Предложение на ЕК за премахване на пререгистрацията на автомобили

Според обществена консултация, проведена през 2011 г., като основни проблеми са посочени продължителността на процедурите и допълнителните разходи.
Фотограф: Красимир Юскеселиев
Дневник

По темата
 

Европейската комисия предложи днес мерки за намаляване на излишната административна тежест при регистрацията на автомобил в друга държава – членка на Европейския съюз, съобщи пресслужбата на институцията.
Очаква се предложението да доведе до опростяване на административните процедури, в резултат на което дружествата, гражданите и органите, отговарящи за регистрацията, ще спестяват близо 1.5 млрд. евро годишно.
С предложения текст се въвежда принципът, че даден автомобил следва да се регистрира в тази държава от ЕС, в която живее неговият собственик, и че останалите държави членки не могат да изискват от собственика да регистрира автомобила на тяхната територия, дори и в случай на по-продължителен престой.
Брюксел предлага също опростяване на административните формалности при пререгистрация в рамките на ЕС на леки автомобили, микробуси, автобуси и камиони, например в случаите, когато дадено лице се премести да живее в друга държава от ЕС, както и когато купи автомобил втора употреба от друга държава от ЕС.

Според обществена консултация, проведена през 2011 г., като основни проблеми са посочени продължителността на процедурите и допълнителните разходи.

Невъзможно ще стане и регистрирането на откраднат автомобил в друга държава от ЕС. Значително ще се намалят разходите на фирмите за отдаване на автомобили под наем. Ще бъде възможно прехвърлянето на автомобили в друга държава от ЕС по време на ваканционните периоди, без да е необходима пререгистрация. По този начин се очаква след приемането на предложението наемането на автомобил да стане по-евтино.
Много проверки ще бъдат напълно премахнати, като компетентните органи ще получават необходимата им информация за автомобила директно от своите колеги в държавата, в която той вече е регистриран.
Всяка година на европейците и дружествата в ЕС се налага да преместят близо 3.5 млн. превозни средства в друга държава членка и да ги регистрират според националното законодателство. Продължителността на процедурата е средно пет седмици, а разходите по нея за гражданите и дружествата възлизат на 400 евро, посочва Европейската комисия.

 
Съобщение за горецитираното предложение на ЕК с което се цели отмяна на пререгистрацията от една страна в друга в рамките на ЕС чух няколко пъти по програма Хоризонт на 04.04.2012 г. Виждам го и във в-к Дневник от 05.04.2012 г. откъдето взех горецитирания текст. Напразно търсих някакво съобщение във в-к Сега по тази тема.
Казано шеговито не ми дадоха възможност да припомня на фона на горното съобщение изказването на Станишев, че работа на държавата е да подменя номерата на автомобилите. И да го помоля като лидер (макар и временен) на ПЕС да вразуми ЕК и да я накара да се откаже от предложението си. Само пререгистрация, тотална, във всяка държава, минимум един път годишно.
 

Leave a Reply