Цензура в БНТ

Подател: Dimitar Mitev <dimitr_mitev@abv.bg>   добави в адреси 
До: start@bnt.bg  
Относно: Цензурирани мнения в предаването „Денят започва“  
Дата: Сряда, 2013, Април 10 16:27:22 EEST  

Уважаеми журналисти от предаването на БНТ „Денят започва“,
Днес, 10.04.2013 г. гледах разговора Ви с госпожа Меглена Кунева, лидерка на партия „България на гражданите“. След това пожелах да напиша свое мнение в страницата на предаването.Преди моето мнение имаше само едно. Написах мнението си, изпратих го и след това  под мнението на Красимир се появи надпис в зелен цвят:.04.2013 / 10:33
krassimir
Права е Кунева, номера на бюлетината няма съществено значение, защото симпатизантите на ДБГ са предимно високо квалифицирани хора и нямат нужда от пръчица за да знаят за кого гласуват. Важно е, обаче, да докажем, че сме демократична държава и да се организират наистина честни избори, които да отразяват реално съотношението на силите в страната. Въобщe ДБГ остава основен кандидат на силите в дясното политическо пространство с реална програма и интелигентен членски състав. 
Изпрати коментар
Коментар: Коментарът Ви е успешно записан. За да се покаже на страницата първо трябва да бъде одобрен.“
Скоро след това коментарът ми се появи на страницата, но казано образно, кастриран. Линковете, които бях посочил към трите писма (две мои до Меглена Кунева и едно нейно до мен), бяха изтрити и не фигурираха в коментара ми.
10.04.2013 / 10:52
Mitev
Вместо коментар предлагам три писма. По повод на едно интервю на г-жа Меглена Кунева във в-к „24 часа“ (4. април 2011 г.) аз и написах критично писмо. След няколко месеца кандидат-президентката благоволи да ми отговори. Възмутен от наглите манипулации и откровени лъжи аз и написах второ писмо.На второто ми писмо отговор не получих. Добре е повече хора да прочетат тези писма за да видят и сенчестата страна на г-жа Кунева.
Помислих, че може би съм допуснал някаква грешка и написах втори коментар, който предварително архивирах, за да не се загуби в случай, че не се появи на страницата на предаването Ви.Ето неговият текст:

Кунева беше инициатор и много активен участник в една от най-мащабните гаври с милиони българи. В момента тя се представя в медиите като луната – само от светлата страна. Ако някой иска да види и сенчестата и страна, нека прочете следната кореспонденция: http://mitev.eu/?p=2957 – мое писмо до нея. Тя дълго мълча, но след като изпратих писмото до всичките и сътрудници ми изпрати отговор: http://mitev.eu/?p=2948. Отговорих на нейните лъжи и манипулации. http://mitev.eu/?p=2942 Отговор не получих“
Отново в зелен цвят се изписа долуцитираният текст:
„Коментар: Коментарът Ви е успешно записан. За да се покаже на страницата първо трябва да бъде одобрен.“
Този повторно изпратен коментар с линкове към съответните писма не бе показан на страницата на предаването Ви.
Тогава си позволих да изпратя и следния коментар:

Уважаеми модератори,
изненадан съм от изтриването на линковете към писмата, които посочих в коментара си. Без тези линкове коментарът ми увисва във въздуха и си остава едно голо твърдение. Поради това изпратих втори коментар и се надявам, че той ще бъде публикуван заедно с линковете към писмата.“
Отново се появи надпис:
Коментар: Коментарът Ви е успешно записан. За да се покаже на страницата първо трябва да бъде одобрен.“
За съжаление както вторият, така и третият коментар не се появиха на страницата на предаването Ви.
Изненадан съм от тази форма на цензура в БНТ. Запознат съм с Условията за ползване на страницата Ви и не виждам с какво съм ги нарушил.
Бях решил да се обърна към Вас с предложение да запознаете Вашите многобройни зрители със съдържанието на тези писма, за да бъдат по-пълно информирани за действията и позициите на госпожа Кунева и на базата на това да решат дали ще гласуват за нея или не. След като не допуснахте публикуването на линковете към тези писма на страницата на предаването Ви (тя се посещава от много по-малко хора в сравнение с броя на зрителите Ви), очевидно шансът Вашето предаване да запознае гражданите с автетнтичната кореспонденция е равен на нула.
Питам се защо постъпвате така? По нареждане „отгоре“ или заради доброволна „автоцензура“?
Засегнатите от действията на госпожа Кунева бяха практически всички собственици на автомобили в България. Няколко години след кампанията тя си позволява да напише откровени лъжи от типа, че това било изискване за приемането на България в зоната на Шенген, че това било условие за пътуването на българи с автомобилите им зад граница и т.н.
Особено показателно е мнението на тази юристка за „буквалния“ и „точния“ смисъл на законовите разпоредби, което е изразила в писмото си до мен. Начин на мислене на български политик, който би трябвало да стане достояние на широката общественост, за да може хората да предвидят какво може да очакват от такъв политик в областта на спазването на законите.
ПП.
Това писмо, както и евентуален отговор от Вас, ще бъде публикувано в блога ми :www.mitev.eu
Димитър Митев, Пловдив, тел: 0888/704984

 
До днес, 16.04.2013 г.  няма отговор от предаването на БНТ „Денят започва“. Интернет адресът, на който изпратих това писмо, е техен.

Leave a Reply