Трето отворено писмо до Яне Янев

 
                                                                                            До г-н Яне Янев
                                                                                            председател на ПП „РЗС”
                                                             НЕ ВИ ВЯРВАМ, ГОСПОДИН ЯНЕВ.
              Господин Янев,
              вчера,  30.01.2011 г. слушах разговора  ви с Цветанка Ризова по Нова телевизия. Същевременно днес, 31.01.2011 г. се навършва точно една година от момента, в който,  пред очите на всички присъстващи в залата  на Дома на техниката в Пловдив,  ви предадох писмата, които ви бях изпратил по интернет и вие, без да съм ви молил за това, гледайки ме в очите, казахте, че ще ме потърсите по телефона. По тези два повода ми се иска да знаете следното.
              Аз не очаквах да ми се обадите и се оказах прав. А защо не очаквах да ми се обадите?
               1. Защото  вие, както и никой  от ръководството на РЗС не реагира на писмото, което ви изпратих на 03.03.2009 г.  Единствената реакция се изрази в следното писмо:
„До: Dimitar Mitev <dimitr_mitev@abv.bg>
Относно: Re: Писмо до г-н Яне Янев
Дата: Сряда, 2009, Март 4 17:28:56 EET
Здравейте г-н Митев!
С този e-mail Ви уведомяваме,че писмото Ви е
получено и ще бъде разгледано от г-н Янев.
Поздрави!”
               Дали сте разгледали писмото ми не знам,. Тъй като в предизборната ви кампания не видях включено нещо, което да е свързано с отправеното от мен предложение, две седмици преди парламентарните избори ви изпратих второ писмо по интернет. Не последва никакъв отговор, нито имаше използване на предложената от мен тема в предизборната ви кампания.
              2. Не очаквах да ми се обадите по телефона, защото отговорите на въпросите, които отправих към вас в Дома на техниката в Пловдив на 31 януари 2010 г. бяха под всякаква критика.  Вие се измъхнате от отговор по същество с твърдения от рода на това, че РЗС е за закриване на КАТ.  Общото впечатление, което остана в мен, е че, като се изключи тирадата ви за Герговград, все едно слушах говоренето на Антон Кутев и С.  Станишев  . „Тайните на прехода“ (това беше темата на вашата среща с гражданите на Пловдив) практически не бяха посочени. Почти цялото говорене бе твърде едностранчиво  насочено само  срещу ГЕРБ и Бойко Борисов.
              3. Допускам, че  първото и второто ми писмо (http://www.mitev.eu/?p=695)  може да не са стигнали до вас през 2009 г. Допуснах и че не сте бил информиран за разговора ми с  юриста от РЗС г-н Бозаджиев, на когото също оставих въпросните материали.. Затова се зарадвах на случайно появилата се възможност да  ви ги дам собственоръчно на 31.01.2010 г. Вие лично ги взехте от мен заедно с отказаната за публикуване  моя статия „Предизборни загадки” (http://www.mitev.eu/?p=748)  По такъв начин отпадна евентуалното обяснение за липса на ваша реакция с обстоятелството, че материалите не са стигнали до вас. Те стигнаха и вероятно не ви е било съвсем приятно като сте ги чел. Тяхното съдържание по мое мнение изпари желанието ви да ми се обадите по телефона, както, повтарям, без да съм ви  молил, сам, по своя инициатива обещахте.
              Според мен политическа партия РЗС и вие лично би следвало да реагирате по въпросите, повдигнати в материалите, които ви дадох, по собствена инициатива, без да чакате някой като мен да ви подсеща. А обстоятелството, че и след подсещане не пожелахте да реагирате е показателно само по себе си.
              РЗС и вие не коментирахте факта, че с Наредба І – 45 на МВР бе сложен краен срок за валидност на регистрацията на автомобилите в България, които съгласно чл. 141 от Закона за движение по пътищата са с безсрочна регистрация. РЗС мълчи по това въпиющо нарушение на законността, извършено от правителствата на Костов, Сакскобурготски и Станишев. Засегнати бяха практически всички автомобилисти в България – т.е. милиони български граждани, но за вас изглежда проблемът е маловажен и вие изобще не критикувахте погазването на закона с Наредба на МВР.
              РЗС и вие не коментирахте в публичното пространство безсрамната лъжа на БСП и Ко, че пререгистрацията на автомобилите е била изисквана от ЕС. Не забелязвахте дори такива нагли повтаряния на тази лъжа, като например публикуваното във в-к 24 часа (26 .02.2008 г.) твърдение на зам.министъра на вътрешните работи от миналото правителство Камен Пенков, според когото „„България е изпълнила коректно директивата на Европейския съюз за подмяна на номерата на колите и настоящите напълно съответстват на стандартите на съюза”. (http://www.mitev.eu/?p=27) Лъжата е двойна, защото няма такава директива и защото регистрационните табели, които бяха натрапени принудително на гражданите, не съответстват на Регламент 2411 на ЕС от 03.11.1998 г. Такива неща изглежда според вас съответстват на изискването за „ред, законност, справедливост”, защото не забелязах и една критична дума от ваша страна срещу тях.
