Писмо до "Господари на ефира"

Подател: Dimitar Mitev dimitr_mitev@abv.bg
До: gospodari@gospodari.com
Относно: Репортаж на В. Мавриков
Дата: Четвъртък, 2008, Октомври 9 13:13:40 EEST

Уважаеми господари на ефира,
гледам вашето предаване винаги, когато мога и в общи линии то ми харасва. Вчера 08.10.2008 г. обаче бях неприятно изненадан от някои моменти в репортажа на г-н Мавриков за паркоместата в София и паркираните коли със стари номера,за които г-н Мавриков заяви, че не са в движение и на два-три пъти акцентира върху старите табели.
Аз също не съм сменил табелата на моя микробус, при това съзнателно. Позицията ми по въпроса е описана в моя блог http://www.mitev.eu. Правилно трябва да се поставя въпроса за паркирането и паркоместата, за изоставени автомобили и т.н. В случая съм неприятно изненадан от индиректното внушение, че старите табели са незаконни. В блога ми е проследена историята около наложената ми глоба за управление на МПС със стари табели, спирането на колата ми от движение по този повод, отмяната на глобата от съда и отмяната на спирането от движение. Независимо от това в момента обжалвам втора глоба, като служителите на КАТ въобще не пожелаха да се запознаят със съдебното решение и заповедта от МВР за отмяна на санкциите. /Вж. категория Старите табели законни и категория Театър на абсурда./
Занимавам ви с тези неща защото съм дълбоко убеден, че политическата клика злоупотреби с власт, принуждавайки милиони собственици на регистрирани автомобили да ги регистрират повторно /единствени в света/ с цел набавяне на облага на близки до властта фирми, доставчици на табелите, талоните,както и на услугите, свързани със самата пререгистрация. По този повод отправих две отворени писма до С. Станишев, писмо до Пл. Орешарски, до омбудсмана и до комисията за защита от дискриминация. Полюбувайте се в блога ми в съответните категории на отговорите, които получих от Министерски съвет, МВР, Министерство на финансите, Омбудсмана и комисията за защита от дискриминация. Най-характерното в тези отговори е липсата на отговор по същество. По моя инициатива бяха отправени и две питания в парламента до Пл. Орешарски и Меглена Кунева, които бяха посочени от Р. Петков като инициатори на кампанията за ускорена подмяна на табелите. Запознайте се със стенограмите от парламентарния контрол, посочени в блога,за да видите поредния пример за пародия на парламентарен контрол. Заслужава си да се изчете и стенограмата от 16.03.2006 г. в която е отразено обсъждането на предложението на независимия депутат Минчо Христов за отмяна на наредбата за пререгистрацията. Моите коментари са дадени в скоби.
Като икономист по образование и дългогодишен преподавател във ВУЗ изпитах ужас, когато на 15.март 2006 г. в телевизионно интервю с избрани журналисти премиерът Станишев по повод на въпрос, зададен от П. Цеков от в-к Сега за смяната на табелите заяви следното: „Първо искам да върна лентата малко назад. Част от проблема е това, че държавата своевременно, в продължение на години, не си е вършила работата. Не са подменяни номера на коли, които са с регистрация от преди …“ Във всяка нормална държава твърдението на премиер, че работа на държавата е да се отказва от дадената на собствениците на автомобили регистрация и да иска те повторно да заплатят за същата услуга като се подменят табелите им, би означавало край на политическата кариера на този премиер който е казал такава глупост. У нас това изобщо не бе отбелязано в медиите с някаква реакция. Освен това премиерът, министърът на вътрешните работи и редица депутати от управляващата коалиция излъгаха, че принудителната подмяна на табелите е изискване на ЕС. Налице е лъжа на управляващите, налице са огромни загуби на населението и бюджета от мероприятието, чрез което бяха осигурени солидни печалби на частни лица, но по това се мълчи, защото лицата очевидно са силни до толкова, че могат да си позволят да използват правителството като инструмент за постигане на целите си. А правителството и депутатите от управляващата коалиция се правиха на олигофрени и твърдяха, че това е единствения начин да се изпълни изискването на ЕС за определен % на застрахованите коли със застраховка ГО, забравяйки съответния член от ЗДвП, който постановява спирането от движение на МПС без тази застраховка до нейното сключване. Разбира се и това бе отминато без критика в медиите, а стресираните собственици на автомобили се редяха на опашките по 3-4 денонощия.
Наредбата пререгистрацията на автомобилите бе приета от правителството на Иван Костов през 200 г., тоест две години след приемането на Регламент 2411 от 03.11.1998 г. на ЕС в приложението на който е посочено как трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да изглеждат табелите на автомобилите в страните от ЕС. У нас насилствено натрапените нови табели не отговарят на този Регламент. От 1.1.2007 г. България като редовен член на ЕС е задължена да спазва изискването на този Регламент, но вече почти две години не го спазва. До момента с първа регистрация с неотговарящи на изискването на ЕС в посочения повтарям задължителен регламент са над 700 000, а замминистърът на вътрешните работи Камен Пенков излиза със смехотворното твърдение, че въвеждането на новите табели изисква технологично време. /Вж. в блога отказаната за публикуване от в-к 24 часа статия Отново дезинформация за табелите на автомобилите/. Според мен обяснението е само едно – чака се подходящ момент за поредната кампания на държавата по подмяна на табелите.
Ще се радвам ако се позаинтересувате и направите предаване на тази тема – защо след 1.1.2007 г. до този момент Република България е единствената държава в ЕС, която при първа регистрация на МПС дава регистрационни табели, неотговарящи на изискванията на задължителния за всички страни Регламент.
Освен това би следвало да се погледне по-задълбочено и на въпроса за почистването на улиците от изоставени коли – каква е законовата основа и коя „наша“ фирма е получила възможността да регистрира солидни печалби предавайки ги като вторични суровини, получавайки тази възможност като подарък от властта без да правят практически никакви разходи отсвен за транспортирането.
Заинтересувайте се и какво става със стотиците тонове алуминий, който се прибира при конфискуването на старите табели. Ако едната табела е 500 грама, при подмяната на табелите на над три милиона автомобила /вкл. тези от внос при първа регистрация/ количеството алуминий от шест милиона табели е три милиона килограма или три хиляди тона. Кой се облажава от това и на каква законова основа?
Искам да вярвам, че ще реагирате на писмото ми, въпреки че има опасност от чукове.
С уважение: Димитър Николов Митев, тел. 0888/704984
Пловдив, 09.10.2008 г.

