронното си издание:
Под тепетата / Регион

Яне: Бедна България няма нужда от 240 хрантутници

ПЛОВДИВ, Галина ГЕОРГИЕВА, 01 Февруари 2010; 08:23

 
Малка и бедна България няма нужда от 240 хрантутници, народните представители трябва да бъдат максимум 100, заяви в Пловдив Яне Янев. Лидерът на РЗС и народни представители се срещнаха с пловдивчани да представят идеите си за „голямата мисия на партията – свикване на Велико народно събрание и изработване на нова конституция“.
За 20 години 500 депутати не са казали нито една дума от парламентарната трибуна в Народното събрание. Защо те трябва да харчат парите на българския данъкоплатец, попита Яне Янев. РЗС предлага да се премахне имунитета на депутатите, съдиите и прокурорите. Всички изборни длъжности да бъдат отзовавани. Депутат, кмет или общински съветник, който не си върши работата или е доказано корумпиран, да бъде отзоваван. В новата конституция да се запише, че ако 300 хиляди българи поискат провеждането на референдум, той да е задължителен, каза Яне Янев. Той се обяви за тотална промяна в правомощията на всички власти.
Яне Янев обяви, че РЗС ще има своя кандидатура за кмет на Пловдив на изборите през 2011 година. От партията настояват да има тест за компетентност за този, който ще става министър-председател. Един от критериите задължително да е свързан с миналото на кандидата.

Желю Желев, писмо, отговор и…

четвъртък, април 30th, 2009

Изказване на П. Шопов на 16.03.06 т.

четвъртък, февруари 26th, 2009

Долупосоченото изказване на Павел Шопов от партия Атака е образец за сътрудничеството между БСП и тройната коалиция от една страна и партия Атака от друга.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Заповядайте, господин Шопов.
ПАВЕЛ ШОПОВ (КА): Благодаря Ви, господин председателю.
Не зная какво правим ние. Сега часът е 11,05. Колко часа трябва да водим един безплоден дебат и защо? Има едно предложение, което е конструктивно, което няма политически момент, което е рационално и мисля, че всички ние по същество сме съгласни с него.
/Който до този момент си е мислил, че предложенията са поне две /на М. Христов за отмяна на задължителния срок и на управляващата коалиция за удължаване с два месеца/ трябва да си свери часовника с г-н П. Шопов. Или може би той счита едното предложение за неконструктивно?/
Какво показва целият този дебат? Няколко неща:
Първо, че управляващите са се самозабравили дотам, че реагират първосигнално като кучето на Павлов и щом е предложение, което идва от опозицията, хайде да му опонираме и да направим всичко възможно да не го приемем колкото и рационално и хубаво да е то. Щом идва от някой от опозицията, хайде да му противостоим.
Това е едното нещо, което се налага, защото няма друго разумно обяснение. Ако това предложение беше направено от член на БСП или на ДПС, или на НДСВ, аз мисля, че щеше да мине без дебат.Всички в залата щяха да се съгласят и да го подкрепят./До тук като че ли П. Шопов защищава предложението на М. Христов./ Това е едното обяснение за тая буря в капка вода. /аз пък си мисля, че ако беше се намерил някой идеалист от Коалиция за България, който да направи предложението вместо М. Христов, то пак нямаше да мине. Защото идеалистите в добрия смисъл на думата не могат да минат през ситото на партийния подбор, както показват и изказванията до този момент на представители от Коалиция за България. Така че това обяснение на П. Шопов е меко казано наивно./
Второто обяснение е, че може би управляващите търсят втвърдител, някакъв универсален втвърдител за тройната коалиция, която явно се клати. Такъв втвърдил може да бъде търсен и намиран по всякакъв повод. Ето ти повода – опозицията иска нещо и всички управляващи се обединяват, намерили са този втвърдител и този универсален втвърдител в случая е – дайте да противостоим на предложението, което идва от член на опозицията. Това е контрапродуктивна философия, това е контрапродуктивна реакция от страна на мнозинството и с нея мнозинството само си вкарва автогол. Защото става смешно и всички ставаме смешни пред българските граждани, които чакат от нас един елементарен, адекватен и съвсем закономерен акт – да се приеме това решение, което не се отнася до цивилизационния избор на България или до суверенитета на България, или до базите на САЩ в България, а се отнася до това да се удължи този срок
/след „смазваща критика” по адрес на управляващите П. Шопов прави ловък адвокатски финт и който си е мислил, че един от водещите депутати в АТАКА до момента е пледирал за приемане предложението на М. Христов, остава с пръст в устата! Същевременно унизените управляващи си отдъхват защото няма опасност коалицията да падне при явното си клатене! Няма що, театралното представление е добро!/ във връзка с регистрационните табели на хилядите автомобили в България. За това става дума.
Ние от “Атака” подкрепяме това предложение и без дебат сме готови да го гласуваме. Затова аз предлагам всички да се обединим, от което никой няма да печели позитиви или негативи, нито управляващите, нито опозицията, а въпросът е да се помогне на българските граждани да се извърши тази кампания, която е подета, и толкова.
/АТАКА отново бие право в целта! Точно от такъв вид помощ имат нужда българските граждани! Ако някой има различно мнение, проблемът си е негов!/ Благодаря ви.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: За реплика думата има господин Христов.
МИНЧО ХРИСТОВ (независим): Благодаря, господин председател.
Уважаеми господин Шопов, аз не предлагам удължаване на срока, а в моето проекторешение предлагам нещо изключително ясно – пълна отмяна на пререгистрацията на старите автомобили. Мисля, че по-ясно от това не може да се каже. Удължаване на пререгистрацията предлага БСП, господин Шопов
.
Аз наистина благодаря на господин Шопов за това, че той все пак подкрепи донякъде и моето предложение, поне аз така го разбрах. Надявам се представителите на Парламентарната група “Атака” да гласуват в подкрепа на моето предложение, а не така, както гласува техният представител вчера в Комисията по транспорт и съобщения.
/Като в сапунен сериал М. Христов все още вярва, че Павел Шопов случайно е сбъркал в изказването си кого АТАКА подкрепя и какво депутатите от парламентарната и група са готови да гласуват без дебат. Много наивно господин Христов, много наивно./ Благодаря ви.

Янаки Стоилов /БСП/ за смяната на номерата

неделя, ноември 16th, 2008

/Това е извадка от стенограма на заседание на парламента от 16.03.2006 г. Коментарите в скоби са мои, Д.М. /
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЮНАЛ ЛЮТФИ: Благодаря Ви, господин Христов.
Има две становища: на Комисията по транспорт и съобщения и на Комисията по правни въпроси.
Заповядайте, господин Стоилов.
ДОКЛАДЧИК ЯНАКИ СТОИЛОВ: Господин председател, господа народни представители! Както можете да очаквате, нашето становище се отнася само до правната страна на направеното
предложение. Предполагам, след това в становището на Комисията по транспорт и съобщения ще се постави въпросът по същество, тоест по целесъобразността на самия срок за пререгистрация на моторните превозни средства. /За Янаки Стоилов, който има честта да застава пред студенти и да ги обучава, изглежда е непосилно да разбере, че въпросът по същество е в престъпния характер на наредбата, а срокът за нейното изпълнение е вторичен. Впрочем това се отнася не само за него./
“На свое заседание, проведено на 15 март 2006 г.,
/предложението на М. Христов е внесено на 6-ти януари 2006 г. Налага се комисията да бъде поздравена за „експресното” му разглеждане!/ Комисията по правни въпроси разгледа проект за решение за отмяна на задължителния срок за пререгистрация на моторни превозни средства.
Проектът за решение е насочен към създаване на задължение за Министерския съвет в 10–дневен срок от приемането на решението да отмени задължителния срок за пререгистрация на моторни превозни средства, с изключение на тази, по отношение на автомобили, които напускат територията на Република България.
В хода на дискусията по проекта за решение народните представители се обединиха около становището, че не е в компетентността на Народното събрание, и в частност на Комисията по правни въпроси, пряко да решава този въпрос, тъй като неговата уредба се съдържа в Наредба № І-45 от 24 март 2000 г. за регистрацията, отчета, пускането в движение и спирането от движение на моторни превозни средства и ремаркета, теглени от тях, която е издадена от министъра на вътрешните работи.

