СДС – Мартин Димитров, евронаблюдател

/След съобщението, че България ще бъде приета в ЕС от 01.01.2007 г. по програма „Хоризонт” на БНР бе излъчен разговор между депутата от Коалиция за България Петър Димитров и депутата от СДС и евронаблюдател Мартин Димитров. По време на този разговор Мартин Димитров лансира идеята за приемане на закон за последствията от приеманите закони и посочи наредбата за смяна на номерата като пример, при който не са ясни положителните или отрицателни последствия от нейното изпълняване. У мен се породи надежда, че той може би ще си позволи конкретна критика по адрес на правителството и му изпратих по интернет посочените по-долу материали. След това няколко пъти му звъних по телефона, но г-н Димитров отначало не беше чел нещата, после беше чел част от тях, но избягна да вземе становище даже само пред мен.  Темата за табелите и принудителната повтнорна регистрация на регистрирани автомобили повече не се появи в неговите публични изяви. ОТГОВОР НА ПИСМОТО, ПУБЛИКУВАНО ПО-ДОЛУ, ЕСТЕСТВЕНО НЕ ПОЛУЧИХ. Надеждата ми се оказа напразна.  Просто той се стъписа и се оказа един от многото политици /по това време беше и евронаблюдател/ който предпочете да мълчи за една от най-големите гаври, които политическите му противници от БСП осъществиха спрямо българските граждани  – единствената в света повторна регистрация на всички регистрирани автомобили в страната, осъществена при унизителни условия и с големи загуби за бюджета и икономиката като цяло. Сега мнозина го лансират като добър икономически експерт, но този икономически експерт никъде не каза каква бе икономическата полза на България от разходите, направени за повторна регистрация на милиони  регистрирани автомобили. По този въпрос той мълча геройски и в народното събрание, и в медиите. Така се прояви неговата „опозиционност“ спрямо кампанията, форсирана от тройната коалиция начело с БСП/

Уважаеми господин Димитров.

По повод на примера със смяната на номерата на колите, който използвахте в разговор, предаван по програма Хоризонт на БНР, си позволявам да споделя с Вас следното:

1. От началото на кампанията за ускорена смяна на номерата на колите се опитвам чрез публикации в пресата да критикувам тази стъпка на правителството на тройната коалиция, но в повечето случаи се сблъсквам с форми на зле прикрита автоцензура от страна на вестниците, към които се обръщах с молба за публикаване на мои статии. Най-напред се обърнах към госпожа Валерия Велева от в-к Труд. Изпращам Ви материал под заглавие “Не на демокрацията, да живее фиска”, който престоя на бюрото на посочената журналистнка три седмици без в края на краищата да бъде публикуван. Изпращам Ви и двете мои писма до г-жа Велева.

След това изпратих същият материал във в- к Атака. Там излезе бързо, на 6 март, но съкратен и видоизменен на места до неузнаваемост.

Все пак успях да публикувам във вестник Сега две статии на 14 и 31 март под заглавия съответно “Безсмислен тормоз по пътя към Европа” и “Старите номера на колите – тормозът продължава”.

Изпращам Ви оригиналите на двете статии /втората изпратих със мое заглавие “Сагата с табелите – лош атестат за управляващите”

След това изпратих в същата редакция още две статии /изпращам Ви и двете: “Вотът на недоверие не затрудни правителството, а можеше да го затрудни”и „Корупция и наглост” /, като в тях се опитвах да реагирам в съответствие с развитето на процеса на подмяната на регистрационните табели, както и да публикувам становище по незасягани до този момент от медиите аспекти на проблема. Със стандартния отговор, че “много е писано по проблема” статиите бяxа отклонявани и не видяха бял свят.

Сблъсквайки се с нежеланието да бъдат публикавани статиите, написах Отворено писмо до Сергей Станишев, което изпратих в най-малко 20 редакции на телевизии, вестници и радиопредавания. Дадох лично един екземпляр на кмета Бойко Борисов при негово посещение в Пловдив. Писмото бе посрещнато с пълно мълчание – никаква реакция нито от вестниците, нито от Слави Трифонов и сценаристите му, нито от М. Михнева, нито от В. Ахчиева, нито от Б. Борисов и т.н. /Доста по-късно Б. Борисов в предаването “Телевизионен таблоид” на Нова телевизия по същество подкрепи правителствената кампания, упреквайки българите че са имали пет години за смяна на номерата, а сега протестират срещу опашките/ Изпращам Ви за сведение и това писмо.

