Сигнал до главен прокурор Цацаров "Орешарски трябва да бъде съден, а не да бъде премиер"

       СИГНАЛ ДО ГОСПОДИН СОТИР ЦАЦАРОВ, ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ         
Вх. № във Върховна касационна прокуратура 11535/31.07.2013 г.
     https://mitev.eu/?p=4096           
                                ОРЕШАРСКИ ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЪДЕН, А НЕ  ДА БЪДЕ ПРЕМИЕР              
               В 2000-та година бе приета Наредба І – 45 на МВР.  С нея бе определен краен срок на валидност на регистрацията на автомобилите в България. С това МВР наруши закона за движение по пътищата, в чиито член 141 е записано, че регистрацията е безсрочна. Започна уникална в световен мащаб кампания за пререгистрация на регистрирани автомобили. Костов  падна от власт, „царят” се интересуваше  от БТК, гори, дворци и изпълняваше вяло  наредбата.
               Дойде правителството на тройната коалиция. В края на 2005 г. министърът на финансите Пламен Орешарски и министърът по европейските въпроси Меглена Кунева предложиха на Министерски съвет срокът за изпълнение на цитираната наредба на МВР да бъде съкратен – до 31 март вместо до края на 2006 г. На двамата не им направи впечатление че с ведомствена наредба на МВР се отменя законова разпоредба.  Предложението им бе прието от МС. Нещо повече, тогавашният премиер  Станишев в телевизионно интервю по Канал 1 на БНТ на 15 март отправи критика към държавата, че „…своевременно, в продължение на години, не си е вършила работата. Не са подменяни номера на коли, които са с регистрация от преди ….”. Уникална глупост, останала без последствия за него.
               Пред пунктовете на КАТ се извиха огромни опашки, чакаше се по 3-4 денонощия. В Карнобат човек  почина от инфаркт на опашката. Така само за периода 01.01. -28.05. 2006 г. бяха пререгистрирани 608 013 автомобила. Което означава над 1. 8 млн. човекодни загубени в чакане по опашките. А това означава над 100 млн.  лева загуби от непроизведен продукт, тъй като един зает в икономиката тогава произвеждаше средно на ден продукт за около 60 лв. В това число не са включени загубените дни от чакащите за първа регистрация  около 150 000 души. До този момент прокуратурата не е потърсила отговорност за причинените огромни загуби. Напротив, Орешарски и компания управляват, а Кунева търси начин да управлява.
          Правителството на тройната коалиция и медиите  внушиха лъжата, че пререгистрацията на автомобилите е по искане на ЕС. Много са хората, които още вярват на това.  Пламен Орешарски е съучастник в тази лъжа. Истина е, че ЕС има искане 90 % от движещите се коли да имат сключена застраховка ГО. В закона за движение по пътищата изрично е записано (чл. 171), че автомобил, който се движи без  застраховка се спира от движение да сключване на същата.  Орешарски,  Кунева и всички от тройната коалиция дължат отговор на обществото защо игнорираха наличието на тази законова норма и решиха да постигат искания процент застраховка ГО чрез пререгистрация на автомобилите. Нещо повече, те не пропуснаха да наложат пререгистрация и за автомобилите, за които има сключена застраховка ГО.
               Като министър на финансите Орешарски не беше пестелив. Той с лека ръка позволи да се осъществи ненужна и незаконосъобразна пререгистрация на автомобилите на държавните органи и ведомства. С това причини с нищо неоправдани загуби на бюджета за много милиони лева, за които до този момент не е понесъл никаква отговорност.
               Форсираното изпълнение на пререгистрацията в съответствие със съкратеният срок доведе до полагане на много извънреден труд в пунктовете на КАТ. Разходите за заплащане на този извънреден труд лежат на съвестта на Орешарски.
               Като министър на финансите Орешарски позволи таксата за пререгистрация да бъде определена в разрез с изискванията на закона, защото тя многократно надвиши разходите, направени    от държавата за пререгистрацията, а трябва да е равна на тях. Само за сравнение – таксата за първа регистрация в Германия е 10 евро и 50 цента. У нас беше 60 лв., т.е. три пъти повече от таксата за същата услуга в Германия.
               По време на парламентарно питане на 01.09.2006 г. Орешарски покани питащата го депутатка М. Капон „…отговорете Вие на въпроса ако не беше изтеглен с няколко месеца срокът, нима тези граждани нямаше да похарчат същите пари, за да си сменят номерата? Или това щеше да стане безплатно?”. Реплика, която показва до къде може да стигне цинизмът на „компетентния” Орешарски. Защото българската смяна на номерата е единствена в света и  нито беше обективно необходима, нито беше наложена от външни фактори, а бе груб произвол да политическата върхушка, при който МВР  и по-специално КАТ бяха използвани като инструмент за рекет. Очакваше се в тази кампания да бъдат събрани около 200 милиона лева, чието използване бе засекретено, но те в никакъв случай не попаднаха в държавния бюджет.
               В условията на многодневни опашки пред КАТ бързо се появиха „наши” фирми, които срещу допълнителни 100 лв. осигуряваха пререгистрация на автомобили без чакане на опашка. За мнозина от чакащите тези 100 лв. бяха по-малко от сумата, която биха загубили при чакането на опашката (не става въпрос само за загуба на  достойнство и унижение) и те предпочетоха да ги дадат за тази „услуга”. С други думи, с предложеното съкращаване на срока за пререгистрация, Пламен Орешарски, Меглена Кунева и цялото правителство създадоха образцова корупционна обстановка. Днес обаче те се представят за борци срещу корупцията.
               „Заклевам се, в името на Република България, да спазвам конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!”               Това е клетвата, положена от Орешарски и останалите герои, участвали в срамната, престъпна и унизителна кампания за повторна регистрация на законно регистрираните автомобили в България. Не бе спазен законът, интересите на народа бяха погазени. С принуждаването на собствениците на три милона автомобила да ги пререгистрират полицейщината достигна най-високия си връх в българската история. МВР и КАТ бяха превърнати в инструмент за репресия.  А сега тези хора искат да връщат държавата на народа и да громят полицейщината.  Време е тези „герои” да бъдат изметени от политическата сцена като клетвопрестъпници и да им бъде потърсена съответна политическа и наказателна отговорност.
Пловдив, 23.07.2013 г.       Димитър Николов Митев  тел. 0888/704984  www.mitev.eu
 ПП. Уважаеми читатели, ако считате посочените факти за значими, помогнете те да станат достояние на възможно най-широк кръг хора, защото този текст няма шанс да се появи в медиите.

Leave a Reply