Бебето в ГО – в-к 24 часа 28.01.11 г. и контрапубликация

Публикувам две статии с противоположно тълкувание на случката с бебето в Горна Оряховица. Те са показателни за войната, ко ято се води между лекарската гилдия и  МВР и прокуратура. Не завиждам на обикновените хора, които трябва да се ориентират в тази ситуация-
фев-2-11 публикувано от DMitev
ТЪРСЕНЕ Карта на сайта
Подробно търсене
Януари, Петък 2011
A+ | A-
Чули бебето от фризера да плаче 17 часа след раждането
Публикувана: Вторник, 11-ти Януари 2011, автор(и): Блага Георгиева, Дима Максимова; прочитания: 22430; коментари: 26
Виж галерия 1 2 3 »
17-годишната Боряна се разплакала, когато видяла бебето си. СНИМКИ: ДИМА МАКСИМОВА
Санитарка влиза в родилното отделение на горноряховската болница и се сепва. На кантара завито в пелена нещо помръдва. Надниква и вижда новородено. В следващия момент жената чува, че бебето се опитва да плаче и издава различни звуци, тя изскача от помещението и тича към стаята на дежурната лекарка.
Това си спомнят служители на болницата за близо 20-те часа живот на бебето на 17-годишната ученичка Боряна от Лясковец, научи „24 часа“.
Случаят се прочу в края на м.г. след първия арест на четирима лекари по сигнал, че са умъртвили умишлено новородено бебе след раждането му. Зад решетките за 24 часа бяха прибрани докторите – Димитър Сотиров, Стефан Лазаров, Михаил Милатович и Катя Гецова.
Повече от 40 дни след инцидента все още не е категорично ясно дали бебето е родено мъртво, или е починало заради лекарска небрежност. От трибуната на парламента вътрешният министър Цветан Цветанов прочете шокиращи разговори, записани със специални разузнавателни средства. От тях стана ясно, че повече от 20 часа на живо бебе не е оказана помощ. Дни преди Нова година пък петорна съдебно-медицинска експертиза установи, че бебето се е задушило в утробата на майката.
Тогава от прокуратурата във Велико Търново обявиха, че изводите на експертите били в противоречие със записаните СРС-та и контрастирали със свидетелските показания, които сочат лекарска небрежност.
До късния следобед вчера търновските обвинители все още не бяха решили дали да повдигат обвинение към лекарите за причиняване на смърт. Според разкази на медици, акушерки и санитарки от самата болница обаче бебето е било живо почти денонощие.
Сред странните обстоятелства за разследващите е факта, че лекарят извадил бебето е направил епизиотомия (бел. ред. – епизиотомията е хирургическа намеса, която се прави само при раждане, когато плодът е голям, при необходимост от употреба на форцепс, при недоносен плод, за да се намали продължителността на раждането или при седалищно раждане. Това е разрез на външните полови органи на жената зада се улесни изваждането на бебето. Според специалисти при аборт не се прилага, защото тогава приоритетът е да се щади майката, а не плода.) на майката.
По-късно медикът еобяснил, че тази процедура е направена, за да се предпази плодът от мозъчен травматизъм, разказа източник от разследването.
В неделя, 28 ноември 2010 г. около 15 часа единадесетокласничката Боряна, която била бременна в петия или шестия месец, получила болки и сама потърсила лекарска помощ.
В АГ отделението д-р Стефан Лазаров прегледал момичето. Установил, че има пълно разкритие и чеорганизмът е тръгнал да изхвърля плода. От този момент нататък обаче данните за случая коренно се разминават.
Според официалната версия на лекарите бебето още при раждането не изплакало и не дишало. След ареста на четиримата лекари обаче повече от 10 служители на горноряховската болница разказват как новороденото момченце близо 20 часа се е борило за живота въпреки лекарското бездействие, научи „24 часа“.
Никой не знае как е преживяло бебето нощта, но още около 7,30 часа сутринта на 29 ноември санитарка видяла как то мърда под пелената и изтичала при един от лекарите да докладва.
Медикът говорил с колега по телефона, че ако плодът е жив, трябва да уведомят майката, тя да се премести в родилно отделение и да бъдат извикани неонатолози от Плевен. Но нищо от това не било направено.
В това време друга акушерка, докато правела тоалета на бебетата през две стаи, които са със стъкла, усетила с периферното си зрение движение. Вдигнала поглед и вече била сигурна, че една пелена, оставена на кантара, мърда. Малко след това тя разбрала, че там всъщност има новородено.