Правилата за взаимодействие между законодателната и изпълнителната власт не позволяват Народното събрание с решение да задължава Министерския съвет да прави преоценка на решение по целесъобразност в кръга на компетентност на изпълнителната власт. Поради това специализираните органи в изпълнителната власт и помощните органи на законодателната власт трябва да отговорят по същество на поставените въпроси за срока на пререгистрация на автомобили.

Народното събрание, ако се налага, може да приеме закон, чрез който да уреди определени отношения, или по пътя на парламентарния контрол да препоръча на правителството, респективно на отделни министри, насоката, в която да бъдат променени техни актове. Поради това е правно недопустимо под формата на решение на Народното събрание да се определя съдържанието на подзаконови нормативни актове.
Комисията по правни въпроси с единодушие от присъствалите
/колко са били те очевидно е тайна/ народни представители отхвърли проекта за решение за отмяна на задължителния срок за регистрация на моторни превозни средства, внесен от народния представител Минчо Христов Куминев”. Благодаря ви. //Комисията по правни въпроси начело с председателя си си изми ръцете като древния Пилат Понтийски. Истинско чудо щеше да бъде ако беше разгледала правната същност на наредбата през призмата на конституцията на страната и действащите закони.В българския парламент обаче чудеса не стават. Между другото същата комисия е приемала и чл. 5 на Закона за стандартизацията в края на 2005 г. и е приела за уместно спазването на стандартите в България да е доброволно. Но сега е март 2006 г. и се налага да бъде приложено правото на силата за да бъдат накарани хората на платят втори път за вече платена от тях услуга.Жалко, че академичният кадър Янаки Стоилов не е посочил имената на другите /присъствали/ правни корифеи от комисията, та да знаят студентите му от СУ от кого да се учат и чий пример да следват.//
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЮНАЛ ЛЮТФИ: Да, благодаря Ви, господин Стоилов.

Извадка от стенограма: питане Капон – Кунева

събота, септември 20th, 2008

Извадката от стенограмата е от 3.11.2006 г. Част от казаното от Меглена Кунева и Мария Капон съм коментирал в съответното писмо до М. Капон /категория Кореспонденция с М. Капон/. Тук в скоби съм направил още някои коментари. Същественото, в което всеки може да се убеди от прочитането на извадката от стенограмата,  е че за юристката по образование Меглена Кунева е било без значение това, че:

1. Съгласно ЗДвП,

„Чл. 141

 1. (1) За всяко регистрирано моторно превозно средство се издава свидетелство за регистрация с безсрочна или с временна валидност по образец, утвърден от министъра на вътрешните работи. „

             Като се изключат определени упоменати конкретно случаи за временна регистрация, милионите български собственици на автомомобили имаха безсрочна (постоянна) регистрация на автомобилите си. С наредба І 45 на МВР безсрочната по закон регистрация бе променена в СРОЧНА (валидна първоначално до 31 март 2006 г, след това удължена до 1.6.2006 г.  Отмяната на законово положение с ведомствена наредба не смущава Меглена Кунева.
       2.  Съгласно Закона за националната стандартизация
             „Чл. 5. (1) Българските стандарти се прилагат доброволно„.
                 Както всеки може да се убеди при прочитане на отговорите на Меглена Кунева на въпросите, зададени от М. Капон, юристката, бъдеща защитничка на европейските потребители, въобще не се смущава от факта, че с ведомствена (на МВР) наредба І – 45  това законово положение е пренебрегнато и на българските автомобилисти е наложена принудителна смяна на регистрационните табели под заплаха от сериозни санкции (глоби и спиране на МПС от движение)
       3.  Световната практика не познава повторно регистриране на регистриране автомобили и ретроактивно прилагане на нов стандарт.
        4.  Стотици хиляди български граждани бяха подложени на унизителен рекет и многодневни опашки пред пунктовете на КАТ. (Отговорите на Кунева са от края на 2006 г., опашките се вихриха през цялата година).
              Днес, 19.04.2010 г.  научавам от в-к Сега, че    „Меглена Кунева стана политически съветник в Европейската комисия по транспорт“.
              Насладете се на отговорите в българското народно събрание  на дамата – бивш еврокомисар за защита на потребителите и настоящ политически съветник в ЕК по транспорт:         