Провокиран от публикация във в-к 24 часа им изпратих критична статия, която излезе под заглавие “Държавата подари монопол ….”на 28 юни под формата на писмо на читател. Изпращам Ви оригинала на статията със заглавие: „За германеца, който прави евротабелите и българската смяна на номерата” Няма да споря за съкратения обем с изключение на непубликувания пасаж, отнасящ се до пасивността на националния омбудсман Гиньо Ганев.

Във връзка с това изпратих втора статия под заглавие “Смяната на номерата – корупция и безсрамие”/ . Получих категоричен отказ за публикуване и 17 минутен разговор по телефона с г-жа Генка Маркова , която ми била много обидена. Изпращам Ви двете си писма до нея и самата статия, която не видя бял свят с традиционния аргумент, че много е писано по въпроса.

Във връзка с ареста на сина на шефа на софийския КАТ и изявление на Румен Петков изпратих във в-к Сега статия “Кой пречи на министър Петков в борбата срещу корупцията”. Получих похвала, че “ставам все по-добър”, но публикуването бе отказано. Отказаха да я публикуват и в 24 часа. Пробвах и в Монитор, откъдето отказаха с мотив, че статията е “много пристрастна”. Накрая въпреки малкия тираж на в-к Демокрация реших да пробвам и там и подложих на своеобразен тест и вестник на опозицията. На 2

септември в рубриката Писма до редакцията излезе под същото заглавие само 1/3 от статията, като по същество бяха съкратени най-важните неща. Изпращавм Ви оригинала и препис на публикуваното

Сблъсквайки се с незаинтересованост и прояви на цензура в печата потърсих среща с независимата депутатка госпожа Мария Капон. По мои идеи тя внесе питания до министъра на финансите Пл. Орешарски и министърката по въпросите на евроинтеграцията М. Кунева. Питането до Пл. Орешарски вече мина. Изпращам Ви внесените въпроси и стенограмата от питането и отговорите на министъра на финансите. Отначоло ми бе казано, че ще има само писмен отговор, та съжалявах, че министъра на финансите няма да се поти пред цяла България, а сега съжалявам, че отговора не бе писмен, защото той всъщност избяга от отговор по същество. Като допълнителен уточняващ въпрос бях предложил да бъде запитан защо правителството не пожела да упражни същият натиск директно за липсата на застраховка Гражданска отговорност, т-.е защо предпочита образно казано да пътува от София за Пловдив не директно, а през Плевен и Велико Търново. Този въпрос не бе зададен, а той е ключов. Нямам коментар докато не се срещна отново с г-жа Капон, ако тя разбира се пожелае да ме приеме и да разговаряме на тази тема.

Госпожа Капон внесе отвореното писмо до С. Станишев в Министерския съвет и имам входящия му номер, но засега няма никаква реакция. Всъщност реакция има, защото в момента, когато Ви пиша това писмо, по радиото отново съобщават за спирането на коли със стари номера и цитират изявление на Ал. Стратиев, че още една седмица може да се сменят старите номера с нови. Тоест правителството не се смущава от никаква критика и по стар тоталитарен способ продължава да притиска останалите няколкостотин хиляди собственици на коли със стари номера да дадат своята лепта в полза на фирма БМВ и другите частни фирми, които печелят от обективно излишната смяна на номерата за колите, които няма да пътуват в страните от ЕС.

Ж. М. Барозу може да говори колкото си иска срещу неправилното използване на парите на данъкоплатците, това не пречи на правителството на тройната коалиция с цената на загуби за бюджета, бизнеса и населението да пълни частни каси. А за тъжната ситуация, в която е поставено населението, говори обстоятелството, че никой от противниците на Г.Първанов в предстоящите избори за президент не се сеща в кампанията си да използва казуса с уникалната за Европа насилствена смяна на номерата. Това наистнина би могло да “промени статуквото”, но не е известно доколко са искрени приказките за такава промяна.

Уважаеми господин Димитров,

Предполагам че имате искрено желание да се разкриват последиците от приемането на един или друг закон и по-общо казано от едни или други действия на властта. В случая със смяната на табелите аз като икономист посочвам предимно икономическите последствия, но те не са единствените. Готов съм да споделя с Вас своите виждания и по други аспекти на проблема и в рамките на своите възможности да помагам за преодоляване на порочната практика при упражняването на властта.

Димитър Митев

 

Leave a Reply