Същата сутрин друга лекарка от отделението отишла там по лична работа и видяла автоматични движения. По-късно тя разказала, че тези движения показвали, че бебето гълта въздух на определен период от време, прави единични движения повдига торса. Това били забавени опити за дишане – едно на 5 секунди.
„Правеше опити да поеме въздух и цялото му тяло се поклащаше“, припомнят си по-късно и други медици. Според експерти това значи, че първите, и последни часове от живота на бебето са преминали в ужасна агония.
Това се потвърждава и от друг свидетел, който също работи в болницата. Той разказва, че на този плод е било късно да му се помогне, защото са минали двадесет часа след раждането.
Няма смисъл да се викат неонатолози, защото то така или иначе ще си умре, смятал един от медиците.
Друг горнооряховски лекар пък е заявил след избухването на скандала, че не може умрял човек да помръдва. Специалистът обяснил, че когато става дума за спонтанен аборт, бебето се раждало живо и помръдвало известно време, но без грижа умирало до 20 минути. А момченцето на Боряна е мърдало на 20-ия час.
Първият лекар, който опитал да спаси оставеното на кантара бебе, което още мърдало, според самите лекари била д-р Катя Гецова. След като Гецова дошла на работа на 29 ноември, казала на санитарката да прибере това бебе при отпадъците. Санитарката пък отвърнала, че бебето издава звуци.
Лекарката веднага е изпратила акушерката да включи кувьоза и да сложи бебето в него, за да бъде прегледано.
Температурата на кувьоза обаче не била загрята достатъчно, за да помогне на бебето.
Гецова преслушала новороденото със слушалка, проверила сърцето и белия му дроб. Лекарката с над 25-годишен стаж установила, че бебето има сърдечна дейност
Бебето дишало повърхностно въпреки многото часове, които е стояло без никаква помощ.
Въпреки че новороденото все още дишало и най-накрая било поставено в кувьоз, вече никой не можел да му окаже нужната лекарска помощ, казват по-късно други медици.
Почти всички са категорични, че не може мъртвороден плод след 17 часа да има сърдечна дейност и дихателни движения.
Бебето си движеше ръцете и краката, когато сърцето работи, и новороденото мърда, обяснява по-късно друг акушер-гинеколог, който видял бебето, преди да бъде прибрано във фризера. Той е категоричен, че не можел да го реанимира, защото момченцето вече било в мозъчна смърт. Причината – минали са 17 часа при хипоксия и хипотеремия, а за да има шанс, още до петата минута е трябвало да се възстанови дишането, защото без кислород мозъкът умира.
Друг свидетел споделя, че като си тръгвал в 13,30 часа на 29 ноември, за секунда надникнал и видял, че бебето било още живо. Не го преслушал, но видял движение на ръчичка и крачета.
Шефът на акушер-гинекологичното отделение, както и всички дежурни медици там, са посетили бебето, когато то било поставено в стар кувьоз.
След 16,30 часа същия ден акушерка наредила на една от санитарките да извади новороденото от кувиоза и да го сложи във фризера при биологичните отпадъци.
Преди да го замрази, жената питала дали не е още живо защото цял ден виждала, че доктори и акушерки влизат при кувьоза.
А и защо бебето беше в кувьоз, досега не съм виждала абортирал плод в кувьоз, разсъждавала санитарката, а после прибрала новороденото във фризера.
Все още не се знае дали някой от лекарите в горнооряховската болница ще бъде обвинен за смъртта на бебето от фризера.
СРС-тата в болницата били за далавериДокторите с шокиращите разговори от болницата в Горна Оряховица редуват обяснения за мъртвото бебе с въпроси за странни командировки, научи „24 часа“. Звеното за борба с организираната престъпност в Търново активно работи по мащабно разследване на финансови злоупотреби на шефа на лечебницата д-р Миролюб Кожухаров. Проверява се целият 14-годишен период на управлението му, каза шефът на местния БОП Орлин Тодоров. Именно по това дело е разрешено подслушването на управителя, в което бяха прехванати останалите доктори от АГ отделението да се чудят какво да правят с недоносеното новородено на 17-годишната Боряна.
Освен шефа на болницата, миналата седмица на разпит е викан и шуреят му д-р Михаил Милатович.
„Търсиха ме да си говорим, че съм ходил и до луната на разноски на болницата. А д-р Кожухаров вече е абонат в БОП. В медиите прочетох толкова неверни неща, че не знам дали има смисъл да говорим. Племенницата ми не учи в Македония, а в Плевен и аз не съм ходил в Македония. Не разбирам защо трябва да се обяснявам за неща, които не съм извършил“, каза пред „24 часа“ д-р Милатович.