Преминаваме към питането, което народният представител Мария Капон е отправила към министъра по европейските въпроси госпожа Меглена Кунева, относно смяната на регистрационните табели на моторните превозни средства.
Имате думата, госпожо Капон.
МАРИЯ КАПОН (независим): Уважаема госпожо председател, уважаеми колеги, уважаема госпожо министър! Въпросът ми към Вас е породен от продължаващия пореден месец натиск на управляващите с цел принуждаване на гражданите да сменят старите регистрационни номера на автомобилите си. За съжаление, поради нашите взаимни ангажименти с Европейския съюз и присъединяването на България той остана и залежа няколко месеца.
Българският собственик на автомобил със стар регистрационен номер е напълно дискриминиран според мен в сравнение с който и да било друг собственик на автомобил с такъв номер от европейските страни. У нас той няма избор и е принуден да извърши тази ненужна за него операция. В останалите страни нов номер се получава за нов автомобил или за стар автомобил, ако пожелае неговият собственик.
Каква е ролята Ви като министър по европейските въпроси при въвеждането на това дискриминационно изискване от страна на Министерството на вътрешните работи към българските собственици на автомобили със стари регистрационни табели, доколкото министър Румен Петков заяви и посочи Вас като инициатор?
На второ място, българските собственици на автомобили със стари регистрационни номера са и ценово дискриминирани. Практиката в останалите страни, присъединили се към Европейския съюз през 2004 г., давам пример със Словакия и с Чехия, стойността на една такава смяна по нормалния ред е около 30 лв. Като член на правителството имате ли свое становище по въпроса? /
На трето място, силовият подход на МВР и цялото правителство и съкратените срокове доведоха до извиване на многочасови и многодневни опашки, дори имаше и смъртен случай.
Четвърто, дори и така сменените табели на регистрационни номера се оказа, че не са същите, каквито са в Европейския съюз. Означава ли това, че ще има поредна смяна след присъединяването ни от 1 януари 2007 г.?
Кое е обективното обстоятелство, което налага единствено в България смяната на номерата на автомобилите, които няма да пътуват в страните от Европейския съюз?
               /До тук всичко е в съответствие с предложените от мен въпроси, които М. Капон се съгласи да зададе на М. Кунева./ 
Това са само част от въпросите /Мария Капон не зададе въпроса защо не се спазва разпоредбата на закона за стандартите, приет през есента на 2005 г., където е записано, че спазването на стандартите в България е доброволно, а чрез наредба /подзаконов акт/ гражданите са принудени да сменят табелите на колите си за да отговорят на измененията в БДС/., които искам да Ви задам, тъй като смятам, че е много вредно всичко лошо да идва от Брюксел и всичко добро – от българското правителство. Благодаря.
ПРЕДСЕДАТЕЛ КАМЕЛИЯ КАСАБОВА: Благодаря, госпожо Капон.
Заповядайте за отговор, министър Кунева.
МИНИСТЪР МЕГЛЕНА КУНЕВА: Благодаря Ви.
Уважаема госпожо председател, уважаема госпожо Капон! Подмяната на регистрационните табели, които не отговарят на изискванията на новите държавни стандарти, се третира от Наредба № 1-45 от 2000 г., подчертавам, 2000 г., и промените в нея, направени впоследствие. Според тази Наредба № 1-45 на министъра на вътрешните работи от 2000 г. подмяната на тези табели се извършва по изготвени от СДВР, РДВР графици. Можем да изчислим през 2000 г. кое е било правителството и кой е бил министър на вътрешните работи. /Тук Кунева прави намек, че цитираната наредба е приета от правителството на Иван Костов, което е вярно. Юристката
Кунева въобще не се замисля върху проблема, че с въпросната наредба за първи път се въвежда действие на нови стандарти назад във времето, т.е. ретроактивно действие, което е български „принос“ в световната стандартизационна практика./
Според публикуваните в бр. 48 на “Държавен вестник” от 2002 г. разпоредбите и сроковете са следните. До края на 2002 г. е трябвало да бъдат подменени табелите, които не отговарят на новите стандарти на автомобилите с първоначална регистрация от 1991 до 2000 г. включително. До края на 2003 г. е трябвало да бъдат подменени табелите, които не отговарят на новите стандарти на автомобилите с първоначална регистрация от 1996 до 1990 г. включително. До края на 2004 г. е трябвало да бъдат подменени табелите, които не отговарят на новите стандарти на автомобилите с първоначална регистрация от 1981 до 1985 г. включително. До края на 2005 г. е трябвало да бъдат подменени табелите, които не отговарят на новите стандарти на автомобилите с първоначална регистрация от 1976 до 1980 г. Тоест, по първоначалния вариант на наредбата до края на 2005 г. ние е трябвало да се справим с всичко. През 2000 г., когато е издадена тази наредба, не е имало тези срокове, за съжаление. Очаквало се е хората сами да проявят инициатива и да направят подмяна на тези табели веднага.
/Очаквало се е хората да проявят инициатива за нещо, което въобще не им е нужно, даже и безплатно да беше. А да проявиш инициатива за да платиш  60 лв. / по това време почти толкова бе минималната пенсия/за това ненужно нещо трябва да си мазохист или формен идиот. Очевидно управляващите, които са имали такива очаквания, нямат особено добро мнение за обикновените си съграждани. /Това обаче не се е случило и през 2002 г. вече се правят тези графици, които са част от наредбата – тя разбира се е публикувана в “Държавен вестник”, както знаем всеки, който дължи нещо като поведение към държавата , трябва да спазва това да се случи. /Припомням, че Кунева е с юридическо образования. Тя счита, че гражданите дължат като поведение към държавата да сменят номерата на автомобилите си. Кунева въобще не се замисля върху въпроса, че наредбата за смяната на номерата като подзаконов акт противоречи  на Закона за движение по пътищата, съгласно който автомобилите в Република България са с безсрочна, т.е. постоянна регистрация /чл. 140/. А с наредбата тази регистрация се третира като неотговаряща на новия стандарт и се иска под  заплахи от тежки санкции гражданите да регистрират наново автомобилите си.

