Еврокомисар Владимир Шпидла

/Писмото в превод на чешки език /г-н Владимир Шпидла е бивш министър председател на Чешката република/ бе изпратено през есента на 2006 г. на адрес : vladimir.spidla@cec.eu.int

За съжаление не получих отговор от еврокомисаря по равните възможности и не знам дали писмото ми е стигнало до него. За мен е много странно защо Европейската комисия не се разграничи от лъжата на българските управляващи, че смяната на номерата на колите в България се извършва в изпълнение на мнима европейска директива./

Уважаеми господин Шпидла,

в навечерието на 2006 година над 1 500 000 собственици на моторни превозни средства бяха неприятно изненадани от решение на правителството на Република България до 31 март 2006 година да сменят регистрационните табели на колите си с нови. Това беше представено като изискване на ЕС. Гражданите бяха заплашени със солидни глоби при неспазване на посочения срок.

В резултат на предвидените санкции и култивираният в населението страх отще от тоталитарно време, седемнадесет години след уж демократичните промени се извиха километрични опашки пред пунктовете на КАТ, където се извършваше замяната. Работното време на КАТ беше от 7 до 19 часа, работеше се и в събота и неделя. Въпреки това се налагаше да се чака по три-четири денонощия за да бъде сменен номерът на колата с нов. Телевизия “Европа” съобщи за починал след тридневно чакане на опашка човек /6.3.06/.

Независимият депутат М. Христов внесе предложение в парламента да бъде отменена наредбата на правителството за смяната на номерата, но предложението бе отхвърлено от коалиционното мнозинство. По време на дебати в парламента министърът на вътрешните работи Румен Петков излъга пред всички депутати и пред цяла България /дебатите се предаваха по националната телевизия и националното радио/ че към началото на март са сменени номерата на 500 000 коли и че не се налага удължаване на срока след 31 март 2006 г. Седмица по-късно председателят на парламентарната група на БСП съобщи в парламента че са сменени номерата само на 202 000 коли и срокът беше удължен до края на м. май 2006 г.

Министърът на вътрешните работи заяви още, че предложението за смяна на номерата е направено от министърката по европейските въпроси Меглена Кунева и министъра на финансите Пламен Орешарски. Дори премиерът Станишев в телевизионно интервю заяви, че НЯМА ДРУГ НАЧИН ДА СЕ ИЗПЪЛНИ ИЗИСКВАНЕТО НА ЕС ЗА НИВОТО НА ЗАСТРАХОВАНОСТ НА КОЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ.

След двумесечното удължаване на срока , отново с удължено работно време и работа в почивните дни /но на опашка незавивсимо от това се стоеше по около три денонощия/ в края на м. май бе отчетено, че са сменени номерата на около 608 000 коли. На населението бе съобщено, че от 1 юни колите със стари номера ще бъдат спрени от движение служебно, а който иска след това да смени номера на колата , трябва да поиска временно разрешение от КАТ да кара колата си и в седемдневен срок да стори това.

После натискът бе леко намален , смяната продължи през цялото лято, но вече без удължаване на работното време на КАТ и без да се работи в почивните дни, като смяната изискваше средно по един ден чакане на опашка.

В края на септември и началато на октомври отново чрез масиран медиен натиск на населението бе съобщено, че от 1 октомври служебно е прекратена регистрацията на около 1 000 000 моторни превозни средства. В момента който кара превозно средство със стар регистрационен номер е заплашен от глоба 100 до 300 лева и отнемане на шофьорската книжка. Естествено опашките пред пунктовете на КАТ продължават и в момента.

Уважаеми господин Шпидла,

Пиша Ви всичко това за да изразя пред Вас а чрез Вас и към Еврокомисията възмущението си от горепосочените обстоятелства и особено от следното:

1. СЛЕД ТАЗИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА СМЯНА НА НОМЕРАТА РЕГИСТРАЦИОННИТЕ ТАБЕЛИ НА КОЛИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПАК НЯМА ДА ОТГОВАРЯТ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СТАНДАРТ, ЗАЩОТО ЛИПСВАТ ДВАНАДЕСЕТТЕ ЗВЕЗДИ.

2. Българските граждани са дискриминирани в сравнение с гражданите от другите страни-членки на ЕС, защото там смяната на номерата е доброволна за колите със стари табели, а тук е задължителна.

3. Българските собственици на коли със стари номера са дискриминирани и икономически, тъй като смяната тук е най-скъпа от всички държави в ЕС. За сравнение – в Чешката република смяната струва 450 крони, а в България е равностойна на 900 крони.

