Блиц, 26.03.2011 г. М. Константинов – интервю.

СПОРТ

  • ШОУ
  • ЗА ДАМИТЕ
  • ЗДРАВЕ
  • НАД 55
  • ВСЯКА НЕДЕЛЯ
  • Проф. Михаил Константинов: Групировките и партиите яростно атакуват кабинета „Борисов”, защото им секна далаверата коментари/15
    25 март 2011, 02:40
    София, България
    Разпечатай
    Ако сега Бойко Борисов се яви на президентски избори, ще ги спечели, казва проф. Константинов.
    Ако сега Бойко Борисов се яви на президентски избори, ще ги спечели, казва проф. Константинов.

    Алексей Петров няма право по закон да участва в предстоящите избори

    На хоризонта отново се задават избори. При това – може би съдбоносни. По този повод пред “ШОУ” е зам.-председателят на Централната избирателна комисия проф. Михаил Константинов.
    ……………………
    – Проф. Константинов, нека видим от какво статукво отправяме взор към бъдещите избори. Някои сигурно няма да са съгласни, но за мен най-значимото парламентарно събитие беше заличаването на ПГ на РЗС. След това парламентът не беше същият. Как стана така? Кой имаше интерес? Кой си „напазарува” Марио Тагарински? И защо?
    – Аз не съм врачка. Аз съм математик. Работя с факти и знам, че имаше група от “цветарки”. Значи, няма да употребявам конкретни имена, но факт е, че не всеки напуска и си сменя групата. Сигурно на всеки е предлагано, но не всеки го прави. Аз виждам, че имаше една група от “цветарки”, които винаги са прескачали от цвят на цвят, и разпадането на групата беше единствено възможно бъдеще. Кой е виновен? – Ами единствено лидерът. Той носи отговорност за групата си и щом се е хванал на хорото, няма защо да пищи, ако го ощипят. Пак ви казвам, че групата на “цветарките” друго бъдеще не можеше да има. В този парламент хубавото е, че за пръв път “цветарките” не могат да правят нови парламентарни групи.
    – Да, но съхранилите се все още парламентарни групи и без това дразнят Бойко Борисов, а пък Волен Сидеров, освен че все повече дразни премиера, също има проблеми със сплотяването на собствената си група?
    – Независимо какво се случва дотук, аз мисля, че премиерът си е направил добра сметка. Правителството на малцинството не е лошо нещо, изпитано е вече, и не бързайте да му приписвате скоротечна смърт.
    Мислите ли, че някои от тия, които са в парламента, искат предсрочни избори?

    – Да, но така или иначе редовните нови избори неусетно наближават. И кой знае защо си мисля, че в държавата има една група хора, които нямат нищо против едни предсрочни избори. Защото за пръв път традицията в договарянето на някои мини- и макропараметри между нови и стари при сдаването на властта беше игнорирана?
    – Виж, тук съм съгласен. Да, да – това обяснява яростта на атаките срещу сегашното правителство. Невижданата ярост на атаките от страна на всякакви опозиции – отляво, отдясно, от средата и…
    – …Всякакви кръгове извън парламента. Кои са те?
    – Става въпрос за всякакви кръгове, които усещат опасност за икономическата си власт. Политиката е концентриран израз на икономиката, както са казали класиците. Войната пък е концентриран израз на политиката с други средства. В този смисъл това управление не показа явни признаци на задкулисно договаряне. Имаше само отделни случаи на сговаряне. На различни места не се ликвидираха заменките. Вярно, че засега им забраниха, но ще видим…
    – Ами какво друго може да се направи, като те не могат да се ликвидират със задна дата?
    – Може, всичко може. Когато се докаже, че в условиията на явно престъпление е имало заменки кон за кокошка, може.
    – Ами че “правоимащите” на заменки ще донесат от девет кладенци вода и ще докажат, че всичко е законно.
    – Ако те донесат от девет кладенци вода, ти ще им кажеш върни си водата обратно, защото няма как да не са нарушили някой закон. Но като изключим това, явно
    има сериозно засягане на интересите на някои групировки, които в момента са като настъпени хлебарки.

    – Кои?
    – Аз не мога да ви изброя формалния и неформалния състав на групировките, защото ще ме настъпят техните адвокати. Става въпрос за всякакви кръгове.

    – Основно в енергетиката, предполагам?