Всъщност до тук Кунева само преразказва наредбата и не отговаря на нито един от поставените от М. Капон въпроси. А Последното изречение преди моя коментар е пример за „изящна словесност“./
Така при приложението на нормативния акт за подмяна през 2006 г. би следвало да останат регистрационните табели, които не отговарят на новите стандарти и само за автомобилите с първоначална регистрация преди 1975 г., тоест един наистина пренебрежимо малък процент.
/С думите си г-жа Кунева показва, че въобще, когато е предлагала съкращаването на срока за смяната на номерата, не е била наясно със ситуацията. Тук говори за пренебрежимо малък процент, какъвто трябвало да бъдат автомобилите с несменени номера. Истината в случая е, че от началото на 2006 г. до 28 май с.г. по официални данни са сменени номерата на 608 013 автомобила, кампанията продължи през цялото лято, а от 1.10.2006. г. бе обявено официално че се прекратява СЛУЖЕБНО регистрацията на малко повече от 1 милион и 250 х. автомобила. При тези обстоятелства /около два милиона автомобила със стари номера/ М. Кунева предлага в края на 2005 г. да бъде съкратен срокът за пререгистрация. Т.е. на нея и на съинициатора на съкращаването на срока Пламен Орешарски  българските собственици на автомобили трябва да благодарят за многодневните опашки пред КАТ./ През 2005 г. всичко е трябвало да бъде приключено, но не заради европейската интеграция, а заради чисто вътрешни стандарти, които е предложило към онзи момент Министерството на вътрешните работи. Наредбата между другото е ведомствена.      /М. Капон не зададе въпроса защо не се спазва закона за стандартизацията , според който стандартите в Република България се прилагат доброволно, а с наредба гражданите са принудени да спазват стандарта задължително. Тук това вече се чувства. На юристката Кунева отново  не и прави впечатление че се налага силово изпълнение на наредба, която противоречи на закон. Аз от доста време се чудех кой е предложил изменението на стандарта за табелите, а Кунева тук посочва, че това е било МВР. Дали някога ще ми попадне мотивировката на искането за промяна на стандартите? Ще трябва да опитам да стигна до това предложение по Закона за достъп до информация./
В този смисъл на 1 декември 2005 г. Министерският съвет приема решение за изменение и допълнение на Наредба № 1-45, /КУНЕВА скромно премълчава, че ТЯ Е ЕДИН ОТ ИНИЦИАТОРИТЕ НА ПРИЕТОТО РЕШЕНИЕ/ тъй като се вижда, че тя не се изпълнява ритмично, с конкретни текстове за ускоряване на пререгистрацията на превозни средства, която промяна, трябва изрично да се подчертае, съкращава само срокът, но не променя задължението
/Кунева отново говори за задължение без да се съобразява, че това задължение е въведено с ведомствен акт, противоречащ на два закона/ и засяга само автомобилите с първоначална регистрация преди 31 декември 1975 г. За всички останали превозни средства пререгистрацията е трябвало да приключи, както вече казах, най-късно до 2005 г./Бъдещата еврокомисарка по защита на потребителите казва трябвало и не се интересува от фактическото положение на нещата. /
От цитираните разпоредби е видно, че не става дума за продължаващ натиск на управляващите, а за привеждане в изпълнение на вътрешен нормативен акт.  /Колко дебелоок трябва да си, за да заявиш
от парламентарната трибуна пред цяла България, че не става въпрос за продължаващ натиск на управляващите?/    Мисля, че това дава и отговор на въпроса дали операцията е ненужна /Това министърката, бъдеща еврокомисарка за защита на потребителите, счита за доказателство, че смяната е нужна!!!/ и дали, когато става дума за изпълнение на нормативен акт, който не е оспорен и е действащ от 2000 г., може да се говори за някаква дискриминация.   /Вярно е, че не е оспорен от следващите правителства и това показва единодействието на така наречената политическа класа при рекета, упражнен срещу собствениците на регистрирани автомобили, а отричането надискриминацията, на която са подложени българите спрямо другите народи от ЕС е още един пример за дебелоочие/Аз зная, че невинаги е лесно да се изпълняват законите /КУНЕВА ПОТВЪРЖДАВА С ПОВЕДЕНИЕТО СИ неспазването на законите, защото както посочих по-горе  Наредба І – 45 противоречи на ЗДвП и на Закона за националната стандартизация. Тя обаче с юридическата си квалификация счита това ЗА НОРМАЛНО?/  и всички ние имаме проблем с това – имаме проблем с изпълнението им навреме и с безпроблемното им приложение, но както са казали юристите: “Дура лекс – сед лекс” – „Суров закон, но закон” /За пореден път Меглена Кунева не прави разлика между подзаконов акт, какъвто е ведомствената наредба на МВР и закон. За юристката Кунева това очевидно е нещо маловажно./. Важно е да имаме правила! /То и при Хитлер, и при Сталин, и при апартейда в Южноафриканската република е имало правила, госпожо Кунева. Не по-маловажно от наличието на правила е какви са тези правила – що за правило е да караш собствениците на автомобили да регистрират за своя сметка вече регистрирани автомобили? Що за правило е държавата да се отказва от документа, който е дала и да ис
ка повторно заплащане на услугата?/
Нали затова искаме да влезем в Европейския съюз, за да има още една граница, от която нататък правилата биват контролирани дали се изпълняват. /М. Кунева нагло подминава въпроса за липсата на задължителна пререгистрация на регистрирани автомобили в другите страни от Европейския съюз, въпреки че М. Капон я посочва във въ
просите си/ Като министър по европейските въпроси съгласно разпоредбите на Постановление № 145 от 2005 г. – това е постановлението, на което се базира моята работа и има ли координираща функция относно конкретното изпълнение на ангажиментите на Република България към Европейския съюз, един от тези ангажименти бе и продължава да бъде предприемането на ефективна мярка във връзка с повишаването на нивото на задължителната „Гражданска отговорност“ и в отговор на критиките на Европейския съюз от Мониторинговия доклад, който все още добре помним. Единствената област на сериозно безпокойство по Глава 3 „Свободно предоставяне на услуги“, водена от Министерството на финансите, е областта „Гражданска отговорност“/”Компетентната” юристка Кунева, /също както нейният колега Михаил Миков в изказването си в парламента на 16.3.2006 г./ не вижда възможност очевидно за постигане нивото на застрахованост без смяна на номерата на автомобилите. Днес се намират хора, които искат тя отново да бъде еврокомисар, а някои дори я виждат като бъдеща президентка на Република България. Считат я за интелигентна, способна, опитна и т.н. Според тази компетентна юристка излиза, че всяка година трябва да се сменят номерата на автомобилите, тъй като всяка година те ще трябва да се застраховат./  
Пререгистрацията на неотговарящите на новите наши, вътрешни стандарти от 2000 г., табели на автомобилите бе препоръчана в анализ на експерти от различни български ведомства. Този начин бе предложен като най-целесъобразно решение. /Кои експерти от кои ведомства, госпожо министър? Трябваше да посочите имената на експертите и ведомствата, инициатори на рекета със смяната на табелите и талоните на автомобилите. Всъщност, това е хвърляне на прах в очите, криене зад някакви анонимни експерти. Много силно се съмнявам дали би се намерил уважаващ себе си експерт, който при наличието на законова възможност за спиране от движение на МПС без застраховка гражданска отговорност до нейното сключване, ще препоръча нивото на застрахованост да се повишава чрез смяната на табелите./ С него едновременно се изпълнява съществуващ и действащ нормативен акт – това е 1/45 от 2000 г., и, от друга страна, повишава нивото на сключване на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, която пък се явява задължително изискване за пререгистрацията на моторните превозни средства. Тоест с нещо, което съществува в нашето правно пространство, ние използваме да се провери как изпълняваме ангажиментите си за гражданска застраховка. /Изпитвам ужас от това, че България се управлява от хора като Кунева, които не желаят да проверят директно наличието на застраховка Гражданска отговорност, а налагат проверка чрез пререгистрация на автомобилите и подмяната на табелите им. / Тези мерки имаха положителен ефект върху изпълнението на ангажиментите и в Доклада от 16 май и 26 септември тези области вече не са червени.
Нивото на гражданската застраховка беше много ниско за страната /Вярно, но затова е виновно  правителството, което не