Източници от разследването разкриха, че до Македония със служебната кола на болницата са ходили шефът д-р Кожухаров, дъщеря му и местен бизнесмен. Пътуването било, за да проверят как се кандидатства в Скопския университет.
През 2006 г. пък на разноски на болницата и със служебния автомобил управителят, шуреят му и друг лекар пътували до Варен, Германия, за празника на града. Командировката продължила седмица и всеки от тях взел по 35 евро на ден. Средствата били оправдани с разговори за закупуване на апаратура. Медиците, лични гости на кмета на Варен Гюнтер Райн, не са преговаряли за медицинска техника, сочат данните от разследването.
Друг интересен факт е, че д-р Миролюб Кожухаров не е излизал в отпуск, откакто е поел горнооряховската болница. Той вече имал натрупани над 400 дни, за което ще трябва да получи обезщетение при евентуално отстраняване от поста.
Въпреки че, Районната прокуратура в Горна Оряховица не откри престъпление по финансовия одит на болницата и разследването бе прекратено, окръжната прокуратура в Търново е възобновила досъдебното производство срещу шефа на болницата.
Вчера д-р Кожухаров не бе открит за коментар.
Все още той не е привлечен като обвиняем както по това разследване, така и за бебето от фризера.
Вече няколко седмици прокуратурата умува как да излезе от ситуацията. „Определено не сме удовлетворени максимално от отговорите на поставените от нас въпроси. Не сме взели още никакво решение. Работим бавно, поетапно и постъпателно. Не са ни ясни нещата и най-вероятно ще поискаме допълнителна експертиза“, каза пред „24 часа“ говорителката на окръжната прокуратура Румяна Ирманова. Оттам са формулирали около 10 допълнителни въпроса към 5-имата вещи лица, направили съдебно-медицинската експертиза на бебето от фризера. За отговорите на експертите няма да се поставят срокове.
 Печат Абортираният плод се оказа. живородено момченце и проплакал след 17 часа във фризера?
PostDateIconСряда, 12 Януари 2011г. 07:51ч. | PostAuthorIconАвтор: Люба МАНОЛОВА |
На път е поредната манипулация на властта! Дали някой помни какво каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов след като излязоха резултатите от петорната експертиза по случая в Горнооряховската болница. Цветанов каза: “Прокуратурата ще преценява случая в Горна Оряховица… Експертизата, която беше предадена, и това, което излезе като становище от Прокуратурата, виждате, че няма ясно категорично мнение, че всъщност детето е било живо или е било умряло”. Т. е. абортираният плод доказано изваден мъртъв от лекарите пак се превърна в дете, което било спорно дали е живо или умряло!
Това би трябвало да означава едно-единствено нещо – Цветанов не е доволен от резултатите от експертизата и вместо да се извини от трибуната на парламента за твърдението си, че било “умишлено умъртвено живо родено бебе”, той и депутатите от ГЕРБ направиха всичко възможно опозицията да изгуби търпение и да си тръгне в 10 часа вечерта, а председателят на парламента Цачева да обяви, че няма консенсус и изслушване на Цветанов няма да има!
Вчера попаднах съвсем случайно на един текст във в. “24 часа”, който може да послужи на някой изпаднал сценарист за филм на ужасите. Ставаше дума за случая в “Горна Оряховица”.
Според две журналистки на изданието, “Чули бебето от фризера да плаче 17 часа след раждането!”
По-голяма глупост едва ли се е появявала скоро в родния печат!
“Санитарка влиза в родилното отделение на горноряховската болница и се сепва. На кантара завито в пелена нещо помръдва. Надниква и вижда новородено. В следващия момент жената чува, че бебето се опитва да плаче и издава различни звуци, тя изскача от помещението и тича към стаята на дежурната лекарка… – пише часовият всекидневник.
Веднага след експертизата по телевизиите бе обяснено от известния съдебен лекар доц. Станислав Христов следното: „При плода настъпва мозъчна смърт още в утробата на майката. Часове след смъртта му обаче започват да действат спинални импулси. Колкото по-недоразвито е бебето, толкова повече те са изразени. Има описани и други такива случаи. Но това не са признаци на живот, само имитират живот“.
“Повече от 40 дни след инцидента все още не е категорично ясно дали бебето е родено мъртво, или е починало заради лекарска небрежност” – продължава в. “24 часа”.