    – В енергетиката също. Всъщност там най-много се краде. Кои бяха доскоро най-големите области за крадене? Ами строителството на пътища и енергетиката. Но в пътищата вече не се краде.
    – Защо?
    – Ами, защото, за голямо нещастие на крадящите, там вече всичко се проверява. Преди, като се прави 20 см пътна настилка, се правеха по 8 см, 12 см са откраднати. Е, да, ама сега настилката е колкото трябва и не може да се краде.
    Другата голяма черна дупка е българската енергетика. Там за съжаление на мафиотите и дебеловратите вече също се краде по-малко.
    – Благодарение на какво?
    – Благодарение на това, че част от схемите вече са пресечени. Да вземем едно съвсем просто устройство за мерене на ток, монтирано в централите, и вече не може да се краде както преди. Ами да вземем само фиктивните ремонти на АЕЦ “Козлодуй”. Защото там първите 4 реактора сме ги затворили за следващите 20 000 години. И уж се правят ремонти. Никакъв ремонт не се прави! Отворили са го, влезли са вътре и са го затворили.
    Нищо не са направили, но си прибират 20 000 000 долара за ремонт.
    Разчитат, че 20 000 години никой няма да влезе в този, в следващия реактор. Значи, първо се измислят някакви ремонти, които трябва да се “направят”, и някой прибира наготово огромни милиони. То и сега се краде, но вероятно тези кражби са доста намалели, затова сега там пищят страшно.
    – Значи картинката към момента общо-взето е мъглява, но поне контурите се очертават. Какво ще се случи на предстоящите избори?
    – На кои?
    – Започваме с местния вот – той какво ще покаже?
    – Ще покаже какво е състоянието на българското общество към момента.
    – Значи отново ще наблюдаваме разни местни мутанти със свои местни интереси под формата на местни сдружения, създадени специално за изборите, с всичките им номера за купуване на гласове, в брой или не и т.н. Къде е тук местният демократичен вот?
    – Забравихте да споменете местните бизнес партии, доколкото ще бъдат допуснати. Всичко това ще означава, че държавата е прогонена в лицето на традиционните си класически партии, ще означава, че хората вече не им вярват.
    – Това означава ли,, че братя Галеви – примерно, ще вземат властта и ги очаква безоблачно местно управление втори мандат в Дупница, въпреки че държавата е на друго мнение?
    – Що да не я вземат? Ако гласуваме за тях, значи не искаме държавата в лицето на нейните класически механизми. Когато едно общество загнива, както българското общество в момента, хората си избират братя Галеви като защитна реакция. Какво ще стане после е друг въпрос. Този хаос, който цари в страната, трябва да бъде разсечен и той ще бъде. Примерно като дойде фюрер. Въпросът е кога?
    Освен това вие и не само вие забравяте нещо съвсем просто. Президентските и местните избори през октомври есента ще бъдат в един ден. Защото е безумие в един месец всяка седмица да ходим до урните да гласуваме на избори, които са в два тура. Това ще рефлектира и върху едните, и върху другите резултати с неясни и за мен измерения.

    – Алексей Петров ще участва ли на президетските избори?

    – Доколкото разбирам, по сега действащия изборен кодекс, доцент д-р Алексей Петров няма да може да участва в изборите, въпреки че и тук невежи анализатори умуват какво ще стане, когато неговата бюлетина се появи в тъмната стаичка. Той е следствен и не може да участва в избори. Ясно и просто. Интересното е, че той самият никога не е споменал, че ще се кандидатира за президент лично. Той е умен човек и говори само за своя екип. За кандидат-президент го спрягат невежи анализатори и коментатори. Изборите са на 30 октомври и единствено възможното той да се кандидатира е към 30 септември делото срещу него да бъде прекратено, но това е в сферата на фантастиката. И добре, че това е ясно и точно записано в изборния кодекс, защото преди разни мутри се опитаха да излязат от затвора, защото щели да участват в изборите.
    – Бойко Борисов може да се яви като кандидат-президент. Но ще иска ли?
    – Тук въпросът е доста комплициран. Това ще бъде прецедент, но законът го позволява и той може да го направи. Аз мисля, че тази възможност е реална. Не съм свикнал да градя хипотези и не знам доколко голяма или малка е тя.
    – Ако това стане, какво ще се случи с ГЕРБ?
    – Ще бъде силно отслабена, естествено. В България всички значими партии са лидерски – изключвам БСП – и никоя от тях не може да си позволи да загуби своя лидер. Какво ще стане с ГЕРБ при този варинт не мога да гадая. Мога със сигурност да прогнозрам само, че
    ако сега Бойко Борисов се яви на президентски избори, той ще ги спечели.

    – Тогава остава вариантът Цветан Цветанов? Какви са неговите шансове?
    – Доста по-малки в сравнение да речем с 6 месеца назад. Този вариант не може да бъде изключен, но шансовете са много малки. Той изгуби обществено доверие. Дали основателно или не, това е друг въпрос, но един политик загуби ли обществено доверие, той трябва да действа съобразно новия си статус.
    – Има и трети вариант. Бойко Борисов да протегне ръка и да вземе “назаем” от НДСВ Меглена Кунева…
    – Кунева направи нещо, което аз ненавиждам- излъга. Обяви, че няма да стане еврокомисар, след което оглави листата на НДСВ за евроизборите. Когато я избраха, първата й работа беше да си плюе на обещанието, че ще представлява избирателите си в европарламента, да се “натисне” на Борисов за еврокомисар и накрая да абдикира и да се скрие като пръв съветник на еврокомисаря по транспорта. Не обичам, когато хората лъжат. Дори в политиката. Честността може да не е най-красивото нещо в живота, но е необходима за защита на обществото. Дори в политиката.
    – Остава Кристалина Георгиева, макар че и при нея не всичко е ясно…
    – Кристалина Георгиева спокойно може да участва на следващите президентски избори, но не и на тези. Тук също всичко е ясно и просто. То е конституционно установено – трябва последните 5 години да си живял в България. Тълкуването на Конституционния съд за царя важи и за нея. Жалко, но това е. Лично за мен като десен избирател и дясно мислещ човек оптималното би било кандидат-президент от ГЕРБ и кандидат-вице от “Синята коалиция”, защото са от ЕНП. Но това вече е невъзможно. Достатъчно тежки думи се казаха, ругаха се, псуваха се. Жалко.
    Едно интервю на Славей КОСТАДИНОВ

    Leave a Reply