иска да прилага закона за движение по пътищата съгласно който МПС   без  застраховка ГО се спират от движение до нейното сключване , а предпочита да кара и собствениците, които имат такава застраховка, да сменят номерата на колите си. Второто показва още един път фалшивостта на твърдението, че смяната на табелите се прави за да се повиши застраховаността на колите. Юристката би трябвало да знае, че в случая  държавата злоупотребява с власт за да набави облаги за свързани с нея кръгове, обръчи или братовчеди./   Всички си даваме сметка, а Вие като икономист, при всички случаи по-добре от мнозина, какво означава да няма гражданска застраховка. В много страни дори и спряло моторно превозно средство трябва да бъде застраховано за това, защото с него може да се случи инцидент на улицата дори и то да не е в движение. Междупрочем в България това не съществува.  /Министър Кунева се прави на идиот и продължава да игнорира съответния член от ЗДвП, съгласно който колите, които са без застраховка ГО могат да бъдат спирани от движение до сключването на такава застраховка. Освен това тя изобщо не коментира въпроса, след като пререгистрацията и смяната на номерата е начин за увеличаване броя на застрахованите автомобили, защо са принудени да сменят номерата и онези, които имат сключена застраховка./  Основната цел на българските превозни средства /превозните средства са вече надарени със съзнание, щом имат цел/ е да се движат по пътищата на целия Европейски съюз без гранични проверки за застрахователни полици „Гражданска отговорност“ и да се гарантира пълното прилагане на Четвъртата директива за автомобилното застраховане.  /След като това е основната цел и тя може да бъде постигната директно, защо трябва да бъдат пререгистрирани милиони автомобили?/
Относно цената. Тя е определена с нормативен акт, а именно Тарифа № 4 за таксите, които се събират в системата на Министерството на вътрешните работи по Закона за държавните такси на Министерския съвет, одобрена с Постановление на Министерския съвет № 53 от 1998 г. и последно изменена на 30 април 2004 г. Както знаете, актовете на Министерския съвет се приемат задължително с финансова обосновка, която се одобрява предварително от министъра на финансите.  /Дебелокожата Кунева успешно подминава и въпроса защо в България цената на пререгистрацията е двойно по-висока примерно от Чехия, а просто разказва с какъв акт е определена, без да коментира нейната обоснованост/
На въпроса дали се предвижда нова масова пререгистрация след 1 януари 2007 г., отговорът е: „Не!“. Пререгистрацията ще се извършва с подмяната на автомобилния парк или по искане на собственика на превозното средство. /Това е
гениално. Отговорът за предвиждана нова масова пререгистрация е „Не!“, но веднага след това – пререгистрацията ще се извършва…/
Накрая нещо, което може би е любопитно. Имаше идея, там, където е българското знаме на регистрационната табела в момента, да се раздадат безплатно стикери с европейското знаме, които да се залепят, за да може табелите ни да имат този знак, който ще дава и един външен израз на възможността да се пътува безпрепятствено през границите на Европейския съюз. /Ако министърката не знае за съществуването на Регламент 2411 от 3.11.1998 г.,
/т.е. приет две години преди приемането на Наредба І-45 от правителството на Костов/  що за министърка на европейската интеграция е, а ако знае и въпреки всичко е изрекла горепосочената глупава идея, тогава просто нямам коментар. Вж. приложението към цитирания регламент, категория Уводна на www.mitev.eu/
Разбира се, че въпросът е важен, разбира се, че е и социален. Това, което мога да кажа, е, че всъщност ние тук използвахме една законодателна икономия /очевидно това е названието на отмяната на законови положения с подзаконов акт/ на практика като един съществуващ нормативен акт беше натоварен с допълнително съдържание да се изпълни задължителната „Гражданска отговорност“ и да се направи проверка дали това е станало.  /Кунева повторно развива глупавата теза за използване смяната на табелите като начин да се провери колко е изпълнена задължителната Гражданска отговорност като изобщо не и прави впечатление, че сключването на тази застраховка е уредено със закона за движение по пътищата. /В резултат на това мога да ви кажа, че 98% от българите сме застраховали автомобилите си /тя, представяйки се като част от народа, забравя, че от 1.10.2006 г. по официално съобщение бе прекратена служебно регистрацията на над 1, 250 ооо автомобила с несменени номера, а това я уличава в лъжа, защото тези автомобили в никакъв случай не са 2 % от автомобилите в България/, което е много важно. Това дава повече сигурност на всички по пътищата и така се изравняваме до нивата в Европейския съюз. Разбира се, съжалявам и за опашките, и за това колко много чакане е имало
/образцово лицемерие/, само че пак ще завърша с една пословица, постулат в правото: „Който върши нещата зле, ги върши два пъти“/наред с лицемерието проявява и наглост/. А който не ги върши навреме, очевидно в този случай трябва да преодолее и опашката. Ако си изпълнявахме ритмично тази наредба нямаше да има такова струпване. /Ако министърката съжаляваше за опашките, нямаше да предлага хората чрез смяна на табелите на колите си да доказват, че имат застраховка ГО. Просто многобройните застрахователни компании с още по-многобройните си застрахователни агенти щяха комфортно, без никакви опашки да осигурят застраховането на колите. Целта обаче бе да се продадат милионите табели, талони, да са заплати за попълване на милиони молби за смяна на номерата, да се плати за монтажа на милиони табели, да се платят преводните такси на банката, сякаш не е възможно да се плаща директно в КАТ, а трябва чрез банка./Междупрочем след като се съкрати само с няколко месеца срокът – аз исках това да стане до месец март заради доклада,/отново опит за внушение, че смяната на номерата е осъществена заради изискване на ЕС/  той беше удължаван няколко пъти, така че на практика е почти до края на 2006 г., тоест бяхме с една година закъснение. /Официално срокът бе удължен един път от края на март до края на месец май. След това собствениците на автомобилите със стари номера бяха третирани като престъпници, на които държавата прощава, ако все пак отидат да си сменят табелите на колите.
ПРЕДСЕДАТЕЛ КАМЕЛИЯ КАСАБОВА: Благодаря Ви, министър Кунева.
Госпожо Капон, имате право да зададете до два уточняващи въпроса. Заповядайте.
МАРИЯ КАПОН (независим): Благодаря Ви, госпожо председател.
Благодаря Ви, госпожо министър, за изчерпателния отговор /Госпожа Капон зададе определени въпроси и благодари за изчерпателен отговор на тях!!!, въпреки че министърката по същество не отговори на нито един от тях/ и за това, че стана ясно, че явно натискът е единственият метод, за да реализираме определена политика, тъй като не мога да си представя, че трябваше да изчакаме няколко години една нормативна уредба да не се изпълнява поради причината, че тя е и нецелесъобразно създадена като такава и не е имало воля – не само политическа, но и административна, тя да бъде изпълнявана в ред, да бъде направен сред гражданите обществен дебат по случая. Да се знае, че изтичат тези срокове, този график, който Вие и аз може би знаем. Въпросът е, че той не беше стигнал до гражданите и се получи тази истерия през последната година.Точно като икономист искам да Ви кажа, че за да изпълним ангажимента си особено по застраховката смятам, че има много по-сериозни методи и те се наричат пазар – пазар в конкуренция и пазар в цена, а не под натиска на управляващи, под натиска на министерство за спазване на задълженията. Тъй като под натиск, за съжаление, наистина ако веднъж не си свършиш работата, ще я вършиш два пъти. Но под натиск се получава и голямото социално напрежение, и отвращението към политическия елит.
Използвам случая накрая, тъй като нямам допълнителни въпроси, Вие бяхте изключително изчерпателна,
/Капон се коригира и вече счита изчерпателния според нея отговор за изключително изчерпателен/ да Ви пожелая оттук нататък, надявам се и след минаването на цялата процедура за комисар на Република България в Европейското правителство, да не се налага натиск за изпълняване на ангажименти, а просто политическа воля и най-доброто, което е за хората, защото Европа не може да е плашило и да се използва за натиск от когото и да било, тъй като Европа е глобалният свят, който ние двете с Вас знаем, че е за добрите стандарти на живот на хората. Благодаря ви. /Мария Капон не пожела да зададе допълнителните въпроси, които и бях предложил. Не пожела например да запита министърката защо след като от ЕС се изисква застраховка ГО, а не смяна на номерата, защо не бе пристъпено директно към спазване на член 171 от Закона за движение по пътищата за спиране от движение на незастрахованите МПС, вместо да се карат гражданите наред със застраховката да плащат повторно и за регистрация на регистрирани коли. Депутатката, по това време и евронаблюдателка, отказа да върне Кунева към поставените въпроси, които не получиха отговор, а оцени отговорите на Кунева като изчерпателни!!! Гарван на гарвана око не вади!/