„Ние категорично доказваме, че ембрионът се дави в околоплодните води преди да се роди. Нямало е шансове да оживее. Категорично доказваме, че е настъпила вътреутробна асфикция „, заяви доц. Христов пред bTV.
След заключенията на петорната експертиза от прокуратурата във Велико Търново обявиха, че изводите на експертите били в противоречие със записаните СРС-та и контрастирали със свидетелските показания, които сочат лекарска небрежност.
Кое се приема за свидетелски показания от прокуратурата: твърденията на една санитарка, която едва ли е учила медицина, за да знае, че е възможно да се появат спинални импулси?
В последната си публикация по случая, в. “24 часа” твърди, че след ареста на четиримата лекари, извършен по Цветанцветановите правила за дисциплиниране, повече от 10 служители на горноряховската болница разказали как новороденото момченце близо 20 часа се е борило за живота въпреки лекарското бездействие.
Акушерка с периферното си зрение пък “усетила” движение на бебето! “Вдигнала поглед и вече била сигурна, че една пелена, оставена на кантара, мърда пише “24 часа”. – Малко след това тя разбрала, че там всъщност има новородено… Същата сутрин друга лекарка от отделението отишла там по лична работа и видяла автоматични движения. По-късно тя разказала, че тези движения показвали, че бебето гълта въздух на определен период от време, прави единични движения повдига торса. Това били забавени опити за дишане – едно на 5 секунди…
… Правеше опити да поеме въздух и цялото му тяло се поклащаше“, припомнят си по-късно и други медици. Според експерти това значи, че първите, и последни часове от живота на бебето са преминали в ужасна агония…
… Това се потвърждава и от друг свидетел, който също работи в болницата. Той разказва, че на този плод е било късно да му се помогне, защото са минали двадесет часа след раждането…
С всеки изминал ден “свидетелите” стават все повече и повече!
Ето как увеличава свидетелите в геометрична прогресия часовият всекидневник по този скандал, въпреки че ясно и категорично е било установено, че  плодът  бил мъртъв още в утробата на майката, поглъщайки околоплодни води, от което се задушил!
Какво казва още доц. Станислав Христов в предаването “Тази сутрин”:
“…промените в околоплодните води, в резултат на едно тежко възпалително заболяване на плацентата… Започва този аборт… Ние категорично доказваме, че е настъпила т.нар. вътреутробна асфиксия… Образно казано, то се дави в околоплодните води…
Водещ: Т.е. още преди…
Станислав Христов: Преди въобще да се роди. Изключително тежка аспирация, то е нямало шансове да оживее
Водещ: Но имало ли е опити от страна на лекарите да спасяват…
Станислав Христов: Веднага след раждането са проведени реанимационни мероприятия от педиатър в продължение на 15-20 минути с обдишване на плода, индиректен сърдечен масаж, т.е. действия, които са рутинни при такива казуси. Няма отговор на тези действия и плодът се приема като мъртъв.
Водещ: И отговорът на големия въпрос. Защо 17 часа по-късно то мърда
Станислав Христов: Те имат насоченост, че има вътреутробна асфиксия, тъй като околоплодните води са били мътни, миришещи с жълто-зеленикав цвят, което значи, че детето е изпуснало (…). След това го слагат в една стаичка, която е близко там до родилната зала. На сутринта една санитарка вижда, че детето помръдва. Какво се случва? При своето развитие един ембрион минава през различни етапи, като повтаря до известна степен еволюционното развитие на човека, докато достигне във вида на зряло дете, което да се роди по нормален начин. Във всеки от тези етапи то наддава на тегло и на ръст. Не винаги обаче те са показатели за неговата зрялост. Нервната система не винаги кореспондира с ръста, с теглото, с тези параметри, които обичайно …
Водещ: Някакви физически данни.
Станислав Христов: … да, които обичайно се измерват. Наистина случаят е казуистичен, но има такива случаи, описани в световната литература. При него настъпва една мозъчна смърт. Тя е настъпила още при раждането, още в утробата на майката. Започват да действат т.нар. спинални импулси и колкото е по-недоразвито, толкова те са по-изразени.
Водещ: Т.е. искате да кажете, че в световната медицина има случаи, в които…
Станислав Христов: Да, има такива описани случаи…
… детето е било вече мъртво, то още в утробата на майката е било умряло.
Говорили ли са тези “свидетели” на часовия всекидневник обяснения на петимата лекари, провели експертизата – вестник “24 часа” не съобщава!