              РЗС и вие мълчите  за загубите, претърпяни от икономиката на страната и населението вследствие на многодневните опашки пред пунктовете на КАТ, които  бяха осигурени на чакащите за пререгистрация или първа регистрация на автомобилите  от „компетентното управление” на Станишев и тройната коалиция.. Отделен въпрос, който също не коментирахте в предизборните си речи, е невероятната корупция, развила се при тези условия за „пререгистрация без чакане на опашка”.
              РЗС и вие мълчите за тройно по-високата цена за повторната или първа регистрация на автомобилите у нас в сравнение с Германия например. Очевидно не намирате нищо ненормално и до този момент много по-бедните българи да плащат за регистрация на автомобилите си тройно по-висока цена от много по-богатите германци.
              РЗС и вие не коментирахте уникалната глупост, изречена от премиера Станишев в телевизионно предаване на 15.03.2006 г. по Канал 1 на БНТ, когато той критикува държавата, че много дълго не си била вършила работата и не подменяла табелите на автомобилите. Никой от вас не се сети да попита Станишев, какъв е полезният ефект за държавата и народа от смяната на  номерата  и талоните на автомобилите, ако това е работа, която държавата трябва да върши. Тази смяна  струваше много пари на държавата и на собствениците  на автомобилите, а ефекта от тези разходи никой до този момен не го посочва.  Същият въпрос не желаете да отправите и към икономиста Иван Костов, чието правителство прие цитираната Наредба. Не желаете да попитате и Симеон Сакскобурготски, който претендира, че е носител на европейските ценности, защо България е единствената държава в света, предприела такава кампания и как се свързва тази уникална кампания  с европейските ценности.
              Няма да изброявам повече аспекти на проблема, по които вие мълчахте.     Не вярвам да не ви е било ясно, че при милиони засегнати граждани от посоченото беззаконие, ако вие бяхте се постарали убедително да го разкриете публично, щяхте да получите многократно повече гласове при изборите за народно събрание на България. А пък ако не ви е било ясно, то това означава, че РЗС и вие сте политически слепци. Според мен изглежда политическите ви юзди са били опънати толкова силно, че дори в случая пренебрегнахте интереса на собствената си партия чрез демаскиране на далаверата да спечелите много повече депутатски места. Като гледам сегашното поведение на все още останалите ви верни депутати нямам повод да съжалявам, че не спечелихте повече депутатски места в сегашното народно събрание.
              От цялстното ваше и на ръководството на РЗС поведение оставам с впечатлението, че вие изпълнявате роля, определена ви от най-реакционната част на върхушката на БСП. С това си обяснявам критиката ви единствено към Борисов и ГЕРБ и амнезията ви по делата на трите предшестващи правителства, при това не само за гаврата с пререгистрацията на автомобилите. Забравихте за грабителската приватизация по времето на Костов, Кобурга и Станишев. Забравихте за вихрещата се корупция по това време. Забравихте за злоупотребите с власт, заменките, спирането на европарите и т.н. и т.н., трудно ми е да изброя всичко, по което сте изпаднали в състояние на пълна амнезия.
              Всичката си енергия сте насочили срещу правителството на ГЕРБ. Далеч съм от мисълта, че то е безгрешно и няма за какво да бъде критикувано. Но критика от рода на казаното от вас в Дома на техниката в Пловдив, че „Бойко Борисов е три в едно – комунист, мутра и милиционер“ , показва, че критиката ви е с цел очерняне, сваляне от власт, а не с цел решаване на проблемите. Питам, като сте застъпвали това мнение, защо не излязохте преди изборите да информирате избирателите за тези недостатъци на Борисов, та да ги предпазите от грешка и да попречите на гласуването за него? Вместо това дори цели шест месеца се подвизавахте в парламента като партия,  която подкрепя ГЕРБ и правителството му.
              А пък това, че обявявате Бойко Борисов за комунист показва, че нямате елементарна представа какво означава понятието комунист. Очевидно смесвате понятието член на БКП, партиец с понятието комунист. В БКП „комунисти”, т.е. партийци, имаше твърде много. Комунистите без кавички  бяха рядкост. Знам това от личен опит, тъй като 25 години бях член на тази партия и със своите марксистки позиции много често се чувствах като чуждо тяло в нея.