МНОГО СИМПТОМАТИЧНО Е ОБСТОЯТЕЛСТВОТО, ЧЕ НИТО ИКОНОМИСТКАТА  М. КАПОН, НИТО ЮРИСТКАТА М. КУНЕВА СЕ ЗАМИСЛИХА ВЪРХУ АБСУРДНОСТТА НА СМЯНАТА НА МИЛИОНИ АВТОМОБИЛНИ НОМЕРА И ТАЛОНИ ОТ ИКОНОМИЧЕСКА ГЛЕДНА ТОЧКА.  СОБСТВЕНИЦИТЕ НА АВТОМОБИЛИ БЯХА ПРИНУДЕНИ ДА ПРАВЯТ НЕНУЖНИ ЗА ТЯХ РАЗХОДИ, ОБЩЕСТВОТО РЕГИСТРИРА ЕДИНСТВЕНО ЗАГУБИ ОТ ТАЗИ КАМПАНИЯ, НО ПЪК „НАШИ ФИРМИ И ПАРТИИ СЕ ОБЛАЖИХА С ДЕСЕТКИ  МИЛИОНИ ЛЕВА. ДНЕС ВСИЧКИ ЗАМЕСЕНИ В ТАЗИ СРАМНА ДАЛАВЕРА ПОЛАГАТ СТАРАТЕЛНО УСИЛИЯ ТЯ ДА БЪДЕ ЗАБРАВЕНА И ОТГОВОРНОСТ ДА НЕ БЪДЕ ТЪРСЕНА.

Виж допълнително в www.mitev.eu  категория Кореспонденция с Мария Капон. Тя е също показателна за нивото на така наречения политически елит.

Публикация във в-к Атака от 09.01.2006 г.