Затова пък публикува невероятните  събития по скандала така:
“Друг горнооряховски лекар пък е заявил след избухването на скандала, че не може умрял човек да помръдва. Специалистът обяснил, че когато става дума за спонтанен аборт, бебето се раждало живо и помръдвало известно време, но без грижа умирало до 20 минути. А момченцето на Боряна е мърдало на 20-ия час.
Първият лекар, който опитал да спаси оставеното на кантара бебе, което още мърдало, според самите лекари била д-р Катя Гецова. След като Гецова дошла на работа на 29 ноември, казала на санитарката да прибере това бебе при отпадъците. Санитарката пък отвърнала, че бебето издава звуци.
Лекарката веднага е изпратила акушерката да включи кувьоза и да сложи бебето в него, за да бъде прегледано.
Температурата на кувьоза обаче не била загрята достатъчно, за да помогне на бебето.
Гецова преслушала новороденото със слушалка, проверила сърцето и белия му дроб. Лекарката с над 25-годишен стаж установила, че бебето има сърдечна дейност
Бебето дишало повърхностно въпреки многото часове, които е стояло без никаква помощ.
Въпреки че новороденото все още дишало и най-накрая било поставено в кувьоз, вече никой не можел да му окаже нужната лекарска помощ, казват по-късно други медици.
Почти всички са категорични, че не може мъртвороден плод след 17 часа да има сърдечна дейност и дихателни движения.
Бебето си движеше ръцете и краката, когато сърцето работи, и новороденото мърда, обяснява по-късно друг акушер-гинеколог, който видял бебето, преди да бъде прибрано във фризера. Той е категоричен, че не можел да го реанимира, защото момченцето вече било в мозъчна смърт. Причината – минали са 17 часа при хипоксия и хипотеремия, а за да има шанс, още до петата минута е трябвало да се възстанови дишането, защото без кислород мозъкът умира.
Друг свидетел споделя, че като си тръгвал в 13,30 часа на 29 ноември, за секунда надникнал и видял, че бебето било още живо. Не го преслушал, но видял движение на ръчичка и крачета.
Шефът на акушер-гинекологичното отделение, както и всички дежурни медици там, са посетили бебето, когато то било поставено в стар кувьоз…”
По-глупава и несъстоятелна публикация в българския печат не бе излизала!
И всичко би минало под знаменателя на некомпетентността, ако този материал, твърде вероятно – поръчков, не бе пуснат, за да не се чудим защо прокуратурата обяви, че ще забави дознанието над законовия срок от 2 месеца разследването на смъртта на недоносеното бебе в Горна Оряховица, тъй като е решила да изиска допълнителна експертиза. Съобщи във вторник пред Mediapool говорителят на Окръжната прокуратура във Велико Търново Румяна Ирманова, която каза, че в момента се изготвят допълнителни въпроси, които да бъдат зададени на екипа от експерти.
Във връзка с новата посока на това разследване прокурори четяли медицинска литература и се ограмотявали, за да могат компетентно да задават въпроси на експертите.
И все пак чули ли са бебе във фризер да плаче или не. Защото следващото изречение на в. “24 часа”, пуснал този абсурден текст пише, че санитарка видяла на кантара нещо увито в пелена да помръдва.
А както е известно фризерът не е с прозрачна врата и в него няма кантар!
Известно е още и следното: здрав човек не може да издържи във фризер 17 часа, камо ли абортиран мъртвороден плод, който часовият всекидневник  ни убеждава, че е живородено бебе!
Подслушвания се правят на лица, които са заподозрени, че са свързани с тежки престъпления. В случая в Горна Оряховица “тежките престъпления” са в посока на принадлежност към политически опоненти на ГЕРБ… Засега. Наскоро бе наложена и на хора от болницата глоба за нарушения…
Но да се развява един аборт с плод умрял в утробата на майката, като политически аргумент и да се твърди, че става дума за живородено момченце, оставено във фризер, откъдето проплакало след 17 часа – всичко това надминава представите за нормална журналистика!
Навремето имаше една пиеса:”Я, колко макове!”, днес сме свидетели на друга пиеса: “Я, колко гербери!”
Мъртвороденият ембрион се оказва новородено момченце, което се бори близо 20 часа за живота си! Това все още не е използвано в киното…
Последното “творение” на “24 часа” ми напомня, че “Между кучето и господаря съществува неразривна връзка. Веригата.” Написа го Нинус Несторович.
И както е тръгнало ще стигнем до другия афоризъм на Несторович: “От демокрацията не се прибрах направо в къщи. Повикаха ме в полицията, а на това не се отказва!”

Leave a Reply