              Комунистите са хора, които  не приемат и се борят срещу  капиталистическата частна собственост и експлоатацията на човек от човека. Какво комунистическо има от тази гледна точка в профила на провъзгласяващия се за десен политик Борисов? Да не би да е поискал национализация на капиталистическата собственост, да не би да е поискал премахване на експлоатацията на наемния труд и установяване на обществена собственост върху средствата за производство в България? Аз съм човек с марксистки убеждения и поради това Бойко Борисов е много далеч от политическия ми идеал. Но не мога да не констатирам, че  с този си начин на изразяване вие падате под средното равнище на кръчмарското говорене.
              В цитирания разговор с Цветанка Ризова на 30 .01.2011 г. по Нова тв вие твърдите, че „опозиция, която да изважда всичко на бял свят сякаш не е нужна” и се правите на разочарован, претендирайки, че вие сте представителят на такава опозиция. На фона на изброените по-горе примери за ваше и на РЗС мълчание тази ваша претенция за мен е фалшива и демагогска.
              Самохвалствате, казвате „Аз съм свикнал да се боря истински”. На фона на горепосочените факти не забелязвам убедителни примери за това, че се борите истински. Струва ми се, че се борите, при това далеч не винаги с почтени средства, само срещу този, който ви е посочен от тези, които създадоха и финансираха богато РЗС.
              Твърдите за себе си „Аз съм човек на честта”. Оставям на страни, че това също мирише на самохвалство и ви питам, като сте човек на честта, защо не изпълнихте собственото си   обещание и не реагирахте за дадените ви от мен материали нито по телефона, нито писмено? Ако бяхте човек на честта наистина, нямаше да оставите без отговор писмо до вас, в което е поставен проблем, засягащ милиони български граждани.
              Прав сте, като казвате: „Много е важно нашият народ да осъзнае, че трябва да си търси демократичните права”. Но веднага се сещам, как мълчахте и мълчите все още за крещящи примери на погазване на демократичните права  на българските граждани, посочени ви по-горе. Стигам до тъжния извод, че с политици като вас българският народ трудно ще постигне успех в търсенето на демократичните си права.
              Днес често критикувате правителството за неговата „милиционерщина”, за това че погазвало правата на гражданите.  И същевременно упорито мълчите за най-голямата полицейщина  на целия преход, когато предишното правителство злоупотреби с  МВР като го използва като силово средство за принуждаване на българските собственици на автомобили да забравят за безсрочната по закон регистрация на автомобилите си и да изпълнят наредба на МВР, с която бе сложен краен срок за валидност на тази регистрация. Доказателство за това, че акцията за пререгистриране бе незаконосъобразна за мен е и обстоятелството, че след като отказах  да пререгистрирам  автомобила си, два пъти бях санкциониран от КАТ и два пъти две различни съдилища отмениха санкциите като незаконосъобразни. А полицаят, съставил ми втория акт, по време на съдебното заседание съобщи, че е съставил 100 (сто) такива акта. А колко актове са съставени от останалите полицаи за да се извиват опашките пред КАТ и да се плаща рекета, наложен от държавата? Това очевидно не е интересно за партията, бореща се за РЕД, ЗАКОННОСТ, СПРАВЕДЛИВОСТ, защото не е пример за милиционерщина.
              В заключение си позволявам  отново    да ви цитирам изказвания на ваши колеги депутати от миналото народно събрание при обсъждане на акцията за пререгистрацията на автомобилите и предложението на М. Христов тя да бъде прекратена.  Вашите колеги от опозицията използваха изрази като: „„Административен произвол”, „опит да бъде ловена риба в мътна вода”, „унизително и пренебрежително отношение”, „едни обикновени изнудвачи”, „тъпо решение”, „невероятен корупционен модел”, „поредната управленска дивотия”,”гавра с българските граждани”, „къде отиде социалният усет на левицата?”,”едно безумие,един тормоз, една гавра срещу стотици хиляди български граждани”, „правите /хората/ на маймуни”и т.н. и т.н. Можете да проверите това в стенограмата от парламентарните дебати, състояли се на 16.03.2006 г.
              За свое „оправдание” може да използвате (въпреки претенциите ви, че сте единствената истинска опозиция), че не само вашата партия, а всички политически партии при неколкократните избори, провеждани от тогава, не пожелаха да използват в кампаниите  си този казус. Това е безкрайно тъжно и показва истинския профил на българската така наречена политическа класа – без изключение към този момент. С поведението си по този казус вие показвате, че сте неразделна част от тази тъжна политическа картина. Поради това не ви вярвам нито когато се представяте за истинска опозиция, нито когато се представяте за жертва на натиск от сегашното правителство.  Заслугата да не ви вярвам е единствено ваша. А преди последните избори малко оставаше да гласувам за РЗС.  Не гласувах, защото не издържахте изпита, на който  за собствена по-правилна преценка ви подложих с писмата, които ви пратих. И сега не съжалявам.
Пловдив,                                                       Димитър Н. Митев            тел. 0888/704984
31.01.2011 г.                                                  е-mail: dimitr_mitev@abv.bg

Leave a Reply