понеделник, май 26th, 2008

за печат | изпрати на приятел
Сменяме регистрационните табели на автомобилите
Сега е моментът да се отпишат стари и неизползвани автомобили, като се върнат документите на превозното средство
С решение на Министерски съвет, публикувано в Държавен вестник, брой 1 от 2006 г., крайният срок за подмяна на старите регистрационни табели на пътните превозни средства е 31 март 2006 г., припомнят от КАТ. Съгласно изменението на Наредба I – 45 от 2000 г. за регистрацията и отчета на моторните превозни средства и ремаркетата, теглени от тях, на подмяна подлежат всички табелите без имплантирана синя лента с инициали BG и националния трикольор в левия край. От 1 април 2007 г. служебно ще се прекратява регистрацията на всички коли, регистрационните табели на които не отговарят на изискванията на българския държавен стандарт, напомнят от КАТ.
За да подмени старите табели на автомобила си, собственикът-физическо лице трябва да се яви лично с моторното превозно средство в сектор „Пътна полиция – КАТ“ и да представи: заявление за регистрация. При регистрация на автомобили на фирми се представят печат на дружеството, оригинал и копия от документ за създаване на стопанския субект и карта с идентификационния код по регистър БУЛСТАТ. Нужна е още квитанция за платена такса за автомобила, валидна към датата на промяна на номера, валидна полица за платена застраховка „Гражданска отговорност“ и документ за самоличност на собственика с постоянен адрес или упълномощено лице с пълномощно, заверено от нотариус. Трябва да се представят и старите табели и свидетелството за регистрация на автомобила. При изгубване или кражба на табелите, те трябва да се обявяват предварително за издирване чрез съответното РПУ.
Собствениците, които имат намерението да спрат от движение превозното си средство или нямат възможност да подменят регистрационните табели, са длъжни да предадат свидетелството за регистрация в службите на КАТ на автомобила. Отписването става безплатно след попълване на заявление. Ако пък колата е стара и не може да се ползва, КАТ препоръчва да бъде свалена от отчет, което също е безплатно. Трябва само да се върнат регистрационните табели и свидетелството. Пререгистрацията и получаването на нови табели струва около 60 лв., включително и комисионите за банката, през която се плаща. Самите табели струват 25 лева, новият талон, който задължително се издава – 12 лева, плаща се и за идентификацията на колата, за монтирането, както и за молбата за цялата процедура.
/Много българи посрещнаха с надежда появата на партия „Атака“ благодарение на острите критики спрямо по-старите политически партии. Горната публикация, поместена във вестника на партията „Атка“ на 09.01.2006н г. , показва, че Волен Сидеров нарича депутатите от другите партии оядени лоени прасета, но когато става въпрос за голяма далавера на управляващите, депутатите от Атака и техния вестник забравят гръмките приказки и дават своя дял в гаврата с българските граждани, каквато беше принудителната смяна на табелите. Напразно ще търсите в публикацията въпроси от рода на: 1/ Защо собствениците на автомобили трябва да регистрират повторно регистрираните вече автомобили? 2/ Защо един нищо и никакъв талон от две странички струва 12 лева,3/ защо гражданинът трябва да подаде молба по принуда и да заплати за тази молба? , 4/Защо от цял свят единствено в България се сменят регистрационните табели? 5/ защо смяната е на много по-висока цена от цената за ДОБРОВОЛНА смяна в другите страни? и т.н. и т.н.
Редакцията на вестник Атака не намира нищо нередно в това, че по принуди се сменят табелите, и че се плаща …“за идентификацията на колата, за монтирането, КАКТО И ЗА МОЛБАТА ЗА ЦЯЛАТА ПРОЦЕДУРА“. Гражданинът по принуда сменя табелите, но го карат да подаде МОЛБА, сякаш върши това по свое желание, а на всичко отгоре и да заплати за тази натрапена му МОЛБА.
Повярвалите на партия Атака би следвало да се замислят освен върху горната одобрителна публикация за повторната регистрация на автомобилите и върху ГЛАСУВАНЕТО НА ДЕПУТАТИТЕ ОТ АТАКА В ПАРЛАМЕНТА СРЕЩУ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА НЕЗАВИСИМИЯ ДЕПУТАТ МИНЧО ХРИСТОВ ЗА ОТМЯНА НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ СРОК ЗА ПРЕРЕГИСТРАЦИЯ НА АВТОМОБИЛИТЕ НА 16.МАРТ 2006 Г. Те застанаха редом до депутатите от тройната коалиция и не подкрепиха в гласуването останалите опозиционни партии /Вж. Стенограма от 16.март 2006 г. в същия блог и изказването на Павел Шопов/.
България ще преживява още много тежки периоди докато хората не се научат да преценяват за кого да гласуват по делата, а не по думите на съответните партии и кандидати за власт./

ИЗВАДКА ОТ СТЕНОГРАМА ОТ 16.03.2006 г.

неделя, април 27th, 2008

ИЗВАДКА ОТ СТЕНОГРАМА ОТ 20.01.2006 г.

неделя, април 27th, 2008

ИЗВАДКА ОТ СТЕНОГРАМА ОТ ПАРЛАМЕНТАРЕН КОНТРОЛ, СЪСТОЯЛ СЕ НА 20.01.2006 г.

Оригиналната стенограма можете да видите тук.

Актуалният въпрос, зададен от депутата от ДСБ Иван Иванов на 20.01.2006 г. на вътрешния министър Румен Петков, е първият публичен сблъсък от трибуната на парламента по въпроса за ускорената смяна на регистрационните табели. По-долу е поместен пълния текст на въпроса, отговора, репликата и дупликата на депутата Ив. Иванов и министъра Р. Петков. Те предизвикват много размисли и въпроси. Без претенции за изчерпателност тук ще посоча само следното:

 • Ив. Иванов правилно акцентира върху практическата невъзможност пунктовете на КАТ да сменят табелите на 900 х. коли за три месеца и че доставчикът на табелите не може да произведе повече от 180-200 000 табели за въпросния период. Друг е въпросът, че колите със стари номера са с около 600 хиляди повече от посочените от Ив. Иванов.
 • Към този момент депутатът предполага, че в чакане ще се загуби „често цял ден”. Практиката показа, че близо половин година водачите на МПС бяха принудени да чакат по три-четири денонощия.
 • Депутатът пита, коя директива на ЕС налага промяна на рег. табели в България до края на м. март 2006 г.
 • В края на актуалния си въпрос депутатът отново пита съобразен ли е новият срок с възможностите на КАТ
 • В „отговора” си министър Румен Петков не отговаря на нито един от поставените въпроси както те са зададени от депутата Ив. Иванов. Същевременно започва отговора си с ирония по адрес на правителството на СДС. По нататък прави описание на изискванията към оформянето на табелите съгласно Регламент № 2411 на ЕС от 3.10.1998 г., и счита, че по този начин е отговорил на въпроса коя директива на ЕС налага смяната на номерата в България да приключи до 31.03.2006 г.
 • За слушателите остава загадка как става така, че хем новите номера отговарят на Регламент 2411, хем на тях липсват дванадесетте звезди като символ на ЕС. След приемането в ЕС България е единствена членка на общността, в която при първа регистрация се дават табели без символа на ЕС и в която се налагат глоби и се спират от движение коли с несменени номера.
 • Министърът споделя притесненията на депутата за срока. Косвено потвърждава неговата нереалност, но посочва че инициаторите са други /министрите Кунева и Орешарски/, а решението е на правителството. Предвидливо се зазстрахова за отговорността си като министър, подписал наредбата, посочвайки, че е информирал и премиера, и финансовия министър за проблемите при възприетия подход и действия. ДАЛИ НЯКОГА БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО ЩЕ НАУЧИ ЗА КАКВИ ПРОБЛЕМИ Е ПРЕДУПРЕДИЛ РУМЕН ПЕТКОВ? ЗАЩО ДАЖЕ НА ДЕПУТАТИТЕ НЕ БЕ ДАДЕНА ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ? ЗАЩО НИКОЙ ОТ ТЯХ НЕ Я ПОИСКА ОТ МИНИСТЪРА? И какво попречи на министъра да си подаде оставката, ако не е бил съгласен с наложената практика?
 • Депутатът прави аналогия между табелите и предложения от Р. Петков „Консултативен съвет” към МВР, но министърът не го чува добре и злъчно му се подиграва, посочвайки че не е предлагал „Конституционен съвет” в МВР. Министърът продължава да се държи подигравателно с депутата /председателствуващият Л. Корнезов не му прави забележка/ твърдейки за него, че е показал веднаж, че има нужда от консултации. Кой ли всъщност се нуждае от консултации?
 • В заключение председателят Л. Корнезов поучава Минчо Христов, вносителят на предложение за решение да бъде отменен задължителния срок за смяна на табелите, че не три месеца, а 15 дни е срокът за произнасяне на комисиите по неговото предложение. Датата е 20 януари. Предложението е внесено на 06 януари. Изминали са вече 14 дни, но ще изминат още два месеца до разглеждането и отхвърлянето на предложението на 16 март 2006 г.

