Мнения под статия във в-к Сега за табелите

 
от статията

от статията:[quote]Същата работа бе и със смяната на номерата на автомобилите. Под лозунга, че така иска Европейският съюз, тотално бяха подменени всички табели. Като оставим настрана огромните опашки пред КАТ, скъсаните нерви на милиони шофьори, тогава държавата отново събра
чрез МВР и КАТ близо 70 млн. лв.
за няколко месеца. Защо? Никой не знае. Или може би самото МВР и държавата са наясно. Защото фирма на вътрешното ведомство изработва табелите и така се наляха свежи пари в бюджета.

Написаното показва едно от двете – или е опит за съзнателно манипулиране, или показва въпиюща некомпетентност по въпроса. Всеки може да се убеди в това, като прочете заповедта на МВР за изпълнение на наредбата за смяна на номерата Click here[/quote]
Нека автора да прочете тази заповед и да се опита да открие в нея къде става дума за държавния бюджет. Ако успее, ще му отида на крака до София и ще го почерпя. Ако не успее, следва да се извини на читателите за това, че волно или неволно ги е подвел с твърдението си за наливане на свежи пари в бюджета.
Наред с наглата лъжа, която и в тази статия не е опровергана, че смяната на номерата е по искане на ЕС, бе лансирана и тезата, че по този начин се пълни държавния бюджет, което отново е или съзнателна лъжа, или твърдение на хора, които нямат представа за какво става въпрос. Последен път видях тази теза на страниците на в-к 24 часа във връзка с интервю на зам. министър Камен Пенков и се опитах да реагирам, но отговорът ми
Click here бе посрещнат с неприязън и възмущение от шефката на отдел „Мнения“ във вестника и не бе публикуван.
Тук ще си позволя да посоча още един пример за погрешността на лансираната в статията теза за наливане на свежи пари в бюджета чрез смяната на номерата. По официални данни в периода от 1.01. до 28 май 2006 г. са сменени номерата на малко повече от 608 000 автомобила. 608 хиляди автомобила умножено по 60 лв такса за пререгистрацията е равно на 36 млн и 480 хиляди лева отнети от собствениците на автомобилите.
Същевременно при чакането на опашките само за пререгистрацията по 3-4 денонощия бяха загубени минимум 1 млн. и 800 хил. човекодни. През същия период на опашките чакаха и около 200 хил. души за първа регистрация на новозакупени автомобили и за други услуги. Ако вземем само първото число и го умножим по брутния вътрешен продукт произвеждан от един зает в икономиката който за 2006 г. е около 65 лв, ще получим число, по-голямо от 100 милиона лева, което е загуба от непроизведен продукт. При положение, че 40% от БВП минава през бюджета, това означава повече от 40 милиона лева по-малко постъпления поради непроизведена продукция заради унизителните опашки пред КАТ. Нека авторът да се опита да изчисли, колко е печалбата на бюджета. Ще му бъде трудно да доказва, че има печалба със знак минус.
Още по-трудно е да се докаже, че има печалба за бюджета, ако се вземе предвид и обстоятелството, че МВР чрез фирмата си има разходи за осъществяване на подмяната на номерата. Те също трябва да се извадят от постъпленията, получени от рекетираните собственици на автомобили.
За десерт оставям разходите, направени за смяна на номерата на автомобилите на държавните и общински органи и ведомства. Ако те са примерно 100 хиляди х 60 лв. – това е равно на 6 милиона лева. Мога да посоча още много примери за разходи, които увеличават загубите за бюджета, но струва ми се че и това е достатъчно, за да се разбере крайната погрешност на цитираната по-горе постановка от статията.
ПП. Готов съм да изляза с по-подробни аргументи по въпроса, но съм дълбоко убеден, че редакцията на любимия ни вестник или няма да си позволи да публикува такава статия, или няма да и бъде позволено. Ще се радвам много ако греша.
Edited by – Mitev on 27/3/2009 г/ 11:51:23
Posted: 27.3.2009 г. 11:48:30                        
 

 
Mitev, не се радвай чак толкоз…
Иде ред на ново Правителство, ново МВР и пр.
По някое време и те ше се сетят, че им трябали „едни пари“…
Дали ще са от нови рег.табелки, дали от „екотакси“, или пък от „светоотразителни жилетки“, все тая.
Важното е да има Повод за изтупване на „брашняния чувал“!

ОЛДМАДе,
не само че не се радвам, ами съм дълбоко възмутен и огорчен. И не мога да си гледам спокойно старините, да се радвам на внуци и да си пия ичкията с тънко мезе, както ме съветва Е6, защото виждам какво става в държавата, как реагират медиите, управляващите, опозицията. Последният, който се опитах да проагитирам да постави тази тема в сегашната предизбона кампания
е Яне Янев. Click here.Повече от три седмици нямам никакъв отговор по същество.
Всички се кълнат в прилагане на европейските практики, но никой не желае да ги приложи при регистрацията на автомобилите. А претендиращият за втори мандат премиер Станишев критикува държавата, че дълго не си вършила работата и не подменяла номерата на автомобилите. И като си представя колко много защитници има той и неговата партия, просто ми се повдига и ми става много, много тъжно – не за мен, тя моята е към края си, а за децата и внуците ми, които ще прекарват живота си тепърва в такава обстановка на произвол, при която същевременно столетницата ще говори за диалогичност и социална чувствителност.

Posted: 27.3.2009 г. 12:02:05

Същата работа бе и със смяната на номерата на автомобилите. Под лозунга, че така иска Европейският съюз, тотално бяха подменени всички табели. … Защо? Никой не знае.
Е как да не знае никой? Това се направи, защото при смяната на номерата се изискваше задължително представяне на застраховка „Гражданска отговорност“, и по този начин се изпълни някакво искане на ЕС за голям процент автомобили с такава застраховка. Вярно, че ефектът беше само за една година, ама пък точно в която трябваше да се хвърли прах в очите на европейците, че сме се очовечили що-годе.

alin,
информацията ти е неточна, но съответства на официално лансираната версия за причината за смяната на номерата.
Налагат се следните уточнения:
1. държавата ни заявяваше, че по този начин, чрез смяна на табелите, ще бъдат извадени от регистъра автомобилите, които не са в движение, тъй като те натежавали и не позволявали да изпълним изискването на ЕС за процента на застраховани със застраховка ГО автомобили. Управляващите, медиите и опозицията старателно забравяха да посочат, че изискването на ЕС е да са застраховани 90 % от ДВИЖЕЩИТЕ СЕ, А НЕ ОТ РЕГИСТРИРАНИТЕ автомобили.
2. обърни внимание, че държавата не освободи от смяна на номерата застрахованите автомобили.
3. грешиш като посочваш, че ефектът е бил само за една година- той най-често беше за три месеца, тъй като при смяната на номерата най-често се представяше документ за застраховка с платена сума за три месеца.
4. НАЙ-СЪЩЕСТВЕНОТО е, че държавата не пожела да приложи чл. 171, буква „в“ от закона за движение по пътищата, който гласи, че МПС без задължитална застраховка гражданска отговорност се спира от движение до сключването на такава застраховка. Можеше ли без смяна на номерата да се вземат мерки за спазване на закона и за постигане на изискваното от ЕС ниво на застрахованост? Можеше, но правителството на хвалещата се с „диалогичност и социална чувствителност“ БСП не пожела. Защо – отговорът оставям за теб.
5. и т.н. за да не става дълъг постинга ми.

Edited by – Mitev on 27/3/2009 г/ 13:10:37

Posted: 27.3.2009 г. 13:09:01  

Leave a Reply