4. По въпроса за смяната на номерата с малки изключения в най-важните медии в страната се сблъсках с фактическа цензура.. Тук не може да бъдат публикувани материали с въпроси като:

а/ какво е законовото основание за отнемането от населението на страната на над 60 милиона лева и насочването им към обективно ненужна смяна на номерата. /Изпълнява се правителствена наредба от 2000 г , която противоречи на Закона за стандартизацията от 2005 г./ АКО ТЕЗИ МИЛИОНИ БЯХА ПОПАДНАЛИ В БЮДЖЕТА НА ДЪРЖАВАТА, ЩЕШЕ ДА МЕ БОЛИ ПО-МАЛКО., НО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ПРЕОБЛАДАВАЩАТА ЧАСТ ОТ ТЕЗИ СРЕДСТВА ПОПАДНАХА В РЪЦЕТЕ НА ЧАСТНИ ФИРМИ. При това бе засегната социално по-слабата част от населението!!! Хората бяха принудени насила да заплатят два пъти за регистрация на колите си.

б/ при положение че произведеният брутен продукт на един зает в икономиката на България за 2005 година е 51 лв това означава че изгубените в чакане на опашки пред КАТ над 2 000 000 работни дни са довели до загуба на брутен вътрешен продукт за над сто милиона лева. Тъй като над 40 % от БВП минава през бюджета, това означава за 40 000 000 лева по малко приходи в него.

в/ с пари от бюджета бяха сменени номерата на колите на държавните ведомства – здравеопазване, полиция, пожарна, градски транспорт , земеделие и горско стопанство и т.н. Това също е неоправдан разход на милиони левове, платени от данъкоплатците. А в ЕС правилното изполване на парите на данъкоплатците се следи с особено внимание. Не и в България.

г/ значителни средства бяха изразходвани за заплащане на извънредният труд на служителите на КАТ , полаган в течение на около половин година. Те също тежат на съвестта на правителството,

защото нямаше обективна нужда от тази форсирана смяна на номерата.

НИКОЙ НЕ ЖЕЛАЕ ДА ПУБЛИКУВА И ДА ОТГОВОРИ НА ВЪПРОСА ЗАЩО ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ УПРАЖНИ СЪЩИЯТ МАСИРАН НАТИСК ДИРЕКТНО ЗА СКЛЮЧВАНЕТО НА ЗАСТРАХОВКА ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ БЕЗ ДА СЕ СМЕНЯТ НОМЕРАТА НА КОЛИТЕ, КОИТО НЯМА ДА ПЪТУВАТ В СТРАНИТЕ ОТ ЕС!!!

По горепосочените проблеми за дискриминацията спрямо българските граждани и за икономическите загуби независимата депутатка Мария Капон, която е и евронаблюдател от България в Европейския парламент, се съгласи да внесе питане в парламента към министъра на европейските въпроси Меглена Кунева и министъра на финансите Пламен Орешарски. След няколко месеца чакане в крайна сметка в парламента се получи пародия на парламентарен контрол, а отговор на горепосочените въпроси не бе даден. Ако проявите интерес мога да Ви изпратя стенограмите от съответните заседания на парламента за да се убедите сам , че парламентарен контрол всъщност няма.

Опитах се с молба до омбудсмана на Република България да го ангажирам за съдействие по посочените проблеми, но вече тече шести месец откакто нямам отговор. Същевременно получих отказ за публикуване на статия по повод на мълчанието на омбудсмана по проблем, засягащ над един и половина милиона както посочих по-горе предимно бедни граждани на България

Обърнах се с писмо към премиера С. Станишев, което изпратих в Министерския съвет, в Президентството, в Парламента и в поне 20 редакции във вестници и телевизии. Отникъде никакъв отговор, нито публикуване на писмото.

В заключение искам да Ви посоча, че ми е много тъжно след като научих, че министър Меглена Кунева, която излъга, че задължителната смяна на номерата в съкратени срокове е изискване

на ЕС и предложи на над един и полонина милиона български граждани да принудително “потребят” нови номера за колите си, сега ще бъде определена за еврокомисар, който ще отговаря за защитата на потребителите в мащабите на ЕС. Нямам думи. Пожелавам на европейските потребители да бъдат добре защитени от снахата на бившия секретар на ЦК на БКП Иван Пръмов.

С уважение: Димитър Николов Митев

Пловдив тел. 0888/704984

07.11.2006 г. e-mail: dimitr_mitev@abv.bg

 

PS. Ще бъда щастлив ако мога да се срещна с Вас и да Ви предложа още съществена информация за уникалната за ЕС смяна на номерата в България. Обръщам се към Вас с това писмо защото доколкото ми е известно отговаряте в Еврокомисята по въпросите на социалната политика и равните възможности. Говоря чешки език и не бих имал езикови трудности при изясняването на проблемите.

Leave a Reply