4 коментара to “Писмо до "Господари на ефира"”

 1. Димитричка Лечкова Димитрова Says:

  Здравейте,любимо предаване!Винаги,когато имам възможност с интерес гледам Вашето предаване,и винаги за мен е оставал един въпрос за който не съм намерила отговор._До къде може да стигне човешката простотия,и до колко можем да търпим Ние простите хорица?_Свикнахме да ни ЛЪЖАТ,да ни КРАДАТ,да ни МАЧКАТ.Но до кога?Е,НИЕ-живите ще го преживеем,но до къде сме я докарали,щом започнаха да тормозят и мъртвите.Баба и дядо починаха преди 25 години,наследниците така и не продадоха имота.Къщата е почти рухнала,а тока-отрязоха жиците,но най-неочаквано за всички за м.Февруари 2009 г. имат сметка за ток на стойност близо 280 лева-на името на дядо.До къде я докарахме?-за Е-ОН годините не са проблем да те извадят от гроба да си платиш сметката за тока.25 години не са на този свят прашинка не е останала от тях,как ли са го израсходили този ток сега?Но за България вече всичко е възможно-дори и това.Това ли е пътя към ЕВРОПА,това ли е по-добрият живот?“Станете мъртви ,за да легнем ние живите“
  С най добри пожелания:една от отчаяните внучки

 2. cvetelina petrova Says:

  imame problemi v na6eto selo German . smiatam 4e vliazoxme v evropa i 4e triabva da se predstavim dobre no kak kato ylicite ne sa asfaltirani osobeno na6ata ylica koiato giveiat xora a ne givotni. elate da vidite kak gazime voda i kal. imame malki deca.blagodaria za sadeistvieto. molia elate nikoi ne obra6ta vnimanie .

 3. чорапчето Says:

  елате да видите мършите от кат -бургас резилите им са по големи от тези на юнаците от бяла слатина

 4. Минчев Says:

  Здравейте !
  Малко преди гр.Ябланица – 3-4 км, по магистрала „Хемус“, отдясно на вас се появява нова къща-вила,
  която ползува оградата на магистралата за своя, и входна врата пак от магистралата.
  Питам: трябва ли участниците в движението по магистралата да намаляват скоростта,и да го изчакват да
  завива и влиза ? Това е предпоставка за ПТП!
  С поздрав: М.Минчев

Leave a Reply