Най-тъжното е, че няма никакво съмнение у действащите лица относно обективната необходимост от смяна на номерата. Министърът говори за 60 % застраховани със застраховка ГО от общия брой на регистрираните автомобили и посочва изискването на ЕС за 90 % застраховани коли. Само че ЕС изисква 90 % от движещите се по пътищата коли, а не от регистрираните и в това има съществена разлика. По такъв начин, с такава проверка, представителите на ЕС оцениха положението с нивото на застрахованост на колите в края на 2006 г., а не според обявеното от МВР спиране на около 1 200 000 коли от 01. 10.2006 г. Завършвам с риторичен въпрос: случайно ли е, че министър Петков оставя без внимание подсказаната от депутата Ив. Иванов различна практика в страните от ЕС, а се позовава манипулативно, без да конкретизира същността на критиката, на „критичния доклад на Европейската комисия”?

Димитър Николов Митев
Пловдив, 14.11.2006 г

ИЗВАДКА ОТ СТЕНОГРАМА ОТ ПАРЛАМЕНТАРЕН КОНТРОЛ, СЪСТОЯЛ СЕ НА 20.01.2006 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ:Преминаваме към въпроса, зададен от народния представител Иван Иванов към министъра на вътрешните работи Румен Петков. Господин Иванов, заповядайте да развиете Вашия въпрос в рамките на две минути.
ИВАН ИВАНОВ (ДСБ):Уважаеми господин председателю, уважаеми колеги, господин министър! В бр. 1 на “Държавен вестник” от 5 януари т.г. е публикувано изменение на Наредбата на министъра на вътрешните работи за регистрацията, отчета, пускането в движение и снемането от движение на моторни превозни средства. С изменението на наредбата Вие намалявате крайния срок за подмяна на регистрационните табели от 31 декември на 31 март, тоест с 9 месеца. Причината, обявена в пресата, е изпълнение на изисквания от Европейския съюз.
Господин министър, трябва да се подменят регистрационните табели на 900 хил. моторни превозни средства. Зад всяко моторно превозно средство стоят обаче живи хора – хора, които вярват в стабилността на българските нормативни актове и които са планирали и средства, и време да извършат тази подмяна в удобен за тях момент по време на цялата година.
Но Вие, министър Петков, изведнъж решавате това да стане не за 12 месеца, а за три месеца. Какви са последиците от това? Ще изброя най-съществените.
Първо, оказва се, че регистрационните пунктове в КАТ нито имат административния, нито техническия персонал, нито техническите възможности да подменят 900 хил. табели за три месеца.
На второ място, фирмата, която изработва табелите, може да изработи за три месеца не повече от 180-200 хил. табели, вместо нужните 900 хил.
На трето място, за да изпълнят Вашето разпореждане хората ще загубят в чакане често цял ден, било свободен, било работен, в тези три месеца. Не говоря дори и за следващата седмица и студовете тогава.
И не на последно място – какво ще направят водачите на моторните превозни средства, които съгласно чл. 40, ал. 1, т. 2 от наредбата временно по свое желание са спрели моторните превозни средства? Те трябва ли да представят застраховка “Гражданска отговорност”, както и протокол за годишен технически преглед при положение, че няма да ползват моторното превозно средство?
И тъй като всичко това се свързва, господин министър, с нашето присъединяване към Европейския съюз, поставям към Вас следните въпроси: съгласно коя директива на Европейския съюз се налага промяна на регистрационните табели в България до м. март 2006 г., по-специално моторните превозни средства, които няма да напускат страната?
И второ, новият срок в наредбата съобразен ли е с възможностите на пунктовете за регистрация на КАТ в страната? Благодаря.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ:Давам думата на министъра на вътрешните работи господин Румен Петков.
МИНИСТЪР РУМЕН ПЕТКОВ:Благодаря Ви, уважаеми господин председател.
Много се надявам слабата и подла държава да е умряла през 2001 г. с онова правителство и затова ще отговоря на въпроса според съвсем ясната и коректна информация, която имам.
Българските табели с регистрационни номера са съобразени с изискванията на Регламент № 2411 от 1998 г., от 3 ноември 1998 г. на Европейския съюз. Това е отговорът на въпроса, който задавате. В този регламент се определя положението на синята лента и буквеният код на държавата върху табелата и се цели въвеждане на единни европейски номера, на които е обозначена държавата на регистрацията.
Всички тези изисквания са отразени в действащите български стандарти, в които се съдържат спецификите на материалите, от които следва да са изработени светлоотразителните табели, Българският държавен стандарт за размерите и шифрите за означаване на държавата и нейния флаг. Регистрационните табели са въведени през 2000 г. с Наредба № 1-45 за регистрация и отчет на моторните превозни средства и на ремаркетата, теглени от тях.
Първоначално в наредбата за промяна на регистрационните табели е заложен срок от 5 години. През 2002 г. този срок е удължен с една година, тоест до края на 2006 г. Веднъж срокът е удължаван, държа да го кажа достатъчно ясно.
Според графика до края на 2005 г. е трябвало да бъдат подменени всички стари табели, а за 2006 г. да останат за подмяна табелите на превозните средства с първоначална регистрация преди 31 декември 1975 г. и всички с неподменени регистрационни табели поради спиране от движение.
В началото на тази година с решение на Министерския съвет за изменение на Преходните разпоредби и заключението от Разпоредба № 1-45 е променен срокът за подмяна на старите регистрационни табели до 31 март. Промяната на срока е въз основа на предложение на министъра на финансите и на министъра по европейските въпроси на основание на критиките на Европейската комисия по изпълнение на поетите ангажименти по преговорна глава 3 – “Свободно предоставяне на услуги”. Съгласно европейските изисквания броят на регистрираните автомобили със сключена застраховка трябва да е минимум 90 на сто от регистрираните автомобили. Според предоставените на Европейската комисия данни около 60 на сто от водените на отчет автомобили са със сключена застраховка “Гражданска отговорност”. Този нисък процент се дължи на съществуващите в Националния регистър автомобили, които отдавна не участват в пътното движение по различни причини. Подмяната на регистрационните табели ще способства за актуализация на информацията, съдържа се в Националния регистър на превозните средства. Към настоящия момент в него съществува информация за регистрирани превозни средства от некоректни собственици – предприятия с прекратена дейност, неактуални данни за фирми и собственици, превозни средства, които са напуснали страната, но не са отчислени от собствениците, превозни средства, които са изоставени и т.н.
Ежедневно в пунктовете на КАТ в страната се извършват около 1500 регистрации, а при повишено натоварване се достига до 2500-2600, разбира се, с удължен работен ден.
Изцяло споделям Вашите притеснения за времевия срок, който е наложен. Искам да кажа още веднъж две неща.
Първо, Министерството на вътрешните работи е изпълнител, а не организатор, не ние сме решили този въпрос.
Второ, мисля, че достатъчно ясно формулирах изискванията и критериите, които са поставени от Европейския съюз както в критичния доклад, който всички коментираме с такава тревога, така и в регламента, заложен от 3 ноември 1998 г. Благодаря ви.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ:Давам думата на народния представител Иван Николаев Иванов за реплика.
ИВАН ИВАНОВ (ДСБ):Уважаеми господин председателю, уважаеми колеги!
Първо, директивите на Европейския съюз са валидни за страните-членки на Европейския съюз и за страните-кандидатки към датата на присъединяване, тоест, както първоначално наредбата изискваше – 31 декември 2006 г.
На второ място, мога да посоча редица страни-членки на Европейския съюз, където автомобилите, които не напускат страната, не се налага да подменят регистрационните си табели. Ще дам пример с Гърция, но не само там.
Разбирам, че тази силова акция ще доведе до влизане в държавния бюджет на 50 млн. лв. и неслучайно и министърът на финансите е сред вносителите на това предложение.
Но аз питам: кой ще заплати загубите в нерви и време на тези 900 хил. души за всеки един автомобил, които ще нанесат вреда там, където работят, било в индустрията, било в земеделието, било в сферата на услугите?
Ще Ви кажа, че миналата събота опашката пред КАТ се виеше до парк-хотел “Москва” – това са 300-400 м и хората казваха открито, че такава опашка не са виждали от времето на славното комунистическо минало, когато за 30 л бензин през 80-те години се редяха на подобни опашки.
Господин министър, това, което правите в момента, е гавра с българските граждани и Вие не може да не го разбирате, ако не – толкоз по-зле. Те губят и време, и нерви. Вие носите пряка отговорност за това, независимо кой е вносителят, защото Вие сте подписали тази промяна в наредбата. Оттеглете промените и го сторете сега, за да облекчите хората.
Ситуацията ми напомня, когато преди няколко месеца Демократи за силна България апелираха към Вас да разформирате Консултативния съвет, който бяхте сформирали към министерството, към Вас специално. Вие отказахте.
В крайна сметка Вие го направихте под комбиниран натиск. Не правете това сега – да промените наредбата в края на м. март! Спестете времето и нервите на хората! България ще влезе в Европейския съюз не по-рано от 31 декември 2006 г. Дотогава ще бъдат изпълнени разпоредбите, за които говорите.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ:Давам думата на министъра на вътрешните работи господин Румен Петков. Господин министър, имате право на дуплика.
МИНИСТЪР РУМЕН ПЕТКОВ:Аз не съм формирал Конституционен съвет в Министерството на вътрешните работи. Това е някаква новост, някаква новина. Или бъркате терминологичния апарат, или имате друг тип проблеми, които не съм готов да коментирам. Казвам го с известна боязън поради това, което чух. Под Конституционен съвет не съм слагал не само подпис, мисъл не ми е минавала през главата, така че ще трябва да потърсите съвет и помощ от друго място!
Второ, аз напълно разбирам проблема, който Вие поставяте. Неслучайно в началото казах, че първият срок за изпълнението е бил краят на 2005 г. И Вие много добре го знаете. И сега да си обясняваме, че някой е решил единственият срок да бъде краят на 2006 г. и след това той е връщан, то трябва да сме наясно, аз и одеве казах, че когато послъгва някой, ще се разбере. Първият срок е краят на 2005 г. След това този срок се променя на края на 2006 г. и след това излиза критичният доклад на Европейската комисия.
Аз не мога да не изпълня правителствено решение. Ако Вие ме съветвате да отида към беззаконие, това е нещо, което е типично, искрено се надявам, за периода до края на 2001 г. и край, приключила е 2001 г. с грабежа, с даренията на фондации от по 200 хил. долара и т.н.
ИВАН ИВАНОВ (ДСБ, от място):С аргументи го докажете!
МИНИСТЪР РУМЕН ПЕТКОВ:Аз се надявам, че България се е разделила с това. И всички ние трябва да кажем, че с това е свършила окончателно. Няма да взимаме 200 хил. долара от този, който сме изгонили, няма да грабим, няма да крадем, няма авиокомпания “Балкан”, няма … (Реплики на народния представител Иван Иванов.)
Всички ние трябва да сме наясно, ако искаме да сме държава, да кажем: край, с това е приключено. (Шум и реплики от народните представители Иван Иванов и Евдокия Манева от ДСБ.)
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ:Моля за тишина!
МИНИСТЪР РУМЕН ПЕТКОВ: Това е много мил подход – да крещим от предпоследния ред.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ:Това е дуплика – несъгласие с Вашето изказване. Продължете, господин министър, имате още 30 секунди.
МИНИСТЪР РУМЕН ПЕТКОВ: Да не пречим на господин Иванов да не прегракне. Той веднъж вече показа, че трябва да търси консултации. (Реплики от народния представител Иван Иванов.)
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Моля да се съсредоточим върху дупликата.
МИНИСТЪР РУМЕН ПЕТКОВ:Ако прегракне, аз ще се чувствам много притеснен! Аз изпитвам искрени притеснения, казвам го съвършено ясно, за срока. Аз се притеснявам за всички тези проблеми, които се създават на хората. (Реплика на народния представител Евдокия Манева.)
Не Ви разбрах.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ:Моля ви.
МИНИСТЪР РУМЕН ПЕТКОВ: Може би колежката – по-тихо, за да не прегракне господин Иванов!
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ:Господин министър, моля Ви!
МИНИСТЪР РУМЕН ПЕТКОВ:Така че изпитвам притеснения, но аз ще изпълня това, което е разпоредено. Информирал съм и премиер-министъра, и министъра на финансите за проблемите, които пораждат този подход и тези действия, които са възприети.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Приключиха въпросите и питанията към министъра на вътрешните работи. Уважаеми народни представители, позволете ми…
МИНЧО ХРИСТОВ (КА, от място): За процедура!
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Моля, изчакайте, говоря, ще Ви дам думата. Да благодарим на министъра на вътрешните работи Румен Петков за отговорите на въпросите и питанията на народните представители.
Сега ще преминем към въпроси и питания към министъра на околната среда и водите господин Джевдет Чакъров.
Преди това искахте процедура, заповядайте.
МИНЧО ХРИСТОВ (КА): Благодаря Ви, господин председател.
Моята процедура е пряко свързана с предишния въпрос, който беше зададен, и с предишния отговор.
Уважаеми колеги, на 6 януари аз внесох проекторешение за отмяна на задължителната пререгистрация на моторни превозни средства.
Накратко, то звучи така: “Задължава Министерския съвет на Република България в 10-дневен срок от приемането на настоящото решение да отмени задължителния срок за пререгистрация на моторни превозни средства, като задължителната пререгистрация се отнася само до автомобили, напускащи територията на Република България.”
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ:Господин Христов, с цялото ми уважение, но каква е процедурата?
МИНЧО ХРИСТОВГосподин председател, моето процедурно предложение е да решим сега тук да съкратим срока до една седмица, за да мине това предложение в комисиите и да бъде представено становището в пленарната зала. Аргументите ми са следните.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: За какво става дума, какъв срок?
МИНЧО ХРИСТОВ:Тъй като, ако чакаме 3-месечния срок, който е по правилник, то моето предложение би се обезсмислило. Затова предлагам да решим в 7-дневен срок комисиите да се произнесат и то да бъде представено пред пленарната зала.
Аргументите ми са следните. Освен че това е гавра с българските граждани, неочакваната промяна на Наредба № 145 на МВР не е съобразена нито с материалните възможности на собствениците на леки автомобили, нито с административните възможности на Министерството на вътрешните работи. Създава се хаос, предпоставки за хаос и напрежение сред тези граждани, и то най-бедните. Това е ощетяване и тормоз, който държавата прави, за да се съберат 60 млн. – тук поправям господин Иванов – 60 млн. лв.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Господин Христов!
МИНЧО ХРИСТОВ:От отговора на министъра ние разбрахме, че няма императивно изискване на Европейския съюз за тази смяна. И нищо не пречи колите със стари номера да се движат по територията на България без никакъв проблем. Благодаря ви.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ:Господин Христов, това не е процедура, нито е възможна процедура. Поне прочетете чл. 75, ал. 3.
Господин Христов, моля Ви, Вие сте внесли проект за решение, което е разпределено на комисиите. А чл. 75, ал. 3 гласи:
“Чл. 75. (3) Постоянните комисии обсъждат решенията не по-късно от 15 дни от разпределянето им и представят на председателя на Народното събрание становищата си по тях.”
За какви три месеца говорите? Трите месеца са за законите, а по проекти за решения, декларации, обръщения комисиите трябва да се произнесат в 15-дневен срок. Това пише в правилника. Вие правите процедура за съкращаване на нещо – което е необяснимо.